西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike

個陣既日出
由五點行到七點幾
廿幾年未睇過日出
camino 睇左好多次
不過一路向西行
日出在身後
要停低回頭先可以仔細欣賞
我笑左,連間房都一樣,呢間albergue 仲平過municipal 真係唔太合理。
韓妹下個post再講,至於冇用手機影係因為個影頭太廢,所以好少用黎影嘢
巴打會唔會行得太快

太陽係身後面舒服呀~一路行唔駛殘住隻眼,不過我成日行到兩三點個太陽就去番前面,咁就GG鳥
其實就算想豪都無咩地方可以使錢
我途中住左幾次酒店, 幾次單人房
但廿幾日都係使左萬幾蚊
係香港都洗左
係, 地下又唔平, 又污糟, 勁伏, 對面係咪酒店就唔記得, 同一條行向前行就另一間albergue
不過我唔食早餐
唔停低飲咖啡
每日由五點行到一兩點
剩係食snickers 同飲水
坐低先食朝聖者套餐
食午晚餐就廿歐
真心無咩好準備
請到假夠時間就出發啦
我諗入burgos 個陣我行左上路
但都係okay 啊平平直直
同埋我五點就出發
由Villambistia 行
去左入城條路都係六點
行馬路就有街燈
唔使摸黑
meseta 個幾日我每日行四十公里咁濟
又平又直既路, 好似好悶, 但亦都好好行
可以不思考咁一直前行
甚至有時會行到好似忘記左自己行緊路咁好正
meseta 個幾日我每日行四十公里咁濟
又平又直既路, 好似好悶, 但亦都好好行
可以不思考咁一直前行
甚至有時會行到好似忘記左自己行緊路咁好正

咁我遲你少少出發, 一般6點先起身, 行到2點...高原個幾日係好行, 不過小飛飛都幾煩
其實我行得好慢, 因為膝頭受傷
但又要趕路因為請唔到假
所以日日都30 以上, 廿五日就行完
代價係返到香港仲要抖多兩個幾月先好返少少
我除咗出水泡, 無筋骨痛....不過最後幾日凍親感冒咗
我明要趕路嘅感覺 ,因為唔想放棄,唔想搭巴士,所以無論幾辛苦都好,都一定要行到。巴打好波
揾到laptop嗰到笑咗
樓主結果有無新卡同拖鞋
買到拖鞋,用4歐買左對香港街市賣10蚊嘅人字拖!
SD card就反而搵極都冇,所以部laptop真係及時雨,試想像如果San Bol冇full我住左嗰度,咁我就冇電腦用 lu
我都覺呀 巴塞去madrid啲火車飛來回要成千蚊
搭夜巴都5,60歐一程,仲要係普通旅遊巴,好鬼窄個種。

我個次搭去巴塞,早勁多到,間hostel唔畀checkin都算了。連寄存行李都要另外收錢
經過噚日31km嘅洗禮之後,
我發誓我今日唔會再行多,
只係會行20km去Itero de la Vega。

我覺得3字頭行一次就夠,無謂多試,
而且連續兩日三十幾嘅話我諗我會斷腳。

我睇番隻腳啲水泡,有一個水泡竟然生左係兩隻腳趾中間,所以每行一步都會夾到佢,真係痛到入心。

鬼佬處理水泡嘅方法係用針線整穿佢,留條線係水泡出面,等裡面啲水流乾之後,再做消毒同埋貼塊人工皮。

但係我就比較信爺爺嫲嫲老一輩教落既,出左水泡唔好吉穿佢呀,穿左嘅話好容易會有細菌感染,到時候就要折肢喇!

亦都係因為咁,呢個水泡就一直陪我行左成個星期,之後慢慢退左先無咁痛。

今日一出門口就已經見到羅馬尼亞人,
佢話不如一齊行,不過要等埋佢個friend出黎先得。

我醒起,
今日如無意外都係最後同羅馬尼亞人見面嘅一日,
所以佢咁講我就等埋佢先行啦!

羅馬尼亞人個friend係一個就快六十歲嘅美國伯伯,雖然佢嘅年齡係我 double有凸,但係佢又真係好傾得。
美國伯伯做生意嘅,不過唔係一般街邊賣嘢嘅生意,而係賣啲一般人唔會買嘅嘢:私人飛機。

今次係伯伯第二次行法國之路,

咁我好自覺咁問佢點解要再行多次,

佢就懶型咁話:

To walk the Camino for the first time is to wash your soul, to walk it a second time is to rinse it.

