西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
至少唔駛行雪地,一開始佢沿住海邊有棧道行,一路都係平路好舒服,不過要有心理準備大西洋嘅海風真係好勁。

山線好似夏天會好熱,唔知3/4月點樣
會洋蔥式咁著衫
多謝巴打提醒
想問下行行下想去廁所點搞 路邊解決?
係幾正 但冇其他香港人一齊玩 我打算趁呢幾個月 都遊歷下西班牙各個省 至少都要去下南部先
男嘅,望前望後,無人,走埋一邊,轉身發射。
女嘅,搵個同伴,搵遮擋,然後叫同伴睇水。
仲有斯文啲嘅方法就係去bar點杯嘢飲,然後用佢個廁所(利申:我係用馬戈巴嘅方法)
如果痾屎呢
如果慢慢行,Andalucia都已經可以玩成個月 ,好想再去西班牙呀
應該冇咁多時間 而家翻學都係得weekend三四日去個短trip 完咗exchange就應該直接去歐遊
今日冇相,遲啲講點解。
我發現冇相寫遊記真係好辛苦,估唔到唔止camino,就連開post都會有樽頸位。

終於要行去Burgos喇,上一次去到大城市已經係四日前離開Logrono,我依家真係非常急需大城市嘅配套。

首先,我可以去買拖鞋喇!
話說拖鞋喺 Santo Domingo俾人偷左之後,我一直搵唔到地方買新拖鞋,
啱啱過既呢兩日真係好唔方便,係屋入面行黎行去只可以着番對襪,沖涼嘅時候又好冇安全感。

其次,我需要一部 ATM㩒錢,以防Burgos去 Leon呢一段沙漠地帶無錢㩒,而我又帶唔夠錢就GG啦。

最後,因為我真係好白痴,出黎嘅時候只係帶左張16GB記憶卡,我又影片多過影相,到依家張卡既memory都幾乎 full曬,所以我需要買張容量大啲嘅新卡。

(其實我係帶左個300GB嘅 external hard drive,一開始我天真地以為庇護所會有電腦用 ,咁我就可以過啲相出黎啦,事實上庇護所有時係連wifi都冇,所以又點可能會有電腦用呢 )

噚日Josan約左姐姐今朝一齊去食早餐先出發,我諗過好唔好一齊去食,但最後都係決定自己一個行先。

最近呢兩日自己一個人行左陣,覺得朝早慢慢行比較適合我,可能係因為未熱身或者太早起身嘅關係,所以我朝早七點到十點呢幾個鐘都係"見人俾人過"。

不過,呢幾日我時不時都遇到一個戴眼鏡嘅韓國姐姐,會記得佢係因為大家出發時間差唔多,而且行路既速度真係好接近。

講真,我真係好少遇到有人行路會比我慢(唔計七十歲以上嗰啲),但係韓國姐姐就行得同我一樣慢,有時會行我十幾二十米後面,有時又會行我前面小小,而呢個距離又可以維持成個鐘,因為大家速度一樣所以過唔到對方。

可惜嘅係韓國姐姐英文麻麻地,幾乎要用Google translate 先可以溝通到,所以我地每次撞到都只係微笑點頭,講句Buen Camino。

今日一開始就要上山上兩三百米,上完落山就已經撞到韓國姐姐,不過打個招呼之後照常係各有各行。
點知行左無耐就有兩個人由後面飛快趕上,原來係韓國三人組裡面個韓仔同埋韓國姐姐,因為三人組嗰兩個韓妹今日行到 Burgos就會搭巴士去Leon,淨番韓仔自己一個人行去 Leon,既然遲早都要掰掰,所以今日佢就已經開始自己一個行。

由於韓仔嘅加入,我同韓國姐姐呢兩個原本行得勁慢嘅人,半被迫半自願咁行快左好多。最後我行唔夠七公里就頂唔順 ,見到間Bar就嗌左杯咖啡坐番陣,呢個時候姐姐同 Josan就追到黎。

姐姐見到我坐左係到飲嘢,就問你唔係要慳錢咩,我以為係咁所以你今朝先早啲出發呀。
大佬,見到我癱左係到,你就應該知道到我行到好唔掂啦,不過佢又講得啱,如果唔係行到好攰嘅話我都好少主動入bar。

唞夠之後我就跟姐姐同 Josan行左一段,而Josan都就住我地冇行咁快。
問番Josan幾時同係邊出發,因為Tosantos之前都冇見過佢,原來佢係行一條法國之路既分叉路段:

