西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
我搭車去Finisterre個陣感覺好奇妙
車程兩個幾鐘
但行就要行三日
諗起過去廿幾日, 其實不過係行左飛機一個幾鐘既機程......
我仲會間中睇返啲日記同相
提返自己嗰時係點

行Camino嗰時好多人成日咁講
有啲嘢喺Camino上經歷過你唔明
返到屋企就會慢慢明白
Camino goes on
你個陣個live post 真係好正
巴打講得啱呀,條路正靜左好多。雖然我十點出發又真係晏左啲。。。不過之後兩日路上依然冇乜人
衝線
真係好茫然~~感覺唔知點算。往好嗰方面諗就係放下心頭大石,不過事實上就好 lost,失去左個目標。就好似連奧運金牌都攞埋,咁仲可以為咩而奮鬥。
一個人行,一班戰友一齊行,我都唔知邊樣好啲。
有時自己一個行得耐,覺得好孤單,
但係同其他人行左一陣之後又會諗,有自己空間嘅話就好喇。我都未掌握到個平衡。

Camino真係好美好,單純地得一個目標,路上遇到99%嘅都係好人,只要有恆心個個都做得到。
離開camino之後,又好似要戴返臉具做人,出自真心幫你嘅人少左好多,要做自己唔會再係咁易。
不過每次遇到傷心失意嘅時候,諗返camino,800km我都堅持到,而且呢個世界都仲有好多好人,又好似會有返啲力量。

行到Santiago之後好唔捨得,我唔想停低所以就繼續行,但係再行先發現嗰種感覺已經唔同左。
我想以朝聖者嘅身份行路,唔想以遊客嘅身份行路,不過,過去左就冇得返轉頭。
之後我一上車就覺得好sad,因為camino真係完左~~

衝完繼續行
我呢幾日追返巴打個 post,感同身受呀,行緊嗰時真係唔明,雖然依家都仲係唔明,不過就唔會好似以前咁執著。

Btw,大家都係33日,連住既地方都差唔多
1st day
St Jean Pied de Port to Roncesvalles (26 km)
2nd day
Roncesvalles to Pampola (47 km)
3rd day
Pampola to Manero (36 km)
4th day
Manero to Villamayor de Monjardin (35 km)
5th day
Villamayor de Monjardin to Viana (35.6 km)
6th day
Viana to Ventosa (31 km)
7th day
Ventosa to Domingo (39.4 km)
8th day
Domingo to Villambistia (33.6 km)
9th day
Villambistia to Cardanuela Riopico (28.7km)
10th day
Cardanuela Riopic to Rabe de las Calzadas (27.8 km)
11th day
Rabe de las Calzadas to Itero de la Vega (35.5 km)
12th day
Itero de la Vega to Carrion de los Condes (31.5km)
13th day
Carron de los Condes to Sahagun (37km)
14th day
Sahagun to Mansilla de las Mulas (37km)
15th day
Mansilla de las Mulas to Villadangos del Paramo (40.9 km)
16th day
Villadangos del Paramo to Murias de Rechivaldo (31 km)
17th day
Murias de Rechivaldo to El Acebo de San Miguel (33.6 km)
18th day
El Acebo de San Miguel to Cacabelos (32.7 km)
19th day
Cacabelos to La Faba (31.9 km)
20th day
La Faba to Triacastela (26.9 km)
21st day
Triacastela to Ferreiros (31.3 km)
22nd day
Ferreiros to Palas del Rei (33 km)
23rd day
Palas del Rei to Arzua (28.5 km)
24th day
Arzua to O Pedruzo (18 km)
25th day
O Pedruzo to Santiago de Compostela (19 km)
巴打住嘅地方好多都同我唔同

。。。同埋每日都行得勁遠
因為Andrea嘅加入,今日竟然係四個人一齊出發,從來都未試過咁多人一齊行,之後亦都冇再試過。

之前都講過,我好少群埋一大班人玩,兩三個人嘅時候感覺最自在,人多嗰陣就好似變左路人甲乙丙咁,好多時都插唔到嘴。

但係今日四個人一齊就冇呢個問題,大家都幾熟,而且Josan同Andrea又可以用西班牙話意大利話傾計,我同就姐姐就可以用中文,難得地,我覺得多啲人都唔錯。

今日要行33km去Olveiroa,其實幾遠下,不過因為最後衝線嗰幾日平均都3字頭,所以我地就掉以輕心。

一如既往,差唔多8點先出門口,今日段路同噚日一樣咁痴線,離開Negreira之後要行超過8km先去到下一間bar,因為唔習慣行咁遠所以今日依然係行到死下死下,一見到A Pena間Bar就狗衝。

