西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

986 回覆
115 Like 3 Dislike
2019-03-08 03:44:41
公營同私營albergue 會唔會差好遠
我反而無乜點住公營同自由捐獻
驚會好差,私營都係貴幾十蚊
2019-03-08 03:46:17
樓主由一開始怕孤獨
成日要同人一齊行
到後來去原始之路
覺得一個人反而比較好
呢個心態轉變好正
2019-03-08 03:48:11
個陣我諗我有時行行下行到自己唔記得左自己其實行緊
一日十個鐘真係痴線
2019-03-08 03:57:42
連登camino 之友
camino 真係有神祕既吸引力
2019-03-08 14:08:02
咁講落,我都發現好似有咁樣嘅轉變,或者只係少少,不過真係有啲。 我唔知道係因為心態上嘅改變,抑或係我純粹習慣左。。。

去旅行既時候有人話我好冷漠,冷漠係指我有時候識左一個人好耐,但係我覺得心情唔好的話,就可以永遠都唔再同佢聯絡。 所以話~可能我原本就偏向孤獨,只係一開始仲未適應。

公營庇護所、donativo嘅感覺好溫暖,成班人一齊既嗰種氣氛係私營冇辦法取代,有唔少donativo嘅設備比私營albergue仲要好(尤其係Burgos、Bodenaya呢兩間 )。其實去到西班牙,就算住宿條件再差,始終都喺西歐。

利申我對住宿要求唔高,去旅行都係住hostel多~不過又未至於住乜都得,至少我唔鍾意couchsurfing。
2019-03-08 14:08:46
今日晏啲衝線
2019-03-08 17:14:28
24/8

最後一日!

再一次衝線!

由Arzúa去Santiago官方話係39km,不過噚晚住嘅庇護所唔喺市中心,所以今日大概要行40km,噚日Artur仲沾沾話自己間庇護所喺鎮既另一邊,變相今日一出發就比我同Davide行少一公里。

而今日亦係繼O Cebreiro 同Grandas之後,唯三行超過40km嘅日子。噚晚掙扎左一陣之後,都係決定繼續咩住個背囊,同10kg嘢一齊衝線。



因為路程遙遠,而我又想早啲行到Santiago,多啲時間喺終點hea下,所以唯一辦法就係早啲出發~其實都唔止早啲,係朝早5點出門口,摸黑行接近兩個鐘。

呢個時候我先發現行last 100km嘅好處,唔少人都同我一樣勁早出發,前前後後都有頭燈照住條路,而且沿路嘅黃色箭咀同貝殼極多,一啲蕩失路嘅機會都冇。

夜晚本來就冇風景睇,加上朝早又有少少涼意,大家都行得好快下,冇停過一直行左2、3個鐘。

直到8點之後,朝聖者開始愈來愈多,camino又慢慢變返噚日晏晝咁熱鬧。

我一樣繼續向前衝,全程同其他人零交流,只係想一直行落去,目標係2點前去到終點。


沿路有啲位有少少印象,有啲位就已經完全唔記得左,其實今次既路程同我上次好相似,由Arzúa 行到Monte do Gozo,一共34km。 每次最後衝刺都要咁 chur,上次仲行左11個鐘,所以今日我就唔打算作任何停頓~唔睇過程,只睇目標