話說佢本身打算由皇后鎮出發,所以就直接由Huesca(佢老家)搭車去皇后鎮。但係當佢落左車之後就心諗奇怪喇,點解一個朝聖者都見唔到嘅,而且又唔係好見到黃色箭咀,唔係話法國之路好多朝聖者嘅咩。然後Josan問下啲路人先發現原來西班牙有兩個皇后鎮,同名 Puenta La Reina,而佢就去左喺Jaca冇咩人去嗰個。

聽到呢度我真係忍唔住笑左出黎,唔好誤會呀,絕對唔係恥笑呀。

Burgos入城有好多條路可以揀,最唔受歡迎嘅路線嘅係“上路”,一路沿住馬路行十公里入城。

不過行“下路”都唔係好好多,行機場跑道邊無遮無掩一直要曝曬,而大多數人都選呢條路嘅原因係因為下半段可以行公園。

公園嗰段路有成5km,可以係市內公園行成個鐘都未入到城我都係第一次,好彩既係沿路都有樹陰遮下太陽,如果唔係就真係曬到變菲律賓人。

藍色嗰段就係公園

行到入城之後唔知點解大家都行到唔見曬,淨翻我同姐姐兩條友去搵庇護所。

今日我地決定跟app嘅評分住一間小眾啲嘅庇護所,雖然間嘢離大教堂有成1.5km,但係口碑好似唔錯而且提供早晚餐,所以我地就兜路過去睇下情況如何。

去到啱啱好一點鐘,㩒門鐘之後有個女人開門俾我地入去,入到去真係哇一聲。

我可以好肯定咁講,呢間庇護所係我住過咁多間最豪華既一間,
地下一入門口就有一個好大嘅新式教堂,風格有啲似Bilbao 同Valencia嗰邊啲建築咁前衛而簡潔。
上樓係通過一條好氣派嘅大理石樓梯,牆身兩邊亦都掛左啲西洋畫,
而上到去二樓大廳就放左幾張主席凳俾人坐。
飯廳客廳同廚房都係大堂嘅右手邊,放左好多梳化呀書呀,走既係文青路線,而廚房就明亮寬敞啦行番簡約風格。(點解好似變左睇樓團 )
左手邊訓嘅地方亦都好舒服,竟然係三個人分一間六人房,窗簾仲要高級到係電動升降,搞到我成個傻仔咁唔知點拉窗簾。

呢間庇護所只係收5歐,而佢既早餐晚餐就係donativo,負責人同我地登記完之後就後就話下晝六點鐘有個彌撒,七點鐘開飯,希望我地準時出席,咁我地就緊係話好啦!

Burgos 係一個好靚嘅城市,相對之前嘅Logrono 同 Pamplona 感覺更加似一個大城市,可能亦都係因為Burgos Cathedral 實在係世界級咁華麗,連帶全個城市都升Lvl。

買完拖鞋、㩒完錢之後,我同姐姐行左去一間叫“wok“嘅中餐館。話說今朝韓國姐姐話我知去Burgos一定要去 wok,最初我聽到一頭霧水,google下先知間野全名“wok lin yang”,係個食中式自助餐嘅地方。
呢間野係韓國朝聖者圈子入面好似好出名,雖然唔係韓國菜,但只要係亞洲食物就可以安慰一下佢地既思鄉病。

我地行到去門口睇到晏晝自助餐要15歐嘅時候,猶豫左好耐,最後都係因為要慳錢所以冇入去食。亦都可能係因為我地兩個都唔係好掛住亞洲菜,所以食唔食都得。

Burgos Catheral 係西班牙唯一一座單獨被列入世界遺產嘅教堂(wiki),真係好靚好深刻,我去過嘅大教堂其實唔多,所以呢個應該可以算得上 top3。

入埸費7歐但係朝聖者只係要俾4.5歐,而且仲包語音導賞,我就覺得比噚日嘅考古基地值得去好多。

裡面除左主座堂嗰部分,仲有好多唔同嘅建築包圍中心,淨係地下室就已經大過之前我見過嘅唔少教堂。

由於姐姐聽日先陪佢朋友入教堂參觀,所以今日就賣低我,要我自己一個人去睇大教堂,可以睇得出我地兩個既友誼4.5歐都唔值。

不過講番個教堂,裡面真係好大,我一邊聽audio一邊慢慢行,行左成個鐘都仲係主教堂入面。之後就只好加快腳步,因為仲要趕番庇護所食飯,所以如果認真行嘅話真係要行兩三個鐘以上。

