西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
三間係咪即係:
1. O Peregrinos,公營庇護所對面,我連餐牌都冇睇過 (好難食?)

2. Casa Loncho,村口私營庇護所間Bar,即係我訓覺嘅樓下 ,10歐一個pilgrim's menu (唔平但係唔好食?)

3. AS Pias,村尾民宿/酒店間餐廳,我去左嗰度食,pilgrim's menu要11定12歐 (好貴?)
有廚房但條村無store
Yeees
Casa Loncho有個餐係吉列雞 又乾又硬
如果Santiago係90%朝聖者嘅終點,Finisterre就係99%朝聖者嘅最後一站,去到世界盡頭除左好好慶祝同埋去海灘游水之外,按傳統有兩件事一定要做:

1. 去Cape Finisterre 燈塔下睇日落。

2. 一把火燒左你一路上行camino嘅行裝。

第二點基本上係做唔到,因為依家已經唔俾再喺燈塔附近起火,放火燒嘢係犯法既,而且我得一對鞋一個袋,燒左就要乞食,所以當故仔聽下就算。

不過,第一點所有朝聖者都做得到,由Olveiroa行到Finisterre要32km,再行多3km由Finisterre條村去燈塔,去睇世界最靚嘅日落。

講到今日要行32+3=35km,出發之前已經知道今鋪大鑊喇,噚日已經行到想死,今日仲要行得比噚日遠。

除左O Cebreiro 嗰日行左40k,今日嘅距離係第二遠,其實係應該認真啲,唔好同噚日一樣hea住行。

不過事實係,人係懶惰嘅,今日依然冇人話要早啲出發,反而七點半先去庇護所間bar食早餐,悠閒咁食件tortilla,嘆返杯咖啡(原來噚日飲完五杯咖啡之後,今朝又飲多左杯 )。

Andrea一早已經走左,所以又淨返姐姐、Josan同埋我三個一齊行,而且今日亦都係Josan camino上最後一日,我又有一種熟悉嘅感覺,就係行去Santiago嗰日嘅傷感~~~(當時估唔到,世事又邊有咁簡單直接 )

正式向海邊出發!講起世界盡頭,我當時就諗起Skeeter Davis 首歌The end of the world https://youtu.be/sonLd-32ns4,咁就問下兩位朋友有冇呢個feel。 點知佢地兩個都冇聽過,搞到我好似好老,同時代脫曬節咁,明明我先係最後生嗰個。

所以之後就揾左首country road take me home,首歌大家都識,雖然好似同朝聖冇乜關係,不過嗰一刻又幾啱聽,穿越山區嘅時候,鄉謠音樂特別有感覺。

聽聽下歌唔知點解講到動漫,不過姐姐成日睇嘅日本動漫我同 Josan就撘唔到嗲,最多都係睇過千與千尋,所以就變左講迪士尼啲電影。

雖然大家都覺得迪士尼啲戲幾好睇,但係啲口味就有差別喇 ,當我同 Josan話 inside out 好睇嗰陣,姐姐竟然話frozen好睇,又話首煩膠let it go好聽。 我只可以歎一口氣,原來frozen嘅洗腦嘅程度唔單止波及細路,就連陪睇嘅大人都洗埋腦。以前我地有得睇“獅子王”、“反斗奇兵”,依家啲後生就要睇frozen。 (其實我都係歧視佢一套戲啫,迪士尼其他戲都仲係唔錯嘅~)

去到Hospital(地方名,唔係入左廠),路口有間旅客服務中心,天台仲有個冇得上鎖嘅免費廁所,姐姐去廁所嗰時叫我地睇水,不過實情係冇人經過呢度。

呢條Camino de Finisterre 最奇怪嘅地方就係,你行緊嗰時冇乜見到咩人,但係去到目的地嗰時啲庇護所永遠都爆曬。

我地唞左好耐,Josan喺度傾電話,我就坐左喺屋頂嘅石駁,呢度已經感受海風帶黎既涼意,相信好快就可以見到大西洋。

Hospital亦都係分叉點,行去左邊嘅係Finisterre,右邊嘅就係Muxia。雖然已經行左八百幾公里,揀過冇數嘅分差路,但係呢一次可以話係最後一次、最重要嘅選擇:

你到底想去邊度完成你嘅camino呢?