我仲記得上次同Josan入左間bar,坐左喺出面諗住等埋姐姐一齊行,點知姐姐聽唔到我嗌佢,就咁行過左。Bar老闆仲幫我杯咖啡拉左個花,雖然一啲都唔似我個樣。

今日我就咁行過左間bar冇入到去,今次camino冇左Josan,冇左咖啡,只係得我自己一個。

感覺就好似人生重來,你可以做同一樣嘅選擇,或者選擇做另一樣野,發生既事遇到既人就完全唔同。



我仲認得之後穿過既樹林,好多人都停喺度影相,成班單車友同我前後腳一齊行左十幾公里,可想而知佢地真係好慢。





今日天氣好好,陰天唔熱,冇左 Galicia獨有嘅雨水。

行左20km之後去到小鎮O Pedrouzo,我冇兜入去直接飛左個鎮,冇左兩個戰友一齊去食pizza,結果就係完全冇停過。

之後一段路就係行14km去喜悅之丘,呢段路令我印象好深刻,一路行一路落大雨,沿路見到既朝聖者少過十個。。。

不過今日嘅情況就完全唔同,雨冇左,週圍都係朝聖者,donativo嘅小食站出返黎,冇變嘅就只係得沿路嘅一草一木~

村落、教堂依然一樣,電視台喺度,仲有濺到Josan全身都係水嘅巴士。













一路行,回憶就一直湧現,就算我可以重行一次 camino,過去左嘅經歷就係過去左。

當時我覺得呢段路係法國之路最辛苦嘅一日,到依家諗返,淨低嘅大部份回憶都係美好嘅,反而好辛苦、好想死嘅感覺就已經忘記得七七八八。

今次衝線嘅渴望比上一次強烈,我好想快啲行到終點,好想快啲見到大教堂完成呢條camino。 可能係因為,喺primitivo我已經嘗試過一啲我上次冇做過嘅嘢,彌補左之前既遺憾,又或者我真係覺得好攰,覺得我呢次終於行夠,所以呢一刻衝線我已經唔會再覺得可惜同埋唔捨得。


Camino我一定會再行,但係幾時返黎我真係唔知道,正如我上一次離開camino嘅時候,又點會估到自己咁快就返黎呢度。

兩個月時間其實好短,短到我覺得呢段時間其實只不過係橫跨三個半月嘅朝聖之旅。行緊primitivo嗰陣,我好多時都同人講自己只係第一次行camino,因為無論Frances、Portuguese、定係Primitivo,冇左之前既一段路,就唔會有之後行嘅路,我一直都覺得佢地係我2018年所走過既同一條camino。

三條camino,甚至計埋Finisterre四條,每一條路都好值得行。成日比較邊條路靚啲、難行啲、有意思啲,其實意義唔大~實際上每條camino都差唔多,所有camino嘅人同風景都好靚,冇乜話邊條好過另一條。

就好似我成日問老豆去旅行去邊好,佢每次都答我,去邊都得啦~邊度都未去過,個個地方都好玩。。。所以每次都係話隨便揀個地方就得。

如果想行 camino,但係又猶豫要行邊一條,其實唔駛咁惆悵,即使嗰條camino未必係最適合自己,都一定唔會話浪費時間去行左呢條路,或者因為行路本來就係浪費時間。



上次因為大雨冇乜點影相,今次因為衝刺緊所以依然冇影相。





我聽住音樂行左7個半鐘,終於喺12點半行到 Monte do Gozo,呢度好多人好熱鬧,同我記憶中冷清既氣氛完全相反。













今日由山頂望過去市中心,可以好清楚咁望到大教堂三塔。

我係咁咦影左幾張相,唔作停留就繼續行,其實我呢一刻可以話係心如止水,除左有少許傷感,主要都係對衝線既期待。

我冇行去朝聖者雕像影相,直接落山入城,沿路經過Monte do Gozo既超大型庇護所。





上次喺度訓左晚,今次就連門口都冇入。

落到橋已經見到另一間庇護所Seminario Menor喺度買廣告,今晚我都會重遊舊地,Andrea同 Artur都係住呢度,可以有個照應。







冇人幫我影,只可以自拍。



經過上次由Finisterre返黎之後住過既庇護所,不過今次就不了,佢離市中心實在太遠鳥。



Europe was made on the pilgrim road to Compostela,愈講愈遠,已經唔止係西班牙嘅事。

2019-03-08 17:56:09










黎到最後2km爬頭已經係冇可能,所以就跟住大隊慢慢行,今次我沿住官方路線行去大教堂。 過左巴士站之後呢段路好熟悉,大大話話我都已經係第六次行,不過就真係一次自己一次友行過去。

入左舊城好快就會到大教堂,沿住啲石板路上上落落,跟住前面班單車佬,





最後經過大教堂北門,

一路落斜穿過拱門~~~

我終於返到黎終點大廣場!