嗰晚又要去參加彌撒,而且又係全西班牙文,其實上次係 Roncesvalle參加過一次我就覺得夠喇,不過今次要尊重庇護所嘅規矩所以冇得揀。
反而姐姐就只係第一次參加,所以好有興趣覺得好得意,當我坐到好眼訓既時候,佢就週圍望下其他參加嘅人,雖然都係上左年紀六七十歲嘅公公婆婆。
去到彌撒嘅最尾,有人拉我地到前面,牧師一個接一個祝福我地呢十幾個朝聖者,然後我地就番上樓食飯。

晚飯嗰時四個韓妹冇出黎食晚飯(我懷疑佢地係去左 wok食到好飽,所以唔想再食其他嘢),淨番一對美國夫婦,丹麥仔,丹麥妹,新加坡姨姨Heidi(都話 donativo實遇到佢),同埋好似仲有其他人但係冇相我唔記得左。

食完飯係到做義工既法國姨姨帶領大家祈禱,每個人都用自己嘅語言讀幾句禱文,我同姐姐就用國語啦。之後法國姨姨講左句令我幾深刻嘅嘢:We’ve to remind ourselves that we’re not tourists, we’re pilgrims. 可能係因為我一直都覺得自己似遊客,所以有一種當頭棒喝嘅感覺。記住去朝聖唔單止係吃喝玩樂,去朝聖對物質嘅要求其實唔應該咁強,因為朝聖之路係同自己既心靈對話。
其實西班牙啲交通都唔平,坐ALSA都要十歐起跳,來回計番真係唔少 我呢次歐遊淨整得西班牙
Burgos入城有好多條路可以揀,最唔受歡迎嘅路線嘅係“上路”,一路沿住馬路行十公里入城。

我行咗呢條馬路入城, 都唔知有另一條路, 行勁耐都係馬路, 又熱又曬, 行到我on99

唔知當時我點搞嘅, 我記得好鬼難搵albergue, 結果住咗喺Cathedral 後面梯上個間, 無wifi, 要用wifi就要落樓去對面bar...就算對面bar wifi都極慢. 間albergue除咗新淨之後, 每張床有獨立插座.

我同波蘭仔去咗 Cathedral 後面上山個城堡, 但無留意開門時間. 去到已經關門

成條路黎講, 最值得畀錢入去嘅一次, 除咗本身好靚, 仲好多藏品. 同埋入去, 正面售票處, 轉左角落有得蓋印. 有D人好鍾意集印, 雖然我唔係
Cathedral 側面?(售票處&入口)

正面?

個印仔

參加MASS 喺另一個教堂, 平日得D老人家多, 或者陪屋企人黎嘅後生.

我到Burgos個日, 有個音樂會定乜野party, 喺正教堂出面搞, 嘈到乜咁
多謝巴打補圖

好似好多人都住教堂後面嗰間albergue,位置唔錯,又新又大。為左慳位唔買多本護照,我連 Burgos Cathedral 都冇 cup印仔 ,睇番成本Credential,我淨係得五間教堂嘅印
我個時都無諗過夠唔夠位蓋印嘅問題。因為我見過其他version嘅credential, 佢地個d仲少格仔,少到根本唔係畀人行全程
因為日頭行路基本上我都好少停低入bar, 經過d教堂就睇下有無開門,有就盦印 (哇我屌,cup印個正字咁寫,點記啊) 。所以好多時一日得2, 3個印。
行得快又幫我慳咗d.

Burgos嘅albergue我個時覺得都幾難搵,你個間我行北面條路係完全唔啱路skip咗,知道正咁多就搵過去
感覺SJPP本Credential係最多格仔,其他嘅就只可以留番庇護所先cup印。最正就係行去 Finisterre 佢會俾另一本Credential 你,嗰陣我想收集多啲印仔,但係就揾唔到地方cup印

Burgos間albergue真係幾正,之後去嘅庇護所好難再去到同一高度(預告:好耐之後仲有一間 )
我無行到去Finisterre, 搭咗巴士去,結果唔住得公立albergue.
後尾去咗先發現無去到Muxia, 明明The Way係講Muxia, 都無講Finisterre
先同各位巴絲打對唔住,今日依然冇相睇。

希望睇千字文唔會悶親大家。

聽日有翻相!

