西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

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2019-02-08 21:54:53
https://drive.google.com/file/d/1gQ73IfPj8moiyIQZg3tjuInjCOzX9LCm/view
嗰晚買料返albergue煮, 食食下鐘響...
2019-02-08 21:57:57
哇頂,睇完之後記得返,我真係唔記得左個鐘,人腦真係選擇性失憶
2019-02-08 22:00:58
係啊, 人嘅記憶真係唔可靠, 好多時無提示就唔記得好多野, 最好都係有字有相有片
2019-02-09 13:01:50
今日全世界既目的地都一樣,就係行23km去Villafranca del Bierzo,佢係上山之前最後一個大鎮,所以今日行到山腳底下,然後聽日準備上山就係最好嘅選擇。

噚晚Josan話朝早唔駛等埋佢,只要我地走之前嗌醒佢就得喇,因為佢真係好訓得,如果冇人叫醒佢嘅話,就會訓到八點趕人走嗰陣佢先醒。

離開Ponferrada其實都幾開心,呢個城市其實幾核突,除左個城堡同埋一個好細嘅舊城區之外,呢個地方一啲特色都冇,只係得一啲新落成嘅住宅大廈,同我最鐘意嘅Astorga比真係差十萬九千七里。

日後,如果再提起呢個地方嘅話,我唯一記得嘅應該就係我、姐姐同 Josan三個人又喺呢度會合返。

Josan就話佢好彩冇留兩晚喺度,之前話呢個地方(好似)好值得黎嘅係聽佢呀媽講,媽咪講既野都信,真係乖仔黎既。


由房裡面望出去嘅日出好靚,而且今日終於見到久違嘅藍天白雲,感覺好唔真實。





接住落埋呢23km都係算係易行,距離短而且只係得小小上落,所以大家都唔急住要行到,可以嬉山玩水慢慢行。

Villafranca de Bierzo 亦都係一個大少少嘅鎮,有好多間平 albergue 可以揀,第一間full左都仲可以去第二間,Josan有個朋友早一日已經到左 Villafranca,佢就推薦左間庇護所俾我地,所以去到之後我地直接踩上門就得。

離開左 Ponferrada 之後沿路係一片接一片嘅農田,全部都係種葡萄黎釀酒,風景就好似返去 La Rioja 嗰時穿過無數個葡萄莊園咁。

偶然會遇到一兩個小鎮,都係有個小教堂,有幾間 bar咁上下,咁大家就會停低休息下。











我同姐姐行左5、6公里左右,Josan就已經好快追到上黎,所以之後我地三個就一齊行去目的地。

三個人行嗰時多左好多休息點,例如每次見到bar,Josan同姐姐都幾乎要入去飲返杯,而我見到有教堂嘅時候,就要佢地兩個等我行返個圈,加上大家有時又會停低影相,愈多人一齊行速度就愈慢。

往好嗰一方面諗,多啲人其實又真係冇咁悶,好多時傾住計不知不覺間又會行到下一個鎮。

沿路真係好多釀酒廠,我嘅兩個朋友向來無酒不歡,所以就隨便入左間睇下,順便一人飲左杯綠酒,跟酒仲送件 tapas俾你食,我諗應該係全個León Province 都有既文化。

啲酒係咪真係好飲啲我就唔知,其實最緊要都係揾個地方坐下唞下,同埋可以去廁所。

有唔少鬼佬鬼婆都停左係度飲酒,講真,如果得我自己一個人行,我都應該唔會黎呢啲地方,呢 23km係會慢慢咁一次過行到。











行到 Cacabelos就只係淨返 9km就去到Villafranca,Cacabelos係一條大村而且好有觀光feel,有唔少鋪頭都會買紀念品,更加見到一啲本地西班牙遊客。

我地係大路行緊既時候見到側邊有間屋望落好古色古香,大門開左一半,咁我推門入去就見到好多巨型酒桶,酒窖裡面好清涼,同室外氣溫至少差左十度。

嗰時老闆啱啱送走左啲客,咁就每人遞左杯酒俾我地,然後同 Josan吹左好耐水。

我同姐姐唔識西班牙文冇得撘嗲,所以就週圍影下相,順便睇下老闆本留言冊,寫中文嘅就見到上年有幾個台灣人黎過。咁我亦都寫返幾句,留返個Hong Kong喺上面。 就咁入去間屋出返黎已經係半個鐘之後,我地又要繼續開始行。