就好似洗碗咁,第一輪用洗潔精洗乾淨啲碗碟之後,第二輪要用清水沖走啲泡泡。

行第一次朝聖之路可以帶黎唔少衝擊,但係行笫二次就係俾你思考第一次行完之後學到嘅嘢,算係一個沉澱嘅過程。

所以伯伯就交左盤生意俾個仔,等佢學下嘢之餘,自己又有時間行 camino。

羅馬尼亞人就打破沙盤問到篤:咁行第三次呢,又rinse呀?
伯伯:又wash多次囉,食完野隻碟又會污糟翻嘛!
所以理論上camino行幾多次都得。

行左8km左右到左 San Anton (上面張相),一座十八世紀就荒廢左嘅教堂,依家就做左一間donativo嘅庇護所。

因為大家都係度打卡,
所以成座修道院都係人,
我地就喺度等一個影唔到其他朝聖者嘅角度。

而當我地影緊相嘅時候,女神同佢朋友就追到上黎 ,打個招呼之後大家就一齊行去Castrojeriz。

女神個朋友叫李高恩,英文比女神好超多,所以傾計嗰陣都係佢講嘢多,女神講少。

高恩一樣係讀緊書,但係反而仲大我一年,因為佢take左一年 gap year,之前又有實習,而呢個暑假之後更加會去丹麥exchange。

之後韓妹又問伯伯點解要行第二次camino,伯伯又一再深情演繹佢 wash and rinse嘅理論。

女神嘅背影

問返韓妹噚日係點可能行得咁快,佢地就俾左一個好合理但係我冇諗過既解釋:

坐車。

成個故事係咁既,因為噚日佢地兩個俾我仲遲出發,而女神本身就行得唔快,所以行左20km去到Hornillos嘅時候已經係晏晝三點,然後慘劇就係所有庇護所都爆曬。

因為女神行唔到最後11km,所以佢地就同其他人一齊撘的士,唔駛四點就去到 Hontanas,呢個亦都係點解佢地可以咁悠閒食住嘢睇我行到。

我當時就覺得,吓,假朝聖者?
覺得自己付出嘅努力俾人放左喺地下踐踏,
但係又覺得好好笑,發現原來我都唔係慢得咁誇張。

之後,行到最後尾,我先明白其實都冇分咩真假朝聖者,撘車都冇話唔得,最重要係你真係盡左最大嘅力。

如果一個人已經盡左力,無愧於心既話,我覺得無論用乜方式去到Santiago,佢都有一個真正朝聖嘅心。
因為我相信camino上,可以行路既話,冇人會想搭車。

Castrojeriz係一個長條形既村仔,成個村得一條街但係條街有成公里長,好遠就可以望到山上面嘅城堡,居高臨下睇落好宏偉。

我就諗到底會唔會有朝聖者行上去呢?(如果唔係咩住背囊,我估我會上去睇下風景。)

山腳有座教堂規模都唔細,裡面已經改建左做博物館,入場費寫住"donation: 1 euro",因為伯伯同羅馬尼亞人都睇唔過眼“假 donation",所以佢地就行先,得我自己一個入去參觀。

出左Castrojeriz就係一個142米既爬升,聽落好似好矮但係行落就辛苦到喊。

可能係因為太陽好曬,
沿路無遮無掩,
條路又斜到可以sir滑梯落返去,
種種原因加埋就令呢度變成奪命斜。

上斜嘅時候俾我追返羅馬尼亞人同美國伯伯,伯伯停左係到,佢話佢唔係攰所以停係到休息,而係因為佢想影相。

結果上斜呢段,伯伯每行十幾米就要影一次相,成日話要photo time,而影出黎嘅風景同角度都幾乎一樣。

山頂嘅景色好靚,雖然座山唔高,但係成片高原地勢好平坦,所以視線可以望到好遠。

嗰度仲有一塊留言板,好多朝聖者都係度寫返幾句,伯伯識西班牙文,咁佢就翻譯左句俾我聽:

Everything you now have is you once desired.

好似大約係咁,我唔係好記得原文,但係就覺得好有道理。

就好似我依家行緊camino,
有時會一直埋怨點辛苦點艱難,
但係諗返出發之前,
其實我係好期待可以行 camino。

老土啲都要講:活在當下呀!

