西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
巴打你四圍追擊人
咩追擊人,我支持你地ja
唔好淨係話人呀,我記得你話想行北方之路㗎
人係三心兩意ga, 我依家又有興趣行葡萄牙之路
繼續過渡,我會盡量簡化發生左既事。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

唔好笑我無知,未黎之前,我真係聽都冇聽過Vigo呢個地方。

Vigo 個名源自拉丁文,意思“small village”,不過,呢度其實一啲都唔細。

Vigo係Galicia最大城市,城市人口接近三十萬,就連首府Santiago de Compostela嘅人口亦都只係呢度嘅三份一,係我黎左西班牙咁耐去過最大既城市。

呢度係歐洲最大漁港,世界最大捕魚企業Pescanova嘅根據地(wiki),而且係西甲球隊切爾達嘅所在地。

由Santiago去 Vigo只係需要兩粒鐘,未落巴士就已經見到Vigo好發達,臨入城之前架車要過河,喺橋上面可以離遠望到Vigo全城,依山靠海,海好藍山好綠,我第一眼睇到呢個地方就覺得佢好靚好靚。

落車之後我地去左Tourist information 問下市中心有冇庇護所,因為我地上網搵極都搵唔到。

個女職員勁好人,又幫我地上網查,仲打埋電話問,最後問到有間albergue離市中心八公里,但係間野唔喺camino上面所以要特登兜過去。

個女人仲幫我地打電話去間庇護所,話今日嗰度冇其他朝聖者,然後print左好幾張地圖出黎,教我地點行去。 最後,佢cup左個印落我地本Credential度,成功收集到葡萄牙之路第一個印仔。

行過去庇護所要上山,沿路啲箭咀亂咁指好奇怪,而且逆行嘅話要成日擰轉頭搵箭咀,都咪話唔攰。

我地經過Vigo舊城嗰時觀光左一下,然後又行左上城堡睇風景,大上斜之前又走左去食雪糕,總之呢8km就係行極都未到。

最後發現跟箭咀其實都多餘,直接用孤高map開導航行過去算數。

沿路淨係喺市中心嗰度見到一個朝聖者,跟住全世界就好似淨返兩條友咁,行到庇護所,我地仲以為自己行錯路搵錯地方:

間嘢其實係集社區會堂、Bar、公園同庇護所於一身嘅一間屋仔。

我地行到去門口,有四個維園阿伯坐左喺度,一邊飲酒一邊捉棋,我就問Albergue?跟住佢地就好興奮咁向屋入面嗌Peregrinos!然後有個大叔由Bar出左黎,帶我地入去屋入面check in。

庇護所係 donativo,但係入冊填資料嗰度一行donation:_______要你寫埋捐幾多錢,我就隨便寫左10歐。

成間庇護所得一間房,裡面有6張床,感覺好似已經好耐冇人黎過,因為大叔要入去拖下地先叫我地入去。 最詭異嘅係個廁所同沖涼喺屋外面,要穿過個公園仔先可以去洗手間,如果夜晚要去廁所都幾恐怖。

嗰度真係好荒蕪,可想而知,嗰日係無其他朝聖者黎到,我個姐姐兩個人包房,冇諗到6月嘅海線係咁清靜。

嗰日晚飯冇得揀,去左樓下間 Bar食朝聖者餐,十歐有牛扒食。 食飯嗰時踢世界盃第一場大戰,C朗對西班牙,係葡萄牙對西班牙至啱,冇錯,喺西班牙行緊葡萄牙之路,然後睇西葡大戰。

成場波好多入球,其本上就係C朗入一球,然後西班牙又入返兩球,然後C朗又追返一粒,睇到大家拍爛手掌。

間Bar附近啲村民都黎曬睇波,個個都緊係支持西班牙Español啦,好似淨係得姐姐一個貪靚仔支持C朗。 最後C朗一個人入3粒,上演帽子戲法迫和西班牙,都幾有娛樂性。

嗰晚我地返房訓之後,成班村民先啱啱到食飯時間,所以成晚都係度飲酒吹水。

嗰晚,姐姐就話今日呢段路好似太無聊,唔係行海邊,不如飛左佢,直接去行葡萄牙嗰段海線好過。 所以計劃再變,我地決定坐車去西葡邊境嘅 A Guarda,然後坐船過去葡萄牙既Caminha 先再行 camino。

