西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
加油呀巴打~~我都係5月嗰時行
話說, 樓主你行咁多日, 多唔多落大雨嘅日子, 大到要著雨褸或者行唔到
今朝五點就已經有鬧鐘響,只可以話遇到嘅朝聖者愈黎愈痴線,愈黎愈早起身,六點鐘嗰陣間十人房計埋我只係走淨三個人。

我照樣六點半之後先起身刷牙,見到姐姐喺隔離房執好曬嘢準備出發,

我心諗,冇見十日點解連啲生活作息都變埋,以前佢係唔會咁早開始行喎。

姐姐話噚晚間房好多人打鼻鼾,加上訓隔離條友腳臭,所以成晚都訓得唔好。 今朝一聽到其他人嘅鬧鐘響,就即刻起身執野走,所以今日姐姐仲早過我出門口。

我食完早餐之後亦都要同呢間庇護所講掰掰,呢度係我第一間連續住兩晚嘅庇護所,

雖然佢只係一間普通既大型municipal,但係可能因為時間耐左,所以對呢度都有感情。

直到依家我都仲記得佢有個好多人既廚房、飯廳同露台,係嗰度我遇到好多新朋友,雖然大部份都係hi-bye,不過成個氣氛上既轉變係幾令人深刻。

Astorga嘅日出同噚日嘅一樣咁迷人,我一路行一直忍唔住擰轉頭望,

除左耀眼嘅日出之外,可能亦有一部分係因為我唔捨得離開Astorga,呢度真係好靚好舒服,呢種唔大唔細嘅小鎮原來係最適合我。

離開呢度之後就會入返山區,去到Santiago之前只係淨返一個大城市Ponferrada,依家對前路嘅感覺係百感交雜,

有對行到終點嘅期待,

對離開Astorga、就快行完camino嘅不捨,

又好開心可以再次咩起個背囊行路~~

當然,唔少得嘅就係行路嗰陣全身腰酸背痛嗰種苦澀。。。

除左Astorga之外,之後喺camino上面,有訓超過兩晚以上嘅城鎮就只有三個,所以呢度對我黎講都算係一個幾特別嘅地方。

今日頭20km都係平路,直到最後5km先至開始爬升,目的地係高1400米嘅Foncebadon。

大部份朝聖者既目的地唔係Rabanal就係Foncebadon,不過我都估到姐姐係唔會行20km咁少去Rabanal,所以都預左要行到Foncebadon。

而且今日行多啲嘅話聽日就可以行少啲,咁就可以係大城市Ponferrada追返 Josan,呢個我都好樂意嘅。

一開始呢段平路我同平時一樣龜速,可能因為唞左成日冇行過,今日再行返既時候覺得好唔習慣,行左冇耐就覺得個膊頭好攰、隻腳好重,但係沿路又有好多未見過面嘅陌生人,成個氣氛迫住我一直行唔想停落黎。

因為沿路有好多人都唔識,所以一路都係毒行,有時心情好先講返句 "buen camino",其實一直俾人爬頭,仲要同人打招呼既話都幾攰,到最後我有時都係望住地下,避免同其他人有眼神交流。

淨係有個好串既西班牙佬,我同佢打招呼竟然俾佢無視左,佢成日行得勁快爬我頭,不過去到前面嘅小鎮就會坐低唞好耐,然後我就慢慢行過佢啦。點知佢休息完之後又會勁快咁爬返我頭,成個情況就係一個字~煩~四個鐘入面見六、七次,打招呼又唔應人。

就係呢個西班牙佬,成日爬我頭!

沿路好多朝聖者喺圍欄上面整十字架,行到黎呢度仲係精力十足~

行左15km左右有個大叔上黎yo我(之後聽姐姐講呢個大叔乜人都 yo,所以成個camino都識佢),大叔叫 Marc係美國人,今次已經係第二次行camino,不過對上一次已經係四年前。

Marc一樣係由 SJPP出黎,但係去到Ponferrada之後佢老婆同個女就會加入佢,一齊行埋最後二百公里。

不過以依家嘅進度,佢去到Ponferrada要訓多晚等老婆仔女,所以去到嗰度就要同大家講再見。

我同 Marc一齊行到Rabanal,都係傾下點解要行camino、一路上遇到啲咩經歷,咁我都係答返啲官方答案。 講真,我真係唔知我確實為左啲咩行camino,我淨係覺得出黎之前嘅自已好lost好失敗,好想有一個大改變。

雖然好老土,但係我行camino就係想認清楚自己,我連自己鐘意咩,想做咩都唔知道,更加唔好話要咩人生目標。 其實依家都已經行左廿幾日,我真係完全無頭緒,我最驚嘅就係行到Santiago都仍然冇答案,咁呢三十幾日會唔會白行呢?