最後呢段路係有少少上落斜,但係風景就靚好多。

我最鍾意就係呢啲有起伏嘅山路,可能係感覺上更加似行山,而且平時香港啲山路都係瘋狂又上又落,所以呢啲路我覺得反而習慣啲。

有一段路因為實在太熱,我就飛甩左兩個朋友,好快咁上左山,不過之後平路落斜佢地又好快追返上黎。










Villafranca del Bierzo 係一個位於山谷入面既城鎮,四面環山,比之前既cacabelos感覺清幽得多。Josan朋友推薦既庇護所叫Ave Fenix,雖然同另一間庇護所一樣係公營municipal,但係大部份朝聖者都係住嗰一間,因為更新更大而且只係貴1歐。其實睇返個app既評分,Ave Fenix只係得3.5分,另一間就有4.5分,正常人都會住嗰間唔住 Ave Fenix啦。

Check in之後見到間房我地就明點解呢度得3.5分~~因為佢真係我見到數一數二咁殘舊嘅房,而且佢係用木地板,每行一步都有一種危樓嘅感覺。

我地三個人就開始鬧爆Josan個朋友,點會推薦我地黎住間鬼屋架,正常人都唔會鐘意呢啲地方啦。



(影相好似靚好多 )




不過唔知點解都有唔少人住 Ave Fénix,呢個要到之後我先明白。

我遇返 Tosantos 一齊食晚飯,個樣好似聖誕老人既德國伯伯,然後又有 Astorga之後先識嘅韓國大叔,佢每日都話腳痛行到好辛苦,但係每日都比我早達陣,因為佢就係嗰啲每朝五點就嘈醒我嘅人。 其他人仲有一對望落唔憂米嘅台灣母子,阿媽五十幾,個仔就快三十。

姐姐之前就遇過呢對母子,話個老母好似相親咁,見到佢朋友台大畢業又未結婚,對佢朋友就特別親切。相反,當個阿媽聽到姐姐又鍾意飲酒、又唔係咩名牌大學,對佢就冷淡好多。

我地坐係花園休息既時候,仲識到個新朋友~~Andrea係個意大利男仔,雖然比我大一歲但係就仲讀緊書。Andrea都係由 SJPP出發,不過就唔知點解今日先遇到佢,之後先知道要認住佢真係話都冇咁易,因為佢嘅雨罩係極度鮮艷嘅黃色(以佢嘅講法就係banana bag ),而且佢係極少數落雨時會擔遮既人,一路行山一路擔遮都咪話唔型。


之後我地三個同Andrea加埋四個人一齊去做觀光客,成個鎮有好多教堂,一條河將個鎮一分為二。

市政廳外面擺左好多單車架,Josan問下啲工作人員先知道原來聽日有三項鐵人比賽,而條比賽路線仲會同我地聽日要行嘅路重疊,又多左個餘興節目俾我地。行完教堂之後我地去左間 bar,飲緊野時候姐姐就教 Josan同 Andrea寫佢地既中文名。













庇護所提供晚餐,盛惠7歐,不過佢係以朝聖者聚餐嘅形式上菜,所以大家係坐長檯一齊食飯。

呢餐比我之前食過既朝聖者餐都豐富,而且佢地仲話所有菜都係庇護所後花園有機種植,心裡上覺得又好似真係好食啲。我地終於明白點解Josan個朋友會推薦呢間庇護所,最來係因為佢嘅伙食,食完之後化解曬之前我地嘅怨氣。



2019-02-09 17:32:03
我過咗Leon之後好似無遇過有晚餐嘅albergue
2019-02-09 20:37:39
咁巴打一定住親都係大型 municipal
2019-02-09 20:41:42
有乜住乜,無特別去搵。我用個垃圾app無albergue評分,而且outdate哂,執咗嘅albergue都仲顯示
2019-02-09 20:48:50
我行完法國之路之後都冇 app用,唔知點解嗰陣時淨係得法國之路免費,其他路線就要俾錢。 打後都係問下其他人邊間好,然後跟隊去~~
2019-02-09 21:05:36
我記得有個鬼佬介紹一個收費app畀我, 話有埋路上有咩景點值得睇埋
但我個時心諗, 我係黎洗滌心靈, 唔係黎旅遊
2019-02-10 01:51:14
今日係camino上令人難忘嘅一日,有時真係唔應該逞強,如果真係唔得嘅話就唔好夾硬黎,叫做學到嘢。


