西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
痴線 一個trip行三條Camino
留名繼續睇
隔離post絲打好似都係差唔多時間行原始之路?
我諗住6月頭去,夾到時間可以一齊
去之前可以約埋喺香港啲山操下體能先
巴打加油
其實條葡萄牙之路得三日半,但係我加埋所有camino真係行左50日

絲帶八月頭衝左線,我八月中先開始行,無緣~無緣~~ 不過佢住既地方九成同我一樣
我應該4月
啱啱先開始臨急抱佛腳做多啲運動
屈機,又行埋原始之路
最後一條camino ,所以寫左咁耐,原始之路、Oviedo嘅出鏡率咁高。
既然你行過兩條
問埋你邊條難行d
唔計路程長短
難度:原始+北方之路>法國之路>葡萄牙海線
人流:法國之路>>>原始+北方之路>葡萄牙海線

尤其係原始之路,比較多上落山,不過其實慢慢行嘅話都差唔多。 三條路線風景都好靚,不過我比較喜歡上山睇風景,所以鍾意原始多啲。巴打你有咁多時間行,葡萄牙之路應該唔會考慮,嗰條真係太短。

難度其實唔會差太遠,睇下你最想行邊條路先啱。
原始之路(Camino Primitivo),大家都係叫佢primitivo算。起點位於Oviedo,行到 Santiago大約300~320km,用唔同地圖、路線得出嘅距離都差幾遠,有時我以為自己行左31km,但係睇返Buen camino 個app先知道原來得29km ,之後啲post我就一切以app為準。

(由上而下,由東向西)

原始之路係無數條camino之中,第一條出現嘅 camino,因此叫做“primitivo”~~原始。九世紀嗰時Alfonso II, King of Asturias作為第一個朝聖者,由Oviedo開始穿越Asturias山區,最後抵達Santiago黎到St. James個墓。

出發之前我對原始之路幾乎零認識,對於“原始”呢兩隻字我真係唔明嗰個人係點翻譯,

我一直都以為指嘅係“原始森林” ,之後先知道佢係解釋做“最先開始”,英文又唔好,以為primitive指嘅係basic ,其實喺呢度理解為ancient比較合適。

我一直都有聽過其他人話佢係最靚嘅camino,但係冇人話我知佢係最難行嘅。 好耐之前提過下(#362樓),西班牙北面嘅Cantabrian Mountains,啲山平均高度都過1000米,山脈覆蓋全個 Asturias,所以行Primitivo 的話就要穿過整片山區,相比起法國之路多啲上上落落。

Primitivo 近年愈來愈受朝聖者歡迎,因為風景靚人又少,而且睇返歷史的話,呢段路都幾有紀念價值。

310公里可以分為13日行,由Oviedo到大城市Lugo行9日,呢段係山區風景最靚。由Lugo到Santiago嘅100km分四日行,睇既係典型Galicia 田園風光,其中最後50km喺Melide駁返法國之路(食八爪魚嗰度 ),然後經過返Arzúa、O Pedrouzo、Monte do Gozo去到Santiago衝線。

既然我都已經行過最後嗰段路,冇必要再行多次,由Oviedo到Lugo呢段路200km左右,可以俾我慢慢行。

落機之後已經係下晝五點,Santander機場好細,但係由摩洛哥返到去西班牙,感覺就好似由劏房搬返去半山豪宅。

等緊巴士去市中心嗰時,我由心而發咁笑左出黎,因為真係好開心可以返黎西班牙玩。 企隔離啲人實以為我痴左線,無端端自己傻笑。

Santander係大城市,行北方之路(Camino del Norte) 嘅話會經過呢度,但係我冇時間由呢度開始行,所以訓一晚之後,聽日我會坐車去 Oviedo再訓一晚,然後正式開始行原始之路。

Santander、Bilbao 呢啲北面城市好有錢,消費係西班牙全國最高,hostel最平既床位都要25歐,係我呢三個幾月以黎住過最貴嘅hostel。 同庇護所比 (其實我完全冇諗過有albergue往 ),hostel張床舒服好多,而且地點喺正市中心,一出門口就可以行街。

呢個城市非常乾淨企理,而且嗰日天陰所以天氣好清涼,同摩洛哥又污糟又熱啱啱好相反 (摩洛哥七月尾嘅沙漠有47°C ),喺街頭漫步嗰陣有一種去左北歐嘅感覺。

Santander地名同銀行名一樣,間銀行1857喺呢度成立,依家已經係西班牙最大、歐洲第五大銀行。有睇西甲都應該知道 La Liga Santander~~

去到海旁勁行,我沿住海邊行到去盡頭既城堡,來回行左14km,為我後日嘅camino熱身。

25歐hostel嘅好處就係早餐非常豐富,我當係食午餐咁食早餐,食勁多嘢先出門口。

巴士12:15出黎,3點左右先到 Oviedo,其實都冇時間俾我食午飯。Check out嘅時候,老闆娘望住我個背囊,若有所思咁話camino? 咁我又真係行過camino,依家又準備去行camino,咁都應該算係掛,所以就話si啦。

