西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike

呢個app免費好好用,有曬全部camino路線,介紹詳細,庇護所有評分,可以參考下
唔該巴打先
我而家plan緊 3月尾 4月頭
唔計行路,起點/終點 來回Madrid 都要用一日
如果由Leon行過去 +/- 1日 都係成15日
好糾結
真係唔夠時間的話 可以考慮吓搭巴士去Finisterre
後面嗰幾日路程意義無咁大
不過行咗好耐終於見到海個感覺係幾正
點解諗住3月尾...
你可以參考呢篇, 2018年3月24號行到4月4號
https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10088364
因為屋企裝修順便去旅行
因為庇護所七點先有早餐食,所以就冇人五半點起身執野走人,今日可以比平時訓多成粒鐘。

早餐都係常見嘅餅乾加蛋糕仔,麵包搽果醬、牛奶同咖啡。

雖然食早餐係三個人一齊食,但係一樣分開出發。 唯一唔到既係,今日姐姐好快執完嘢就出左發,我同大叔今日就殿後,之後我地又去搵cafe買麵包晏晝食,點知麵包買唔到,但係就俾我地撞到Charlie。

當我地正想入間Cafe嘅時候, Charlie就啱啱食完早餐推門出黎,咁都咁啱撞到所以就一齊行啦。

今日條路由Logrono到Najera,基本上都係冇得揀一定要行28km,因為只係得兩個選擇:
1.行12km去到Navarrete就停,然後成日都唔知可以做乜 2.行28km去Najera,一個更靚更值得停留嘅小鎮。

相信正常人都會選擇後者,所以我都有心理準備今日要行好耐。

一開始出城條路都算係有趣,沿住個公園行有山有水,經過一個湖風景算係唔錯。

但係出左個湖之後就弊喇,一路沿住高速公路行,不斷吸廢氣。
加上今日嘅朝聖者異常地多,路上每隔二三十米就一批朝聖者,真係想係路邊搵個地方小便都唔得。

Navarrete係一個好多庇護所嘅小鎮,應該係俾啲唔住Logrono嘅人黎呢度投宿一晚,小鎮本身冇乜特別,不過佢有個都算幾華麗嘅教堂,App話佢既祭台係呢個地區最有代表性嘅作品之一,屬於十七世紀巴洛克風格。

其實我本身都幾鐘意睇教堂,
法國之路上每個村鎮,無論幾細都好,都會有一座教堂係村嘅中心,而佢既規模同精緻程度住住同條村嘅大細唔成正比,算係展現左朝聖之路係中世紀輝煌嘅一面。

所以每經過一個教堂,我都會去睇下佢有冇開門,呢個亦都可以話係我朝聖嘅方式(事先聲明我唔信教架)。

雖然沿路大部份教堂都因為冇人看管而唔開門,我諗我每去五間先有一間開,但係每次開到門,見到教堂裡面嘅建築嘅時候,我都會覺得好彩我有入到黎,因為裡面真係幾靚。

呢個就係一出城嗰陣個湖,唔知點解同Charlie影相嗰時都係呢個pose

大叔喺我參觀教堂既時候又行左去,之後由呢度去Najera又係一直沿住高速公路行,而且高手可以選擇唔補給直踩十六公里過去,應該會悶到喊。

不過一般人都會兜路行多一公里去 Ventosa 休息下,然後再行十公里到 Najera,而我地當然都係咁行。

當我同 Charlie行到去Ventosa 嗰時大叔已經飲住嘢坐係到等,由於我實在太窮唔可以餐餐都食十歐嘅朝聖者餐,所以就咁點左杯咖啡就算。

話說朝早冇買到麵包,雖然我背囊係有咸火腿同芝士片,都冇理由齋食火腿芝士架,咁點算好呢。 大叔佢點左份朝聖者餐,跟餐有麵包所以我同Charlie就攞左黎夾火腿芝士食。

