西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
有個知道camino魅力嘅老豆真係
所以我唔係太鍾意一早開始行山(一早嘅意思係天都未光 )

10月西班牙日出要成8半之後...一定摸黑出發, 而且好凍好大風, 朝早可以得6~8度+強風, 無手套吹一陣就凍到痛, 唯有伸入褲袋.

我到Pamplona個日太晏, 個Albergue full咗都無位, 去service centre個度, D服務人員幫我搵咗間hostel, 15歐, 無伙食, 全程唯一一次單人房.
後尾遇到兩個台灣大嬸, 佢地唔會住大城市...不過有幾次同我行就住低咗
果然人嘅記憶係唔可靠嘅, 睇返D相, 原來有12度
留名 啱啱7月行完
到依家仲日日啩住嗰時啲生活
樓主你頭幾日同我行程一樣
佢太好人~可惜我係個不孝子
咁咪行唔到Pamplona?! 其實個舊城區都幾覩。

原來十月咁遲先天光,有機會再行都係四月好 唉,我之後都試過幾日天未光就行,可能係因為冇頭燈,次次都行錯路,一係就行得勁慢,到最後我都係放棄等日出先行
Camino係有佢嘅魔力
lm,一個人行咁多日山真係好勇
上次係Santiago de Compostela見到個啱啱到終點嘅亞洲人kick到地下舊石仆街 隔離班西班牙仔笑到仆街
原來樓主仲係第一次獨遊,第一次就玩啲噉嘅嘢,真係好撚勇, 我第一次毒遊只係敢去台灣

我除咗老竇叫你去,仲有乜原因令你踏出這一步?
咁仆街,整係笑都唔扶下人
真係勁好 會鼓勵個仔去做呢d
另一個原因係因為好多朋友都獨遊過,自己就一直淆底冇試過,所以好想試番次。唔係話毒遊就威啲,我覺得一個人有一個人好,成班 friend有成班friend好,呢次出黎只係想講俾自己聽我都可以自己一個 咁啱camino 又係俾一條友行,所以就 go

不過仲有另一個原因就睇下幾時寫到啦~~~
樓主有冇信教?宗教原因?
Nonono~冇信仰
樓主幾大?英文水平如何?溝通ok嗎?

btw雖然有啲強人所難,我都明打文辛苦,但可唔可以分多啲段或者打多啲公仔,容易睇啲
今日由Pamplona 出發,目的地係廿五公里外嘅Puenta La Reina (應該叫做皇后橋鎮,但係因為貪方便之後大家都叫佢皇后鎮)。

其實大家開始有共識,只要嗰日唔超過30k就可以輕鬆行,一超過30就好似打大佬咁 ,所以無論如何都要避免30呢個magic number。

用左成鐘先行出個城,一路上都冇遇到乜特別事,只係覺得可以去番山入面行舒服好多,而且今日係久違嘅上山,更加有行山嘅感覺。

呢個伯伯係拖住隻驢仔朝聖,好歡迎大家同佢影相。

之後幾日路上都見到佢,但係唔知從邊日起就唔見在

而且呢幾日都有個韓國女仔自己一個行,韓國人自己一個行其實唔多,通常都係成群結隊可以一齊講韓文煮飯仔。

(事實上,行得法國之路,好多人都係想接觸多啲唔同嘅人,比較重視人與人之間既交流。相反,想面對自己內心世界,同自己嘅心靈對話的話,其他camino會有更多獨處嘅時間 )

大叔同姐姐都話個女仔個樣好似寶兒 ,所以就直接叫佢寶兒。

寶兒行得好慢但係會一直行唔休息,雖然一開始我地行得快過佢,但係每當我地停低飲嘢就會俾佢反超,所以每次都會快過我地行到目的地。

同寶兒由Roncesvalle 到 Torres del Rio每日都見面,但係之後就一直冇見過,好多camino 嘅人都係咁樣靜靜黎到靜靜離開,其實係有啲傷感。

上山嗰時,唔知點解傾傾下講到去政治。

政治永遠都係一個超敏感嘅話題,就算你同嗰個人幾熟都好,一拉扯到政治就好似一個計時炸彈,你係唔會知佢幾時爆。

不過今次講嘅係台灣政治,我完全冇插嘴既空間。(可能咁先至係好事) 講既大概係台灣政府到底透唔透明、民唔民主,中間仲講到退伍軍人示威抗議削減福利,我好多新聞都冇聽過,成個辯論聽到一舊雲。

總之大致上就係咁:

大叔:台灣政府表面看起來很民主,事實上一直在監控市民,甚麼民主自由都是假的,明天誰誰誰消失了也不知道!

