西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
見到啲自己都行過既境色感覺好奇妙
去astroga 個陣我揀左行車路
巴打你係回憶返定係個陣已經寫低左筆記?
多謝啦
一開始溝通唔到有啲淆底,不過之後又覺得講唔到點剪反而唔駛煩,剪完仲可能有“驚”喜
真係好多人行車路

一開始見唔到其他人行山路,我仲以為自己行錯路~~
用記憶~~所以好多對話都唔記得左

開 post亦都係因為我驚我再唔寫低佢,連淨返呢啲都唔記得
噚晚我再三問清楚庇護所嘅義工,確認呢間庇護所係可以俾人連續住兩晚,

不過就要八點嘅時候先check out,然後十點之後先可以再 check in,所以朝早嗰陣,我同其他朝聖者一樣要執包袱走人。

而且同房其他朝聖者照常係六點、六點半鐘走人,我喺大家執嘢嘅時候已經醒左,根本就冇機會俾我訓耐啲。

喺間房入面就已經可以睇日出,感覺好奇妙。

我執好曬野然後將個背囊擺左喺大堂,然後喺本留名冊上面寫左幾句,跟住企左係門口唔知去邊好。

有班鬼妹推門出黎,佢地亦都啱啱寫左幾句喺本留名冊上面,然後喺度討論上一個人(即係我 )寫左啲咩:哎唷,XXX話佢第一次同一個城鎮連續留兩日,今日好開心可以休息下做觀光客。
成班人就喺我側邊(恥)笑,而我就只可以好尷尬咁同佢地講個留言係我寫嘅~~

過左冇耐,Josan亦都出左門口準備出發,所以我就陪佢一齊行出城。

不過,Josan一如以往地行得咁快,我雖然冇咩住背囊行,但係就着住人字拖,結果一樣係要追住佢咁行。

由於間庇護所喺一入城門口嗰度,所以出城嗰陣就要穿過成個鎮,行超過一公里先出到去。

Josan行到出城嗰個位嘅時候,突然發現佢身上面已經冇乜現金,

如果依家唔去㩒錢嘅話,最快都要聽日去到 Ponferrada先會搵到ATM,

而佢間銀行BBVA嘅ATM就喺庇護所附近,所以佢又要行返一公里去㩒錢,一來一回咁就嘥左半個鐘。

同Josan㩒完錢之後我就唔送佢喇,再行嘅話我以為自己今日都仲朝緊聖。

我坐喺高第宮出面,一路睇住其他朝聖者陸續行到Astorga,

感覺有啲似四日前喺Sahagun,我一樣坐左係路口,望住其他人續一路過,而且呢啲人一樣係從來都未見過。

今日既天氣唔錯,陽光照住嘅感覺好温暖,睇到其他朝聖者見到高第宮都忍唔住停低,慢慢欣賞一下呢棟好似童話城堡既建築。(不過就好似冇乜人俾錢入去參觀)

之後我沿住古羅馬城牆行左一圈,然後見時間差唔多,就行過去髮型屋等剪頭髮。

西班牙單剪都唔平,要9歐,但係間髮型屋就好靚好乾淨,比香港既六十蚊速剪質素好太多。

嗰度裝修有種復古風但係依然好新淨,用既校剪同電鏟都幾乾淨,而且用黎剃髮根嘅刀片會每次換新嘅,

加上老闆笑容好好,雖然我唔識西班牙文冇得同佢傾計,但係我感覺到佢係用心服務每一個顧客。

唔似香港啲剪髮佬,好多都黑口黑面,每次去剪髮我都覺得好似去見訓導咁,隨時驚俾人鬧爆。

每次去到歐洲、日本呢啲地方,我就忍唔住對香港服務業慨歎,出街食嘢order慢啲都驚俾人diu,齋睇唔買又俾人diu,問多幾句都俾人嫌阻住地球轉,真係好無奈。

剪完髮吹埋頭都幾乎要半粒鐘,感覺全個人煥然一新,

今次係我第一次喺外國剪頭髮,之前去 exchange都冇試過今次終於試到,體驗非常好!

之後去左其他地方玩,一樣有去剪頭髮,但係就冇呢次咁享受,所以真係一分錢一分貨。

我見時間已經十一點所以就返去庇護所check in先,估唔到已經有唔少朝聖者排住隊等入住。

本身我以為係因為呢日佢地行得少,所以咁早就已經行到,

之後先知道,原來呢日呢批人每朝5點半就出發12點左右就會行到目的地,為嘅就係一張床位同埋快啲休息,而從今日起,我就正式開始左床位大戰嘅日子。

因為已經有好多人喺廚房煮緊野食,我就只好係側邊夾三文治食,又快又唔駛煮。

食緊三文治嗰時我見到個皮膚黑黑嘅亞洲人,唔知點解一見到佢我就覺得特別有親切感,所以就直接yo佢問佢係邊度黎,本來我仲估係台灣,點知係菲律賓。

菲律賓人叫Emilio,佢喺菲律賓做英文老師,所以英文好流利講得比我好好得,佢係少數完全聽得明我講英文up乜嘢嘅人,呢一點令我有少少感動。

而且Emilio係我識得唯一一個因為宗教原因而黎行 camino嘅人,

一來佢本身就係一個好虔誠嘅天主教徒,

二來呢個亦都拉扯到菲律賓嘅歷史:

十五世紀末開始左大航海時代,菲律賓好快就成為西班牙帝國既一部份,而三百年嘅統治亦都深深地影響左當地文化,例如依家菲律賓國教同西班牙一樣依然係天主教,菲律賓話同西班牙話亦都有啲字詞係相通,所以有時Emilio都可以估估下啲西班牙人講乜。

既然菲律賓咁多人信天主教,點解又冇咩人黎朝聖呢?