去到Rabanal我坐左係路邊Line姐姐,問佢去到邊度,點知原來佢完全冇打算等我,已經行緊上山去Foncebadon。

Foncebadon嗰度只係得一間 donativo庇護所,淨返其他嘅albergue要七歐以上,加上間庇護所得十八個床位,危機感突然出現鳥!如果搶唔到床位,就變左好似上次 San bol咁,唔通要繼續行?!

所以我一收到指領要去Foncebadon,就即刻加速行埋最後5km。

最後呢段路一直上山,而且開始落毛毛細雨,週圍起曬霧乜都睇唔到。其實我最鍾意呢個天氣行山,所以就一直(少有地)人過人,沿路至少過左二三十個人。

之後諗返,行上落山同行平路啱啱好係調返轉,真係好少人喺 camino嘅上山路段爬到我頭。可能係我比較喜歡上上落落時沿途嘅風景,所以行到呢啲路段就特別精神。

未到庇護所我就已經追返姐姐,我問佢如果我地兩個人去到庇護所,只係淨返一個床位咁點算,佢諗都唔駛諗就答緊係我訓呢度你就繼續行啦!吓?我特登喺Astorga等埋嘅人,竟然係咁寡情薄義,雖然我已經早就心裡有數,上次賣低我自己一個人去參觀Burgos Cathedral,我都知道呢個人係點諗嫁啦,但係估唔到姐姐講野又會咁直接

去到 Foncebadon,成個山頭都俾大霧籠罩住,感覺就好似上左大帽山,四週圍白茫茫一片乜都睇唔到,而且上到黎已經有少少涼意,令人覺得置身於荒山野嶺入面(其實呢度有成四五間私營庇護所)。

去到庇護所一如所料,已經見到有班人喺度排隊等 check in,數一數人頭,我同姐姐分別排二十同廿一,而床位就只係得十八張,換句話說即係冇得訓,第一日床位大戰就搶輸左。

不過,排緊隊有個台灣人同我地講,你地再等下,排住隊先啦,話唔定排排下隊會有人走呢。估唔到呢啲好事亦都真係發生左:

排最後嗰三個鬼妹本身就只有兩個人有床訓,加上佢地仲有兩個朋友未行到黎,所以就決定唔繼續排,去揾間私營庇護所住。

咁我同姐姐就變左排十七同十八,運氣黎到既時候真係擋都擋唔住。 不過亦都係可能因為今日竟花光所有運氣,之後我地就中伏鳥。

庇護所係 donativo,提供早晚餐,雖然食既野真係好一般而且完全食唔飽,但係我識得感恩今晚唔駛訓地下~~原來呢間庇護所都幾好人,雖然已經full左,但係佢會喺地下鋪床俾之後黎到嘅人,雖然訓得冇咁舒服但係總算唔駛訓街。

我地隨便食左幾塊麵包就出去行下,食野嗰時識左新朋友Ellie、Sean同美麗,佢地全部都係台灣人,另外仲有個日本女人,同埋四個韓仔韓妹。其實佢地全部人包括姐姐在內都係互相識認,只不過我喺Astorga訓多晚,所以先遇上呢批人。對佢地黎講,我先至係唯一嘅新朋友~

Foncebadon 呢條村實在太細,行唔到幾步路就已經行完,而且山上面真係幾凍,俾風吹到我都唔想繼續行落去。 咁我同姐姐仲有美麗就搵左間餐廳坐下,裡面啲裝修好有古代feel,算幾特別。講返美麗點解叫美麗,因為佢真名真係咁叫,今次唔係我亂作花名,唔好話我亂咁黎。雖然美麗只係三字出頭,但係望落就比姐姐就老好多,呢個就變成camino上嘅一個迷思~~到底姐姐係點樣keep住睇落咁年青架?對當事人可能唔係咁好笑,但係Marc就一直叫姐姐"my 22-year-old friend" 。