姐姐:台灣已經很民主,可以選舉自己的議員總統,部門與部門之間也有監督,甚麼被監控都是陰謀論。

拗到最後姐姐就冇出聲,大叔見姐姐冇點應佢亦都冇繼續講落去,我地三條友就前後腳咁行到上山頂。

當時我隱隱約約覺得有啲唔妥,裂縫大概就係嗰陣時一啲一啲慢慢變大,可能大家本來就唔適合一齊行落去,

即使開始嘅時候大家相處幾開心都好,之後既分歧會慢慢浮現,

依然係唔可以逃避貌合神離既問題。

同人生中認識既好多人一樣,住住會因為一啲事、一啲諗法嘅唔同而愈行愈遠。

有時我會諗,如果永遠都可以好似一開始咁你話幾好,

但係人生永遠都係向前行,唯有安慰自己:舊嘅唔去,新嘅唔黎~~

行到上山頂,呢度係法國之路其中一個經典場面,

上面寫住"where the path of the wind cross the path of the stars",真係幾浪漫。

山上既天氣同景色都好正,係到休息左半個鐘先繼續行,如果唔係因為太多人我真係想係呢度大叫~

成班人坐曬係到,好似已經行到去Santiago 咁

落山嘅時候開始覺得隻腳好痛,

沿路落斜一直都係石仔路,feel到腳板底已經有水泡,然後膝頭哥痛!

頂!我廿三歲就膝頭哥痛,老左點算!?

事後諗番,應該都係因為個背囊太重,背囊連食物同水大概有十一公斤,而我體重唔到六十公斤。

官方建議係咩住體重十分之一嘅嘢,

但係我依家負重係超過體重嘅五分之一,

所以行左幾日之後就已經全身腰酸背痛。

落山之後行平路依然覺得好辛苦,膊頭好似壓住兩個鉛球咁,行路既姿勢好唔自然。

去到山腳嘅一間bar,大家都衝曬入去坐下,

姐姐飲左一支四歐嘅可樂,

我同大叔嘅啤酒就只係兩歐。

隔離檯有個西班牙人件t-shirt上面印住"李小龍”三隻字,

雖然真名叫Miguel,但係我地都係叫佢Bruce Lee。

李小龍住係西班牙東南沿岸,係一個漁夫,因為自己係自己老闆,所以好多時間行camino。

佢係一個典型嘅朝聖者,bar同bar之間行得勁快,然後一坐低就係半個鐘不停飲酒。

雖然大家英文唔係太溝通到,但係feel到佢係一個好友善嘅人。

之後下午成三點先行到去皇后鎮,寶兒同李小龍已經係餐廳入面食緊嘢,

見到李小龍好熱情咁揮手叫我地入去食,

咁我地就食左個十歐嘅朝聖者餐,有前菜、主菜、甜品和餐酒啦。味道就ok la

冇錯,上面呢個係前菜,我第一次見到過menu starter 係 pasta or paella 都O左

估唔到既係,皇后鎮間庇護所竟然有八人房,

呢個係我暫時住過最少人嘅房,同房仲有一路上都見面嘅兩個西班牙肥佬(斷手那個)。

嗰日係 common area又遇到另外三個台灣人,

大家交換下資訊然後一齊出去行下個鎮仔。

呢個角度係由曬衫既地方影過去,

我係到曬衫嘅時候影左張相,

第二日悲劇又發生,

我竟然唔記得收衫就直接出發,

一套底衫褲,一對襪就成為我camino上最先嘅陣亡將士。

之後我地幾個人輪流坐左係個草坪搽藥油,

因為藥油陣味實在太勁,房裡面搽實俾鬼佬鬧爆。

以姐姐所講,佢地見到我成班人係到卒藥,一定會話:這班奇怪的亞洲人。

嗰晚李小龍幫我地整左個火腿三文治做晚餐,亦即係朝聖之路上面最常食到嘅食物。第四日完!
好喔~

我英文麻麻,只係一般溝通
老實講,官方建議背包重量為體重十分一 基本上無乜可能。
除非你成日寄個袋去下一站。
全部行李帶哂,大家都約莫10kg多少少。
一講政治就好易反面,講宗教野都係。
好睇 繼續支持
樓主點解個袋咁重 有冇d野你孭左全程都用唔著
有一日我癡左線,以為山入面冇嘢食,所以買左好多食物,淨係水果都1.5kg,最後咩住十二三公斤嘢上山。
真係冇得再輕

可能得把遮可以放棄,用得幾次。最慘就係咩左咁多日,去到波圖個商場就漏低左
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