西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
同噚日一樣,今朝出發嘅時候姐姐話執野要執好耐,所以我地可以行先。

不過大叔唔係一點就通,唔明白姐姐係想自己一個人行,如果唔係我拉住佢走,佢仲以為姐姐嘅意思係叫我地兩個等埋佢。

但係出發無耐大叔又發現自己唔見左個散紙包,所以佢就放低個背囊俾我睇住,然後自己行番去庇護所搵(好彩我地只係行左十分鐘 )。

所以,去到最後我地三個離開星星鎮嘅時間又係差唔多。

今日出左星星鎮行唔夠三公里就到左camino上最出名既fountain,一個俾朝聖者免費任喝紅酒嘅地方。

雖然話就話fountain 聽落好似好勁,其實只不過係一個好似60年代制水嘅水龍頭,紅酒一滴一滴咁去得好慢。

我地一大班朝聖者個個都係到排隊等飲酒,雖然規矩話唔好攞成個水樽去裝,但係我冇其他嘢可以裝紅酒飲,所以就倒曬自己水樽入面啲水,裝左大約五分之一嘅紅酒試下味。

好既!我依然係唔識飲!

App嘅介紹話"con pan y vino se anda el camino" ,即係話只要有麵包同酒就足以行完全條 camino,聽落又好似有啲道理,啲鬼佬每日都係食條法包,飲幾杯酒就一日。

之後行唔到一公里就到左分叉路,

官方路線(黃線)係長少少但係比較平坦,

另一條支路(藍線)短啲但係就要上上落落,

其實大部份人都係行官方路線,只係咁啱行我地前面嘅人都行支路,我地冇睇地圖所以就跟隊行啦。

雖然有上有落係辛苦啲,不過呢日風景係一路以黎最靚嘅一日,呢家睇翻相,我覺得佢算得上係五十日裡面嘅top 5。

今日天氣唔止好好,而且兩邊既油菜花田都黃金燦爛,條路亦都闊左啲所以冇左之前幾日人塞人嘅壓迫感。

姐姐今日行得好快,過左呢段路之後就冇再見到佢,

其實自己行自己係會舒服啲,唔駛成日就住其他人啲節奏,可以想行幾快就行幾快,之後我先明白呢一點。

大叔同我係後面慢慢行,行完一片又一片嘅油菜花田之後,換上嘅係側邊一支支紅色嘅罌粟花。

呢個人行下行下“啪”一聲,行到連行山杖都斷埋

去到路邊嘅小食部,我地停左係到坐左陣。

大叔點左杯咖啡嘆下,而我就覺得呢幾日不斷飲嘢個荷包就快頂唔順,所以就乜都冇點。

襯住大叔飲緊咖啡既時候,我走左上去隔離個山仔影相,遠遠望到成條朝聖之路都係人,好似螞蟻咁一個接一個向前行,但係兩側嘅農田就人影都冇個。

我忍唔住係到諗,

點解一定要行呢條路?

點解唔可以行其他路?

點解一定要跟住啲箭咀行?

愈諗就愈唔明,到底我係因為人地行所以我就跟住行,定係我真係知道我要行朝聖之路嘅原因呢。

雖然我係帶住疑問開始行 camino,但係我真係冇信心搵到答案。

有啲人行係為左減肥,更多人係為左尋找人生方向,但係行完七百幾公里就可以解答到人生終極難題,咁又好似太簡單。由嗰一刻起,我一路諗:到底我係咪人云亦云咁開始行camino呢?

