西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
我9,10月份去行, 唔少美澳肥婆肥佬行, 佢地每日20km左右, 行得哂完全無問題, 記得買/帶兩支行山棍, 一定要兩支

如果你想做定D準備, 就負重(孭2支5L水)行街, 再負重行山, 增加少少腿部肌肉, 就會無咁傷膝頭
講漏咗, 你最好用行山袋去孭...有背負系統差好遠
如果係行應該最遲4 月開始行
咁啱轉工
但係天氣好似會比較差

行山棍一定會買
同埋呢個月要去行下山練下
聖地牙哥係Santiago de compostela?
正解,全名聖地牙哥德孔波斯特拉太長,大家都叫聖地牙哥/聖雅各城/Santiago算
其實我一直唔明 compostela 點解
直到行完都係唔知

之後再查先至...
耶穌十二門徒之一的聖雅各(St. James,Jacob,Santiago,or Saint Jacques),相傳遭到謀殺後,遺體從耶路撒冷船運到西班牙加利西亞海邊時被暴風擊沉,當時海邊有場婚禮正在舉行,新郎奮不顧身地去拯救卻不幸也沈入海底。當他再度浮出海面時,身上覆蓋著保護他的扇貝,眾人相信這是聖雅各的保佑。扇貝因此成了聖雅各的象徵,之後也成為朝聖之路上的路標。

遺體被埋葬在無人知曉的神祕地點,直到西元八一三年,有隱士在夜空中看到許多流星墜落在同一個地方,好奇前往查看因而發現聖雅各的遺體。消息傳到了當時的教皇以及一位法國邊境的領主Alfonso II耳邊,這位領主便前往發現遺體的地方進行聖葬。當時所經過的路線即為現在法國之路(Camino Francés)的前身。發現遺體的地方即以聖雅各命名,又因為流星指引了方向,地名加上了Compostela,在拉丁文裡面為Campus Stellae,意思是Field of the Star,成了Santiago de Compostela。安葬的地點蓋起了大教堂Catedral de Santiago de Compostela,現在為市區的歷史中心。發現遺體的七月二十五號被訂為為聖日,七月二十五號為禮拜天的年份則為聖年(the holy year of St. James,Año Santo Jacobeo,Ano Santo Xacobeo)。
有無去埋附近嘅Vigo
出門口嘅時候就一直落雨,Josan自己一個人行先,姐姐就等埋我先一齊出發。

由Samos穿返出去Sarria 都係一直行泥路,我見咁難行就索性唔跟箭咀,自己開孤高map兜石屎路過去。

沿路遇到既人唔多,舊人就淨係見到韓國姐姐同野戰法國佬,不過大家都係各行各,打個招呼就算。

偶然會遇到一啲未見過嘅朝聖者,估計都係啱啱或者開始行冇幾日,因為佢地行得真係好慢。

由 SJPP出發嘅話,大大話話都行左六百幾公里,大家都鍛煉到咁上下腳力,所以我好少遇到行得慢過我嘅人。 但係由今日開始至到 Santiago,我先發現其實我自己都行得幾快,因為好多新加入嘅朝聖者都未習慣行咁遠,所以成日塞住條路,而且大部分人又無讓路嘅習慣,成個行路節奏拖慢左好多。

接返去噚日分叉路嗰條“上路“之後,好多人都入左bar唞陣。我地撞到Emilio 同韓國姐姐,不過,佢地兩個今日嘅目的地都係Sarria,

Emilio喺嗰度訂左晚酒店冇得取消,而且佢都想見返呢兩日拋離左班朋友,所以近近地行到Sarria算。

韓國姐姐就唔趕時間,可以慢慢行去 Santiago,由Sarria亦都會分4、5日行去終點。

其實我都唔知我嗰兩位朋友(Josan同姐姐)趕啲乜,今日嘅計劃係至少行到 Ferreiros,一共28km。以我地速度,估計都唔會再見到韓國姐姐,所以sarria就係大家分別嘅地方。

我同韓國姐姐雖然冇真正一齊行過,而且冇乜深入傾過計,每次都只係打招呼問候幾句。 但係行左咁耐,穿越左成個西班牙北部都見到對方,多少都覺得大家係戰友,每次落腳之後見到有熟人,個心都定啲。