理論上,餐包係任食,所以大叔見我地食曬啲麵包就好"慷慨″咁叫人添麵包,結果最後加包人地收左錢(大佬,三個人食一份麵包,人地唔收錢至奇)。

食完飯之後要行多10km,可以話係全程憑意志力完成,事關條路實在太唔似行山,完全冇朝聖嘅感覺。

睇下佢又係呢個pose

就快到終點嘅時候我地終於追返姐姐,佢除左隻鞋坐左係路邊,話啲腳趾行到好痛。

其實噚日行完30k之後佢已經話有個水泡生左係指甲下面(唔好問,我都想知點解可以生到係指甲下面 ),以佢話,可能係隻鞋頭太迫。

雖然姐姐隻舊鞋之前都着得好舒服,但係為左今次朝聖之路佢著左一隻普通襪加一隻厚羊毛襪,所以鞋裡面嘅空間就變細左,可能就係因為咁迫住啲腳趾。

去到Najera我地又跟住個app搵左一間評分唔錯嘅庇護所,點知去到既時候已經滿左。第一個諗法就係:咩料呀,四十個床位嘅私營庇護所都full,依家玩賽跑牙?

但係睇下時間其實都已經成三點,只可以怪自己行得太慢,而且都可以安慰下自己:打呼王就住左係呢間albergue,今晚見唔到佢就安落喇。另外我地去嘅公營庇護所亦都係donativo ,所以氣氛應該唔錯~~

點知氣氛點止唔錯,去到先發現原來呢間庇護所就係著名既百人交響樂廳。

第一次訓一百人通鋪真係呆左,而且兩張牀並排一齊,感覺好似要同隔離牀一齊訓咁,不過點都好至少有地方訓唔駛訓街囉。

坐左陣又拉隊四個人一齊出去行下,Najera小鎮風景亦都好靚,Charlie話佢好鐘意呢度。而我睇番介紹,呢到最出名嘅就係一座成立於1052嘅修道院,因為佢之後喺十五十六世紀亦都經歷過重建,所以成棟建築融合左歌德式、文藝復興式同巴洛克唔同嘅風格,App話強烈推薦參觀。

咁我就緊係有聲有色咁話到裡面好靚好值得去 ,拉埋大家一齊去睇啦,點知又伏左所有人

其實裡面唔係話唔靚,只不過入場費要成4歐,多少會有高啲嘅期望。

成個修道院感覺有啲似英國嘅教堂,有迴廊,設計簡潔,不過就唔係太大,所以大叔行左都冇半個鐘就出左去等我地。

我覺得嘅然都入到黎,咁就留耐啲啦,話曬都係朝聖之路,就去下教堂同修道院感受下以前朝聖者既感覺囉。

之後大家就分開行等餐廳六點開門,我同Charlie去左河邊嘅公園,坐左係草地上面曬太陽。

大叔自己一個番左庇護所訓陣。

姐姐就先番庇護所收衫,然後再出黎買對新鞋,因為佢覺得再着住嗰對舊鞋嘅話佢會捱唔到Santiago。
其實我同大叔噚日喺Logrono已經幫佢睇過唔少對鞋,話曬都大城市可以選擇嘅款式自然多啲,最平既鞋所羅門Gortex先六七十歐左右,
但係姐姐就話再行多日睇下情況如何,再搞唔掂先買新鞋。

去到Najera全個鎮得一間舖頭賣鞋,當然係冇乜得揀,所以係無選擇既情況下姐姐買左對五十幾歐嘅行山涼鞋,咁就唔會再發生頂腳趾嘅問題。

講番我對鞋,我都係着cheap cheap所羅門嘅 trail runner,係香港出發嗰時着住對新鞋過去,行左一個月就發現對鞋已經唔防水 ,之後係西班牙南部玩,計埋先着左兩個月,對鞋已經穿左個窿 ,真係有啲心痛。到底係因為對鞋嘅質量太差定係因為朝聖之路嘅環境太惡劣呢?