由Villafranca del Bierzo上O Cebreiro要行30公里,而且要由500米爬升到1300米,係繼第一日翻過庇利牛斯山之後再要喺一日入面上咁多。

不過,最攞命嘅係一出發就有兩條路揀,一如既往,山路同車路任君選擇,不過,今次條山路就好甘,要先由500米爬升到900米,然後又落返去600米駁返條車路。

加上山路又要兜遠少少,所以呢一日總共要行32km,上1100米落300米,同第一嘅難度有得比。







噚日大家都已經表決左要行山路,我仲考慮要唔要六點鐘起身出發,因為每次行超過30km都係打大佬,愈早出發就可以避開晏晝最曬嗰段時間。

而且O Cebeiro只係得一間公營庇護所,只有104個床位,當全世界都行去嗰度住嘅話,真係爆左都唔出奇,所以愈早行到就唔駛驚去到冇地方訓。

不過姐姐同Josan就淡定有錢淨,叫我放心,話慢慢食埋早餐先出發都得。

今朝韓國大叔痴左線,鬧鐘校左四點半,五點鐘就執好嘢走人,佢執嘢嗰陣都幾嘈而且個頭燈勁光,我地成間房啲人都俾佢嘈醒曬。Andrea起身之後仲O曬嘴咁問我地,究竟係邊條友可以咁早起身閃人。


庇護所亦都提供早餐,盛惠3歐,同噚日晚餐一樣咁豐富,仲要係自助形式,佢有一味菜簡直係殺手鐧 - 煎蛋多士!

由於真係太好味,我一次過食左四塊,如果唔係因為唔好意思繼續攞,我諗我會食多幾件。

我嘅兩個朋友就覺得我傻左,冇人會一餐食四隻雞蛋,乜咁樣有問題咩?



食完早餐執好嘢,老闆又拉住Josan吹左陣水,走嘅時候仲同我地每個人深情擁抱。呢間庇護所雖然係舊左啲、污糟啲,但係遇到嘅人食到嘅嘢都一流。

最後擾攘左一輪,我地七點半之後先出到門口,比平時仲晏左。



去到村口就已經係山路同車路嘅分叉口,百分之99既朝聖者都行車路,貪佢近啲之餘亦都唔駛勁上勁落,所以個個人都好似去動物園睇動物咁望住我地兜上山。

有啲人仲以為自己行錯路,問我地邊條路先啱,咁我地就話呢條路要上山但係風景好靚架,點知啲人聽到上山之後諗都唔駛諗就行返落車路。


一開始上山嗰段路真係斜到想瀡返落山,姐姐行到直情崩潰,大家都行到索曬氣所以冇乜點傾計。

不過愈行愈高,風景就愈來愈靚,加上前前後後都冇其他人,感覺就更加似朝聖,全世界就好似淨返座山同我自己。

山上面可以望到好遠好遠,望返下面嘅車路就慶幸自己有上到黎,如果齋行下面睇唔到呢度嘅景色真係有啲可惜。(之後既 camino只係得一段路可以同今日嘅景色媲美,而嗰日嘅經歷一樣係非常難忘。 )









之後有個西班牙佬追左上黎,佢唔係啲咩陌生人,就係前幾日我hi佢然後俾佢無視左,勁串嗰個西班牙佬。

因為西班牙佬英文唔掂,所以佢亦都只係喺後面同 Josan傾計,繼續無視我嘅存在。不過山上嘅風景好靚,所以影響唔到我嘅心情~~

嗰日計埋我,全條路淨係見到四個人,之後問返意大利仔 Andrea,佢都行左呢度,但係因為遲過我地出發所以大家落左山先遇到。

落山雖然係爽,但係落完之後要上返先最痛苦,落到底之後姐姐話要入bar飲嘢,我地就坐左係度唞下,坐緊嗰時仲見到Andrea慢慢行過間bar。 今日大家都唔敢點啤酒飲,因為每次飲完啤酒再行都會覺得好攰好眼訓,所以都係飲返可樂同咖啡算。

