西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

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2019-03-08 03:44:41
公營同私營albergue 會唔會差好遠
我反而無乜點住公營同自由捐獻
驚會好差,私營都係貴幾十蚊
2019-03-08 03:46:17
樓主由一開始怕孤獨
成日要同人一齊行
到後來去原始之路
覺得一個人反而比較好
呢個心態轉變好正
2019-03-08 03:48:11
個陣我諗我有時行行下行到自己唔記得左自己其實行緊
一日十個鐘真係痴線
2019-03-08 03:57:42
連登camino 之友
camino 真係有神祕既吸引力
2019-03-08 12:31:07
等睇樓豬第二次衝線
2019-03-08 14:08:02
咁講落,我都發現好似有咁樣嘅轉變,或者只係少少,不過真係有啲。 我唔知道係因為心態上嘅改變,抑或係我純粹習慣左。。。

去旅行既時候有人話我好冷漠,冷漠係指我有時候識左一個人好耐,但係我覺得心情唔好的話,就可以永遠都唔再同佢聯絡。 所以話~可能我原本就偏向孤獨,只係一開始仲未適應。

公營庇護所、donativo嘅感覺好溫暖,成班人一齊既嗰種氣氛係私營冇辦法取代,有唔少donativo嘅設備比私營albergue仲要好(尤其係Burgos、Bodenaya呢兩間 )。其實去到西班牙,就算住宿條件再差,始終都喺西歐。

利申我對住宿要求唔高,去旅行都係住hostel多~不過又未至於住乜都得,至少我唔鍾意couchsurfing。
2019-03-08 14:08:46
今日晏啲衝線
2019-03-08 17:14:28
24/8

最後一日!

再一次衝線!

由Arzúa去Santiago官方話係39km,不過噚晚住嘅庇護所唔喺市中心,所以今日大概要行40km,噚日Artur仲沾沾話自己間庇護所喺鎮既另一邊,變相今日一出發就比我同Davide行少一公里。

而今日亦係繼O Cebreiro 同Grandas之後,唯三行超過40km嘅日子。噚晚掙扎左一陣之後,都係決定繼續咩住個背囊,同10kg嘢一齊衝線。



因為路程遙遠,而我又想早啲行到Santiago,多啲時間喺終點hea下,所以唯一辦法就係早啲出發~其實都唔止早啲,係朝早5點出門口,摸黑行接近兩個鐘。

呢個時候我先發現行last 100km嘅好處,唔少人都同我一樣勁早出發,前前後後都有頭燈照住條路,而且沿路嘅黃色箭咀同貝殼極多,一啲蕩失路嘅機會都冇。

夜晚本來就冇風景睇,加上朝早又有少少涼意,大家都行得好快下,冇停過一直行左2、3個鐘。

直到8點之後,朝聖者開始愈來愈多,camino又慢慢變返噚日晏晝咁熱鬧。

我一樣繼續向前衝,全程同其他人零交流,只係想一直行落去,目標係2點前去到終點。


沿路有啲位有少少印象,有啲位就已經完全唔記得左,其實今次既路程同我上次好相似,由Arzúa 行到Monte do Gozo,一共34km。 每次最後衝刺都要咁 chur,上次仲行左11個鐘,所以今日我就唔打算作任何停頓~唔睇過程,只睇目標