庇護所包早餐而且係七點後先有得食,噚晚法國姨姨就話大家應該好好訓一覺,朝早食飽先上路,所以七點之前佢係唔會開門俾大家走嘅。

呢度嗌人起身嘅方式係播啲好柔和嘅聖詩,加上張床真係幾舒,起身嗰時陣以為自己訓緊酒店,唔似係庇護所。

食早餐嘅時候四個韓國人得一個韓妹出黎食,但係呢個畢德鳥,佢係我朝聖之路上面見過最靚嘅女仔(唔好問圖呢,係冇嘅)。

韓妹叫se-yong,中文好似譯洗瑩,佢仲讀緊書所以襯暑假黎行camino,而佢嘅外貌絕對適合佢讀嗰科:戲劇。

不過毒男同女神雖然坐對面,只係一枱之隔,但係真正嘅距離就好似有十萬八千里咁遠 ,因為唔知有乜話題所以食完成餐飯都冇傾過計。 之後我同姐姐講,哇,呢個韓妹真係好靚呀,佢就問我咁你做乜唔去識人~~唉!你估我唔想咩。

食完早餐執好嘢已經係八點,暫時係我最遲出門口嘅一日。
走嘅時候,喺度做義工嘅西班牙姨姨祝福我順利行到Santiago,然後俾左我一個cheek kiss goodbye,我嗰時真係有啲眼濕濕:
Burgos之後可以算係我camino上嘅一個分水嶺,好多舊人離開左,又要重新習慣自己一個人上路,感覺就好似重新番到去SJPP,再次去到朝聖之路嘅起點咁。呢間庇護所算係路上其中一間令我印象深刻嘅,可以係 end of first chapter住到一間咁好既庇護所,我覺真係好好彩。

為左揾番啲黃色箭咀,我又行番去Burgos Cathedral,原本我以為都已經八點半啦,應該唔會遇到其他朝聖者,點知原來都仲係每隔二三十米就見到人。

一路見到好多新臉孔,有啲應該係由Burgos新加入,有啲就係比較遲出發嗰批(其實我都唔早),所以之前行緊嗰陣都比較少見。

出城嗰時我又係到諗:今日同姐姐掰掰左,唔知以後仲有冇機會見到呢?
其實噚日係 Burgos 我就諗左好耐,到底好唔好同佢留多一日係Burgos,繼續一齊行去Santiago。
不過我突然有種想一個人行下嘅衝動,
我好清楚我今日走左嘅話,之後嘅路可能會孤毒啲,但係出發嗰時明明講好左係“一個人的朝聖之路”,一個人嘅時間去左邊?
所以我就下定決心今日要自己出發!

行出城冇耐就遇到比利時人,佢都話離開Burgos之後轉變好大,有預感今日會識到好多新人。

我地一齊行左一陣去到Tardajos,佢就攞曬佢啲架餐出黎煮咖啡,咁我又一條友自己行先喇。

之後嘅路段就開始曬到pk,其實只不過係翻過左座山,全條路嘅氣候同景觀就完全唔同曬。
成個西班牙中部都係屬於六七百米高嘅高原地帶(meseta) ,高原亦都覆蓋到首都馬德里,
朝聖之路穿過meseta大約要行一個星期,沿路途經嘅係一片一片既農田,個app入面係咁寫:
The Way gets even better from Burgos onward. The many kilometers from one village to the next allow forgoing new friendships with fellow pilgrims, to flirt, to think and think again about one's life.
所以強烈建議大家唔可以skip左呢段。
我就覺得佢嘅建議其實放落任何一段路都得,我由 SJPP行去 Burgos咪一樣係many kilometers,我就唔明,到底有咩令到meseta呢段 gets even better 呢?

行左二十公里之後黎到Hornilos de Camino,嗰時大約係一點左右,
小鎮嗰度已經有好多朝聖者停左係到,睇黎唔少人都會住係呢條村。

但係我依家諗番都唔明點解我冇停到 ,可能係因為我想去San Bol(下一個庇護所)睇下,又或者我只係單純地想行多啲。

而接住落黎呢段路我就瀨野喇,
一開始係上山,沿途完成冇樹陰可以遮下太陽,想搵個地方停低唞下又唔得,因為一停低就好似曬咸魚咁。
晏晝一點打後嘅氣溫會急升,所以係絕對唔適合繼續行,至少唔好行呢段路。

我就一路行一路爆粗,之前從來都未試過咁辛苦,對我黎講SJPP出發嗰日有曬心理準備,所以精神負擔冇咁大,而今日嘅折磨就係突如其來既,變左好似更加接受唔到。

(算係俾我揾到一張相)

不過神可能真係存在嘅,行下行下竟然俾我見到有碌木係我腳邊,
我執起左佢,見幾順手就攞黎當行山竹用,上斜嘅時候又突然有番少少力量。

無錯,其實之前行嗰十二日我都係兩手 fing fing咁行嘅,因為唔想俾錢買行山杖,所以就捱左十二日,又膊頭痛又膝頭哥痛。

依家終於俾我揾到支打狗棒借下力,忽然覺得成個世界都唔同左,而由嗰一刻開始我就同呢碌木有左連結,
棍在人在,棍亡人亡!
而佢到最後亦都陪我行到Finisterre,陪伴我行左半條camino。