終於見返大教堂正面!



呢次衝線係我努力爭取返黎,呢十日行到腳斷,每日平均過3,感覺特別得來不易!

可能係因為過程好辛苦,所以先會覺得難能可貴,即使已經係第二次衝線,同第一次對我黎講意義一樣咁大。

雖然都係同一個大教堂、大廣場,人唔同左,鷹架拆左,天氣好左,感覺好唔一樣。











下晝2點,9個鐘,40km。

10日,308km。

50日,1267km。

由上飛機前嘅23歲,到今日仲有11日就要過24歲生日,時間過得好快。

行完camino,好自覺會將距離換算成時間,4km/hr。寫post嘅時候,大約預一日寫一篇,亦會將字數換算做時間。

時間呢樣嘢真係好虛無,但係好多野都可以用佢黎表達,依家年青有嘅就係時間,成日都話返工係用時間換金錢,但係老左就無辦法用金錢買返時間。 問返我係咪哂左呢四個月,你話我呢段時間學左啲乜,我真係答唔到你,同離開香港之前比,我好似冇乜改變、冇乜學到啲咩新技能。

本來我就唔係一個好執着既人,行camino或者睇到我一少部份嘅堅持,不過,我覺得自己好似變得更加隨心。 而最開心既係,我好似樂觀左,雖然只係少少,不過至少唔會再係姐姐一開始話我~乜你份人咁悲觀架









講開姐姐,我line佢話自己又衝左線。



黎到大廣場,我自己一個人坐左喺地下,週圍既人全部都唔識,一個熟人都見唔到,只可以望住其他朝聖者歡呼擁抱。

我又whatsapp Artur同Davide,點知佢地仲有排先行到,又係只可以約今晚食飯。 反而佢地兩個就去到Monte do Gozo會合左,唔駛孤毒入城。



唯一比我早到既就只係得跑山佬Andrea,佢今日只係行廿幾公里,朝早十點就已經衝左線,比我癲好多。

坐左陣之後,我慢慢行去Seminario Menor庇護所check in,呢個被墨西哥大叔喻為an albergue that can never be full嘅地方,黎到八月尾,門口都一樣貼住Completo張紙。







256張床竟然滿左,我突然有一種人生勝利者嘅感覺,行完全條原始之路可以有一間自己既獨立房,算係唯一對自己少少嘅安慰。











放低背囊之後,我去超市買左包超大薯片、1L可樂,返去大廣場坐住等Artur 同Davide衝線。

Pilgrim's Mass7點先開始,Andrea都去到大廣場等望彌撒。 我地等來等去都等唔到Artur、Davide佢地兩個,之後先知道原來出現左誤會:佢地入城之後,竟然唔係直接行黎大廣場衝線,而係先去庇護所放低背囊然後沖個涼。

Artur仲突登買左兩罐啤酒,以為我喺庇護所度,大家可以啤一啤慶祝一下。

所以我地就等到彌撒完左先會合,一齊去食最後晚餐。





















第二次參加彌撒,喺Santiago過嘅第四晚,依然睇唔到Botafumeiro,

教堂入面好多人所以我同Andrea都冇位坐,行左9粒鐘之後,仲要罰企企左成個鐘。











雖然隻腳好攰,不過我依然好想睇完彌撒全程,觸動我既唔係宗教(或者有少少啦),而係見到有咁多人來自世界各地一步一步行到呢度,大家喺同一日參加同一場彌撒,你話緣份到底係必然定係偶然?