Muxia定係Finisterre呢?

問心嗰句,如果俾我揀應該會將Finisterre作為最後一站,先行去Muxia然後再兜返去Finisterre。 不過最後我地揀左朋友,陪Josan先去Finisterre 之後再繼續自已嘅行程,所以諗都唔駛諗就行左手邊啦。

喺Hosiptal揀好行去Finisterre之後,要行11km先去到大鎮Cee,不過行左一個鐘左右,我地離遠就見到藍色嘅海岸線。

其實我又唔係第一次咁耐冇見過海,但係唔知點解,今次一見到大西洋嘅海浪感覺特別震撼,就好似喺Monte do Gozo遠遠望見大教堂咁,令人好深刻。

我地一直望住個海行,離個海愈來愈近,最後一段路大斜路落山,直至到個海就喺路邊。

Cee呢個鎮喺海灣入面,灣嘅對面係另一個鎮Corcubion,呢兩個地方係官方建議停低訓一晚嘅地方,風景好靚而且亦都有好多庇護所。

但係我地冇時間分四日行去Finisterre,所以只可以路過佢地,有啲可惜。

喺Cee路口間Bar飲左杯可樂,送左隻炸雞翼tapas俾我地,本身諗住去其他地方先食晏,但係見佢隻雞翼幾好食,所以就索性喺度食個朝聖者餐~~

至於味道呢,少伏,只可以話俾佢隻雞翼跣左,原來又係一個拋磚引玉嘅手段,份tapas係豉油,個pilgrim's menu先係隻雞。

食完飯之後已經成三點,仲有12km先行到 Finisterre,所以冇得就hea住行。 因為冇左個app(嗰時個App Finisterre呢段要俾錢先用得),所以睇唔到條路線,冇箭咀嘅話就要靠創意。 係我嘅帶領下大家兜左入鎮裡面,其實要慳時間慳腳力嘅話,係應該沿住海岸行最快。

行下行下我先發現方向唔係好啱,咁就緊係若無其事咁兜返去海邊啦,絕對唔可以話行錯路打擊士氣,而大家都好似唔係好覺兜左路,無事發生。

最後呢段路同噚日一樣好似行屍走肉咁,其實沿路風景好靚,而且一路上都見唔到其他朝聖者,應該都冇乜人下晝三、四點仲行緊呢段路,所以成個環境都好清幽。

所以條路絕對冇問題,有問題係個人,我地三個都已經行到好攰,睇乜野風景都冇分別,一路行只係想快啲去到庇護所,快啲去 office換證書,然後趕過去燈塔睇日落。

見到Finisterre個海灘嗰陣,Josan攰到差啲連海灘都唔想行,直踩行人路入村,咁我就發揮返遊客本色拉大家去行海灘~~

Finisterre個海岸線好長,感覺同長沙差唔多,行極都未入到村,而且沙灘行路原來勁辛苦,每一步都要用力蹬,走到有啲位仲要涉水過河,姐姐同Josan都除鞋換拖鞋行,我就嫌麻煩直接踩水過去。。。

。。。嗯,由嗰日開始,我就確認左我隻鞋已經唔防水,行幾步路隻襪已經濕曬。

過左河之後要上返岸,但係啲沙真係好跣,我又攞住部相機同兩碌行山竹,結果差錯腳失左平衡,一手連相機㩒左入沙地裡面。

再攞返部相機出黎嗰時就知道食屎鳥,因為我係開住機咁跌左部相機落沙灘,啲沙已經攝曬入鏡頭裡面,再開機閂機嗰陣個鏡頭已經俾啲沙卡住曬,完全無辦法正常開機。

一句講晒,部機壞左。

當時第一個諗法:oh, shit!部機仔陪我走過咁多地方,最後竟然死喺世界盡頭,

最慘就係,又要洗錢買部新機,原本已經唔多嘅旅費又少左啲。

但係再諗下,好彩部機係黎到 camino 嘅尾聲先壞,都算係不幸中之大幸,部相機陪左我三年幾,一齊去過唔少地方,可能真係天意要佢留喺Finisterre,天意叫我要換機掛。

所以我之後就盡量唔諗部相機,因為今日嘅主角應該係慶祝黎到世界盡頭,唔好俾啲身外物影響到自己心情。
行到去海灘嘅盡頭,有個戴住草帽既大叔好開心咁同我地揮手,係墨西哥大叔!