訓醒第二朝,我地坐巴士返去Vigo市中心,做返一日遊客。

Vigo最出名既就係離岸對出嘅Cies Island,唔知點解姐姐叫佢做神之島,不過睇相真係好靚。

(上網偷圖)

嗰日想坐船去先發現,原來神之島每日都有登島人數限制,我地即日係買唔到上島嘅船飛,所以同呢個景點擦身而過。 而我亦都俾長輩鬧辦事不力,冇睇清楚有登島限額。

退而求其次,我地去左遠少少嘅Ons Island,風景都唔錯,有啲似巨型版塔門。

(只可以喺船上面離遠望到神之島 )

嗰晚姐姐又改變主意,連A Guarda都唔想去,覺得啲小鎮望落都差唔多,不如直接去Porto做遊客好過。

就係咁,我地由一開始計劃全程逆走葡萄牙之路,到最後只係行左8km由 Vigo 市中心去到山上面嘅庇護所,結局真係極度反高潮。

我地上左由Vigo 開去 Porto既巴士,要同西班牙講掰掰,去一個全新嘅國家。

Camino熱門起點Tui。

黎到葡萄牙,但係喺坐車過黎。

遠遠望到A Guarda。

而姐姐最後既計劃係去 Porto玩兩日,然後坐巴士去Lisbon又玩三日,最後返Porto訓一晚先飛去巴塞。 我唔知要唔要跟隊,因為我對Lisbon興趣唔大。
一去到Porto第一印象就係,哇~乜返左去澳門呀!

啲屋仔似足瘋堂斜巷啲葡式建築,舊城區鋪嘅磚仔路同議事亭前地嗰度真係一模一樣,去左咁多年老翻,今次終於見到真嘢,感覺好奇怪:因為用左咁耐流嘢所以習慣左,正牌貨上手之後反而會覺得佢先係冒牌。

Porto好多人好多遊客,城市人口過百萬,相比起法國之路嘅“大城市”多超過十倍,市中心週圍都係人、車、噪音、高樓大廈,我好唔習慣好唔鐘意呢度咁熱鬧。 只可以話我掛住既係西班牙,好掛住camino。

Porto間公營庇護所得26個床位,其實我同姐姐又唔係行葡萄牙之路,理論上係唔應該去霸住張床,

但係行左咁耐camino,好不自覺咁就去左搵albergue,而且嗰度嘅氣氛比hostel好好多,之後第二晚搬左去 hostel訓,大家都自己摺埋,真係sad到爆炸。

庇護所係donativo,又新又大而且好乾淨,checkin之後仲有義工帶我地參觀成間屋。 成幢嘢就好似豪宅,living room 同dinning room都裝修得好典雅,屋後面有個花園仔好多朝聖者都坐曬係度曬太陽,地下有一排locker俾朝聖者放背囊,所以唔俾大家攞佢入房,令我諗起第一日由SJPP出發,嗰個老闆一樣係唔俾人攞背囊入屋。

廚房嗰度遇返Astorga相識既韓國人家三口(#370樓提過),估唔到去到葡萄牙都可以見到舊人,大家又會不約而同咁黎到同一間庇護所,camino 實在係太神奇。

煮緊飯嘅時候仲識到韓仔 Sunny,Sunny哥一樣行完法國之路去埋世界盡頭,但係佢“堅逆走葡萄牙之路”, 用左十日由Santiago一路南下黎到Porto,唔似我地得個噏。 而且佢行既一樣係海線,有去到Vigo、Oia、A Guarda、Viana呢啲地方。

Sunny哥話每晚喺庇護所都識到新朋友,所以逆行都冇想像中咁寂寞。 咁我又問返佢鍾意法國之路定係葡萄牙之路多啲,佢就話比較唔到:Frances可以遇到世界各地唔同嘅人,重視嘅係人與人之間嘅關係。 Portguese就多左好多獨處嘅空間,着重自己同自己對話,所以好難揀最鍾意邊條camino。

如果大家仲記得,墨西哥大叔去完 Finisterre 之後就坐左車黎Porto做遊客,訓返幾晚先開始行葡萄牙之路,之前我地仲話會喺camino半路上遇到,估唔到計劃永遠都喺度變緊,Finisterre分別四日之後大家都黎到Porto。

