西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

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2019-02-07 21:45:39
加油呀巴打~~我都係5月嗰時行
2019-02-07 22:07:52
話說, 樓主你行咁多日, 多唔多落大雨嘅日子, 大到要著雨褸或者行唔到
2019-02-07 22:37:20
今朝五點就已經有鬧鐘響,只可以話遇到嘅朝聖者愈黎愈痴線,愈黎愈早起身,六點鐘嗰陣間十人房計埋我只係走淨三個人。


我照樣六點半之後先起身刷牙,見到姐姐喺隔離房執好曬嘢準備出發,

我心諗,冇見十日點解連啲生活作息都變埋,以前佢係唔會咁早開始行喎。

姐姐話噚晚間房好多人打鼻鼾,加上訓隔離條友腳臭,所以成晚都訓得唔好。 今朝一聽到其他人嘅鬧鐘響,就即刻起身執野走,所以今日姐姐仲早過我出門口。

我食完早餐之後亦都要同呢間庇護所講掰掰,呢度係我第一間連續住兩晚嘅庇護所,

雖然佢只係一間普通既大型municipal,但係可能因為時間耐左,所以對呢度都有感情。

直到依家我都仲記得佢有個好多人既廚房、飯廳同露台,係嗰度我遇到好多新朋友,雖然大部份都係hi-bye,不過成個氣氛上既轉變係幾令人深刻。






Astorga嘅日出同噚日嘅一樣咁迷人,我一路行一直忍唔住擰轉頭望,

除左耀眼嘅日出之外,可能亦有一部分係因為我唔捨得離開Astorga,呢度真係好靚好舒服,呢種唔大唔細嘅小鎮原來係最適合我。

離開呢度之後就會入返山區,去到Santiago之前只係淨返一個大城市Ponferrada,依家對前路嘅感覺係百感交雜,

有對行到終點嘅期待,

對離開Astorga、就快行完camino嘅不捨,

又好開心可以再次咩起個背囊行路~~

當然,唔少得嘅就係行路嗰陣全身腰酸背痛嗰種苦澀。。。

除左Astorga之外,之後喺camino上面,有訓超過兩晚以上嘅城鎮就只有三個,所以呢度對我黎講都算係一個幾特別嘅地方。





今日頭20km都係平路,直到最後5km先至開始爬升,目的地係高1400米嘅Foncebadon。

大部份朝聖者既目的地唔係Rabanal就係Foncebadon,不過我都估到姐姐係唔會行20km咁少去Rabanal,所以都預左要行到Foncebadon。

而且今日行多啲嘅話聽日就可以行少啲,咁就可以係大城市Ponferrada追返 Josan,呢個我都好樂意嘅。

一開始呢段平路我同平時一樣龜速,可能因為唞左成日冇行過,今日再行返既時候覺得好唔習慣,行左冇耐就覺得個膊頭好攰、隻腳好重,但係沿路又有好多未見過面嘅陌生人,成個氣氛迫住我一直行唔想停落黎。

因為沿路有好多人都唔識,所以一路都係毒行,有時心情好先講返句 "buen camino",其實一直俾人爬頭,仲要同人打招呼既話都幾攰,到最後我有時都係望住地下,避免同其他人有眼神交流。

淨係有個好串既西班牙佬,我同佢打招呼竟然俾佢無視左,佢成日行得勁快爬我頭,不過去到前面嘅小鎮就會坐低唞好耐,然後我就慢慢行過佢啦。點知佢休息完之後又會勁快咁爬返我頭,成個情況就係一個字~煩~四個鐘入面見六、七次,打招呼又唔應人。





就係呢個西班牙佬,成日爬我頭!


沿路好多朝聖者喺圍欄上面整十字架,行到黎呢度仲係精力十足~






行左15km左右有個大叔上黎yo我(之後聽姐姐講呢個大叔乜人都 yo,所以成個camino都識佢),大叔叫 Marc係美國人,今次已經係第二次行camino,不過對上一次已經係四年前。

Marc一樣係由 SJPP出黎,但係去到Ponferrada之後佢老婆同個女就會加入佢,一齊行埋最後二百公里。

不過以依家嘅進度,佢去到Ponferrada要訓多晚等老婆仔女,所以去到嗰度就要同大家講再見。

我同 Marc一齊行到Rabanal,都係傾下點解要行camino、一路上遇到啲咩經歷,咁我都係答返啲官方答案。 講真,我真係唔知我確實為左啲咩行camino,我淨係覺得出黎之前嘅自已好lost好失敗,好想有一個大改變。

雖然好老土,但係我行camino就係想認清楚自己,我連自己鐘意咩,想做咩都唔知道,更加唔好話要咩人生目標。 其實依家都已經行左廿幾日,我真係完全無頭緒,我最驚嘅就係行到Santiago都仍然冇答案,咁呢三十幾日會唔會白行呢?