不過唔係我廢呀,全部人都狗衝bar架 ,即使間Bar要行四五十級樓梯先上到去,大家行左接近9k之後都要唞下,所以間屋入面出奇地熱鬧,差啲連凳都冇得坐。

為左提神繼續行埋嗰25km,我點左杯咖啡,之後去到下一間bar依然係點咖啡,一直都係靠佢撐落去。 結果呢日計埋晚餐嗰杯,我一共飲左5杯 coffee with milk,飲到自己都想嘔,之後幾日都冇再飲過咖啡。

大家可能會問,行左咁多日,啲風景來來去去都係嗰啲,仲有咩好影相?

講得冇錯,所以今日係冇乜相,而且聽日就會去到Finisterre,我已經三十幾日冇見過海,對於一個海邊長大既孩子(即係我)真係唔係好慣,所以我成個心已經放左喺聽日段路上面。

行去 Finisterre 呢段路最慘就係沿路冇乜庇護所,即使途中經過一啲村仔,大部份都係細到冇朋友,淨係得幾間屋仔,連一間可以食嘢嘅 Bar都冇。

呢個亦係Galicia嘅特色,沿路都要上上落落穿過啲山仔,幾間屋就話自己係條村 ,回顧返行左咁多日,大部份時間都係Galicia 同Castilla y León 呢兩個省度過,所以對呢佢地特別有感情,尤其係león,有free tapas。我地行左好耐,一邊行一邊話要鋸扒,但係行極都搵唔到一間似樣啲嘅餐廳,最多係坐低飲杯野,結果扒食唔到仲要食曬自己啲朱古力同餅乾。

噚晚兩個鬼仔問姐姐I love you 中文點講,今日佢地就不停練習“我愛你”。 Josan同Andrea又分別教左我地西班牙同意大利話既I love you,Spanish係Te quiero,Italian係Ti amo

佢地又話講呢句嗰時要俾啲感情,所以變左做Te quiero mucho,即係 I love you so much。然後佢地就傻左,係咁用唔同語言講I love you,七情上面,做作嘅聲線聽到我都就快要嘔。

之後Josan也問姐姐可以點樣用中文讚女仔,然後就出現左呢段對話:

“你很美麗~~”
“你很帥~~”
“謝謝!”
“不客氣!”

乜依家啲人幾時變得咁有自信架。

本身去到Maronas諗住食飯,不過揾唔到間餐廳,所以行多 1km去Santa Marina,點知啲嘢食都係唔啱食,所以就繼續飲咖啡。

實在太悶~~~

最奇怪嘅係,今日條路雖然係有上有落,但係拉長做33km嘅話其實都算平坦,不過就行得好攰。

所以真係唔係講笑,每次30km以上都好辛苦,雖然已經行左咁多日,但係呢個事實依然冇變。

行到去上山位嘅時候,Andrea突然發現自己把遮漏左喺Santa Marina間bar度,嗰時我地離間bar已經有2.5km,一來一回就係5km要行成粒鐘,正常人都應該唔會行返去攞把遮。

但係Camino從來都唔缺痴線佬 ,大家都睇到噚日Andrea隻鞋啦,鞋底甩左都只不過係搵膠紙補鞋,把遮要成十幾歐當然要行返去攞!

所以Andrea就叫我地三個行先,自己行返去Santa Marina,咁佢今日嘅路程就變左33+5=38km,實在太恐怖。

接住落黎呢段路仲無聊,喺冇嘢做嘅情況下就玩"would you rather?" ,例如"Would you rather be alone for the rest of your life or always be surrounded by annoying people?" 、"Would you rather give up bathing for a month or give up the internet for a month?"