主要都係因為錢,菲律賓講真唔係好富裕,唔係好多人可以負擔得起黎朝聖呢筆錢,

其次菲律賓人黎歐洲要搞簽證,整一個申根簽其實都幾麻煩下,除左來回機票之外仲要訂好每日既住宿,真係煩到喊出黎。

所以Emilio亦都有幾晚住宿訂左冇得退,嗰幾日就焗住要行過去嗰度住,其中有一晚仲要係40歐嘅酒店。

因為同Emilio 幾啱傾,所以我地就一齊去睇大教堂,佢都係數少仲會入教堂參觀嘅朝聖者。

Astorga Cathedral 門票要3.5歐,但係我覺得都幾值得參觀,裡面嘅空間挑高好大,聖壇係我沿路見過數一數二咁華麗。

雖然教堂係文藝復興嗰陣先開始建造,但係Astorga遠至羅馬時期已經成立天主教教區,係歐洲最古老嘅教區之一,所以大教堂對於呢個地方亦都好重要。

Emilio 對於聖經裡面啲故事好熟悉,所以一邊行就一邊同我介紹呢個雕塑係咩,嗰個雕塑又係咩,

令我突然覺得呢個宗教又好似多左一層厚度(雖然到依家我已經將學到既野還曬俾老師)。

Astorga仲有高弟宮同埋Chocolate Musuem可以參觀,但係Emilio覺得高第宮入場費太貴,所以只可以忍痛喺門口影張相就算。

另外,講返 Chocolate Musuem,噚日唔記得講,

當年歐洲係冇可可豆做朱古力,直到西班牙入侵左南美洲然後將可可傳入歐洲,歐洲人先開始整朱古力食。

咁當年西班牙傳入可可豆之後,就係喺Astorga呢度整朱古力,去到十九世紀嗰時已經有四十幾間朱古力工廠喺呢度,直到後期呢個工業先開始式微。

雖然Chocolate Musuem背後有好多歷史,但係我依然強烈勸阻Emilio唔好去參觀,我依然覺得3歐買包朱古力更加值得~~

最後我同Emilio就去左超級市場買嘢煮晚餐食,典型朝聖者每日會做嘅事。
買完野行返庇護所,我見到一個熟悉但係又有啲陌生既身影,係姐姐啊!

上次見面已經係十日之前嘅Burgos,今次重逢雖然係有計劃嘅,但係可以見返一樣咁開心,

佢算係我camino上最啱傾嘅其中一個人,亦都同我行得最耐,就算依家諗返,可以同一個陌生人行左半條camino其實真係唔簡單。

姐姐一見到我就話乜你剪左頭髮牙,佢同印度工程師 (原來工程師喺 leon留多日嘅時候就撞返姐姐) 行緊去超級市場,我同 Emilio 就啱啱去完,咁我地就約好之後一齊去高第宮。

Camino上既十日感覺上就好似平時嘅一百日咁,呢段時間好似發生左好多嘢,

好多經歷都係你每日返工返學嘅話唔會遇到,但係一時間又唔知由邊度講起,所以我地就完全冇方向咁亂傾一餐。

例如姐姐同佢朋友遲一日出發之後,就一直同一大班人爭牀位(嗰班人亦即係今日一齊訓呢班,所以我好快就會體會到床位大戰 ),

有一日佢地仲試過連續兩個鎮都 full左,焗住要行到第三個鎮先有地方住。

另外有一日,我推薦佢地去住Bercianos 間庇護所,但係都未夠鐘checkin 就已經full左,成班人企曬係門口排隊等入冊,所以又住唔到,好癡線。

高弟宮係高弟比較早期啲作品,亦都係佢少數唔係加泰隆尼亞地區嘅建築,所以成棟嘢嘅風格都唔太似係巴塞嗰啲,比較冇咁天馬行空。

不過以豪宅黎講,成間屋都幾靚。一路參觀我就一直話,其實我都參觀左高弟既屋啦,仲有需要俾多十幾廿歐去睇聖家堂咩?