原本佢諗住直接行去muxia唔黎Finisterre,因為佢上次行 camino嘅時候已經黎過,但係佢臨時改變主意,決定搭車去 Muxia然後行過黎Finisterre,結果就遇到我地。 (之後會講到佢隨心所欲嘅境界)

咁姐姐就約好墨西哥大叔,話要保持聯繫,話唔定會喺葡萄牙再見面。

墨西哥大叔過幾日就會坐車去Porto,喺嗰度觀光幾日之後就會開始行葡萄牙之路!

離開沙灘之後要上一段斜先入到村,斜路嘅盡頭係一個十字架,你估下又見到邊個?

係野戰法國佬~~~~~~同埋佢個女朋友!

上次見到法國佬嘅時候已經係Samos既時候,第一次見到佢就喺Mazarife,嗰時佢女朋友仲同佢一齊行,但係幾日之後去到Manjarin就揼低左佢。

估唔到去到世界盡頭,兩個人又喺返埋一齊! 唔知道係邊個搵返邊個,不過就好浪漫,去到世界盡頭揾返自己嘅另一半。。。(都係不要再說了 )

一入村就週圍望下有乜庇護所,因為嗰陣已經六點鐘,唔駛諗公營嘅一早就full左,好彩嘅係Finisterre週街都係私營庇護所,所以唔會訓街。

突然有個韓仔嗌姐姐,由庇護所裡面衝左出黎,話佢呢間係"best albergue in Finisterre",又話我地唔信嘅話可以上孤高map睇review "4.4 out of 5 stars" ,因為佢實在太熱情,又乜野"best", "trust me, I did a lot of research",所以我地冇點比較過就住左喺村口間albergue。

之後問返姐姐,其實大家都係唔識韓仔嘅,第一次見面就係兩日前嘅Negreira,大家住同一間庇護所打過招呼。

Albergue仲有喺 Portomarin撞返既日本婆婆,其實我第一日SJPP出發就遇到佢,去到最後一日又係Finisterre遇返,有種首尾呼應既感覺。

可惜既係同日本婆婆經過左咁多日,大家都冇乜傾過計,唔知係我個人性格定係遇到啲人嘅問題,出左黎玩咁多次,總係覺得日本人好難傾得埋。 行左今次呢轉之後,感受更深,覺得韓國人反而比日本人仲容易做朋友。(有機會再講 )

放低背囊沖埋涼之後(姐姐沖涼嗰時成塊腳趾甲甩左 ),咁我同姐姐、Josan、韓仔就一齊出發,先去攞返張世界盡頭證書,然後再去燈塔睇日落!

行左冇耐仲遇到Santiago一齊飲嘢嘅丹麥夫婦Young同Louis,所以就六個人一齊就行埋camino最後3km,去Cape Finisterre等日落。

Office攞到呢次行程第三張證書,好似最核突就係佢。

出發之前去左超級市場買薯片嘢飲,買完嘢之後我就企左喺條街度等其他人。Josan突然歡呼 “Look at the car, Google Street view!”,然後我地就woohoo對住架車揮手,結果柒左:

行去燈塔段路好靚,已經係最後一段路,我好唔捨得,冇左背囊嘅重量我地好快就行到。

韓仔殿後一直大聲高歌,不過去到最後我地(應該包括佢自己)都聽唔到佢唱乜 ,聽落反而似亂咁大嗌,之後姐姐就叫佢做“瘋狂的韓國人”。

黎到呢度,我都有一種要大嗌既感覺:Santiago係公認嘅終點,而Finisterre同時都係我心目中嘅終點,邊個話唔可以有兩個終點,唔可以衝兩次線~~

雖然大家係一齊行去燈塔,但係我自己一個人行中間,一個人諗下野:朝聖係一個人開始一個人離開,呢三十幾日發生嘅事冇一樣帶得走,我好想一直行落去,意思唔係話要行一百日、行二百日,而係希望呢一刻唔會過去,就好似日落停留係太陽完全消失於海平線之前嘅一刻,遺憾嘅係最美麗嘅時候總會過去。

霍金都黎過呢度,可惜嗰陣時佢已經死左3個月。科學巨人都好開心可以黎到世界盡頭,世界係平嘅,宗教得到科學嘅認可,可以和平共處。

白色燈塔其實唔夠鶴咀靚,不過呢度係世界盡頭,呢度係我靠自己一步一步,行左接近900km先黎到嘅地方,即使其他地方再靚,喺我心目中都唔夠呢度特別。

就好似Santiago大教堂,我相信唔會再有任何一座教堂,可以超越到佢喺我心目中嘅地位。

(里程碑終於歸零)

我地等左一個鐘,睇住太陽慢慢落山,我忍唔住講 "I'm so sad"。

睇到咁靚日落,其實應該係開心,但係我個心就一直up住up住(絕對同相機壞左無關 ),唯一令我冇咁傷心嘅,就係有幾個朋友大家一齊睇日落。

韓仔叫我幫佢影相,但係影黎影去都唔啱佢心水,大大話話都影左三四十張。

好似呢張就話唔夠正中,

嗰張就話頭頭擋住左個島,

到最後呢張先勉強收貨。

佢話佢張開雙手嘅時候I feel like Jesus,不過,其實傾邊有好多人望住,佢唔怕其他人異樣既目光,我行我顧嘅態度我係非常欣常嘅。

唔知點解大家都好有個性,Josan都帶左件修路工人既熒光衫,黎到世界盡頭先著住佢,話要影段片俾朋友睇。

諗返真係好變態,佢一直咩住件垃圾行左三十幾日。

我攞左串念珠出黎,將佢掛左喺海角盡頭嘅發射塔下,鬆左一口氣。

呢串珠係我喺Ponferrada 庇護所走嗰日,發現下格床個朝聖者漏左佢喺床邊,所以我就一直掛住串野喺我背囊後面,希望佢嘅主人會見到。

去到Villafranca 仲遇到其他人識得個主人,可惜就係搵唔到佢,我諗亦都同天氣有關,日日落雨串珠都俾個防雨罩笠住左,所以到最後都係認唔返個主人。

帶住串念珠上路之後,我經歷左O Cebreiro嘅床位大戰、Monte do Gozo嘅紅色暴雨、Santiago嘅傷感衝線,最後黎到Finisterre,呢度應該係一個放低佢嘅好地方,我諗佢既真正主人都覺得咁做係最好。

回程路上永遠都係最sad,今日係Josan嘅last day,佢請左我同姐姐、韓仔一齊去飲嘢,

韓仔話Finisterre代表完結,camino就喺呢度終止,但係Muxia就代表重新,行完camino之後要帶住全新既態度做人(reborn),所以我地先黎 Finisterre 再去 Muxia其實係最正確既行法,

只係知道完結而唔識得重新開始嘅話,行幾多次 camino都冇用。

韓仔又話今日好開心見到我地,因為Santiago之後就已經冇乜韓國人會繼續行黎Finisterre (佢亦都係我地呢三日遇到唯一一個韓國人 ),遇到我同姐姐兩個亞洲人算係同聲同氣,希望聽日大家仲可以一齊去到Muxia獲得重生。

世界盡頭 - 完
個日落好正

btw我又有問題
你地機票係買來回定淨係買去程就到先買回程?
我買嘅係單程(所以先有接住落去要寫嘅行程)。。。其實要睇你個假幾長

放低背囊沖埋涼之後(姐姐沖涼嗰時成塊腳趾甲甩左),咁我同姐姐、Josan、韓仔就一齊出發,先去攞返張世界盡頭證書,然後再去燈塔睇日落!