行到San Bol之前我已經有一種不祥嘅預感,因為嗰間庇護所只係得十二個床位,而佢附近又冇其他庇護所,所以萬一佢full左,我就要行多五公里去下一條村。

見到San Bol 嗰時已經係下晝二點半,
我抱住可能會有奇蹟發生既心去拍門,
而奇蹟係冇發生到,
所以我亦都只可以認命,繼續係曝曬下行多5km 去 Hontanas。

冇得住 San Bol 其實都算係一個小小嘅遺憾,因為嗰間albergue口碑好似唔錯,佢出面仲有一個小水池,四週圍淨係得佢自己一間屋仔,感覺環境好舒服。

不過無計啦,只可以怨今朝太遲出門口(令我諗起今朝庇護所七點先食早餐),而我又行得太慢。
行去Hontanas既時候我就繼續爆咀,最後五公里路竟然行左我超個個半鐘。

Hontanas呢個村仔就好似沙漠中嘅一個綠洲,全個鎮雖然好細,但係就有成六間庇護所。
當我行到死下死下嘅時候,我竟然發現有唔少朝聖者一早已經達左陣,依家坐曬係餐廳出面撐枱腳,然後我竟然係人羣之中見到女神洗瑩同佢個friend!

打左個招呼之後,我第一個諗法係:點解佢地可以行得咁X快,明明今朝我係第一個人離開嗰間庇護所,然後我一直都冇見過佢地兩個,我連幾時俾人過左都唔知。

不過當時我已經冇諗咁多,因為我淨係覺得好攰,想快啲 check in 放低個背囊,今日行左 31km破左我自己紀錄,除左隻襪之後發現隻腳多左兩個水泡。

嗰日自己一個人曝曬左五六個鐘,去到庇護所又冇見到啲舊朋友,可以話係萬念俱灰。
自己去廚房煮左個勁難食嘅意大粉,一路喺度諗點解自己要行30唔行20,點解唔係Burgos留多日,咁辛苦係到行山為左啲咩。

最抵死嘅係我都已經攰成咁樣,仲要變身觀光客係條村入面行離行去。

行下行下嗰時估下我見到邊個?
竟然係韓國姐姐!
雖然大家一樣唔係好溝通到,但係都好開心可以見番啲舊人,不停話so happy!

然後我繼續行竟然又遇到個熟人~
係羅馬尼亞人!

見到佢嗰時佢好灰咁坐左係餐廳外面,然後同我訴苦話好多人都唔見曬,而佢依家只係淨番十五日就要行到 Santiago,所以之後已經冇得hea住行。

不過羅馬尼亞人當時對我黎講就好似上帝一樣嘅化身 ,如果大家仲記得,佢係一個手攞laptop 行山嘅男人,係 laptop,laptop!!
我終於可以將我啲相由 SD card 過落去external hard drive,終於可以影相喇! (悲劇嘅係我竟然過漏左兩日嘅相,所以呢兩個post係冇相睇) 由於羅馬尼亞人聽日要繼續趕路行三十,所以我地以後都應該冇機會見面,諗落都有啲傷感。

上帝既背影

Hontanas喺一個好白痴嘅村仔,因為佢地勢低,啱啱凹左落個山谷,俾四週圍既山擋住曬,所以手機係幾乎完全上唔到網嘅。

嗰晚姐姐問我行到去邊,我話我行左 31km,佢就問乜你唔係話要行慢啲等埋我同我朋友咩?
唉呀,我知錯喇!
不過手機去到呢個時候就斷左線,所以只可以乖乖地去訓覺。
聽日繼續行
好睇到無圖都唔覺有問題
當然有圖更好
食早餐嘅時候四個韓國人得一個韓妹出黎食,但係呢個畢德鳥,佢係我朝聖之路上面見過最靚嘅女仔(唔好問圖呢,係冇嘅)。

韓妹應該都住到San Bol ?

我終於可以將我啲相由 SD card 過落去external hard drive,終於可以影相喇!
你仲有手機啊

你Hontanas 同我住同一間, 呢間野有router但無駁到上網, 所以連咗wifi都唔會上到網

我都有住Ventosa
我行左七日就去到Santo Domingo
腳痛到差啲行唔到去
差啲想搭車
但捱捱下又好返啲
一入去左手邊?
係咪對面有間酒店個間
個間albergue勁差
熱水又無, 地又唔平
上格床啲梯要share
我俾左錢都走
去左對面三十幾歐住酒店
我都係上年九月
多謝捧場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