今次真係要講掰掰,除左唔捨得,仲覺得好可惜唔可以一齊去終點衝線。唯一可以做嘅就係合照留念,講返句 Buen Camino。

去到 Sarria之後遇到既人流多左好幾倍,週街都係朝聖者,成條路變得更加熱鬧。

Sarria係距離Santiago de Compostela 最後一個100km以上既大城鎮,如果黎朝聖,想去office攞張"Compostela" 證書,就至少要行一百公里,對於唔夠時間或者想試下水溫嘅朝聖者黎講,由 Sarria出發係一個唔錯嘅選擇。

有人話到左Sarria之後就要每日cup兩個印仔,最後去到Santiago先可以換證書,不過亦都有人話如果由 SJPP出發嘅話就唔駛,只係由 Sarria出發嘅朝聖者先需要每日cup兩個印。(最後我到 office嗰時,個職員都冇點 check我啲印仔,好隨便咁就俾左張證書我。 )

Sarria到Santiago 呢段路勁多庇護所,但係朝聖者人數同時都翻左幾倍,而且依家已經係六月頭,愈來愈接近大家放暑假嘅日子,所以床位大戰就更加激烈。

我同姐姐一路行一路驚行到 Ferreiros 冇地方訓,之所以想住嗰度係想避開啲人流,但係佢間庇護所得22個床位,其實真係好冒險,萬一有個22人韓國團去住嗰度,我地就食蕉喇。

朝聖朝到咁悲衰,成日驚冇地方訓,其實有錢既話住酒店又有乜所謂,問題就係窮L行得唔夠人快,又要同人爭住公營庇護所,咁先糟糕。

最後100km睇嘅係田園風光,唔係話呢啲唔靚,只不過我個人就比較鍾意O Cebreiro 嘅大山大水,感覺就好似你爬過上Everest,再行大帽山就緊係唔會體驗到同一種激動。

行鄉間小路其實係幾寫意,不過就要係冇人既時候先感受到嗰份寧靜,依家朝早11、12點條路實在太多人,想享受小橋流水係有難度。

我地好無聊咁觀察下其他朝聖者嘅行裝,如果望落似新鞋新袋嘅,就一定係新加入嘅人,因為我地啲鞋踩完十幾日泥之後污糟到喊,舊人既衣著通常唔再會點顧形象。

不過,呢個遊戲玩左冇耐,姐姐就話咁樣睇人地唔係咁好,好似恥笑緊人地好廢啱啱先開始行,而我地就好似有優越感~好威由SJPP出發。

諗落又覺得自己真係好狗,大家都係朝聖者,我冇理由覺得自己高人一等戴有色眼鏡去睇人地,所以個遊戲就冇玩落去。

我地幾乎3點先行到 Ferreiros,但係出乎意料地,我同姐姐兩個人竟然係頭兩個check in嘅朝聖者。因為條村實在太細,淨係得幾間屋,兩間庇護所,同埋一間餐廳,基本上冇乜人對呢個地方有興趣。

好似Josan咁,今日就癲左爆37km去 Portomarin,姐姐同我講點解我地個朋友行得咁快嘅。而痴線佬其實唔止Josan,Andrea同野戰法國佬都一樣係由 Samos行到 Portomarin,最巧合嘅係Josan同 Andrea都冇約好,但係就連續四晚訓同一間庇護所。

Ferreiros 間 municipal 好新淨,麻雀雖小但係廚房廁所一應俱全,最正嘅係個洗衣機乾衣機冇人爭住用,最近日日落大雨,洗衫嘅時候成日大排長龍。冇諗過我呢啲行得咁慢嘅人,都可以享受到頭啖湯嘅福利。

整頓完之後出左去行下,其實真係冇嘢好行,唯一有少少睇頭嘅就係個100km里程碑,就係離間庇護所幾百米,咁啱下晝又唔會有其他朝聖者行過,所以就任影唔嬲。

唉,今日係第二十九日,估唔到咁快就黎到最後一百K。一開始行嘅時候仲覺得永遠都唔會行到,依家只係淨低4、5日,真係好唔捨得。

晚飯去左村入面唯一一間餐廳食,食緊嘢嘅其他人全部都唔識,所以得我同姐姐兩個人撐檯腳。

食飯嗰時傾返一路上由 SJPP識落嘅人,有講到大叔同羅馬尼亞人喺Logrono食飯件事,又講到風車山姐姐同大叔嗌交,仲有好多好多一早已經返左屋企、或者行到 Santiago 嘅朋友。