去到Rabanal我坐左係路邊Line姐姐,問佢去到邊度,點知原來佢完全冇打算等我,已經行緊上山去Foncebadon。

Foncebadon嗰度只係得一間 donativo庇護所,淨返其他嘅albergue要七歐以上,加上間庇護所得十八個床位,危機感突然出現鳥!如果搶唔到床位,就變左好似上次 San bol咁,唔通要繼續行?!

所以我一收到指領要去Foncebadon,就即刻加速行埋最後5km。

最後呢段路一直上山,而且開始落毛毛細雨,週圍起曬霧乜都睇唔到。其實我最鍾意呢個天氣行山,所以就一直(少有地)人過人,沿路至少過左二三十個人。


之後諗返,行上落山同行平路啱啱好係調返轉,真係好少人喺 camino嘅上山路段爬到我頭。可能係我比較喜歡上上落落時沿途嘅風景,所以行到呢啲路段就特別精神。

未到庇護所我就已經追返姐姐,我問佢如果我地兩個人去到庇護所,只係淨返一個床位咁點算,佢諗都唔駛諗就答緊係我訓呢度你就繼續行啦!吓?我特登喺Astorga等埋嘅人,竟然係咁寡情薄義,雖然我已經早就心裡有數,上次賣低我自己一個人去參觀Burgos Cathedral,我都知道呢個人係點諗嫁啦,但係估唔到姐姐講野又會咁直接





2019-02-07 22:50:29
去到 Foncebadon,成個山頭都俾大霧籠罩住,感覺就好似上左大帽山,四週圍白茫茫一片乜都睇唔到,而且上到黎已經有少少涼意,令人覺得置身於荒山野嶺入面(其實呢度有成四五間私營庇護所)。

去到庇護所一如所料,已經見到有班人喺度排隊等 check in,數一數人頭,我同姐姐分別排二十同廿一,而床位就只係得十八張,換句話說即係冇得訓,第一日床位大戰就搶輸左。

不過,排緊隊有個台灣人同我地講,你地再等下,排住隊先啦,話唔定排排下隊會有人走呢。估唔到呢啲好事亦都真係發生左:

排最後嗰三個鬼妹本身就只有兩個人有床訓,加上佢地仲有兩個朋友未行到黎,所以就決定唔繼續排,去揾間私營庇護所住。

咁我同姐姐就變左排十七同十八,運氣黎到既時候真係擋都擋唔住。 不過亦都係可能因為今日竟花光所有運氣,之後我地就中伏鳥。



庇護所係 donativo,提供早晚餐,雖然食既野真係好一般而且完全食唔飽,但係我識得感恩今晚唔駛訓地下~~原來呢間庇護所都幾好人,雖然已經full左,但係佢會喺地下鋪床俾之後黎到嘅人,雖然訓得冇咁舒服但係總算唔駛訓街。

我地隨便食左幾塊麵包就出去行下,食野嗰時識左新朋友Ellie、Sean同美麗,佢地全部都係台灣人,另外仲有個日本女人,同埋四個韓仔韓妹。其實佢地全部人包括姐姐在內都係互相識認,只不過我喺Astorga訓多晚,所以先遇上呢批人。對佢地黎講,我先至係唯一嘅新朋友~









Foncebadon 呢條村實在太細,行唔到幾步路就已經行完,而且山上面真係幾凍,俾風吹到我都唔想繼續行落去。 咁我同姐姐仲有美麗就搵左間餐廳坐下,裡面啲裝修好有古代feel,算幾特別。講返美麗點解叫美麗,因為佢真名真係咁叫,今次唔係我亂作花名,唔好話我亂咁黎。雖然美麗只係三字出頭,但係望落就比姐姐就老好多,呢個就變成camino上嘅一個迷思~~到底姐姐係點樣keep住睇落咁年青架?對當事人可能唔係咁好笑,但係Marc就一直叫姐姐"my 22-year-old friend" 。