由山路駁返去馬路之後條路即刻多返人,仲睇到噚日講過嘅三項鐵人,同camino重疊嘅部分係踩單車。





今日條路感覺特別多人,人塞人既現象又出現返,可能係因為Ponferrada之後又多左新人加入,可以預計到嘅係,愈近Santiago就只會愈來愈多朝聖者,我諗最後一百公里仲會迫過香港啲山路。

行馬路嗰時好無聊,我改一改Foncebadon 條老問題:如果今日間庇護所只係淨返兩個床位,而我地又有三個人,咁點算?姐姐又係好理所當然咁話,咁就緊係我訓呢度,淨返嘅你地兩個猜包剪揼啦。 然後Josan就俾姐姐帶壞左,變左自私精,講埋啲一樣嘅答案,點解一個二個都咁無義氣,又話咩野朋友互相信任。利申:其實我都講返一樣嘅答案。






之後行到一半左右,都仲未開始上山,好意外咁遇到菲律賓人Emilio,我係Astorga識左佢之後就冇再見過面,

今日呢個時間可以撞到佢其實都幾意外,因為佢亦都係嗰啲5、6點出門口嘅人,依家已經就快十二點而大家都只係行左廿公里左右,對Emilio黎講好似真係慢左啲。


原來佢今朝約左個英國老太太一齊行,本來就已經遲左出門口,加上英國婆婆又行得慢,就算佢地行車路我地行山路,竟然都俾我地追到上黎。

打個招呼之後,我地三個人就行先,因為時間已經唔早,仲有12km點都要行三粒鐘,所以要加快速度。

行到 La  Faba 嘅時候淨返唔到5km就行到O Cebeiro,團隊士氣有啲低落,

姐姐行到再一次崩潰,

Josan亦都冇乜傾計專心上斜,

反而得我感覺仲okay,可以keep住行唔太需要休息,所以就做左領隊帶頭叫大家行快啲。

La Faba之後又要勁上,最後呢段要由 800米左右爬升到1300米,加上大家已經行左超過27km,所以呢段上斜行到好似喪屍咁樣。

沿路係冇乜風景可以睇,一直上去都係綠色隧道,唯一好處就係可以遮下陰,未至於一路上斜都要暴曬。



由La Faba行去La Laguna de Castilla呢2.3km行左45分鐘,真係好慢,好似每行幾步就要唞下,

姐姐話去到 La Laguna de Castilla 嘅話要去 bar坐下先繼續行,叫我地唔想休息既話就唔駛等佢,直接行去O Cebreiro。

咁我覺得都唔差嗰十幾二十分鐘,而且最大問題係萬一我同Josan check左in,姐姐黎到之後間庇護所full左,咁姐姐點算呀。

所以我地又一人點左杯可樂,食完包薯片,先行埋最後2.5km嘅上斜。食完出門口嗰時,又撞到串串貢西班牙佬,佢行得勁快咁爬左我地頭,唔駛估都知佢一樣驚冇床位。


由La Laguna行去O Cebeiro 路上有一個重要既分界線,就係朝聖者即將會進入camino上最後一個省份 - Galicia!

由Castilla y León 行到 Galicia 嗰度會有塊石碑顯示兩個省既邊界,黎到呢度亦都意味着好快就會行到Santiago,又有一種唔捨得嘅感覺。

進入Galicia 之後亦都多左一樣野,就係標示方向既“理程碑”,呢個“理程碑”唔係話咩重要成就,而係佢每隔百幾米就會棟塊石碑喺路邊,石碑上面會寫住距離Santiago仲有幾遠。

呢啲“理程碑“係Galicia 獨有,俾朝聖者強烈地感受到愈黎愈接近終點嘅嗰種哀傷喜悅。我地亦都做下觀光客,喺塊牌面前影相留念。











2019-02-10 02:14:41
歷盡千辛萬苦終於行到O Cebreiro!