我仲記得上次同Josan入左間bar,坐左喺出面諗住等埋姐姐一齊行,點知姐姐聽唔到我嗌佢,就咁行過左。Bar老闆仲幫我杯咖啡拉左個花,雖然一啲都唔似我個樣。

今日我就咁行過左間bar冇入到去,今次camino冇左Josan,冇左咖啡,只係得我自己一個。

感覺就好似人生重來,你可以做同一樣嘅選擇,或者選擇做另一樣野,發生既事遇到既人就完全唔同。



我仲認得之後穿過既樹林,好多人都停喺度影相,成班單車友同我前後腳一齊行左十幾公里,可想而知佢地真係好慢。





今日天氣好好,陰天唔熱,冇左 Galicia獨有嘅雨水。

行左20km之後去到小鎮O Pedrouzo,我冇兜入去直接飛左個鎮,冇左兩個戰友一齊去食pizza,結果就係完全冇停過。

之後一段路就係行14km去喜悅之丘,呢段路令我印象好深刻,一路行一路落大雨,沿路見到既朝聖者少過十個。。。

不過今日嘅情況就完全唔同,雨冇左,週圍都係朝聖者,donativo嘅小食站出返黎,冇變嘅就只係得沿路嘅一草一木~

村落、教堂依然一樣,電視台喺度,仲有濺到Josan全身都係水嘅巴士。













一路行,回憶就一直湧現,就算我可以重行一次 camino,過去左嘅經歷就係過去左。

當時我覺得呢段路係法國之路最辛苦嘅一日,到依家諗返,淨低嘅大部份回憶都係美好嘅,反而好辛苦、好想死嘅感覺就已經忘記得七七八八。

今次衝線嘅渴望比上一次強烈,我好想快啲行到終點,好想快啲見到大教堂完成呢條camino。 可能係因為,喺primitivo我已經嘗試過一啲我上次冇做過嘅嘢,彌補左之前既遺憾,又或者我真係覺得好攰,覺得我呢次終於行夠,所以呢一刻衝線我已經唔會再覺得可惜同埋唔捨得。


Camino我一定會再行,但係幾時返黎我真係唔知道,正如我上一次離開camino嘅時候,又點會估到自己咁快就返黎呢度。

兩個月時間其實好短,短到我覺得呢段時間其實只不過係橫跨三個半月嘅朝聖之旅。行緊primitivo嗰陣,我好多時都同人講自己只係第一次行camino,因為無論Frances、Portuguese、定係Primitivo,冇左之前既一段路,就唔會有之後行嘅路,我一直都覺得佢地係我2018年所走過既同一條camino。

三條camino,甚至計埋Finisterre四條,每一條路都好值得行。成日比較邊條路靚啲、難行啲、有意思啲,其實意義唔大~實際上每條camino都差唔多,所有camino嘅人同風景都好靚,冇乜話邊條好過另一條。

就好似我成日問老豆去旅行去邊好,佢每次都答我,去邊都得啦~邊度都未去過,個個地方都好玩。。。所以每次都係話隨便揀個地方就得。

如果想行 camino,但係又猶豫要行邊一條,其實唔駛咁惆悵,即使嗰條camino未必係最適合自己,都一定唔會話浪費時間去行左呢條路,或者因為行路本來就係浪費時間。



上次因為大雨冇乜點影相,今次因為衝刺緊所以依然冇影相。





我聽住音樂行左7個半鐘,終於喺12點半行到 Monte do Gozo,呢度好多人好熱鬧,同我記憶中冷清既氣氛完全相反。













今日由山頂望過去市中心,可以好清楚咁望到大教堂三塔。

我係咁咦影左幾張相,唔作停留就繼續行,其實我呢一刻可以話係心如止水,除左有少許傷感,主要都係對衝線既期待。

我冇行去朝聖者雕像影相,直接落山入城,沿路經過Monte do Gozo既超大型庇護所。





上次喺度訓左晚,今次就連門口都冇入。

落到橋已經見到另一間庇護所Seminario Menor喺度買廣告,今晚我都會重遊舊地,Andrea同 Artur都係住呢度,可以有個照應。







冇人幫我影,只可以自拍。



經過上次由Finisterre返黎之後住過既庇護所,不過今次就不了,佢離市中心實在太遠鳥。



Europe was made on the pilgrim road to Compostela,愈講愈遠,已經唔止係西班牙嘅事。

2019-03-08 17:52:53
2019-03-08 17:56:09










黎到最後2km爬頭已經係冇可能,所以就跟住大隊慢慢行,今次我沿住官方路線行去大教堂。 過左巴士站之後呢段路好熟悉,大大話話我都已經係第六次行,不過就真係一次自己一次友行過去。

入左舊城好快就會到大教堂,沿住啲石板路上上落落,跟住前面班單車佬,





最後經過大教堂北門,

一路落斜穿過拱門~~~

我終於返到黎終點大廣場!