最後姐姐俾左12歐點左份扒,份量大得驚人,我同美麗為左慳錢就只可以望住佢食。最慘就係庇護所既晚餐都完全食唔飽,當晚就係又餓又凍咁過左。

2019-02-07 22:59:51
多呀~有十日以上要着雨褸行,入左 Galicia之後基本上每日都落雨

預告 - 我嘅 Santiago de Compostela ;


2019-02-07 23:26:30
我睇人地篇葡萄牙之路, 都係講去到 Galicia省, 想無雨都幾難...
而我個次10月頭入到Galicia....係無遇過大雨 , 最多就香港春天個種毛毛雨
2019-02-07 23:31:47



最後姐姐俾左12歐點左份扒,份量大得驚人,我同美麗為左慳錢就只可以望住佢食。最慘就係庇護所既晚餐都完全食唔飽,當晚就係又餓又凍咁過左。


有次我行到一個鎮, 2點過D到, 個鎮好細, D bar就擺哂D枱出條main street度, 見到人地個扒餐幾juicy 咁, 心諗我晚餐要叫!
點知被個窮遊波蘭仔捉咗我去住意粉撈醬, 無肉又無菜
勁無營養, 唔知係咪食咗幾餐咁無營養嘅晚餐, 加埋午餐食餅+朱古力就算...就到santiago前幾日就開始有幾聲咳, 到咗之後仲病埋
2019-02-07 23:39:38
Galicia成年入面有一半時間都落雨,根本就冇可能避開
2019-02-07 23:44:06
好彩到左先病,算係不幸中之大幸

但係西班牙菜本身都唔太健康,多肉少菜,搞到我日日都要狂食 yogurt,如果唔係就屙唔出
2019-02-07 23:47:30
姐姐話噚晚間房好多人打鼻鼾,加上訓隔離條友腳臭,所以成晚都訓得唔好。 今朝一聽到其他人嘅鬧鐘響,就即刻起身執野走,所以今日姐姐仲早過我出門口。

我有一晚慘過你姐姐...

住咗間公營albergue, 好大間, 教堂接住, 好多間房, 每間房4人...
惡夢就係...同房有個韓國肥仔, 有臭狐 ,仲要扯鼻寒好似演唱會咁, 成間房震嘅
真係好辛苦, 完全瞓唔好, 為咗之後唔再遇到佢, 我決定加速
2019-02-07 23:50:15
如果出去食, 我starter 次次都係 salada
我本身鍾意食酸&辣, 所以我幾鍾意沙律落醋 好過落醬
2019-02-07 23:52:35
同埋我好鍾意去佢地嘅超市買生果食, 佢地D 桃係實身ga 勁硬, 蘋果咁
2019-02-08 00:20:02
啲桃有分白肉和黃肉,巴打呢隻白肉貴嘢,味道清甜果肉結實

食salad唔夠飽呀,starter要食 pasta食先啱啱好夠食~~~
2019-02-08 00:24:17
有啲似 Ponferrada 間庇護所
2019-02-08 00:30:28
睇黎你又同我住埋同一間
2019-02-08 00:35:38
而最衰嘅係我去到呢度, 竟然係星期日...差唔多乜鋪都無開...得超市有開
2019-02-08 04:01:01
講韓國肥婆果度唔知點解覺得好有喜感
2019-02-08 12:03:09
人地好孝順架。。。
2019-02-08 17:07:26
Foncebadon 呢個地方其實係唔錯,除左凍啲之外,佢遠離大城市同所有閒人,係一個幾有朝聖feel嘅地方。

而且Foncebadon 距離今日嘅重頭戲:Cruz de Ferro,只係2km左右,行半個鐘快好就到。

因為庇護所包早餐,所以班痴線佬未至於5點就起身嘈醒所有人,大家都等到7點食完早餐先開始行。

出門口嘅時候就已經落緊雨,出面就好似silent hill咁,除左條路其他乜嘢都睇唔到。 唔知由邊日開始,出門口之前都會幫個背囊笠返個防雨罩,呢個已經成為每日日常一部分,因為即使出發嘅時候冇落雨,行行下都一定會落。



Cruz de Fero (即係Iron Cross) 係法國之路其中一個最重要既check point,如果第四日行到嘅風車山代表開始,呢度就係臨近終結。

按傳統,朝聖者會由家鄉帶住一塊石頭,一路咩住佢黎到Cruz de Ferro然後將佢放低。

塊石頭代表你嘅罪孽,你嘅罪孽愈深,咩住嘅石頭亦都應該愈重。不過,石頭亦都可以係你唔想再記住、唔想再有嘅壞習慣,將石頭留係十字架下面,就係將一切惡習同傷心事留喺度,行落山之後就要重新做人。