咁姐姐就一直係度吹聖家堂點靚點特別,同其他教堂相比係獨一無二,話成個巴塞邊度都可以唔去,Sagrada Familia係一定要參觀。 我一直抱住懷疑既心繼續行高弟宮,心裡面已經決定左行完 camino點都要去聖家堂行下,睇下係咪真係人地講到咁誇張。

之後我地去左間bar坐左陣,同姐姐行就預左無酒不歡,所以我隨便整左杯啤酒飲下就算,因為係西班牙啤酒比汽水仲要平,為左慳錢我真係諗唔到有咩理由唔飲啤酒~~

傾下傾下一日就咁完左,聽日重新出發!
推, 依家仲有冇同大部份人聯絡or再見面咁?
仲有傾嘅就淨係得台灣姐姐、Josan、同埋一個之後先出現嘅大叔,其他人都冇乜聯絡,最多大時大節講句 happy new year、happy birthday。

要keep住聯絡比去開始認識仲難,離開camino之後,大家又要返去自己原來嘅生活,環境既唔同令我覺得大家之間又好似隔返一重紗~~

就好似賣飛機既美國富豪咁,camino上大家係對等都係朝聖者,但係返到去日常生活,我唔會再覺得大家係生活同一世界入面。 你可以話大家都係人啫,一樣係咁樣生活,不過,你話冇差別其實真係冇可能。

呢個亦都係camino奇妙之處,如果唔係行上呢條路,就好難咁容易識到世界各地男女老幼背景各自唔同嘅人,我諗呢樣係朝聖之路最特別既地方之一
我仲係同過台灣fd,係香港 同台灣食飯

但個感覺好唔同,世界咁大 但可以係另一個地方見面係好神奇,有時間你約下佢地食飯,真係好開心會
可以keep住聯絡其實真係唔簡單,我好多香港朋友都好似camino咁,行行下就唔見左,就連香港約食飯都約唔到

世界真係好大呀,茫茫人海咁都可以識到嗰個人,真係幾神奇。呢幾日寫到允貞既時候,我都想係 fb yo吓佢,但係又唔知up乜,尤其係已經咁耐冇傾過計~~
你咪同佢講寫緊遊記之類既野
我覺得反而外國fd易 keep香港 fd ,因為大家可以傾下唔同文化既野
哇, 你都幾好記性, 我仲以為你有寫日記
算係我少數諗到既話題之一
我太高估自己既記性,以為有相就唔駛寫嘢,結果依家好多細節都唔記得左。 不過往好嘅一方面諗,我依家寫出黎嘅,都係比較深刻既事、重要嘅人~~
菲律賓人叫Emilio,佢喺菲律賓做英文老師,所以英文好流利講得比我好好得,佢係少數完全聽得明我講英文up乜嘢嘅人,呢一點令我有少少感動。

而且Emilio係我識得唯一一個因為宗教原因而黎行 camino嘅人,

其次菲律賓人黎歐洲要搞簽證,整一個申根簽其實都幾麻煩下,除左來回機票之外仲要訂好每日既住宿,真係煩到喊出黎。

所以Emilio亦都有幾晚住宿訂左冇得退,嗰幾日就焗住要行過去嗰度住,其中有一晚仲要係40歐嘅酒店。

竟然遇到一個黎行嘅目的真係為咗宗教嘅
除咗遇過一個Priest, 淨係行緊個時同佢傾咗幾分鐘, 跟住佢就加速爆開咗我
之後都無遇過自稱信教而黎行嘅人, 後生個班9成都係話辭咗職or畢咗業, 未搵到工所以黎行 , 反而遇過一個信佛嘅台妹, 佢會去MASS 睇下人地嘅儀式點做, 但唔會食塊餅.
我個時每日影D相都無乜重點, 又無乜影人 ...你叫我憑記憶真係好難記....唯一一個我特別有影低嘅係一個超恐怖嘅阿伯, 右邊勁大個袋係佢嘅, 我拎過勁重, 一定唔止10KG, 佢又無米7

我唔知佢每日行幾耐, 有無搭過車, 我第3日見到佢, 之後過咗Leon 落山 入Galicia 省有一日又見到佢, 入Santiago 個朝又見到佢
我行嘅速度都已經好快, 阿伯竟然同我同一日達陣

如果之後會去嘅巴絲們, 遇到啱傾嘅人記得合照
我都係9成一份子 ,但係行完之後又對宗教多左啲認識(唔係話我要信教),覺得信仰嘅力量真係好誇張
真係好多人都唔記得左~~每次返黎先後悔點解冇揾到人地影相,或者點解唔大膽啲揾人交換fb,有時候啲人就係咁消失左。

我去到後期影多左相同片,camino後半段雖然遇到嘅人少左,但係發生嘅事我覺得比之前既仲要多。多左時間自己一個人行,所以亦都多左機會影相。
你下次去記得合照多d
我個陣都係無乜影人,覺得有其他人在場就要好好傾計相處,唔好搵部機對住人,同埋都廢時佢地覺得我咩都影一餐咁 但而家有d後悔無影多d個陣既日常 例如食飯個陣自拍一下都無傷大雅
同鬼佬食飯吹水, 好少見佢地會撳電話, 搞到好多時唔好意思偷影佢地
準備劈炮, 5月想行一轉睇下個人有無變化
留名參考下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