伯伯見到個架警車好型,就問下可唔可以坐上去影相,點知又真係得~~

之後去Itero de la Vega呢段路依然係曬到癡線,所以每次見到有少少樹陰,成班人就會狗衝去樹底下面坐陣。

呢日嘅二十公里真係破紀錄地慢,連休息時間竟然行左六粒鐘,仲要因為腳趾粒水泡行到好似殘廢咁。

唯一推動我地繼續行嘅動力就係:we've to catch up those Korean girls!

行行下,羅馬尼亞人問我地,
到底同女朋友分左手係咪一個行 camino嘅好理由。

原來佢啱啱同拍拖七年既女朋友分左手,而咁啱朝聖之路可以算係佢細個嘅夢想,所以就把心一橫請左四個星期假黎行。

未分手之前,佢同女朋友仲諗過好唔好黎香港玩,我估佢依家應該唔會再打算去香港。

如果大家想像唔到,羅馬尼亞人係點攞住 Laptop同單反行,請睇圖

成條法國之路有一半都喺 Castilla y Leon境內

去到Itero,羅馬尼亞人同美國伯伯仲要行多8km去 Boadilla ,我就唔想再行所以就去庇護所checkin先,然後再去揾返佢地食飯。

不過,唔知點解我揾極都搵唔到間公營庇護所,因為怕羅馬尼亞人食完嘢好快就走左,所以就唔繼續搵,住左間貴一歐但係條件仲差左嘅私營庇護所。

食完飯,我目送佢地離開

嗰日下晝好無聊,可能係因為太耐冇試過兩點就行到目的地,而呢條村又實在太細,我由村頭行到村尾,兜左幾圈都唔駛半個鐘。

庇護所裡面又冇邊個人望落好似傾得埋,所以真係一個字:悶。

去鋪頭仔買條麵包當晚飯嘅時候,終於有個好消息,我係舖頭撞到女神喺度買緊水果!

原來佢同高恩都住左係 municipal,即係我搵黎揾去都搵唔到嗰間。
問返佢地每日嘅進度大約只係廿公里,其實同我理想嘅距離差唔多,所以可能之後都仲可以見到!

之後我坐左係教堂出面捽藥油(已經係例行工事),我突然之間見到一個熟悉嘅背影~~係西班牙人 Josan!
即係住巴塞、R我地去考古基地嗰個男仔!
意外嘅重逢係特別有驚喜,其實只係冇見兩晚,但係經過左兩日既沙漠之旅,感覺上大家可以再遇到真係好唔簡單。

問返佢噚日住邊,原來佢搶到 San Bol 嗰十二個床位,所以話行得快好世界。

之後我去參觀一下佢住邊(一樣係住municipal),喇,我唔係特登想去見女神架,只係咁啱見到高恩同女神都係庇護所裡面咋。

裡面全部都係單人床,而且仲新過我住嗰間私人,我不斷鬧自己點解晏晝搵唔到呢度架!
返去自己間albergue 之前同Josan交換番聯絡,約好聽日一齊行。

今日大叔line我,佢話佢仲有一日就到Leon,即係我地分開左呢六日,大叔已經拋離左我八十幾公里,我唔知佢係點做到。
正如之前所講好多人都係meseta呢段路加速,因為沿路都係平坦嘅大直路,特別適合趕路。

夜晚嗰時我問翻姐姐同佢朋友行到去邊,

其實我噚日建議佢地行到去Hornillos就好停,因為San Bol 得十二張床,

以佢朋友第一日上路嘅速度,基本上係冇可能搶到床位。

點知呢兩人係要偏向虎山行,係都要賭下San Bol 有冇床位,

結果賭輸左嘅下場係同我一模一樣,

行左31km去 Hontanas。

我聽到其實都幾開心,因為我地既距離只係差 20km,所以佢地可能好快就可以追到我~~
我當時就覺得,吓,假朝聖者?
覺得自己付出嘅努力俾人放左喺地下踐踏,
但係又覺得好好笑,發現原來我都唔係慢得咁誇張。