最後姐姐俾左12歐點左份扒,份量大得驚人,我同美麗為左慳錢就只可以望住佢食。最慘就係庇護所既晚餐都完全食唔飽,當晚就係又餓又凍咁過左。

多呀~有十日以上要着雨褸行,入左 Galicia之後基本上每日都落雨

預告 - 我嘅 Santiago de Compostela ;

我睇人地篇葡萄牙之路, 都係講去到 Galicia省, 想無雨都幾難...
而我個次10月頭入到Galicia....係無遇過大雨 , 最多就香港春天個種毛毛雨

最後姐姐俾左12歐點左份扒,份量大得驚人,我同美麗為左慳錢就只可以望住佢食。最慘就係庇護所既晚餐都完全食唔飽,當晚就係又餓又凍咁過左。

有次我行到一個鎮, 2點過D到, 個鎮好細, D bar就擺哂D枱出條main street度, 見到人地個扒餐幾juicy 咁, 心諗我晚餐要叫!
點知被個窮遊波蘭仔捉咗我去住意粉撈醬, 無肉又無菜
勁無營養, 唔知係咪食咗幾餐咁無營養嘅晚餐, 加埋午餐食餅+朱古力就算...就到santiago前幾日就開始有幾聲咳, 到咗之後仲病埋
Galicia成年入面有一半時間都落雨,根本就冇可能避開
好彩到左先病,算係不幸中之大幸

但係西班牙菜本身都唔太健康,多肉少菜,搞到我日日都要狂食 yogurt,如果唔係就屙唔出
姐姐話噚晚間房好多人打鼻鼾,加上訓隔離條友腳臭,所以成晚都訓得唔好。 今朝一聽到其他人嘅鬧鐘響,就即刻起身執野走,所以今日姐姐仲早過我出門口。

我有一晚慘過你姐姐...

住咗間公營albergue, 好大間, 教堂接住, 好多間房, 每間房4人...
惡夢就係...同房有個韓國肥仔, 有臭狐 ,仲要扯鼻寒好似演唱會咁, 成間房震嘅
真係好辛苦, 完全瞓唔好, 為咗之後唔再遇到佢, 我決定加速
如果出去食, 我starter 次次都係 salada
我本身鍾意食酸&辣, 所以我幾鍾意沙律落醋 好過落醬
同埋我好鍾意去佢地嘅超市買生果食, 佢地D 桃係實身ga 勁硬, 蘋果咁
啲桃有分白肉和黃肉,巴打呢隻白肉貴嘢,味道清甜果肉結實

食salad唔夠飽呀,starter要食 pasta食先啱啱好夠食~~~
有啲似 Ponferrada 間庇護所
睇黎你又同我住埋同一間
而最衰嘅係我去到呢度, 竟然係星期日...差唔多乜鋪都無開...得超市有開
講韓國肥婆果度唔知點解覺得好有喜感
人地好孝順架。。。
Foncebadon 呢個地方其實係唔錯,除左凍啲之外,佢遠離大城市同所有閒人,係一個幾有朝聖feel嘅地方。

而且Foncebadon 距離今日嘅重頭戲:Cruz de Ferro,只係2km左右,行半個鐘快好就到。

因為庇護所包早餐,所以班痴線佬未至於5點就起身嘈醒所有人,大家都等到7點食完早餐先開始行。

出門口嘅時候就已經落緊雨,出面就好似silent hill咁,除左條路其他乜嘢都睇唔到。 唔知由邊日開始,出門口之前都會幫個背囊笠返個防雨罩,呢個已經成為每日日常一部分,因為即使出發嘅時候冇落雨,行行下都一定會落。

Cruz de Fero (即係Iron Cross) 係法國之路其中一個最重要既check point,如果第四日行到嘅風車山代表開始,呢度就係臨近終結。

按傳統,朝聖者會由家鄉帶住一塊石頭,一路咩住佢黎到Cruz de Ferro然後將佢放低。

塊石頭代表你嘅罪孽,你嘅罪孽愈深,咩住嘅石頭亦都應該愈重。不過,石頭亦都可以係你唔想再記住、唔想再有嘅壞習慣,將石頭留係十字架下面,就係將一切惡習同傷心事留喺度,行落山之後就要重新做人。