然後老闆娘居然攞左個印仔出黎,幫我cup個印落本Credential,不過當佢見到我上一個印係兩個月前嘅Viana do Castelo,佢就O曬嘴,咁我就要解釋我其實唔係行緊北方之路。

因為仲有成個鐘先上巴士,所以我又行左上山上面個觀景台睇風景,抱抱佛腳,鍛煉下聽日負重上山。

巴士係開去Santiago嘅,Oviedo只係經停,上左車之後都冇見到其他朝聖者,咁又係嘅~~~正常都唔會坐車啦。

去到Oviedo嘅時候已經係下晝3點半,庇護所4點就可以check in,危機感又出現鳥。

依家係八月中,暑假嘅camino出曬名要爭床位,如果唔提早去庇護所排隊,分分鐘又要訓街。

由巴士站行左半個鐘終於達陣,Oviedo間庇護所外表成間監獄咁樣,入門口嗰時仲要㩒門鐘先開到門。

4點開始checkin排隊排到出門口,走廊又冇凳坐,所以大家都坐曬喺地下等。

check in條友好慢,幫每個朝聖者填表要填五分鐘,所以我4點等到5點先攞到床。

排左一個鐘隊都冇人yo我,而我又冇yo人,不過我已經聞到camino既氣味,除左好興奮之外,仲有一種好似返到屋企嘅感覺。。。

我都唔知咁樣係好事定壞事,由一開始去 SJPP嘅忐忑不安,到依家黎到Oviedo已經全程享受,camino已經好似變左我嘅comfort zone,

我諗我行完呢次之後,短期內都唔會再返黎朝聖。。。當朝聖已經成為生活一部分,咁朝聖嘅意義去左邊度?
我揀左所有朝聖者都唔鐘意嘅上架床~~

因為我去旅行嗰陣習慣訓上格,而我依家隻腳仲係健康完整,下格就留返俾啲已經行到拐下拐下嘅人。

訓隔離嘅係一個肥大既芬蘭大叔,同佢一齊行既仲有意大利佬Fransico,不過Fransico留住兩撇鬍鬚,睇落好似林子祥黑社會小混混咁,芬蘭大叔就叫佢“Mexican guy”。

佢地由Irun開始行,已經行左三個禮拜,話北方之路其實唔係成日貼住個海 ,有時同海灘並排行但係中間隔左半公里(令我諗起葡萄牙海線 )。

大城市Bilbao、Santander係唔錯,不過只係得市中心靚,行入城同行出城就好痛苦,大叔行出Santander仲蕩失路,兜兜轉轉浪費左兩個鐘。

暑假西班牙南部勁熱,北部係當地人嘅避暑勝地,所以就出現左好多假朝聖者:

今次真係唔係Judge佢地,嗰啲遊客貪庇護所平,所以就攞住本Credential 去住床位~~~ 好似今日黎到呢個地方,玩下水曬下太陽,聽日就坐車去下一個地方,去另一個沙灘玩水,跟住官方路線坐車渡假,照樣住得庇護所。

芬蘭大叔同Francisco 每日都要同呢班遊客爭床位,所以佢地決定改行原始之路,因為唔會有遊客去 Asturias 山區渡假。

揀咗繼續行 Norte定係Primitivo 之後,佢地話條路突然之間少左好多人,全個世界好似淨返佢地兩條友咁,心理壓力好大,中間都諗過要唔要放棄,行返去 norte算。 不過黎到Oviedo見返咁多人,又開心返曬,好期待原始之路。

芬蘭大叔同Francisco係我 Primitivo 識得既頭兩個人,傾左一陣,我就去左common area食餅乾。

Common area有本留言冊,一打開本嘢,OMG,不得了!!!

我見到香港人留言!
(唔係隔離post遠方絲打 )

呢個叫 Karen既女仔話佢由Irun出發,行左二十日北方之路,依家終於黎到原始之路既起點!

而最令我震驚既係,留言日期竟然係14/8!

今日係15/8,所以有兩個可能性:

1. Karen13/8就已經黎到Oviedo,14/8走嘅時候寫留言,所以早我兩日。

2. Karen噚日黎到Oviedo就留言,咁就只係早我一日。

我有機會喺camino上面遇到香港人!之前法國之路行左咁耐,見到咁多人都遇唔到一個香港人,黎到原始之路,先啱啱第一日,我就已經知道前面有個香港女仔!