不過去到最後冇嘢好問,就問埋“你想要兩隻腳但係冇手,定係一隻手但係冇腳?”。Camino就係咁悶喇~~

去到Olveiroa真係想即刻訓低,由唔到8點就出門口,行到下晝5點鐘,一共行左超過九個鐘,同O Cebreiro 嗰日一樣咁耐。

村中間停左架van喺度買雜貨,亦即係話呢條村連一間似樣啲嘅便利店都冇。

Ellie、美麗同佢地個日本人朋友一樣勁早達左陣,晏覺都訓埋依家去到架van買嘢食,以人生勝利組嘅姿態望住我地。

Ellie話公營庇護所已經full左,所以我地去村口間私營albergue好了。 咁我心入面緊係鬧緊佢地班跑手啦,60個床位都爆左,冇得住6歐既municipal 只好行去12歐既 private albergue。

美麗喺傾邊就講“cheap fruit”,話架van買啲水果好平,不過我嗰時就冇點理啲水果,淨係覺得好似返左去 O Cebreiro 嗰段時候,成日都要爭床位。 估唔到,呢一刻就係最後一次遇到美麗。

(可能係因為我地喺Santiago 住多左日,所以又同班跑手喺返埋一齊。又或者我地真係太晏先到,所以呢三日都住唔到municipal。 其實加加埋埋,行左咁多日,我應該有十日左右都係四點打後先到庇護所。)

成條村就得一間公營同一間私營庇護所,基本上冇得揀,check in 嗰陣個女人話只係淨返四個床位,咁就大檸樂鳥!

Andrea依家唔知行到去邊,雖然個女人話可以reserve張床,但係要預付12歐,如果Andrea之後唔黎住既話,一樣要俾返嗰個床位嘅錢。

而最大問題係依家聯絡唔到Andrea,佢行左三十幾日 camino 都竟然冇帶smartphone,淨係帶左部nokia stupid phone,不過咁啱部機又冇電所以打唔通。

如果我地幫 Andrea reserve左張床,到最後佢又冇行到過黎,咁我地就嘥左12歐,但係萬一有人比佢早到,咁 Andrea就要訓街了~~

我地check in之後由Josan昅實門口,睇下有冇其他朝聖者要黎住,有人行入黎嘅話我地就即刻reserve (好似好狗 )。

不過可能已經太晏,一路都睇唔到有其他人行到Olveiroa,二十分鐘之後Andrea行到,俾佢搶到成間 albergue 最後一張床。
嗰晚本來想食晏晝食唔到嘅牛扒,不過最後都係冇呢味菜,所以食朝聖者餐算。

間餐廳環境係唔錯,但係啲食物就真係幾難食,應該係我行過左 Leon之後最難食既一餐。

聽日我同姐姐、Josan會行去Finisterre,而Andrea就會先去Muxia再行去Finisterre,所以今晚呢餐飯就要同Andrea餞行。

我地仲勸過佢一齊行去Finisterre,Josan仲話可以下廚煮tortilla報答Andrea嘅carbonara(堅係薯仔蛋tortilla,唔係佢喺mazarife煮既腸仔煎蛋 )。

雖然話係掰掰,不過我同姐姐行去Muxia嘅時候,有機會見到Andrea迎臉而黎,所以都未必係永別。

見到d肉同條魚乾到條柴咁都feel到幾難食
爛鬼pasta加茄汁我試過有一晚一樣咁嘅野,收我8歐。
Manero邊度黎...
想知成個旅程大概洗咗幾錢

雖然我冇寫日記,但係我每日都有mark數。

37日係由 SJPP出發行到Finisterre,冇計到去 SJPP嘅交通、SJPP嘅住宿、離開Finisterre嘅交通,除左中間十日慳啲之外,其餘時間每日都有出街食。

計埋香港去西班牙嘅交通住宿,至少加多六千蚊,我前後幾日都唔係直接香港來回,所以就計唔清條數喇。

話時話, 你地有無見人拖狗行?
好似又冇見過~~~定係我冇留意呢

講返啲嘢食,質素真係好參差,有時又平又大份,有時就伏到喊,真係好難觸摸
我食咗好多餐都係伏, 如果佢albergue有提供我一般都會留喺albergue食...

我第一日去到SJPP 已經見人帶埋隻狗行, 中間都見過幾次有唔同人帶狗, 心諗今次真係走狗
計計埋埋用左10K EUR
打多左個0 1K EUR先岩
連機票我用咗20K HKD左右
好多用咗喺超市,尤其是買酒
Olveiroa得三間餐廳,一間勁貴,另一間唔係平但唔好食,仲有一間難食
Albergue有廚房但條村無嘢賣
結果我喺唔係平但唔好食嗰間食咗兩餐
成程最差膳食係呢到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