我一路都冇執塊石頭旁身,直到我行到去Iron cross,我先至喺側邊執起塊石仔,象徵式咁將佢放上小石丘上面。我都唔知塊石頭對我黎講算係乜,可能係懶惰,可能係懦弱,我放低佢之後又應該做一個點樣嘅人呢?其實呢啲咁虛無既問題真係愈諗愈lost。

好多人都行到黎,除左影相之外,大家都企起到望往個十字架,沉澱一下過去廿幾日嘅經歷。

不過雨繼續落,路始終係要繼續行,Marc、美麗、Ellie嗰班人都行得好快,掰掰之後就行到唔見左影,要去到Ponferrada間庇護所先見返佢地。

由Cruz de Ferro又行左2km左右,就去到Manjarin,亦都係Camino上其中一間最出名嘅庇護所。

理論上Manjarin係一條村,但實際上成條村就淨係得間庇護所。呢度冇熱水冇暖氣,加上佢只係一間簡陋嘅木屋,噚日訓呢度既話可以話係屋漏偏逢連夜雨。

我係庇護所門口撞返Mazarife識嘅法國佬,原來佢噚晚就住呢度,成晚落雨屋頂一直漏水,加上間屋又冇暖氣,所以凍到完全訓唔到覺。我諗 Manjarin都係要夏天先黎住,依家咁嘅天氣黎訓真係需要莫大嘅勇氣。

不過今日見到法國佬嘅時候,佢竟然係自己一條友行,之前提過佢路上識左個女人,一齊行 camino行左兩個半月,今日就唔見左佢呢個女朋友。

當時我都不以為然,之後Josan先話我知,原來嗰個女人飛甩左法國佬想自己行,所以嚴格黎講,法國佬堅係失戀,簡直就好似離婚咁。

我同姐姐講之前係Mazafie就遇過法國佬,點知佢話佢再之前都見過法國佬,而且仲見到一件好奇怪嘅事:

嗰時姐姐同佢朋友行行下,竟然見到有對情侶喺camino路邊野戰~~ 冇錯,係日光日白眾目睽睽之下做愛,不過佢地係女上男下,女人背住條路,男人就訓低左睇唔個人,所以姐姐就男女兩個人嘅正面都睇唔到。

之後睇返髮型,因為個女人有曲髮,姐姐就覺得個女人望落好似法國佬個女朋友,所以就估嗰個男人就係法國佬。 唔知點解我永遠都睇唔到呢啲咁有趣嘅事,除左呢件事,姐姐仲遇到一個女人係路邊屙屎,嗰個女人亦都冇諗住搵個隱蔽啲嘅地方,所以就一邊屙一邊同大家對望。

The boat is safer anchored at the port; but that's not the aim of boats. 出自牧羊少年奇幻之旅既作者,佢係行完 camino 之後先寫嗰本書,而佢都另外寫左一本佢行 camino嘅書。

過左Cruz de Fero同Manjarin 之後就係漫長嘅落山,因為山路實在太濕太跣所以大部份朝聖者都行返車路,唯一風險就係太大霧驚俾車車死。

落斜嘅時候真係好爽,半行半跑咁好快落到底,算係離開Burgos 咁多日以黎最有行山感覺嘅一日。

落山途中,姐姐又問返我,行到世界盡頭之後要唔要一齊逆走葡萄牙之路,我之前都諗過好唔好跟隊行,然後覺得既然自己有嘅就係時間,又未決定行完camino之後去邊,咁一於就go啦!

由Santiago去Porto 只不過係十二、三日,行到之後我仲可以留係西班牙同葡萄牙玩多陣先返香港,呢個計劃好似都唔錯。

上網睇相 El Acebo係一個幾靚嘅村仔,但係我黎到嘅時候就大霧迷茫,如果唔係有個牌話我知已經到左,我真係唔知到已經唔會留意到,原來霧後面就已經係El Acebo。

再行多冇耐就去到Molinaseca,雨愈落愈大,我地入左間bar唞下順便避雨。我指住托盤上面嘅tortilla話要一件,點知老闆就將淨返既三份之一個tortilla 全部俾曬我,結果食左我一共4歐。