之後傾開台灣人Ellie幾靚女,咁我就話嗰日同 Josan行去Samos嗰陣見到佢,佢仲好nice咁同我地 selfie。

不過姐姐就話Ellie每次見到佢,都淨係問佢聽日要行去邊,聽完之後哦一聲就行開,感覺彼此之間好似就只有競爭關係。 所以同一個人同一件事都有好幾種睇法,我真係睇唔透,做人太唔簡單鳥。
有!遲啲寫到!
直到行完都係唔知

巴打你咁誇張
追到最新

好想衝動購物買左張機票先
支持你
其實無咩好驚 最緊要係行山背囊同鞋
喺香港可以試下負重行山
Camino啲路平過香港山路好多
多謝捧場

只要買左張機票,其他野自然會解決到
我都係咁諗
最難永遠係第一步
可以買左先,到時真係去唔到就係天意
繼續追

之前係嗰到stay過一排

我地好無聊咁觀察下其他朝聖者嘅行裝,如果望落似新鞋新袋嘅,就一定係新加入嘅人,因為我地啲鞋踩完十幾日泥之後污糟到喊,舊人既衣著通常唔再會點顧形象。

不過,呢個遊戲玩左冇耐,姐姐就話咁樣睇人地唔係咁好,好似恥笑緊人地好廢啱啱先開始行,而我地就好似有優越感~好威由SJPP出發。

因為Sarria 出黎個班真係唔同D, 行得好悠閒, 袋啊鞋啊棍啊都好乾淨...不過我過Sarria 已經10月, 無乜學生, 而且越黎越少人, D albergue 唔full

我地幾乎3點先行到 Ferreiros,但係出乎意料地,我同姐姐兩個人竟然係頭兩個check in嘅朝聖者。因為條村實在太細,淨係得幾間屋,兩間庇護所,同埋一間餐廳,基本上冇乜人對呢個地方有興趣。

因為真係太細, 得幾間屋...Sarria 出發個班應該鍾意住D大鎮, 咁先多野玩

之後傾開台灣人Ellie幾靚女,咁我就話嗰日同 Josan行去Samos嗰陣見到佢,佢仲好nice咁同我地 selfie。

你要識做呢
compostela
群星聚集之地
睇完鳩up 巴打個post 就知
一路行, 諗起世界各地既人都走去呢度
忽然間又明白個地名
巴打去個陣真係成日都落雨
我九月去個陣
剩係落左一日咁大把
我都有stay Ferreiros
個陣係咁加快驚無床位
Ferreiros 個宿勁熱, 熱到成晚訓唔到
咁爽~~Vigo好靚呀
因為Sarria 出黎個班真係唔同D, 行得好悠閒, 袋啊鞋啊棍啊都好乾淨...不過我過Sarria 已經10月, 無乜學生, 而且越黎越少人, D albergue 唔full

真係唔同,大家追求既體驗唔一樣,所以感覺冇咁啱傾

因為真係太細, 得幾間屋...Sarria 出發個班應該鍾意住D大鎮, 咁先多野玩

我都覺,全部人都住Sarria, Portomarin, Palas de Rei, Arzua

你要識做呢

呢個姐姐大過我好幾年
真係日日落雨,一直落到 Santiago

估唔到有巴打一樣住Ferreiros!間嘢好新,我唔記得左個暖氣,但係就完全冇人住,都唔知係咪好事
多謝各位巴絲支持,繼續行!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

今日姐姐執完嘢就自己行先,同噚日Josan一樣,如果你想自己一個人行,自己早啲出發就得。

雖然已經七點半,庇護所其他人都仲未執好野,只可以話,黎到最後100km成個氛圍都唔同左~~少左五點出發嘅痴線佬,但係亦都少左朝聖者之間互相問候吹水嘅嗰份熱情。

出門口嗰時終於冇落雨,但係就好大霧好潮濕。

之前五日一直都係同其他人一齊出發,今朝突然要毒行有啲唔慣,而且已經行到最後階段,好多人都成群結隊咁行,自己就獨身隻影,感覺有啲淒慘。
(其實只係自己心理上覺得慘,之後習慣左又冇咩野 )

