多謝各位巴絲支持,繼續行!
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今日姐姐執完嘢就自己行先,同噚日Josan一樣,如果你想自己一個人行,自己早啲出發就得。
雖然已經七點半,庇護所其他人都仲未執好野,只可以話,黎到最後100km成個氛圍都唔同左~~少左五點出發嘅痴線佬,但係亦都少左朝聖者之間互相問候吹水嘅嗰份熱情。
出門口嗰時終於冇落雨,但係就好大霧好潮濕。
之前五日一直都係同其他人一齊出發,今朝突然要毒行有啲唔慣,而且已經行到最後階段,好多人都成群結隊咁行,自己就獨身隻影,感覺有啲淒慘。
(其實只係自己心理上覺得慘,之後習慣左又冇咩野
)
如果跟大會schedule嘅話,大部分朝聖者都會由Portomarin 行去Palas de Rei,兩條都係大村而且相隔25km,呢個距離男女老幼都啱行,所以兩個地方都好多庇護所。
不過噚日偷懶行少左8km,變左今日由Ferreiros 行去 Palas de Rei一共要行33km,都幾遠下。如果係以前,我一定又好似打大佬咁勁早就出門口,但係今時唔同往日,我係行過行過40k嘅男人,33k算得啲咩!
我同平時一樣懶懶閑7點先開始行,沿路行左兩個鐘竟然一個人都見唔到,安靜得有啲恐怖,又話愈近Santiago愈多人嘅?人呢?
大概係因為Sarria出發嘅人未行到黎,而我又未追到 Portomarin 啲人,所以成條路得我自己一條友,真係好詭異。
行左兩個鐘黎到Portomarin,呢條村其實幾靚,可惜我行到去嘅時候又落返雨,搞到我相機都唔想攞出黎。
Portomarin條村喺正水塘上面,不過要追溯返歷史嘅話,其實真正條村係喺水塘下面。
六十年代政府係河嘅下游起左條堤霸,水升上升淹沒左原本條村,
咁政府就將Portomarin搬左上山,大部分有歷史價值嘅建築物就一磚一瓦咁搬埋走,喺依家呢條新村撘返出黎,
聽落有啲似當年美利樓由中環搬到去赤柱。
一入到村就見到第一日由SJPP行去 Roncesvella有個一臉之緣嘅日本婆婆,會認得佢係因為全程只係見過三個日本人。我唔知佢認唔認得我,大家打左個招呼,我估婆婆應該有坐車,因為風車山之後就冇再見過佢,數數手指都就快四個禮拜。
Portomarin起左喺個小山坡上面,如果唔入村既話,正常係可以兜過條村,咁就唔駛搵自己笨上斜喇。
不過我為左搵超級市場,而間Dia(西班牙大型平價超市)又係斜路嘅最盡頭,所以我就被迫穿過成條村,順便做下遊客。
教堂望落都幾特別,所以我就等到佢十點鐘開門嘅時候入去參觀,不過佢裡面就冇佢外觀咁靚,我連相都冇影。
離開Portomarin 嗰陣已經過左十點鐘,仲有25km要行,如果我仲咁hea每小時4km,咁我就要行到4、5點先到目的地,危機感突然又出現。
去到後期就係咁樣,成日都要擔心有冇地方訓,我又唔想book定住宿,book定左係可以慢慢hea住行過去,但係就冇得話唔想行然後停低。
接住落黎呢段路係上山,由300米上到700米,嗰一刻我淨係想快啲行到,所以就開始左今日“瘋狂人過人之旅”。
之後我問返其他人,其實大家喺最後100km都有種想要愈行愈快既感覺,
因為你見到前面有好多人,所以你就想爬佢地頭去啲冇咁多人嘅地方,
但係你過左呢班人之後,又會發現另一批喺前面行緊,咁你又要再行快啲去爬頭。
雖然我係唔應該俾其他人嘅節奏影響到,但係人太多嘅時候,就好容易受到群眾嘅影響,可以做到出淤泥而不染嘅人到底又有幾多個?
山上呢400米我爆過左好多人,山頂係 Castromamaior,有一個考古遺址,castro指嘅係比羅馬時期更早嘅人類聚居地,介紹話呢度係伊比利亞半島上最重要嘅鐵器時代遺址之一。
我覺得影相係幾靚,不同現場規模其實好細,加上我係唯一一條友兜入黎睇遺址,望住其他朝聖者一個接一個繞過呢條荒廢村,感覺更加荒涼。
之後我保持人過人嘅速度,攞住兩碌木向前冲冲冲,感覺步伐好輕快,冇耐就追到姐姐。
不過姐姐好似冇乜意思要一齊行,所以傾左幾個之後,我就冇減速繼續向前冲!