行左冇耐仲遇到Santiago一齊飲嘢嘅丹麥夫婦Young同Louis,所以就六個人一齊就行埋camino最後3km,去Cape Finisterre等日落。

Office攞到呢次行程第三張證書,好似最核突就係佢。

呢間albergue 要Santiago行過去先畀住, 我搭車去唔俾住
韓仔話Finisterre代表完結,camino就喺呢度終止,但係Muxia就代表重新,行完camino之後要帶住全新既態度做人(reborn),所以我地先黎 Finisterre 再去 Muxia其實係最正確既行法,

韓國極多朝聖之路嘅攻略書,應該都係書寫嘅。
Finisterre 淨係得嗰間平albergue,其他都至少12歐,個個人都狗衝 。明明嗰對丹麥夫婦中間搭左巴士由 Negreira 去 Cee,但係照樣住得嗰度。

韓國行山文化真係好濃厚,以前我都唔知,但係睇返佢成個朝鮮半島咁多山,其實都唔係冇原因。
我見佢明明有牌寫住要行過黎先可以住, 所以我無住到, 住咗另一間12定14歐

海邊睇日落個度有間屋仔賣手信, 完全係遊客生意野, 仲唔畀影相...我影咗一張先發現, 跟住被人喝住

韓國人嘅行山文化, 佢地唔care過程, 博命衝上山頂, 影相, 走人
屌依家睇google map真係見到樓主兩條友
樓主最後一日同我都好似,係Cee行錯同一條路
我第一晚住到municipal,第二第三晚就你嗰間,係幾好不過第三日未checkin就喺嗰到洗衫俾老闆屌
我係open jaw 巴黎入巴塞出
預咗五十日 本來諗住有六日旅行吓
結果行快咗滯留咗成兩個禮拜先返
燈塔側邊間酒店先住唔起

我都覺,韓國人行山普遍都係睇結果,要挑戰自已,變左個個都行得勁快。
放低背囊沖埋涼之後(姐姐沖涼嗰時成塊腳趾甲甩左)

我記得睇一篇blog都見過一樣嘅事, 個篇blog話應該係要鞋壓腳指, 頂下頂下, 腳甲下起咗水泡
我本身都已經唔記得左Google件事,但係上年年尾Josan突然間sent左張圖黎,我就 WTF,上網睇又真係有。

又會咁啱同一間albergue ,睇黎韓仔話“the best”真係冇亂噏
就係咁樣!先係腳甲下面生水泡,然後連塊甲都甩埋!有好幾個人都係咁
我個時頂到其中一隻腳指甲黑咗似有瘀血, 但無起水泡, 亦都唔痛, 無甩甲
由第一頁睇咗三個鐘live咗
好感動好想去
多謝巴打捧場喔

一定有機會架!當時機黎到既時候,你就會發現"camino is calling you" ,雖然唔知道係幾時,但係終有一天會咩起個背囊,然後buen camino
Lm.
(接住落黎幾個post係過渡,同行camino未必有關係,敬請留意 )

今朝一起身,姐姐就Line我話唔想再行,今日唔去Muxia了。

噚日甩左腳趾甲之後,姐姐就一直話唔係好想繼續行 (其實去到Santiago之後就不停咁講),所以就話聽朝睇下隻腳情況點樣,先決定行唔行去 Muxia。

其實我又唔係一定要去Muxia,去唔到固然有啲遺憾,冇得比較Muxia同Finisterre邊個靚啲。但係一直以來我都只係以 Finisterre 作為我嘅終極終點,行唔行去到 Muxia、Porto反而冇咁執著。