如果跟大會schedule嘅話,大部分朝聖者都會由Portomarin 行去Palas de Rei,兩條都係大村而且相隔25km,呢個距離男女老幼都啱行,所以兩個地方都好多庇護所。

不過噚日偷懶行少左8km,變左今日由Ferreiros 行去 Palas de Rei一共要行33km,都幾遠下。如果係以前,我一定又好似打大佬咁勁早就出門口,但係今時唔同往日,我係行過行過40k嘅男人,33k算得啲咩!

我同平時一樣懶懶閑7點先開始行,沿路行左兩個鐘竟然一個人都見唔到,安靜得有啲恐怖,又話愈近Santiago愈多人嘅?人呢? 大概係因為Sarria出發嘅人未行到黎,而我又未追到 Portomarin 啲人,所以成條路得我自己一條友,真係好詭異。

行左兩個鐘黎到Portomarin,呢條村其實幾靚,可惜我行到去嘅時候又落返雨,搞到我相機都唔想攞出黎。

Portomarin條村喺正水塘上面,不過要追溯返歷史嘅話,其實真正條村係喺水塘下面。

六十年代政府係河嘅下游起左條堤霸,水升上升淹沒左原本條村,

咁政府就將Portomarin搬左上山,大部分有歷史價值嘅建築物就一磚一瓦咁搬埋走,喺依家呢條新村撘返出黎,

聽落有啲似當年美利樓由中環搬到去赤柱。

一入到村就見到第一日由SJPP行去 Roncesvella有個一臉之緣嘅日本婆婆,會認得佢係因為全程只係見過三個日本人。我唔知佢認唔認得我,大家打左個招呼,我估婆婆應該有坐車,因為風車山之後就冇再見過佢,數數手指都就快四個禮拜。

Portomarin起左喺個小山坡上面,如果唔入村既話,正常係可以兜過條村,咁就唔駛搵自己笨上斜喇。

不過我為左搵超級市場,而間Dia(西班牙大型平價超市)又係斜路嘅最盡頭,所以我就被迫穿過成條村,順便做下遊客。

教堂望落都幾特別,所以我就等到佢十點鐘開門嘅時候入去參觀,不過佢裡面就冇佢外觀咁靚,我連相都冇影。

離開Portomarin 嗰陣已經過左十點鐘,仲有25km要行,如果我仲咁hea每小時4km,咁我就要行到4、5點先到目的地,危機感突然又出現。

去到後期就係咁樣,成日都要擔心有冇地方訓,我又唔想book定住宿,book定左係可以慢慢hea住行過去,但係就冇得話唔想行然後停低。

接住落黎呢段路係上山,由300米上到700米,嗰一刻我淨係想快啲行到,所以就開始左今日“瘋狂人過人之旅”。

之後我問返其他人,其實大家喺最後100km都有種想要愈行愈快既感覺,

因為你見到前面有好多人,所以你就想爬佢地頭去啲冇咁多人嘅地方,

但係你過左呢班人之後,又會發現另一批喺前面行緊,咁你又要再行快啲去爬頭。

雖然我係唔應該俾其他人嘅節奏影響到,但係人太多嘅時候,就好容易受到群眾嘅影響,可以做到出淤泥而不染嘅人到底又有幾多個?

山上呢400米我爆過左好多人,山頂係 Castromamaior,有一個考古遺址,castro指嘅係比羅馬時期更早嘅人類聚居地,介紹話呢度係伊比利亞半島上最重要嘅鐵器時代遺址之一。

我覺得影相係幾靚,不同現場規模其實好細,加上我係唯一一條友兜入黎睇遺址,望住其他朝聖者一個接一個繞過呢條荒廢村,感覺更加荒涼。

之後我保持人過人嘅速度,攞住兩碌木向前冲冲冲,感覺步伐好輕快,冇耐就追到姐姐。

不過姐姐好似冇乜意思要一齊行,所以傾左幾個之後,我就冇減速繼續向前冲!