呢一餐亦都由小食變左做我嘅午餐,真係好耐都冇食過咁多蛋。

食緊嘢嘅時候,電視播緊西班牙議會投票罷免現任首相,因為之前嗰個涉貪,而罷免投票亦都通過左。新首相Pedro Sánchez係一個靚仔,我唔知佢係乜人,亦都唔知佢咩背景。

之後問下Josan西班牙新首相係一個點嘅人,點知佢連自己國家換左首相都唔知。

最後行去Ponferrada 嘅4km一樣可以揀山路同車路,姐姐堅持要行山路結果就伏左大家,山路遠一公里多啲唔止,我地仲要一邊行泥路一邊鬧,鬧左成個鐘先行到去庇護所,隻新鞋著左一個月睇落好似已經著左半年咁。

講返Ponferrada呢個地方,算係西班牙有少少名氣嘅城市(至少Josan聽過呢個地方 ),嗰度有一個好完整嘅中世紀城堡,歷史留返之後講,而且人口都幾多下。

Josan有諗過好冇係度訓多晚,不過最後就決定噚晚住喺Molinaseca,今日行4km黎Ponferrada訓第二晚,會合我同姐姐兩個人。仲誇張過我由Sahagún 去 Bercianos 嗰日只係行10km,情與義,值千金。
去到庇護所門口就已經撞到Josan,佢亦都係啱啱先去到庇護所,係門口有個女人捉住佢做問卷調查。

庇護所好大間,有花園、噴水池、教堂、好多間房,同噚日一樣,我地黎到嗰陣已經有成批人係度排隊等check in,美麗同 Ellie 仲話佢地成個鐘之前已經行到(我諗我地係因為條低能山路先咁慢)。

以前我好少諗行得快定慢,但係自從 Astorga之後,遇到既呢班人令我忍唔住多左比較,成日驚行得太慢,驚去到間庇護所爆左,行得比之前大左壓力。

其實我唔知到底係因為新呢批人嘅關係,定係因為行到 camino後面就係咁樣,會有呢個轉變。

不過唔理點樣,真係好開心可以見返Josan,今日亦都係Burgos入城之後我地三個人再一次聚首一堂,都已經係差唔多兩個星期之前既事。

我地見啲房都係四人房,心諗今次正啦,我地三個人霸一間房都得啦,
點知個義工帶我地行到走廊最盡頭,一開門竟然係間八人房,仲要有五個阿伯已經係床上面攤唞緊。

嗰日沖涼房非常繁忙,其實外面教堂側邊仲有另一個沖涼房,不過大家都唔想淋住雨行出去,所以就迫曬係屋入面呢度沖,沖到連熱水都冇曬。 呢個時候我先有機會用到我咩左成個月嘅遮,算係有少少用,可以俾我擔把遮行出去沖涼。

Josan朝早就已經參觀過Ponferrada 既城堡,佢話裡面冇乜特別,入場費又唔平,而且個博物館啲介紹又淨係得西班牙文,所以我就忍痛放棄左呢個景點。

其實行到愈後我就愈少俾錢入景點,唔係因為我麻木左唔想去做觀光客,而係因為我愈來愈窮,西班牙消費真係唔低,為左慳錢只可以揀景點去唔可以全部去。

不過有咩令到Ponferrada 呢個城堡咁特別呢,咁就要講返少少歷史,戴返個頭盔先,我都係聽 Josan講啲自己又查下資料,講錯左唔好怪我。

Camino嘅來由好多人都應該聽過,或者有少少認識,我就簡單講下算。

事緣812年嗰時突然有人發現左十二門徒之一St. James既遺體,而佢就葬左係Santiago de Compostela呢度,之後當地人就係佢個墓上面起左個聖壇,自此就開始有朝聖者由歐洲各地行過去 Santiago朝聖。

同時期亦都係西班牙長達七百年嘅收復失地運動(Reconquista) ,八世紀既西班牙南部係屬於阿拉伯帝國嘅一部分,直到1492西班牙人成功攻陷Granada,將所有穆斯林趕出西班牙,呢場仗先正式結束。

1492呢一年亦都係哥倫布發現新大陸,嗰陣時啱啱統一嘅西班牙就開展左佢輝煌嘅時代。

基本上,朝聖之路最盛行嘅時代就係收復失地運動嗰時,朝聖唔單止係因為宗教咁簡單,朝聖者帶黎人力物力亦都直接支持左呢埸戰爭,St. James嘅化身亦都象徵戰爭嘅勝利。