冇得去Muxia,變相令我地再唔會遇返一啲人,例如已經行左去Muxia嘅Andrea同美麗,仲有噚日一齊睇日落嘅韓仔。

當我以為噚晚係Josan嘅last day,估唔到其實呢個亦都係我自己嘅last day,camino來得突然,去得突然。

可惜既就係冇得去muxia重生,如果有機會再行多次 camino,我一定會去muxia填補返呢個缺陷。

你地可能會話,我可以揼低姐姐自己一個人行過去呀,當時我冇咁諗係因為覺得大家係friend而唔係單純camino friend,

或者姐姐真係個成日出賣朋友嘅bad friend,不過一齊行左四個禮拜,感覺唔可以掰掰得咁冇人情味。

(或者係我諗多左,調返轉,姐姐可能一早就揼低我自己行去 Muxia )

因為唔駛繼續行,我地可以同Josan一齊搭巴士返Santiago,都算開心嘅,而且巴士11:45先開,有時間俾我地週圍行下Finisterre先走。

(部相機突然又開到機 ,正當我以為絕處逢生既時候,三個星期後去到Granada,部機就真係永別鳥 )

Albergue有個菲律賓女人(日本婆婆個friend)問我地要唔要行山棍,因為佢聽日就要飛,但係兩碌行山棍又冇得寄倉,所以就送左佢俾我喇。

行左咁多日山都冇用過真正既行山棍,黎到最尾終於有支堅嘢(仲有antischock),但係依家連行唔行得成葡萄牙之路都唔知,真係幾諷刺。

Finisterre 條村唔大,我地兜左一圈之後就去超市買啲嘢食,然後去左海灘坐。

海灘嗰度仲有丹麥夫婦、法國佬同佢女朋友、仲有啱啱由Muxia行到 Finisterre嘅 Ellie(快到喊 )。

朝早海灘好清靜,望住大西洋,時間過得好快。我將Burgos執到碌行山木留左喺海灘,執左個貝殼當手信,如果唔係因為仲要繼續旅行,我諗我會執一袋貝殼返香港。

就快上巴士之前,我見到有個亞洲人啱啱落車,望清楚啲原來係台灣人汪汪。 汪汪見到我都好驚訝,咁我就即刻拉住姐姐話:汪汪,係汪汪呀! 自從 Pamplona之後大家就冇再見過,數一數都已經五個星期,黎到最後呢刻先遇返,真係又係好彩又係可惜。

返到Santiago就唔多講,嗰度只係一個中轉站,大家訓一晚之後就要各散東西,係一個悲歡離合嘅地方。

巴士由Finisterre 開返Santiago 嘅路上,我坐右手邊望住個海,車窗出面嘅風景一路喐緊,但係我就坐喺度un un腳喐都唔駛喐,呢個幾月都未試過咁樣,好唔慣。。。過左Cee無耐我就訓着左,醒左之後就已經到左 Santiago 個巴士站。

落車之後,我地三個暫時分開行。

我同姐姐要去搵庇護所,因為前幾日覺得Santiago都唔係好多朝聖者啫,所以冇book到諗住walk-in,點知市中心啲庇護所全部都full曬,

我地由巴士站(城東北)開始行,穿過左成個舊城區去到行去Finisterre 既起點(城西),去左五間庇護所都摸門釘,最後又走返去巴士站附近,隨便揾左一間庇護所算。

如果有行過camino嘅巴絲都應該知道,巴士站行返入城嗰段路,咁啱就同法國之路最後行去大教堂衝線重疊左,今日來來回回行左四次,我已經對呢段路麻木曬。

搵庇護所嘅時候我地兩個經過大廣場,見到Josan一條友好sad咁望住大教堂 ,正當我想行過去嗌Josan嗰時,姐姐就拉住我話唔好打擾人地,Josan一個人坐喺度好明顯就係想有獨處嘅空間,所以我地唔應該阻住佢。

喺咪架,我半信半疑咁聽左長輩話,但係見到都唔打招呼,好似咁冷漠嘅~~~話曬都係camino上嘅親密戰友。

嗰晚Josan約埋大家出黎食最後的晚餐,去左 telepizza點左兩個pizza,其中一個係有蘑菇既carbonara,亦都最啱我地三個人嘅口味,我諗畀Andrea見到既話佢一定會搖頭嘆息。