最後呢十幾公里有另一個朝聖者一樣行得好快,所以我就追住佢黎行,就好似賽狗嘅時候放隻電兔喺前面,有目標追住咁行自然快啲。(呢個比喻有啲奇怪,唔應該比喻自己做狗 )

但係我真係唔係好鍾意條路太多人,就好似有人鍾意開party,有人鍾意人少少幾個約出見面,鹹魚白菜各有所好,有啲人就鍾意熱鬧啲可以週圍social,而我就比較喜歡冇乜人嘅camino!

就快到終點嗰時,我期待左好耐嘅畫面終於出現:我見到羅馬尼亞人同英國佬Nick喺前面!

我就幾乎跑上去咁同佢地打招呼。

Nick就好震驚咁話:你唔係落後一日嘅咩,你係 Astorga訓多左晚係點樣追返上黎!?

咁我就解釋:I walked 40km in one day.

然後我又話我今日冇 book庇護所,所以要盡快達陣,唔係嘅話就要訓街。大家好快咁傾左幾句,我又要繼續頭文字D。

然後更加令我期待嘅畫面都出現埋:係允貞同女神喺前面行緊!

大家都係行去 Palas de Rei,不同佢地就同平時一樣book定曬庇護所。

我同佢地講我未book庇護所,所以又要行先,允貞就叫我 gogogo! 呢幾日我諗到既舊人一次過見返曬,反而就唔知 Josan去左邊。

去到 Palas de Rei兩點半都未到,即係我用四個鐘就行左25km,平均每個鐘超過6km,係我行左咁多日以來行得最快嘅一段路,之後亦都再行唔返咁快。

之後我地討論過幾時先會行到40、50km,有個大叔同我講,some days you just feel like walking more, that's your day。行幾快、行幾遠真係好睇天時地利人和。之後我都想試下突破自己,嗰陣時先發現唔係咁易,有啲嘢真係要睇彩數,至於點fail就遲啲就講。

達陣之後我突然改變主意,唔想住municipal,我都唔知點解~~行咁快就係為左住公營庇護所,但係到左之後我就走左去住私營,之後先知道姐姐同Josan 住左公家既。

係喇,講返Josan,我地冇約好,唔知佢係有意定冇意今日行少左,所以大家又喺Rei呢度會合。

我住嘅私營庇護所雖然要10歐,但係就非常豪華,我已經忘記上一次洗手間裡面有抹手紙係幾時,亦都唔記得幾時開始每日沖涼都好似去泳池咁,每隔十秒都要㩒制先有水出。

私營嘅沖涼房連地板都會發熱,除曬衫都唔驚凍親,大家都可以訓下格牀,豪華到我有啲唔習慣。

豪左一晚之後,我都係覺得我鍾意公營多啲,氣氛好啲之餘而且可以磨練下我,最重要係平一半

(廚房既餐具足夠開趴)

之後Josan搵我一齊出去行下,Palas de rei 算得上係camino最無聊小鎮頭幾名,成個鎮都係由albergue組成,小小一個地方竟然有成十幾廿間。

而且因為個鎮太細,行黎行去嗰陣就不停撞到高恩、允貞同女神,最後我地都指責對方跟蹤我地,don't follow us!

除左超級市場、一個好細嘅教堂、好短嘅手信街,朝聖者就只係可以去餐廳食飯。好似姐姐咁,今日行緊嗰時佢識左個墨西哥大叔,所以就揼低左我同Josan自己去飯局。

喺手信街嗰度撞到羅馬尼亞人同 Nick(都話呢度好細 ),四條麻甩佬就塞住左半條樓梯,喺度企左至少半個鐘吹水。

呢次係我最後一次見到羅馬尼亞人,唔知點解去到Santiago都遇唔到,明明大家都係同一日到,就係撞唔到。

佢話係Sarria間municipal 俾 Beg Bug咬,所以依家週身痕癢,基本上行 camino嘅所有傷患都俾佢體驗到,手腳傷殘,加埋bed bug。而且壞消息係,羅馬尼亞人阿媽睇完佢fb啲相之後,第一句就係問:乜你仲係咁肥嘅?

Galicia 嘅夜晚好凍,我地就係吹住風咁係街頭過左呢一晚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