我一路都冇執塊石頭旁身,直到我行到去Iron cross,我先至喺側邊執起塊石仔,象徵式咁將佢放上小石丘上面。我都唔知塊石頭對我黎講算係乜,可能係懶惰,可能係懦弱,我放低佢之後又應該做一個點樣嘅人呢?其實呢啲咁虛無既問題真係愈諗愈lost。



好多人都行到黎,除左影相之外,大家都企起到望往個十字架,沉澱一下過去廿幾日嘅經歷。

不過雨繼續落,路始終係要繼續行,Marc、美麗、Ellie嗰班人都行得好快,掰掰之後就行到唔見左影,要去到Ponferrada間庇護所先見返佢地。

由Cruz de Ferro又行左2km左右,就去到Manjarin,亦都係Camino上其中一間最出名嘅庇護所。

理論上Manjarin係一條村,但實際上成條村就淨係得間庇護所。呢度冇熱水冇暖氣,加上佢只係一間簡陋嘅木屋,噚日訓呢度既話可以話係屋漏偏逢連夜雨。

我係庇護所門口撞返Mazarife識嘅法國佬,原來佢噚晚就住呢度,成晚落雨屋頂一直漏水,加上間屋又冇暖氣,所以凍到完全訓唔到覺。我諗 Manjarin都係要夏天先黎住,依家咁嘅天氣黎訓真係需要莫大嘅勇氣。





不過今日見到法國佬嘅時候,佢竟然係自己一條友行,之前提過佢路上識左個女人,一齊行 camino行左兩個半月,今日就唔見左佢呢個女朋友。

當時我都不以為然,之後Josan先話我知,原來嗰個女人飛甩左法國佬想自己行,所以嚴格黎講,法國佬堅係失戀,簡直就好似離婚咁。

我同姐姐講之前係Mazafie就遇過法國佬,點知佢話佢再之前都見過法國佬,而且仲見到一件好奇怪嘅事:

嗰時姐姐同佢朋友行行下,竟然見到有對情侶喺camino路邊野戰~~ 冇錯,係日光日白眾目睽睽之下做愛,不過佢地係女上男下,女人背住條路,男人就訓低左睇唔個人,所以姐姐就男女兩個人嘅正面都睇唔到。

之後睇返髮型,因為個女人有曲髮,姐姐就覺得個女人望落好似法國佬個女朋友,所以就估嗰個男人就係法國佬。 唔知點解我永遠都睇唔到呢啲咁有趣嘅事,除左呢件事,姐姐仲遇到一個女人係路邊屙屎,嗰個女人亦都冇諗住搵個隱蔽啲嘅地方,所以就一邊屙一邊同大家對望。



The boat is safer anchored at the port; but that's not the aim of boats. 出自牧羊少年奇幻之旅既作者,佢係行完 camino 之後先寫嗰本書,而佢都另外寫左一本佢行 camino嘅書。

過左Cruz de Fero同Manjarin 之後就係漫長嘅落山,因為山路實在太濕太跣所以大部份朝聖者都行返車路,唯一風險就係太大霧驚俾車車死。

落斜嘅時候真係好爽,半行半跑咁好快落到底,算係離開Burgos 咁多日以黎最有行山感覺嘅一日。









落山途中,姐姐又問返我,行到世界盡頭之後要唔要一齊逆走葡萄牙之路,我之前都諗過好唔好跟隊行,然後覺得既然自己有嘅就係時間,又未決定行完camino之後去邊,咁一於就go啦!

由Santiago去Porto 只不過係十二、三日,行到之後我仲可以留係西班牙同葡萄牙玩多陣先返香港,呢個計劃好似都唔錯。





上網睇相 El Acebo係一個幾靚嘅村仔,但係我黎到嘅時候就大霧迷茫,如果唔係有個牌話我知已經到左,我真係唔知到已經唔會留意到,原來霧後面就已經係El Acebo。

再行多冇耐就去到Molinaseca,雨愈落愈大,我地入左間bar唞下順便避雨。我指住托盤上面嘅tortilla話要一件,點知老闆就將淨返既三份之一個tortilla 全部俾曬我,結果食左我一共4歐。