既然大家都黎到呢度所以就約出黎食飯啦,雖然墨西哥大叔係“真朝聖者”,但係佢就去左住hostel冇住 albergue,唔似我同姐姐身為觀光客走去呃床位。

我地去左墨西哥大叔間hostel參觀,有啲貴廿五歐一晚不過勁豪華,佢又話啲住客都望住手機唔social,唔似albergue裡面個個人都係度傾計。 之後佢yo下其他人,先發現原來圍埋四、五個人都係啱啱行完法國之路,然後落黎Porto玩,大家先好開心咁一齊傾計。

我地上 TripAdvisor 睇評分隨便搵左間食 Burger嘅餐廳,個女店員問我地Burger要辣要唔辣,我同墨西哥大叔就不了,但係姐姐同Sunny哥嚐辣如命,咁耐冇食過辣緊係要試下。

個女人就話有分小辣,辣,超級無敵辣,佢碌大隻眼,好誇張咁話千祈唔好點超級無敵辣,食左嗰個包既話會後悔出左世喎,又話普通辣就已經好辣。

咁姐姐同 Sunny哥就俾佢大到,點左一般辣算,點知一食落口佢地兩個都話個包無味,完全唔辣。 女店員聽到佢地話“no taste”之後覺得難以置信, 挑戰佢地兩日後再黎過(聽日間嘢休息),如果食完超級無敵辣都 no taste嘅話就佢請! 總之就係最強嘅矛對最強嘅盾。

嗰日晏晝世界盃小組賽,墨西哥爆冷贏左上屆冠軍德國,墨西哥大叔笑到四萬咁口,話今晚飲嘢佢請。

我地四個人都啱啱行完法國之路,所以特別啱傾,除左墨西哥大叔之外,Porto係我地其餘三個人既終點,姐姐就話行完 camino之後都唔知學到啲乜,我都話係呀係呀,行完之後一樣好迷惘。

墨西哥大叔已經係第二次行法國之路,所以佢就以過來人身份安慰我地,話行緊camino嘅時候你未必會知道自己得到啲乜,但係當你返到屋企,慢慢回顧返你行過既路,嗰陣時就可能會發現camino暗中傳遞俾你既訊息。

雖然係墨西哥大叔請飲酒,不過大叔已經戒左酒,所以係佢請,我地其餘三個人飲,佢自已就飲可樂。

Sunny哥都一樣唔點樣飲酒,所以佢一杯都飲唔曬,基本上係由我同姐姐分左兩支紅酒,佢飲三分二,我飲三分一。

呢晚係我人生第一次飲醉酒,飲到中段起身去廁所嗰時我已經發現自己暈暈地,從來都未試過有呢種失曬平衡嘅感覺。

行返庇護所嗰段路,我沿路都冇講嘢,因為怕酒後亂噏嘢所以索性收聲,而且我仲要一直掂住牆邊一路行,唔係既話就行唔到直線。 由嗰日開始,我亦都知道我既酒量原來得三分二支紅酒,飲醉嘅感覺好辛苦,我涼都冇沖就直接上床訓左,但係訓左五粒鐘就酒醒,醉後想嘔嗰種感覺先係最噁心。
(補返庇護所張圖)

因為Hangover嘅關係,我第二日全日都唔太舒服, 換左 albergue做 hostel之後,我同姐姐喺Porto舊城週圍行下,觀光嘅嘢就唔詳細介紹喇,放幾張圖上黎算:

Porto最鍾意就係認叻,咩都要加個“最靚”喺前面,例如佢有世界最靚既火車站,

又有世界最靚嘅麥當勞,

其實仲有世界最靚嘅書店,不過入場費要5歐實在太貴,所以冇入到去。

報告!有女仔上裸!!!

澳門除左葡撻,連豬扒包都係沿自葡萄牙,你問我覺得邊個好食啲? 我只可以話佢地已經進化成兩款嘢食,原來正宗豬扒包係夾住肥豬肉片,根本就唔係煎豬扒,而且冇左姐姐喺澳門投訴包皮刮損嘴嘅問題。

夜晚墨西哥大叔又約左我地出黎飲嘢,其實主要係約姐姐,因為佢地兩個熟落好多,我係之後撘單先識既。 姐姐去完巴塞之後就會飛返台灣,所以佢地兩個已經冇機會再見面,

咁大叔就請客話係farewell drink,我又無端端被請客,明明我都未走,我仲要玩下西班牙先返歸。 不過,前一晚啲酒意呢日仲未散,所以我飲左罐可樂算。

墨西哥大叔聽日就開始行葡萄牙之路,佢打算行海線嘅Litoral,但係又唔想行市中心出城呢一段,所以諗住撘車去到海邊先開始行(最正宗係要由 Porto Cathedral出發,官方認定嘅起點)。

我全日一直都考慮緊要唔要行葡萄牙之路,聽日係19/6,23/6朝早就要飛巴塞,有三至四日俾我體驗下Camino Portuguese,到底值唔值得去行呢?