之後,行到最後尾,我先明白其實都冇分咩真假朝聖者,撘車都冇話唔得,最重要係你真係盡左最大嘅力。

dont judge. The Way有教你,唔好理人地為乜行,點行,行得快慢,總之人地就係喺呢度,camino係自己嘅,唔係為咗邊個。
我行個時,遇到嘅係台灣三人組,一個台北大叔兩個宜蘭阿姨約好咗先一齊黎。個大叔行得慢,又成日話腳痛。佢地又趕行程,結果就兩個阿姨自己行,大叔間中搭車。
佢地個時, 差d同大叔反面,因為成年前就講話要train好d體能,準備好d行裝。每人負責plan一d行程交通咁。
結果就大叔好似乜都無做過就跟咗黎。兩個阿姨都幾不滿
咁每個人都有自己嘅style, 你鍾意點就點啦,唔夾咪分開行,camino就係咁。
朝聖真係自己嘅,唔啱傾就應該分開行,
冇人迫你同一你唔鐘意嘅人一齊行,
亦都冇人迫你唔可以搭巴士,
只要你過到自己個關,將來唔後悔就得

套戲我去完巴塞先第一次睇,真係好感觸
去轉madrid 夠我去轉Rome
喺meseta沙漠行左兩日之後,我覺得行呢啲路都係同其他人一齊行無咁辛苦。

其實我埋怨嘅唔係風景好悶、條路好平,

令我覺得最辛苦嘅係天氣,

每日俾太陽曬四五個鐘,又要咩住個背囊行咁遠,好似成隻駱駝咁。

所以我今日等埋Josan先一齊出發,諗住有傾有講冇咁悶,時間應該過得快啲。

(朝早七點由庇護所窗口望出去)

不過,一齊行左無耐又覺得陰左自己

因為佢真係行得好快,應該每小時超過5km。

行去下個鎮其實都有成8km,

我地七點半開始行,但係九點就已經行到Boadilla,然後入左間bar食早餐,一坐就超過半個鐘。

沿路嘅風景真係好靚,唔係綠色~~

就係啡色~~

老實講,呢幾日因為天氣太熱,我都冇乜心情去行小鎮教堂,好多時都冇留心睇週圍嘅風景,淨係望住條路一直行,想快啲行完今日嘅路程。

今日雖然只係途經三個小鎮,

但係就去左三間唔同嘅Bar,所以係“逢鎮必停”。

但係唔知點解,雖然好似不停咁休息,依然係行到喪屍咁。

一路行又好悶唔知可以做乜,雖然話可以思考人生,但係其實都思考左十幾日啦,都仲係毫無頭緒。

Josan 就一路係到用姐姐教佢嘅國語,由“一”數到“十”,但係啲發音就一直都唔太標準。

而我就試下用西班牙話數數字,感覺一樣咁難發音,而且都過左成兩個星期,西班牙人講數字嘅時候我都仲係完全聽唔明。

之後多左個法國女仔同我地一齊行,佢中學嗰陣學過普通話,所以又多左個人一齊數數字。所以嗰段路就一直係度“一、二、三、四、五、六……一、二、三、四、五、六……”。

Formista 都算係一個大啲嘅城鎮,至少有個火車站,仲有幾間正常啲嘅餐廳同超級市場,

但係今日我嘅目的地係11km後嘅 Villarmentero de Campos,

所以淨係可以坐一陣唞下,要係下晝氣溫急升之前行到去庇護所。

Josan每次去Bar都會整返杯啤酒,單單今日行呢段路就已經飲左四杯,其實飲嘢嘅開支都真係幾高,到呢一刻已經飲左成五、六歐。

飲完嘢準備行埋最後呢段路,Josan去找數幾既時候去左好耐,

當我就快等到要訓著嗰時,佢先笑容滿面咁行返出黎,話Bar個老闆好好傾係個好人,然後拉埋我一齊入去影相。

不過我就一句西班牙話都聽唔明,淨係可以Hola同Gracias ,最後老闆一人送左個貝殼俾我同Josan,我就將個貝殼綁左係我碌行山棍上面,令佢睇落更加似一支朝聖者嘅棍。

雖然係冇 SJPP office攞嗰個大,但係呢個係人地送,感覺好似珍貴啲

最後大直路又係向左走向右走,行左手邊,沿住車路曝曬5.3km。

行右手邊,行多 0.5km但係唔駛行車路邊,算係有少少樹陰,而且行到半路仲有間bar可以唞下(重點係有啤酒),所以我地就行呢邊喇。

其實有兩條路揀嘅話,

基本上我都會揀山路唔行車路,

因為我接受唔到行山吸廢氣,所以寧願兜遠啲都要親親大自然,

同埋山路(通常)都靚過車路,所以行遠啲係值得嘅。

行到半路見到成班羊,我攞住支棍,成班就跟住我行,我終於明白咩叫做羊群心理。

去到Villarmentero 都已經兩點半,呢間庇護所我叫佢動物農莊,因為佢養左好多唔同既動物,目測有馬、狗、驢同鵝,而且任由佢地週圍走黎走去。

庇護所仲有一個好大嘅草坡地,俾朝聖者坐係度飲嘢傾計,而且仲排左幾張吊床同兩個帳篷。

不過呢啲都唔係重點 ,重點係原來女神同高恩今晚都住呢度!