呢一餐亦都由小食變左做我嘅午餐,真係好耐都冇食過咁多蛋。

食緊嘢嘅時候,電視播緊西班牙議會投票罷免現任首相,因為之前嗰個涉貪,而罷免投票亦都通過左。新首相Pedro Sánchez係一個靚仔,我唔知佢係乜人,亦都唔知佢咩背景。

之後問下Josan西班牙新首相係一個點嘅人,點知佢連自己國家換左首相都唔知。





最後行去Ponferrada 嘅4km一樣可以揀山路同車路,姐姐堅持要行山路結果就伏左大家,山路遠一公里多啲唔止,我地仲要一邊行泥路一邊鬧,鬧左成個鐘先行到去庇護所,隻新鞋著左一個月睇落好似已經著左半年咁。

講返Ponferrada呢個地方,算係西班牙有少少名氣嘅城市(至少Josan聽過呢個地方 ),嗰度有一個好完整嘅中世紀城堡,歷史留返之後講,而且人口都幾多下。

Josan有諗過好冇係度訓多晚,不過最後就決定噚晚住喺Molinaseca,今日行4km黎Ponferrada訓第二晚,會合我同姐姐兩個人。仲誇張過我由Sahagún 去 Bercianos 嗰日只係行10km,情與義,值千金。
2019-02-08 17:30:08
去到庇護所門口就已經撞到Josan,佢亦都係啱啱先去到庇護所,係門口有個女人捉住佢做問卷調查。

庇護所好大間,有花園、噴水池、教堂、好多間房,同噚日一樣,我地黎到嗰陣已經有成批人係度排隊等check in,美麗同 Ellie 仲話佢地成個鐘之前已經行到(我諗我地係因為條低能山路先咁慢)。

以前我好少諗行得快定慢,但係自從 Astorga之後,遇到既呢班人令我忍唔住多左比較,成日驚行得太慢,驚去到間庇護所爆左,行得比之前大左壓力。

其實我唔知到底係因為新呢批人嘅關係,定係因為行到 camino後面就係咁樣,會有呢個轉變。



不過唔理點樣,真係好開心可以見返Josan,今日亦都係Burgos入城之後我地三個人再一次聚首一堂,都已經係差唔多兩個星期之前既事。

我地見啲房都係四人房,心諗今次正啦,我地三個人霸一間房都得啦,
點知個義工帶我地行到走廊最盡頭,一開門竟然係間八人房,仲要有五個阿伯已經係床上面攤唞緊。

嗰日沖涼房非常繁忙,其實外面教堂側邊仲有另一個沖涼房,不過大家都唔想淋住雨行出去,所以就迫曬係屋入面呢度沖,沖到連熱水都冇曬。 呢個時候我先有機會用到我咩左成個月嘅遮,算係有少少用,可以俾我擔把遮行出去沖涼。









Josan朝早就已經參觀過Ponferrada 既城堡,佢話裡面冇乜特別,入場費又唔平,而且個博物館啲介紹又淨係得西班牙文,所以我就忍痛放棄左呢個景點。

其實行到愈後我就愈少俾錢入景點,唔係因為我麻木左唔想去做觀光客,而係因為我愈來愈窮,西班牙消費真係唔低,為左慳錢只可以揀景點去唔可以全部去。



不過有咩令到Ponferrada 呢個城堡咁特別呢,咁就要講返少少歷史,戴返個頭盔先,我都係聽 Josan講啲自己又查下資料,講錯左唔好怪我。

Camino嘅來由好多人都應該聽過,或者有少少認識,我就簡單講下算。

事緣812年嗰時突然有人發現左十二門徒之一St. James既遺體,而佢就葬左係Santiago de Compostela呢度,之後當地人就係佢個墓上面起左個聖壇,自此就開始有朝聖者由歐洲各地行過去 Santiago朝聖。


同時期亦都係西班牙長達七百年嘅收復失地運動(Reconquista) ,八世紀既西班牙南部係屬於阿拉伯帝國嘅一部分,直到1492西班牙人成功攻陷Granada,將所有穆斯林趕出西班牙,呢場仗先正式結束。

1492呢一年亦都係哥倫布發現新大陸,嗰陣時啱啱統一嘅西班牙就開展左佢輝煌嘅時代。

基本上,朝聖之路最盛行嘅時代就係收復失地運動嗰時,朝聖唔單止係因為宗教咁簡單,朝聖者帶黎人力物力亦都直接支持左呢埸戰爭,St. James嘅化身亦都象徵戰爭嘅勝利。