小食部又遇到一路上一直見到嘅兩個韓妹同一個韓仔(我叫佢地三人組),佢地三個一直都一齊行,最初我仲以為佢地三個係約好一齊由韓國飛過黎,點知其實佢地都係黎到先識(就好似我同大叔同姐姐一路被誤以為係一家人咁)。

其中一個韓妹全程都攞住部相機行,好易認,佢幫我同大叔影左張相,我諗佢係想紀錄低camino上佢遇過嘅人。

行左22km左右,終於黎到一條大少少嘅村落。

Los Arcos有少少似前晚訓過嘅皇后鎮,一樣古色古香,歷史可以追溯到古羅馬時期。夏天既時候每晚都會有朝聖者彌撒,所以呢度亦都係大部分人留宿一晚嘅地方。

我地行到呢度已經差唔多下晝兩點,呢個時候有個兩選擇:

1.今日住呢度,聽日爆三十公里去Logrono(一個好多嘢睇既大城市)

2.依家行多7公里去下一條村仔,咁聽日就可以輕鬆行。

一到左Los Arcos我就問下姐姐去到邊,點知原來佢已經去到albergue涼都沖埋,話呢度環境唔錯仲有馬沙池所以就決定住呢度。

而按大叔嘅講法就係,無論呢個小鎮定係下個小小鎮都“不值一顧”,呢啲咁無聊嘅路段應該快啲行過,所以今日要行多七公里去 Torres del Rio。

我其實覺得Los Arcos都幾靚吖,而且大部分人包括姐姐李小龍都住係到(冇錯,係羊群心理),感覺都唔錯。但係心裡面又唔想聽日行三十公里,所以向左走向右走好掙扎。

我買左個六歐既三文治坐左係教堂出面食(唔知點解咁貴),一路諗應唔應該繼續行。

呢個時候見到羅馬尼亞人Oliver,佢都苦惱緊要唔要行多七公里,

佢只係得四個星期假,某程度上都趕趕地路,所以可以行多啲嘅話其實都應該行。

但係佢又話佢聽日無論如何都會停係Logrono,所以呢兩日既路程基本上係定左五十公里,唔會話今日行多啲就可以趕到路。

聽完佢咁講,覺得佢又講得啱喎,亦都點醒左我:就算我今日同其他人講掰掰都好,聽日咪一樣可以係Logrono 見面!

所以我下定決心,今日要行29km到Torres del Rio,因為我心入面其實都係想繼續行,而今日既路程亦都係暫時行得最遠。

點知到最後羅馬尼亞人就話佢想留係到,頂,你地一個二個買低我。

二點鐘,我同大叔繼續行。

一點鐘過後嘅 camino 好安靜,

尤其是係今日其他朝聖者都住曬係Los Arcos,而僅有會行去Torres del Rio 既人又行得好快,

所以成段路嗰個幾鐘都係得我地兩個人。

離開左之前五日嘅熱鬧,我覺得呢一刻最有朝聖嘅感覺。四方八面望過去都係得自己一個人(唔計大叔),感覺好自由,而且一路上有微風吹過,一路行一路覺得自己好似要飛起咁。

雖然今日係第一次我地三個人一唔住同一間庇護所,心情係有少少影響,但係朝聖係屬於自己既,我諗冇人~包括我~會希望自己既朝聖之路俾其他人騎劫左。

去到Torres del Rio都就快四點,唔睇都唔知原來我有好多日都行到咁晏。

顧名思義:河上嘅高塔,河嘅一邊係Sansol,另一邊係Torres del Rio,兩條村都係起左係個山仔上面,所以每次來回都要落左去再上番黎。

去到庇護所竟然俾我地撞到寶兒同 Charlie,仲有最唔想見到嘅打呼王(好彩佢住嘅係另一間庇護所),估唔到大家都咁行得,一早已經行到。

放低背囊之後食左啲嘢,問大叔要唔要行番去對面嘅Sansol睇風景,得到嘅答案都係一樣:今日仲未行夠牙

咁我就拉埋Charlie 去行啦。

又上又落咁行番去村口,嗰度有間cafe所以就點左杯咖啡坐左陣。

望住呢片綠油油嘅菜田,老闆話夏天呢片草會開曬花,好靚咁話,不過冬天嗰陣呢度會落雪,天氣變化好大。其實我覺得依家就已經好靚,但係老闆既意思係:再行多轉法國之路的話,要六七月黎到呢度呀。