六點大家一齊去到餐廳集合,因為間餐廳係tripadvisor第一名,所以都算係朝聖者嘅飯堂。

點菜嘅時候完全靠曬Charlie,呢個就係識講西班牙話嘅重要性,而且佢本身就做煮嘢食嘅,所以佢點咩食我就跟住點咩就一定唔會伏。

不過,Charlie本身呢個人其實就有少少伏,大叔三翻四次話要羊唔要牛,點知Charlie都係唔記得所以幫大叔嗌左牛,之後姐姐話見到上菜嘅時候大叔黑左一下臉,都唔知Charlie係咪特登嘅。

食飯嗰陣傾左好多自己地方嘅食物,我就緊喺幫港式點心買下廣告啦,而阿根廷菜我就真係聽都冇聽過,唔知有朝一日會唔會有機會去到南美呢。

嗰晚嘅百人交響樂演奏完全無影響到我嘅睡眠質素,只要打呼王唔係到,行雷都整唔醒我,所以打呼王嘅鼻鼾分貝應該比行雷仲要高。
講番我對鞋,我都係着cheap cheap所羅門嘅 trail runner,係香港出發嗰時着住對新鞋過去,行左一個月就發現對鞋已經唔防水 ,之後係西班牙南部玩,計埋先着左兩個月,對鞋已經穿左個窿 ,真係有啲心痛。到底係因為對鞋嘅質量太差定係因為朝聖之路嘅環境太惡劣呢?

我路上都見人地著salomon, 可能你個種跑鞋款唔啱用黎長征
我當時都係出發前5個月買咗對新鞋Arc'teryx Bora Mid GTX, 著咗5個月先出發都仲係夾腳, 買個時已經特登買大咗, 預腳腫預著兩對襪....對鞋好com啊, 但我隻腳就頂佢唔順, 出咗勁多水泡
睇人地行嘅遊記都幾得意, 因為步速唔同, 基本上好多時大家住嘅村鎮都唔一樣
我住咗起Ventosa, 無去住到Najera
其實town同town之間個距離係咪好近
行一兩個鐘又一個村or鎮咁....堅係近...不過每條村/鎮可能都係得1~3家albergue(庇護所)住, 會有機會full.
9,10月行嘅好處係, 秋收, 路邊有果食

偷人地D葡萄, 見到有工人, 問佢地都會畀,
藍莓咁細粒, 有核, 但勁甜
多謝巴打
我都覺,負重長征對隻鞋好唔com,arc'teryx貴嘢呀我唔捨得買

之後去其他地方玩我攞左去補鞋,結果係咁:
你冇住 Logrono 哦
無,經過個時先發現前一佢地有event, 成地垃圾。
我對鞋個時去炮台山個間行山鋪買,半價買咗千1蚊,舊年又著住上富士山
講起我有帶涼鞋去,300幾蚊嘅涼鞋,中段腳底出水泡就換涼鞋,著咗4日個涼鞋底就裂咗
我記得你行得好快
樓主步速同我一模一樣
我諗如果嗰時我撞到樓主會一齊行到尾

btw najera間albergue真係最痴線嗰間
咁又幾抵着,仲可以着咁耐。好過對涼鞋好多
真毒L無朋友緊係行得快。
大家都係地球人
但係出左個湖之後就弊喇,一路沿住高速公路行,不斷吸廢氣。

有無帶頭巾? 睇遠方絲打篇行行北方之路, 一樣要行公路邊 , 好很大塵...有時天熱都要罩住塊臉

Logrono 個箭嘴, 大城入面要搵箭嘴真係好麻煩....每個大城都係
我雖然有時行公路邊 不過又唔係好記得有廢氣
不過有次直情有工廠係正路邊 大煞風景
冇呀~冇諗過用得着

我聽講北方之路啲箭咀仲難搵,入到 Bilbao、Santander 真係出唔翻黎
即係要靠google map
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