當西班牙人成功驅逐曬所有外來入侵者之後,朝聖之路就慢慢失去左佢原有嘅政治功用,加上幾十年之後嘅宗教改革,德國英國呢啲地方都改信基督教唔再信天主教,原本大部份朝聖者都係黎自德國,失去左德國朝聖者之後camino 就慢慢息微。

愈扯愈遠,講返camino同政治其實係密不可分。

當年西班牙仲同阿拉伯人打緊仗,所以法國皇帝就俾左Ponferrada 坐城堡俾聖殿騎士團,要佢地保護camino上面既朝聖者,就好似黑社會收左錢要昅實個場咁。


聖殿騎士團叫Templars,全名叫所羅門聖殿的基督貧窮騎士團(The Order of the Poor Knights of Christ and of the Temple of Solomon),係十字軍東征時嘅產物,屬於歐洲三大騎士團之一。

雖然佢叫自己做貧窮騎士團,不過實際上係富可敵國,比法國國王仲要有錢。

因為騎士團喺第三次十字軍東征就俾人趕左出耶路撒冷,冇左自己既基地,而法國國王喺東征既時候就欠左騎士團好多債,所以就索性發難渣,殺曬騎士團裡面所有話事人然後解散騎士團,唔駛還錢之餘仲可以吞曬人地啲錢,黎一個黑吃黑。
(想睇多啲東征、騎士團嘅歷史,可以睇下天國驕雄套戲)

Ponferrada 呢座城堡就見證左當年Templars嘅輝煌過去,東至耶路撒冷、西至西班牙都有佢地既足跡,對歐洲中世紀歷史進程有好大影響。

Josan仲話管理Manjarin庇護所嗰個大叔,一直都自稱自己係最後一個Templars,又真係幾不可思議。


城堡週圍都係到買 Templars嘅紀念品,同平時見到嘅St. James Cross唔一樣,Templars 有佢地自己嘅十字架。

Templar


而St. James Cross 就係一把劍,亦都係聖地牙哥騎士團嘅標誌,我個人認為呢個就靚啲喇。

St. James


行緊嗰時見到有個牌,寫住西班牙同日本唔知點樣外交關係樹立。


同 camino一樣,日本有條熊野古道一樣被列入世界文化遺產,不過牌上面寫住嘅遍路我估指嘅應該係另一條。四國遍路,沿住四國海岸線行一圈,沿途經過八十八座寺廟,一樣有印仔cup,行緊嗰時仲可以著住古裝朝聖。

嗰日晚飯去左庇護所義工推薦嘅一間餐廳,食物唔錯,加上Josan同姐姐都唔食 lasagne所以俾曬我食,我終於難得有一晚可以食飽行出餐廳。







行返庇護所嘅途中竟然俾我地撞到同我行路速度一樣嘅韓國姐姐,我喺Astorga訓多左晚,理論上係唔會遇返佢,點知佢又好似Josan咁兩日路分三日行,又俾我地開心重遇!

嗰晚我地坐左係庇護所門口食生果,隔離班朝聖者攞住部吉他一路唱Hotel California,唱得好好聽。我好耐都未試過今晚咁開心。
2019-02-08 21:37:47
噢! 原來嗰觀光鎮叫Molinaseca....個時經過覺得, 成個鎮同camino 格格不入, D野仲好很費

睇翻相, 原來有兩個鬼妹喺下面洗腳
Ponferrada 我去到個時係星期日, 唉, 乜都唔開, 無得睇, 第二朝黑媽媽就走咗
BTW, 你住Ponferrada 間 albergue, 有無見到佢個教堂鐘轉...我第一次見到仲function嘅鐘
2019-02-08 21:40:01
落山途中,姐姐又問返我,行到世界盡頭之後要唔要一齊逆走葡萄牙之路,我之前都諗過好唔好跟隊行,然後覺得既然自己有嘅就係時間,又未決定行完camino之後去邊,咁一於就go啦!

睇topic+你第一頁嘅post都估到你行埋, 等睇
2019-02-08 21:50:38
BTW, 你住Ponferrada 間 albergue, 有無見到佢個教堂鐘轉...我第一次見到仲function嘅鐘


個鐘係乜嘢 ,真係冇留意到
2019-02-08 21:52:10
Nonono ,又點會咁容易俾巴打估到,睇住黎啦
2019-02-08 21:53:08

睇硬你啦
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