今日嘅小插曲就係我攞左Charlie部相機睇下佢影左咩,睇下睇下竟然發現一個熟悉嘅背影,原來咁啱 Charlie又會影到姐姐係路邊野餐(佢地兩個未識架)。

問下問下,又發現原來佢噚日都上左十字架影相,但係大家又遇唔到。

總之朝聖之路就係由各種巧合串連起黎。

介紹話呢個教堂屋頂係八角星,起嗰時深受阿拉伯文化影響~~~

唔好意思相比較少,行緊嘅時候好少影嘢,有時一日影得嗰十幾張相。預告:之後有幾日直情冇相。
有喊過應該係正常
行到santiago 前一晚, 住個度得一個人, 跟住一個人dinner, 你知佢aqua or wine, 揀咗wine, 飲飲下好掛住阿媽住嘅飯, 就流馬尿
認同,尤其係就快行到嘅時候,或者完左之後,有一種好強嘅空虛失落感
熊野古道
兩個世遺合作緊,各行一次之後會有雙朝聖者證書 所以嚟緊應該去行
幾時先會講到樓主喊
樓主真係有加公仔同分段

啲相用手機影?
我都想行下呢條路
以前去西班牙exchange去過santiago同porto
嗰時唔知有呢條路
唔係就可以行下porto->santiago
好似最短
可以, 我行完santiago 搭咗車落 porto玩兩日, porto 都發現有箭嘴
但如果你係想行呢條路, 而又唔想行全程, 我建議就行頭3日, SJPP 行到 Pamplona 最有氣氛, 4日嘅話, 就可以過埋上面樓主#42 個座風車山. 之後搭巴士走去你想去嘅地方
[quote]唔好意思相比較少,行緊嘅時候好少影嘢,有時一日影得嗰十幾張相。預告:之後有幾日直情冇相。/quote]
有時日日都係咁行, 黎黎去去都係馬路, 沙石路, 好大塊農田, 望好遠有山有風車, 隔離間唔中有人經過....
都唔知重點影乜好, 加上有時無風, 又熱又曬, 更加無心機影相
雙證書正呀~可惜日本消費太高,我諗下就算
應該有排,唔爛尾的話
用一部好舊嘅傻瓜機~呢個之後都會講到
係呀,個台灣姐姐一開始就已經想行葡萄牙之路,調返轉由Santiago行去Porto,十二三日左右
係呀~行馬路邊先唔知影乜,出Leon嗰段我以為係工業村散步。我都未試過出黎影咁少相
消費太高係真, SJPP出發第一日, 遇到兩個日本老人, 問佢地有無行過日本個條路, 佢地話太貴了, 無諗住行
行完同回港前嗰段時間最辛苦
離開嗰日喊到仆街
之後幾日喺街一靜落嚟就眼濕

早幾日仲有大班人飲酒開心
突然乜都無晒 又未返得屋企
淨係想摺埋一二邊
我都有諗過 但好似四十幾日 仲長過Camino
長唔係問題,問題係佢無camino咁平,無albergue住,一係紮營一係酒店..
而且好似無乜blog講d人一次行哂.. 好多都淨係行一段或者幾段
加油呀巴打 唔好爛尾呀
我每晚都㩒入嚟睇update架
愈睇我就愈想去
我想問山同城市嘅比例大概係點?
如果中間好攰想放棄 都可以隨時搭車?
之前一路上時不時見到有人相反方向行,由Santiago行番轉頭,
一開始我真係唔明點解佢地都已經到左終點,仲要繼續行落去。
到自己去到Santiago 先明白佢地點諗。
多謝支持
三十日大約經過五個大城市丶同無數小鎮,想搭車的話沿路都有巴士,
不過我相信如果你開始左行,就會有一種無論如何都想行到終點嘅感覺
成日都飲醉
朝聖餐成日有一支/半支紅酒
飲完都醉醉地
返上房就瞓
喊就到終點個陣望著個教堂
突然間情緒好激動
喊到收唔到聲
覺得自己終於完成左一直既目標
同埋過程真係好辛苦
我行去santiago個陣心情都仲好輕鬆,一參加彌撒,唔知點解就喊到一發不可收拾,可能係因為牧師講既野好觸動到我。
反而離開個陣覺得呢個旅程好完滿,算係走得幾開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