呢度係山頂嘅第一站,之後會沿住山頂嘅山脊線行十幾公里先會開始落山。

其實成段路由Villafranca 開始上山,至到落山去到Sarria,算得上係法國之路嘅Hidden Gem,我認為佢同第一日庇利牛斯山嘅風景不相上下。

O Cebreiro條村位於山頂嘅東面,由西向東望出去視線完全冇遮擋,景色好開揚,而呢度亦都係唔少新加入朝聖者嘅起點。成條村好細但係幾靚,仲有個教堂葬左設計camino 黃色箭咀嘅嗰位神父,係一個幾值得訓一晚嘅村仔。


去到庇護所門口已經三點,仲有十幾個人係到排緊隊等check in,我已經見到美麗、Ellie同朝早四點半嘈醒人嘅韓國大叔,佢地都已經沖埋涼,坐曬係度social。

排緊隊嘅就有串串貢西班牙佬、路邊野戰法國佬,法國佬仲同我地 give me five,yeah!終於行到!

排緊隊嘅時候我就開始數人頭,法國佬話有好消息,我地三個啱啱好排到最後三個床位。 等左好耐終於排到我地三個,登記嗰個職員好遺憾咁講,庇護所只係淨返兩個床位,你地自己解決呢個問題。(其實,我好似睇到佢偷笑,笑鳩呢三個傻仔行得太慢 )

我腦海第一個諗法就係:diu佢呀媽,104個床位都 full(正確黎講,只係得102個人,因為仲有兩張床),成班on9日日鬥快爭床位,依家黎賽跑定黎朝聖呀。

然後再諗下,都唔知好笑定好嬲,今日講左成日嘅笑話:如果庇護所只係淨返兩個床位,而我地又有三個人,咁點算?竟然真係成為現實,而我地依家就要交出真正嘅答案。。。


Josan第一個講嘢,佢話佢繼續行,我同姐姐兩個訓呢度啦。

我一聽到就心諗,點可以咁冇義氣呀,要行就一齊行!

然後,姐姐第二個講嘢,好似就快想喊咁話佢想訓O Cebreiro~~ 我同Josan都知道今日不斷上斜行到佢真係好崩潰,而且亦都知道佢好內疚:

如果唔係姐姐拖慢左進度,我同Josan應該會早一至兩個鐘達陣,如果唔係佢話要係La Laguna 飲可樂,我地只要比嗰度其中一個人快少少到 O Cebreiro,依家都唔駛咁無助。

不過,如果要一直怪責落去,係可以無止境咁追究嘅,我可以怪 Villafranca 庇護所個老闆一直拉住Josan吹水,搞到我地遲左十幾分鐘出發,甚至係佢嗰個熱情擁抱,害我冇左五秒鐘。

如果係以前,我或者會怪姐姐又丟低我地,但係行左廿幾日camino,我又會覺得做人最重要就係唔好勉強,如果真係做唔到就唔好扮英雄。 我同 Josan要繼續行去下一條村,因為O Cebreiro淨返嘅住宿都係每人廿歐起跳。走之前,我地叫姐姐唔駛內疚。


就係咁,我地要同180度無敵景觀、靚靚村仔、姐姐。。。等等所有傷心事講掰掰。

因為要趕路,我同Josan都已經冇心情睇風景,索性唔跟箭咀行馬路。





其實呢一刻已經行左成32km,但係就連要行多幾多都唔知道,一定破硬我既最遠距離紀錄,

我部手機亦係第一次未行到庇護所就用到無曬電,臨死機之前姐姐Line我講對唔住揼低左我地兩個,我就亂up話如果姐姐你肯陪 Josan 繼續行嘅話,我就會訓喺 O Cebreiro喇。

O Cebreiro 下一條村係3.2km嘅 Linares,嗰度有間10歐一個床位嘅庇護所,但係成間嘢得22張床,未行到我已經心知不妙。

今日我學識左一隻新字~Completo,即係間albergue已經full左。去到Linares 間庇護所,一開門個人就話 completo,我地只可以繼續行落去。



我係路邊執左第二碌木,從嗰日開始我就一直用兩支棍行路,感覺真係舒服好多。

一邊行Josan就一邊鬧嗰個串串貢西班牙佬,話佢係Bad Guy,臨尾嗰時特登行快啲爬我地頭,如果唔係佢間庇護所就應該啱好淨返三張床。



咁我地兩個又要行多2.5km由Linares 去 Hospital de la Condesa,嗰度成條村得幾間屋,庇護所一樣勁細得廿張床,所以老闆話Completo 嘅時候我一啲都唔意外。