終於見返大教堂正面!



呢次衝線係我努力爭取返黎,呢十日行到腳斷,每日平均過3,感覺特別得來不易!

可能係因為過程好辛苦,所以先會覺得難能可貴,即使已經係第二次衝線,同第一次對我黎講意義一樣咁大。

雖然都係同一個大教堂、大廣場,人唔同左,鷹架拆左,天氣好左,感覺好唔一樣。











下晝2點,9個鐘,40km。

10日,308km。

50日,1267km。

由上飛機前嘅23歲,到今日仲有11日就要過24歲生日,時間過得好快。

行完camino,好自覺會將距離換算成時間,4km/hr。寫post嘅時候,大約預一日寫一篇,亦會將字數換算做時間。

時間呢樣嘢真係好虛無,但係好多野都可以用佢黎表達,依家年青有嘅就係時間,成日都話返工係用時間換金錢,但係老左就無辦法用金錢買返時間。 問返我係咪哂左呢四個月,你話我呢段時間學左啲乜,我真係答唔到你,同離開香港之前比,我好似冇乜改變、冇乜學到啲咩新技能。

本來我就唔係一個好執着既人,行camino或者睇到我一少部份嘅堅持,不過,我覺得自己好似變得更加隨心。 而最開心既係,我好似樂觀左,雖然只係少少,不過至少唔會再係姐姐一開始話我~乜你份人咁悲觀架









講開姐姐,我line佢話自己又衝左線。



黎到大廣場,我自己一個人坐左喺地下,週圍既人全部都唔識,一個熟人都見唔到,只可以望住其他朝聖者歡呼擁抱。

我又whatsapp Artur同Davide,點知佢地仲有排先行到,又係只可以約今晚食飯。 反而佢地兩個就去到Monte do Gozo會合左,唔駛孤毒入城。



唯一比我早到既就只係得跑山佬Andrea,佢今日只係行廿幾公里,朝早十點就已經衝左線,比我癲好多。

坐左陣之後,我慢慢行去Seminario Menor庇護所check in,呢個被墨西哥大叔喻為an albergue that can never be full嘅地方,黎到八月尾,門口都一樣貼住Completo張紙。







256張床竟然滿左,我突然有一種人生勝利者嘅感覺,行完全條原始之路可以有一間自己既獨立房,算係唯一對自己少少嘅安慰。











放低背囊之後,我去超市買左包超大薯片、1L可樂,返去大廣場坐住等Artur 同Davide衝線。

Pilgrim's Mass7點先開始,Andrea都去到大廣場等望彌撒。 我地等來等去都等唔到Artur、Davide佢地兩個,之後先知道原來出現左誤會:佢地入城之後,竟然唔係直接行黎大廣場衝線,而係先去庇護所放低背囊然後沖個涼。

Artur仲突登買左兩罐啤酒,以為我喺庇護所度,大家可以啤一啤慶祝一下。

所以我地就等到彌撒完左先會合,一齊去食最後晚餐。





















第二次參加彌撒,喺Santiago過嘅第四晚,依然睇唔到Botafumeiro,

教堂入面好多人所以我同Andrea都冇位坐,行左9粒鐘之後,仲要罰企企左成個鐘。











雖然隻腳好攰,不過我依然好想睇完彌撒全程,觸動我既唔係宗教(或者有少少啦),而係見到有咁多人來自世界各地一步一步行到呢度,大家喺同一日參加同一場彌撒,你話緣份到底係必然定係偶然?