都已經幾日冇咩住背囊行過路,重新出發會唔會好chur呢?

我又唔想同姐姐一齊去Lisbon趕頭趕命,但係一直留係Porto嘅話,要留一個星期都咪話唔悶。 同Sunny哥、墨西哥大叔傾過計之後,唔知點解,又產生一種行camino嘅雄心壯志,就好似由香港去 SJPP嘅時候心動既感覺。

嗰晚我同姐姐返到 hostel,我地坐左喺lobby食水果,傾左陣計先去訓覺。

姐姐第二朝會坐車去 Lisbon玩,而我就十五十六要唔要行Camino Portuguese,如果聽日我要行camino的話,六點鐘左右就要出發,所以今晚就要同姐姐掰掰,四、五日後返Porto坐飛機嗰陣再見。

姐姐問我會唔會行葡萄牙之路,我就話我仲考慮緊,佢竟然話:仲諗緊的話你多數都係唔會去喇~~

又用激將法大我?!

我宣布:今次堅係正式開始葡萄牙之路!

一個人的朝聖之路!
Ons Island
恕我諗歪咗。
你姐姐甩腳甲之後根本唔想再行,或者無甩都唔諗住行,已經想去旅行。
當日我未到santiago都諗住行埋原始之路。
一到咗之後,即刻無哂心機。變咗即plan去玩。
佢真係到左 Santiago之後就已經唔想行,甩埋腳甲之後就更加唔會行。 好多人都係行完法國之路然後冇心機再繼續。。。

咁巴打做乜唔揀返原始之路,突然想行葡萄牙之路~~
都話人係會變心, 我之前睇葡萄牙之路應該係睇咗篇 Central route嘅, 心諗咁嘅風景, 我不如行北方之路
跟住前排見你又話逆行, 北方之路個絲打又話打算行, 我再去搵資料睇睇...搵到篇行海岸線嘅..睇落ok喎 Porto出發嘅話又無咁長...
不過我見D blog都係話, 行葡萄牙之路, 你唔好預法國之路咁, 會遇到好多人, 而且會遇到逆行嘅人, 幾啱傾都無用...但我又好鍾意同人吹水個種style.
好難選擇
我嗰時行完之後,有個一齊行嘅德妹隔咗一個月,佢自己又去行Porto to Santiago

行完同我講話個Camino太短,唔當係行咗一次camino
多人R吹水嘅好似淨係得法國之路同葡萄牙之路central route ,其他都係日日見到同一批人,唔啱傾就大鑊~~

雖然我只係行左葡萄牙之路幾日,但係都已經接近三分一 ,行過法國之路嘅話真係好無癮,啲friend先識左無耐,然後就行到終點
Porto 出發去Santiago, google map路線就215km, 行海邊應該長d, 10日內點都行哂,相對之下又係短咗d. 短過SJPP 去 Burgos距離。
如果無乜時間嘅話可以咁行下都唔錯。
你咁快劇透。
冇劇透啦~~~唔通我撕機票唔去巴塞搵 Josan咩 ,咁你又諗下再之後發生咩事
捉埋姐姐一齊行,
不過佢條友慣咗賣隊友, 估計你都係被賣嗰個
唔再劇透,好快寫到
又live 左
更得有啲慢
porto to santiago
我記得巴打話要行葡萄牙之路
仲度緊期
連埋搭飛機, 你有12日假就可以
我諗住預多1/2日 buffer
去santiago會去埋Fisterra 咁又要多一日
諗住清明前後請9日 咁加埋有13/4日

Hong Kong > 轉機 > Lisbo
Lisbo > Porto
行行行
santiago > Fisterra
Fisterra > Santiago
Santiago > Maldrid/ Lisbo
Airport > Hong Kong
點睇都係好趕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