嗰時我已經行左37km,唔知點解我覺得仲可以行落去,精神異常地高漲,可能係因為有Josan陪我一齊行,又或者我就係適合行呢啲又上又落嘅路。



行多2.5km有另一條村,但係嗰度係冇庇護所,所以要再行400米去到Alto do Poio先有訓嘅地方。

一推開庇護所門口就係餐廳,個火爐燒到好熱,同室外氣溫差好遠,呢度離O Cebreiro實在太遠所以我地終於搵到個落腳地,黎到一個渺無人煙既地方訓一晚。


放低背囊之後已經係五點半,破曬我 camino上嘅所有紀錄,當時有一種劫後重生嘅感覺,同時覺得自己(好似)好勁,由一開始平路行三十公里都驚死,到今日勁上勁落行四十公里,仲有咩路段我會怕!(做人最忌就係自大 )

沖完涼之後就走左去食飯,今日個朝聖者餐就算係20歐我都一樣會食,更何況只係9歐,即刻狗衝

Josan話Galicia 美食係西班牙幾出名,之後聽其他西班牙人一樣係咩講,

唔知係因為肚餓定因為死裡逃生,我覺得呢一餐飯真係勁好食,好食過我之前食過嘅咁多餐,經歷左咁 on9嘅一日,有張床食得飽我就已經好滿足。

camino神可能亦都見到我地咁落莫,所以送左唔止一份禮物俾我地,送左兩份!

食食下飯,竟然見到意大利仔Andrea推門入黎,Villafranca 兄弟幫!大家都一樣行得咁慢,去到O Cebreiro既經歷就唔駛重複講啦,基本上同我同 Josan一模一樣。

之後又有另一個人推門,竟然係菲律賓人 Emilio!佢個英國婆婆行到 La Faba就停左,佢繼續行嘅後果就同前面呢三條友既遭遇一樣。

見到佢地我真係好感動,我好少用肢體語言表達我嘅感受,但係今次我真係忍唔住分別俾左兩個擁抱佢地。我地四個人都正式進入左40k俱樂部!
















2019-02-10 02:15:36
多謝支持!!!寫左一半,今日第二十六日
2019-02-10 02:17:48
應該係同一個app,
呢個都係我死穴,唔知自己朝緊聖,定係旅遊緊
2019-02-10 02:52:26
我個日stay 左係la faba!
2019-02-10 02:56:27
個日stay 係 la faba
係個度唯一既餐廳食意粉, 店主播著beatles 既歌,飲咁酒聽著音樂,唔知點解就忽然間喊起上黎
下面係個陣寫既筆記...










19th day
Cacabelos to La Faba (31.9 km)

最後又是走了三十公里以上,這天本來打算停在上一個鎮,於數公里外,然而明天有最後一座高山得攀過,上下數百公里,趁著這天走到現在還不過十二時多,便決定多走一個鎮到La Faba,這裡可以足有數百米的上坡,趁著還有些許體力,今天多走幾公里,省下明天的困擾,稍稍減輕負擔。今天是走在路上第十九天了,原定二十八天的路程,已剩下不足十天,同樣剩下的路程已然不多,每天不足二十公里,要是這麼推算下去的話大抵會將旅程推早幾天完成。

最近甚至有想著早完成的時間怎麼好,在santiago 多留幾天?走路到fisterra 大抵不會,也許乘車去吧,我已經不想再走了,每一天我也這麼想著,多走一步都不願,但明天還是拚命的走上三十公里。經過了艱難的上坡路,到達La Fada,午後一時半,我是屬意待在O Cebreiro,可委實不想多走五公里了,到達的時可能已三時半,筋疲力盡。不是有非要趕路不可的理由,還是決定在這裡待下。

已經好久沒有在albergue 住了,上一次已是在Rabe de las Calzadas,在等背包的那天,很多天以前了。不過五歐,可是便宜極了,洗澡後洗過衣服,便到唯一的餐館午飯,意粉煮得美味,紅酒足有一大瓶。餐館忽爾播著beatle 的hey jude 跟imagine,my way,what a wonderful world。聽著聽著不知怎地禁不著流下淚來。於西班牙半山的小鎮,喝著紅酒吃著意粉聽著英文歌,不經覺就淚流不止,事情就是這麼的可笑,也是這樣的發生。也許是人在外地,也許是年歲漸長,越是容易感觸,於陌生的地方聽到熟悉的歌曲更是如此。只是想不到無端將我連接上的竟是beatle 的當紅歌曲。也忽然再感音樂的可貴,那將世界各地的人連結起來。