呢一刻我只係覺得好奇妙,聽住聖詩,我個心就好似飛走左咁。







2019-03-08 18:12:47
彌撒完左,我地四個人約好喺教堂南門會合。





一見面,Artur就話 I don't understand how you can arrive at 2pm 又問我係咪坐左巴士。

Santiago既夜晚好熱鬧,餐廳好多都坐滿人,食飯都要迫下迫下先得。 Artur已經黎過Santiago好多次,本身佢帶左我地去一間佢覺得唔錯既餐廳,點知menu of the day得晏晝先有,所以我地就隨便食啲嘢算,然後仲去街邊檔買左片 pizza當宵夜。







嗰一晚,我第一次見到夜晚嘅大教堂,西面正門喺黑夜中睇落特別寧靜。





歐洲教堂大部份都係東西走向,西面係正門入口,東面係教堂最重要既祭壇。

祭壇喺東面唔單止面向耶路撒冷,而且面對日出,每朝陽光可以穿透彩色玻璃照射到祭壇,所以東方代表光明、天堂。

相反西面入口背向耶路撒冷,有既只係日落,西方代表死亡、地獄。

行入教堂,由西走向東,就好似由黑暗走向光明。

最奇妙既係,camino行既方向啱啱相反,由東面行去最盡頭西面嘅Santiago,由光明行向黑暗。

雖然朝聖者愈行離太陽愈遠,但係朝聖者既心就愈來愈平靜,其實咁樣亦都更貼近人生,由出生到老去、死亡,就好似由日出慢慢去到夕陽。

每件事都兩睇,向邊度行都係由自己揀,其他人要向東行,冇話你唔可以向南向北向西行。









呢一晚我好開心,

有對離別既傷感,

有對離開camino既唔捨得,

但係更多嘅係對完成一段路既喜悅。

上次行完法國之路我好傷心,心情好失落冇辦法接受camino已經完左,就算去到Finisterre、Porto,個心依然隱隱作痛,唔識放開繼續向前行。

今日再黎到Santiago,覺得呢段路雖然已經行完,不過之後仲有機會再行 camino,或者唔會係去Santiago而係開始行其他既“路”,而我再返黎之前一定要開開心心咁過每一日。

就好似之前所講Santiago is not the end of live. Let's do it!
2019-03-08 18:42:18
24/8

最後一日!

再一次衝線


上次因為大雨冇乜點影相,今次因為衝刺緊所以依然冇影相。





我聽住音樂行左7個半鐘,終於喺12點半行到 Monte do Gozo,呢度好多人好熱鬧,同我記憶中冷清既氣氛完全相反。




個銅像完全無見過,原來我唔知行咗咩路入城,淨係記得行咗好耐馬路邊。
2019-03-08 18:48:22
真正的改變
便是在你回首的時候
2019-03-08 18:54:39
個銅像係camino地標,就喺大路側邊,巴打係點樣missed ,重點係可以由嗰度望到Santiago~
2019-03-08 18:57:32
巴打好有詩意 ,而且講得好啱
2019-03-08 19:00:38
睇住你從零開始
真係好正
2019-03-08 19:39:12
時間都唔短,多謝你由頭追到尾
2019-03-08 19:44:57
追晒
2019-03-08 19:50:12
送君千里
終需一別
2019-03-08 19:56:14
前一晚住咗喺O Pedrouzo,跟住仲飲成一枝紅酒,成晚頭痛瞓唔到,4點半就出發 摸黑入到santiago前面條高架橋,乜都見唔到。
點知拆橋維修,個moment完全唔知點入城。google map廢嘅,無update條斷橋。
最後截停咗一部車,問司機,教我跟車路左轉個邊仲有另一條橋
2019-03-08 20:10:37
多謝絲打一直以來嘅支持!
2019-03-08 20:13:50
巴打飲完酒,然後可以4點半起身出發。。。

條橋指嘅係呢條?