不過興奮還興奮,我預左9日慢慢行去 Lugo,應該都係追唔到上去。

興奮過後我就出左去做遊客,Oviedo係一個好值得觀光既地方,佢係Asturias Kingdom 既首都,而呢個王國就係León Kingdom 既前身,之後統一西班牙嘅就係Castilla y León 同 Aragon,所以可以想像到Asturias 喺西班牙歷史上係非常古老。

Oviedo Cathedral 又叫 Cathedral of San Salvador,San Salvador即係Holy Savior,指嘅係耶穌,所以Leon行黎 Oviedo條路叫 Camino de San Salvador,指嘅就係呢座教堂。

教堂由第一個朝聖者 Alfonso II下令興建,當年同南部既摩爾人打仗,有唔少聖物都由南部搬到黎北部,安置左喺教堂呢度,包括耶穌死左之後幫佢抹瞼既嗰塊布。

亦都係因為呢座教堂嘅特殊地位,好多行法國之路嘅朝聖者去到Leon,都會特登兜上黎Oviedo,黎到被公認為camino最原本嘅起點。

參觀教堂有 pilgrim's discount,3歐好值得入去。

賣飛既大媽想幫我cup個印落本Credential度,我就即刻話nonono,我仲用緊三個月前同一本 Credential,只係淨返唔到二十格,要慳住駛~~~

咁大媽就好震驚咁話 Why not?!Do you how much this Cathedral means to the Camino? This is the where the first pilgrim started his way to Santiago! 所以話每個Pilgrim都應該要喺度cup印。

我聽完大媽嘅金石良言,就好唔情願咁俾佢cup左個印仔,大家可以比較返,SJPP同Oviedo嘅印望落好相似。

SJPP嘅

Oviedo嘅 (右邊)

不過,就係由呢個時候開始,我先知道呢座教堂咁重要。

然後我坐左喺長凳上網查資料,先發現Primitivo 原來係解做第一條 camino。 嗰一刻我覺得自己真係太蠢,聽日都已經要行原始之路,今日先知道原來唔係要行原始森林。

嗰晚我去 Dia隨便買左啲火腿夾麵包食,韓妹話上山之後冇嘢食,所以我又買左啲罐頭餅乾,準備聽日出發。

Hostel嗰 wifi好弱,門口近office嗰度訊號最強,所以大家都坐曬喺門口位上網。

嗰陣都已經就快夜晚9點,仲有個愛沙尼亞女仔同巴塞女仔前後腳黎到,同巴塞女仔傾左一陣,佢既英文口音同講野方式令我諗起Josan,有少少親切感,可惜今晚之後就冇再見過佢~~~
一個post有得睇曬三條camino
留名等睇Karen相認
將最鍾意嘅放到最後~~~
諗諗下,尋找Karen的故事都算係我primitivo嘅副線
我揀左所有朝聖者都唔鐘意嘅上架床~~

我行全程, 最後santiago 前3晚瞓到下格床, 因為albergue已經一半人都無. 次次被人話 Young Man, upper bed.

就黎到!
Karen 行咗20日, 先到Oviedo, 計返佢一日其實行得20km 多D, 你發奮直追, 應該2日就追到
今次真係就快到
完左camino 反而多左咁多野諗
個post 好睇左添
hahah
理論上係追到,而且成條路都冇亞洲人,好容易認,不過最後發生乜~~~都係唔好劇透

講返upper bed,好多老朋友冇得訓lower bed的話都會反臉
多謝巴打~~~
冇左啲箭咀就會亂諗嘢。

我覺得由O Cebreiro 開始,大部份日子都幾深刻。
有後續, 值得期待

Common area有本留言冊,一打開本嘢,OMG,不得了!!!

我見到香港人留言!
(唔係隔離post遠方絲打 )

我都嚇左一嚇
我好似有係primitivo既其中一個albergue留過言 但唔記得係邊間
咁我一定有睇過,不過唔記得左,我最鐘意就係睇留言冊,同你住嘅地方又差唔多,應該有~~~
原始之路係我最鍾意嘅 camino,所以我想認真啲寫。今朝我想喺電腦搵返啲相出黎寫post,差啲以為全部相唔見左,令我唔開心左十分鐘,仲以為冇曬啲相係天意~~好彩最後搵得返。 (之前我一直用手機裡面啲相寫 post)

然後我發現人腦記憶真係好唔準,原來香港女仔個留言係12/8,而我去到Oviedo係15/8。佢冇寫自己叫 Karen,冇寫自己行左20日北方之路,亦都冇話好開心黎到原始之路,我唔知我係點樣自己作出黎。

所以我同 Karen應該係差三至四日,唔係一至兩日。

唔知道淨返十頁可唔可以寫完,開新post又好似太短,大家覺得要唔要為Primitivo 開新post?再次多謝返追左咁耐,或者啱啱先開始睇嘅各位,多謝支持。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