最後呢十幾公里有另一個朝聖者一樣行得好快,所以我就追住佢黎行,就好似賽狗嘅時候放隻電兔喺前面,有目標追住咁行自然快啲。(呢個比喻有啲奇怪,唔應該比喻自己做狗
)
但係我真係唔係好鍾意條路太多人,就好似有人鍾意開party,有人鍾意人少少幾個約出見面,鹹魚白菜各有所好,有啲人就鍾意熱鬧啲可以週圍social,而我就比較喜歡冇乜人嘅camino!
就快到終點嗰時,我期待左好耐嘅畫面終於出現:我見到羅馬尼亞人同英國佬Nick喺前面!
我就幾乎跑上去咁同佢地打招呼。
Nick就好震驚咁話:你唔係落後一日嘅咩,你係 Astorga訓多左晚係點樣追返上黎!?
咁我就解釋:I walked 40km in one day.
然後我又話我今日冇 book庇護所,所以要盡快達陣,唔係嘅話就要訓街。大家好快咁傾左幾句,我又要繼續頭文字D。
然後更加令我期待嘅畫面都出現埋:係允貞同女神喺前面行緊!
大家都係行去 Palas de Rei,不同佢地就同平時一樣book定曬庇護所。
我同佢地講我未book庇護所,所以又要行先,允貞就叫我 gogogo! 呢幾日我諗到既舊人一次過見返曬,反而就唔知 Josan去左邊。
去到 Palas de Rei兩點半都未到,即係我用四個鐘就行左25km,平均每個鐘超過6km,係我行左咁多日以來行得最快嘅一段路,之後亦都再行唔返咁快。
之後我地討論過幾時先會行到40、50km,有個大叔同我講,some days you just feel like walking more, that's your day。行幾快、行幾遠真係好睇天時地利人和。之後我都想試下突破自己,嗰陣時先發現唔係咁易,有啲嘢真係要睇彩數,至於點fail就遲啲就講。
達陣之後我突然改變主意,唔想住municipal,我都唔知點解~~行咁快就係為左住公營庇護所,但係到左之後我就走左去住私營,之後先知道姐姐同Josan 住左公家既。
係喇,講返Josan,我地冇約好,唔知佢係有意定冇意今日行少左,所以大家又喺Rei呢度會合。
我住嘅私營庇護所雖然要10歐,但係就非常豪華,我已經忘記上一次洗手間裡面有抹手紙係幾時,亦都唔記得幾時開始每日沖涼都好似去泳池咁,每隔十秒都要㩒制先有水出。
私營嘅沖涼房連地板都會發熱,除曬衫都唔驚凍親,大家都可以訓下格牀,豪華到我有啲唔習慣。
豪左一晚之後,我都係覺得我鍾意公營多啲,氣氛好啲之餘而且可以磨練下我
,最重要係平一半。
(廚房既餐具足夠開趴)
之後Josan搵我一齊出去行下,Palas de rei 算得上係camino最無聊小鎮頭幾名,成個鎮都係由albergue組成,小小一個地方竟然有成十幾廿間。
而且因為個鎮太細,行黎行去嗰陣就不停撞到高恩、允貞同女神,最後我地都指責對方跟蹤我地,don't follow us!
除左超級市場、一個好細嘅教堂、好短嘅手信街,朝聖者就只係可以去餐廳食飯。好似姐姐咁,今日行緊嗰時佢識左個墨西哥大叔,所以就揼低左我同Josan自己去飯局。
喺手信街嗰度撞到羅馬尼亞人同 Nick(都話呢度好細
),四條麻甩佬就塞住左半條樓梯,喺度企左至少半個鐘吹水。
呢次係我最後一次見到羅馬尼亞人,唔知點解去到Santiago都遇唔到,明明大家都係同一日到,就係撞唔到。
佢話係Sarria間municipal 俾 Beg Bug咬,所以依家週身痕癢,基本上行 camino嘅所有傷患都俾佢體驗到,手腳傷殘,加埋bed bug。而且壞消息係,羅馬尼亞人阿媽睇完佢fb啲相之後,第一句就係問:
乜你仲係咁肥嘅?
Galicia 嘅夜晚好凍,我地就係吹住風咁係街頭過左呢一晚。