2019-03-08 20:41:04
後記:

第二日朝早,Davide一早去左office攞證書,然後搭巴士去Finisterre,夜晚先返Santiago 撘夜巴去Madrid。

Andrea就一早出發繼續行,最後用左兩日行到 Muxia, 另外再用一日行到 Finisterre,喺世界盡頭遇返西班牙仔Dani佢地。

Artur都會繼續行去Muxia,但係佢會撘一小段巴士離開Santiago,然後再開始佢既行程。

我地9點check out之後一齊去食早餐,坐左喺入城嘅camino側邊,食緊嘢嘅時候仲見到成日住唔到庇護所嘅法國情侶, 不過佢地就好似唔係好認得我。





之後Artur帶左我去公園坐下,由公園可以望到大教堂全景,然後佢就要返去趕巴士。 再見之際,大家只可以講一句,Buen Camino











我坐多陣都要行返去巴士站,如果話唔好傷心,講真我仲未完全做到。

返巴士站條路同camino入城啱啱反方向,所以迎臉而黎嘅人都係準備衝線,我只係比某啲人早一日到 Santiago,我一路行一路期待會唔會見到舊人。。。

真係俾我遇到美國夫婦!

佢地只係慢我一日,好佩服佢地五十幾歲都咁行得!

巴士係ALSA,早一個星期買要28歐,如果早一日買就要48歐。但係好似Artur一早買定Ryanair,就只係要10歐。





中午1點上車,夜晚11點到馬德里,沿路穿過Galicia、Castilla y León,最後去返我玩左一個星期嘅Madrid。









途中經過好核突嘅Ponferrada,同埋我最鐘意既Astroga,望住車窗外嘅景色就好似逆行左一次法國之路,好懷念~



























由巴士站去機場要坐地鐵,車飛連卡竟然要7.5歐,咁就差唔多一個pilgrim's menu。







去到馬德里機場仲要過一晚夜先可以飛,雖然check 左 in可以入禁區裡面訓,不過啲升鐵板凳真係好Q凍,訓到我以為自己有低溫症,去到英國仲病左。











出境既時候好順利,我已經計好自己喺Schengen Zone只係留左89日,啱啱好係90日限期之內。







去到倫敦,我仲同墨西哥大叔食左餐飯,冇錯!就係一齊行法國之路(最尾幾日)同葡萄牙之路(第一日)嘅墨西哥大叔!

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寫左個半月,用嘅時間、心機比我想像中多,有好多地方可以做得更好,期待下次有機會可以進步。 50日嘅camino遊記黎到呢度結束,雖然話係遊記,事實上似日記多啲,每一篇都係我珍貴嘅回憶。如果大家睇到呢一頁,好感謝各位可以睇完全篇追到尾。

各位每一句留言都係我嘅動力,特別多謝馬戈巴、烏拉拉巴、首席巴積極留言。 其他有追post嘅巴絲,我都好多謝你地唔嫌我寫得悶, 有時連我自己都覺得自己寫到1999,而且好多錯別字,啲相又唔係好跟次序。

我唔會話Camino適合每一個人去行,但係如果你已經睇到呢度,又有時間嘅話,不如就咩起個背囊出發~~~因為路上發生既事每一件都會人非常難忘。

如果有巴打、絲打未行camino但係有興趣,歡迎喺樓下提問。又或者行完camino既各位,都可以繼續喺度討論~如果想直接同我傾,tg都可以,我會盡量回覆。

再一次多謝各位嘅支持!


Camino de Santiago - The End 5/2018 - 8/2018
2019-03-08 20:47:09
係,我個時成條橋拆咗,得返d柱,封咗板過唔到去有個朝聖阿伯想越板過去,但根本過唔到。
勁徬徨,無影到相,企咗喺度google map點行,google map 又勁廢,教我兜入工地,搞咗半個鐘先決定截車問人
2019-03-08 21:34:20
條橋咁長都拆左~而且咁都仲入到城,一定行多左成公里。 去到最尾要俾啲考驗你。
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