我問返Josan晏晝嗰時去同佢打招呼嘅話佢會唔會介意,佢就話緊係唔會啦,一個人毒坐太sad鳥,叫我地應該早啲去搵佢。

我就知道Josan同我係同一類人,因為開始行Camino de Finisterre 嗰朝,我一個人坐左喺大廣場,佢都係嘻嘻哈哈咁行過黎yo我。姐姐呢啲毒處思維,應該係上一代嘅諗法。
雖然逆行葡萄牙之路呢個主意係姐姐提出黎,但係上網揾資料嘅反而係小弟,而為左尊重老人家,我亦都毫無怨言。

當時冇得用app,pilgrim's office派既地圖又淨係得西班牙境內嗰段 camino,所以好多嘢都係盲舂舂,去到嗰度先再摸索。

如果各位都要行camino,記得進入Galicia之後,去pilgrim's office/tourists information 攞返份免費地圖,裡面會清楚寫曬所有庇護所、每段路嘅距離、contour map,去Finisterre嗰段路我都係攞住份地圖行。

可能有唔少巴絲都係等睇葡萄牙之路,咁我要講返聲對唔住先 ,因為Camino Portuguese 從來都唔係呢個post嘅重點,我行呢段路嘅時間。。。(之後講到),好多資訊都係自己查同聽人講,所以戴返個頭盔先,如果介紹有咩甩漏屌細力啲:

葡萄牙之路係第二熱門既camino,話雖如此,其實都係俾法國之路嘅人數遠遠拋離,只係得20%嘅朝聖者行呢條路。

Camino Portuguese係可以由Lisbon行到Santiago de Compostela,不過Lisbon去Porto嗰段好多時都要行車路,加上冇乜庇護所,而且沿路箭咀又唔多,所以唔係好多人行呢段路。

大部份朝聖者由Porto出發,由Porto去Santiago大約230~270km,要睇返你揀邊條路行,因為一出發既時候就分左Central Route同Costal Route。

Central Route:最原始、最原汁原味嘅葡萄牙之路,沿路可以睇到嘅文化底蘊、歷史建築會精彩啲,庇護所、Bar亦都分佈得密啲,七成朝聖者都會揀呢條路。

位於Central Route嘅Tui係好熱門嘅起點,Tui位於西葡交界,地位同法國之路嘅Sarria差唔多 ,俾一啲唔夠時間嘅朝聖者由嗰度出發,行四、五日左右去Santiago。

Coastal Route:2016年先被認定為官方路線之一,葡萄牙政府一直大力推廣呢段路,不過設施配套暫時都未及 Central Route好,只係得三成朝聖者揀呢條路。

中段由葡萄牙既Caminha 去西班牙嘅A Guarda要坐船,算係幾特別。

雖然佢個名叫Coastal Route,不過沿住海行嘅路段應該得一半左右,所以有啲朝聖者就會行“litoral”,除左行官方認可既海邊棧道之外,仲會自己夾硬落沙灘行(辛苦到喊 ),堅持一定要睇到海岸線。

兩條路風景都唔錯,Central Route比Coastal Route難行,因為一路上都有啲小山丘,不停要上上落落,但係總距離就短少少。

我覺得佢地兩條路就有啲似法國之路同北方之路互相比較,一個靠山一個靠海,各有各好處,視乎你鐘意嬉山定係嬉水。

兩條路會喺 Redondela會合返,然後一齊行去Santiago。

就快到Santiago之前,可以喺Ponvetedra選擇行Spiritual Viriant,離開Central Route兜路行兩日去Vilanova de Arousa,第三日坐船skip左28km,去到Padrón駁返大路。

呢段路模仿返當年運送 St. James遺體去 Santiago,一樣係經海路入境,而且仲要抬住St. James嘅棺材行到終點。

我同姐姐係咁咦上網睇過下啲相,就諗住行 Coastal Route ,但係聽日已經係15/6,23/6要由Porto飛Barcelona,一個禮拜時間唔夠行完全條葡萄牙之路。所以就打算先由Santiago 坐車去Vigo,以Vigo作為呢段路嘅起點,正式(如無意外)(或者)(可能)開始葡萄牙之路。
你又多個理由再去camino喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