呢一刻我只係覺得好奇妙,聽住聖詩,我個心就好似飛走左咁。







2019-03-08 18:12:47
彌撒完左,我地四個人約好喺教堂南門會合。





一見面,Artur就話 I don't understand how you can arrive at 2pm 又問我係咪坐左巴士。

Santiago既夜晚好熱鬧,餐廳好多都坐滿人,食飯都要迫下迫下先得。 Artur已經黎過Santiago好多次,本身佢帶左我地去一間佢覺得唔錯既餐廳,點知menu of the day得晏晝先有,所以我地就隨便食啲嘢算,然後仲去街邊檔買左片 pizza當宵夜。







嗰一晚,我第一次見到夜晚嘅大教堂,西面正門喺黑夜中睇落特別寧靜。





歐洲教堂大部份都係東西走向,西面係正門入口,東面係教堂最重要既祭壇。

祭壇喺東面唔單止面向耶路撒冷,而且面對日出,每朝陽光可以穿透彩色玻璃照射到祭壇,所以東方代表光明、天堂。

相反西面入口背向耶路撒冷,有既只係日落,西方代表死亡、地獄。

行入教堂,由西走向東,就好似由黑暗走向光明。

最奇妙既係,camino行既方向啱啱相反,由東面行去最盡頭西面嘅Santiago,由光明行向黑暗。

雖然朝聖者愈行離太陽愈遠,但係朝聖者既心就愈來愈平靜,其實咁樣亦都更貼近人生,由出生到老去、死亡,就好似由日出慢慢去到夕陽。

每件事都兩睇,向邊度行都係由自己揀,其他人要向東行,冇話你唔可以向南向北向西行。









呢一晚我好開心,

有對離別既傷感,

有對離開camino既唔捨得,

但係更多嘅係對完成一段路既喜悅。

上次行完法國之路我好傷心,心情好失落冇辦法接受camino已經完左,就算去到Finisterre、Porto,個心依然隱隱作痛,唔識放開繼續向前行。

今日再黎到Santiago,覺得呢段路雖然已經行完,不過之後仲有機會再行 camino,或者唔會係去Santiago而係開始行其他既“路”,而我再返黎之前一定要開開心心咁過每一日。

就好似之前所講Santiago is not the end of live. Let's do it!
2019-03-08 18:42:18
24/8

最後一日!

再一次衝線


上次因為大雨冇乜點影相,今次因為衝刺緊所以依然冇影相。





我聽住音樂行左7個半鐘,終於喺12點半行到 Monte do Gozo,呢度好多人好熱鬧,同我記憶中冷清既氣氛完全相反。




個銅像完全無見過,原來我唔知行咗咩路入城,淨係記得行咗好耐馬路邊。
2019-03-08 18:48:22
真正的改變
便是在你回首的時候
2019-03-08 18:54:39
個銅像係camino地標,就喺大路側邊,巴打係點樣missed ,重點係可以由嗰度望到Santiago~
2019-03-08 18:57:32
巴打好有詩意 ,而且講得好啱
2019-03-08 19:00:38
睇住你從零開始
真係好正
2019-03-08 19:39:12
時間都唔短,多謝你由頭追到尾
2019-03-08 19:50:12
送君千里
終需一別
2019-03-08 19:56:14
前一晚住咗喺O Pedrouzo,跟住仲飲成一枝紅酒,成晚頭痛瞓唔到,4點半就出發 摸黑入到santiago前面條高架橋,乜都見唔到。
點知拆橋維修,個moment完全唔知點入城。google map廢嘅,無update條斷橋。
最後截停咗一部車,問司機,教我跟車路左轉個邊仲有另一條橋
2019-03-08 20:10:37
多謝絲打一直以來嘅支持!
2019-03-08 20:13:50
巴打飲完酒,然後可以4點半起身出發。。。

條橋指嘅係呢條?