當西班牙人成功驅逐曬所有外來入侵者之後,朝聖之路就慢慢失去左佢原有嘅政治功用,加上幾十年之後嘅宗教改革,德國英國呢啲地方都改信基督教唔再信天主教,原本大部份朝聖者都係黎自德國,失去左德國朝聖者之後camino 就慢慢息微。

愈扯愈遠,講返camino同政治其實係密不可分。

當年西班牙仲同阿拉伯人打緊仗,所以法國皇帝就俾左Ponferrada 坐城堡俾聖殿騎士團,要佢地保護camino上面既朝聖者,就好似黑社會收左錢要昅實個場咁。

聖殿騎士團叫Templars,全名叫所羅門聖殿的基督貧窮騎士團(The Order of the Poor Knights of Christ and of the Temple of Solomon),係十字軍東征時嘅產物,屬於歐洲三大騎士團之一。

雖然佢叫自己做貧窮騎士團,不過實際上係富可敵國,比法國國王仲要有錢。

因為騎士團喺第三次十字軍東征就俾人趕左出耶路撒冷,冇左自己既基地,而法國國王喺東征既時候就欠左騎士團好多債,所以就索性發難渣,殺曬騎士團裡面所有話事人然後解散騎士團,唔駛還錢之餘仲可以吞曬人地啲錢,黎一個黑吃黑。
(想睇多啲東征、騎士團嘅歷史,可以睇下天國驕雄套戲)

Ponferrada 呢座城堡就見證左當年Templars嘅輝煌過去,東至耶路撒冷、西至西班牙都有佢地既足跡,對歐洲中世紀歷史進程有好大影響。

Josan仲話管理Manjarin庇護所嗰個大叔,一直都自稱自己係最後一個Templars,又真係幾不可思議。

城堡週圍都係到買 Templars嘅紀念品,同平時見到嘅St. James Cross唔一樣,Templars 有佢地自己嘅十字架。

Templar

而St. James Cross 就係一把劍,亦都係聖地牙哥騎士團嘅標誌,我個人認為呢個就靚啲喇。

St. James

行緊嗰時見到有個牌,寫住西班牙同日本唔知點樣外交關係樹立。

同 camino一樣,日本有條熊野古道一樣被列入世界文化遺產,不過牌上面寫住嘅遍路我估指嘅應該係另一條。四國遍路,沿住四國海岸線行一圈,沿途經過八十八座寺廟,一樣有印仔cup,行緊嗰時仲可以著住古裝朝聖。

嗰日晚飯去左庇護所義工推薦嘅一間餐廳,食物唔錯,加上Josan同姐姐都唔食 lasagne所以俾曬我食,我終於難得有一晚可以食飽行出餐廳。

行返庇護所嘅途中竟然俾我地撞到同我行路速度一樣嘅韓國姐姐,我喺Astorga訓多左晚,理論上係唔會遇返佢,點知佢又好似Josan咁兩日路分三日行,又俾我地開心重遇!

嗰晚我地坐左係庇護所門口食生果,隔離班朝聖者攞住部吉他一路唱Hotel California,唱得好好聽。我好耐都未試過今晚咁開心。
噢! 原來嗰觀光鎮叫Molinaseca....個時經過覺得, 成個鎮同camino 格格不入, D野仲好很費

睇翻相, 原來有兩個鬼妹喺下面洗腳
Ponferrada 我去到個時係星期日, 唉, 乜都唔開, 無得睇, 第二朝黑媽媽就走咗
BTW, 你住Ponferrada 間 albergue, 有無見到佢個教堂鐘轉...我第一次見到仲function嘅鐘
落山途中,姐姐又問返我,行到世界盡頭之後要唔要一齊逆走葡萄牙之路,我之前都諗過好唔好跟隊行,然後覺得既然自己有嘅就係時間,又未決定行完camino之後去邊,咁一於就go啦!

睇topic+你第一頁嘅post都估到你行埋, 等睇
BTW, 你住Ponferrada 間 albergue, 有無見到佢個教堂鐘轉...我第一次見到仲function嘅鐘

個鐘係乜嘢 ,真係冇留意到
Nonono ,又點會咁容易俾巴打估到,睇住黎啦

睇硬你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