未來的日址大概是能考慮跟隨大眾的時間表,慢慢的走,每天走二十多甚至十多公里。這樣走的話還有七天,應該還能早兩天到達santiago,大概能花一天到fisterra,我倒是想像著到達終點的感覺,終於不用清晨五時起床每天走上三十公里了,面對著方便無比的繁華都巿,大概我會相當不習慣那樣的生活吧。

午飯後往往獨兒坐在黃昏,在想事情寫文字,首次用電話寫上那麼多,別是到外地之時帶著電話便足夠了,其他的事情都用不著擔心,一切將都安好,事情都必水到渠成。bob dylan 的歌聲和口琴聲於店內響著,想著久不住在共用房間的我會否習慣,想著明早離去時打擾身邊的人,然而這都是小事,畢竟朝聖路上每個人都是過客。
2019-02-10 09:28:40
午飯後往往獨兒坐在黃昏,在想事情寫文字,首次用電話寫上那麼多,別是到外地之時帶著電話便足夠了,其他的事情都用不著擔心,一切將都安好,事情都必水到渠成。bob dylan 的歌聲和口琴聲於店內響著,想著久不住在共用房間的我會否習慣,想著明早離去時打擾身邊的人,然而這都是小事,畢竟朝聖路上每個人都是過客。


原來都有唔少人停係La Faba~~ 當時我一心要行到O Cebreiro,要去山頂過夜,咁就GG鳥 巴打堅日日過三
2019-02-10 10:03:15
我上山前停咗喺Travadelo, 你無床位可能都係你前一晚之後幾條村嘅人霸哂

我行呢段路個日, 好天到暈...曬到D人跪低, 好多行咗好短就停低哂
你一開頭諗住嘅O Cebreiro係呢度? 我發覺我好多相無mark地點 , 淨係寫咗...今日第一條村, 第2,3,4,...

跟住呢個銅像我估大部份人都有影佢...

我行個日萬里無雲...呢段路係可以望到好遠好遠

講起, 我記得個日見過幾pair 人係得個小背包....睇怕佢地寄咗去一下站, 太醒目了

樓主你住呢間?
2019-02-10 10:14:42
個日stay 係 la faba
係個度唯一既餐廳食意粉, 店主播著beatles 既歌,飲咁酒聽著音樂,唔知點解就忽然間喊起上黎
下面係個陣寫既筆記...

19th day
Cacabelos to La Faba (31.9 km)

Day19, 你total行多我14km
2019-02-10 10:27:45
我上山前停咗喺Travadelo, 你無床位可能都係你前一晚之後幾條村嘅人霸哂

原來係咁~我仲唸住全世界都住 Villafranca de Bierzo。 Travadelo 就係我山路落返黎嗰度,當時已經十點。。。

你一開頭諗住嘅O Cebreiro係呢度? 我發覺我好多相無mark地點 , 淨係寫咗...今日第一條村, 第2,3,4,...


就係呢條村!我嘅傷心地!


跟住呢個銅像我估大部份人都有影佢...

朝聖MJ我都有影,不過係好遠咁影過去,攰得濟冇行埋去

樓主你住呢間?


就係呢間,佢門口有隻勁大隻嘅狗,週圍執垃圾食。有一次隻狗追住我同Josan跑,Josan條友自己走左入間屋然後閂左門,淨返我同條狗係出面吹風。
2019-02-10 10:30:00
Day 19仲係Mansilla,Leon都未到
2019-02-10 10:34:45
Josan條友學埋姐姐d衰野,賣隊友Level MAX.
我記得呢間附近好似無乜其他野,連村都好似唔係? 不過夜晚出黎睇星星可能好正。
2019-02-10 10:36:56
我地喪嘅,所以周身傷,唔好參考。
2019-02-10 10:55:44
行完camino會習慣俾隊友出賣,個人經驗

嗰度乜都冇,但係食完飯已經好攰所以好早就訓。諗返我真係好少睇到星,因為成日落雨,啲雲擋住曬個星空。
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