2019-03-08 20:41:04
後記:

第二日朝早,Davide一早去左office攞證書,然後搭巴士去Finisterre,夜晚先返Santiago 撘夜巴去Madrid。

Andrea就一早出發繼續行,最後用左兩日行到 Muxia, 另外再用一日行到 Finisterre,喺世界盡頭遇返西班牙仔Dani佢地。

Artur都會繼續行去Muxia,但係佢會撘一小段巴士離開Santiago,然後再開始佢既行程。

我地9點check out之後一齊去食早餐,坐左喺入城嘅camino側邊,食緊嘢嘅時候仲見到成日住唔到庇護所嘅法國情侶, 不過佢地就好似唔係好認得我。





之後Artur帶左我去公園坐下,由公園可以望到大教堂全景,然後佢就要返去趕巴士。 再見之際,大家只可以講一句,Buen Camino











我坐多陣都要行返去巴士站,如果話唔好傷心,講真我仲未完全做到。

返巴士站條路同camino入城啱啱反方向,所以迎臉而黎嘅人都係準備衝線,我只係比某啲人早一日到 Santiago,我一路行一路期待會唔會見到舊人。。。

真係俾我遇到美國夫婦!

佢地只係慢我一日,好佩服佢地五十幾歲都咁行得!

巴士係ALSA,早一個星期買要28歐,如果早一日買就要48歐。但係好似Artur一早買定Ryanair,就只係要10歐。





中午1點上車,夜晚11點到馬德里,沿路穿過Galicia、Castilla y León,最後去返我玩左一個星期嘅Madrid。









途中經過好核突嘅Ponferrada,同埋我最鐘意既Astroga,望住車窗外嘅景色就好似逆行左一次法國之路,好懷念~



























由巴士站去機場要坐地鐵,車飛連卡竟然要7.5歐,咁就差唔多一個pilgrim's menu。







去到馬德里機場仲要過一晚夜先可以飛,雖然check 左 in可以入禁區裡面訓,不過啲升鐵板凳真係好Q凍,訓到我以為自己有低溫症,去到英國仲病左。











出境既時候好順利,我已經計好自己喺Schengen Zone只係留左89日,啱啱好係90日限期之內。







去到倫敦,我仲同墨西哥大叔食左餐飯,冇錯!就係一齊行法國之路(最尾幾日)同葡萄牙之路(第一日)嘅墨西哥大叔!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

寫左個半月,用嘅時間、心機比我想像中多,有好多地方可以做得更好,期待下次有機會可以進步。 50日嘅camino遊記黎到呢度結束,雖然話係遊記,事實上似日記多啲,每一篇都係我珍貴嘅回憶。如果大家睇到呢一頁,好感謝各位可以睇完全篇追到尾。

各位每一句留言都係我嘅動力,特別多謝馬戈巴、烏拉拉巴、首席巴積極留言。 其他有追post嘅巴絲,我都好多謝你地唔嫌我寫得悶, 有時連我自己都覺得自己寫到1999,而且好多錯別字,啲相又唔係好跟次序。

我唔會話Camino適合每一個人去行,但係如果你已經睇到呢度,又有時間嘅話,不如就咩起個背囊出發~~~因為路上發生既事每一件都會人非常難忘。

如果有巴打、絲打未行camino但係有興趣,歡迎喺樓下提問。又或者行完camino既各位,都可以繼續喺度討論~如果想直接同我傾,tg都可以,我會盡量回覆。

再一次多謝各位嘅支持!


Camino de Santiago - The End 5/2018 - 8/2018
2019-03-08 20:47:09
係,我個時成條橋拆咗,得返d柱,封咗板過唔到去有個朝聖阿伯想越板過去,但根本過唔到。
勁徬徨,無影到相,企咗喺度google map點行,google map 又勁廢,教我兜入工地,搞咗半個鐘先決定截車問人
2019-03-08 21:34:20
條橋咁長都拆左~而且咁都仲入到城,一定行多左成公里。 去到最尾要俾啲考驗你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