一行到去草坡地,就見到佢地坐左係到打牙骰,咁我同Josan又坐埋去,之後又有一對得二十歲既美國情侶坐埋黎,大家就係咁傾左成個幾兩個鐘。

隻驢仔對高恩好有興趣

本來Josan仲諗住繼續行多12km去 Corrion de Los Condes,不過坐下傾下都已經成四點,所以今晚就住埋係呢度。

我覺得呢一日係meseta咁多日裡面最開心嘅一日,

可能係因為遇到既人都幾啱傾,

大家年紀又差唔多,

雖然冇得講中文,但係就揾返一開始朝聖嘅嗰種期待,又會好似一開始咁,諗下聽日路上又會遇到乜野新人同埋事呢~

之後黎左個法國佬,佢一見到兩個韓妹,成個人O左嘴,

吓?我 Logrono 之後就冇再見過你地,而我之後日日都行三四十公里,估唔到又可以喺呢度撞返你地。

然後側邊個愛沙尼亞妹聽到,又話,

係呀係呀,嗰日喺Hornillus見到你地冇地方住,之後唔知你去左邊,

估唔到你地咁快就追返上黎。

咁高恩就要重新一次解釋返,點解可以係唔同時間點迅間轉移,係法國之路上面唔同城市進行跳躍。

最後大家覺得好搞笑之餘,又覺得好奇妙,兩個韓妹竟然識曬我地所有人,就好似牽紅線咁將所有人拉到呢個地方。

呢個爐要自己打火先開到,我用打火機開爐,結果燒到手指都起手泡。人地朝聖生水泡喺隻腳度,我連手都生埋。

嗰晚我為慳返10歐,所以都冇去食朝聖者餐,但係冇諗到原來成個庇護所嘅人都俾左錢去食飯。

所以我就得一個人罰留當,係廚房煮左個又係好難食嘅意大利粉。(大家千祈唔好直接食呢個魚罐頭,好

食到一半,高恩就由餐廳返左黎,原來佢係食齋嘅,所以一樣冇俾錢食晚飯,啱啱只不過係走左過餐廳吹水。返到黎高恩就繼續同我吹水:雖然依家佢讀緊教書,不過都唔知到畢業之後係咪要做老師,又話韓國男女好唔平等,女仔冇咁大進升空間,而且一結婚生仔之後好多都要辭職顧家。咁高恩又問返香港男女平唔平等呀,我就話好似又幾平等喎,唔係,應該係話唔太平等,女仔機會好似仲多啲。之後又講下行完 camino之後點啦,佢都話想去葡萄牙玩下,襯九月 exchange 開始之前去埋摩洛哥,而嗰時我就冇乜計劃,諗住係西班牙葡萄牙玩下就算。傾到其他人都食完飯返黎訓覺,一個二個都攬住個肚話so full,又話好多食物食唔曬,頂,咁好咩,你地知唔知我已經三日冇食飽過喇!

今晚訓覺之前,我又問下姐姐佢地行到去邊度。點知係壞消息:因為佢朋友第一日行31km行到殘左,今日出發既時候狀態就已經好差,行左10km去 Castrojeriz就已經頂唔順,所以就住左喺嗰度。換句話說,我地既距離又拉開返,依家隔開左成三十幾公里。咁大家可能會記得噚日Castrojeriz 條村,佢後山山頂有一座幾宏偉嘅城堡,當時我仲覺得應該冇朝聖者會行上去啦!而今日姐姐就真係上左去!以佢嘅講法就係:十二點未到就已經去到庇護所,全日都好無聊,所以就去解鎖“一個人的城堡”。
又㩒錯,後面冇proofread
睇你行到Villarmentero 都無提, 即係無遇到 點蟲蟲,蟲蟲飛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