西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

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2019-02-24 15:33:45
可能你mix咗另一篇留言簿嘅野。其實仲有200幾個post先1001,應該夠

btw, 你中途搭ryanair去Santander,係即興買飛?因為我諗緊,如果我行去fatima嘅話,中途經過santiago就唔去office拎cert. 去到fatima再飛返去santiago,或者唔拎(?)
2019-02-24 15:58:26
lm
2019-02-24 17:47:09
應該mix左,記憶有啲混亂。

即興呀,本身都冇乜聽過Santander。其實,正常人都唔會去嗰度玩。

巴打覺得張證書重唔重要吖,如果係我,有就拎,無就算~好隨意~~~

真係要去 Fátima??!! 啲藍色箭咀講真有啲疏。
2019-02-24 22:50:10


15/8
今朝起身有啲唔舒服,每次開始行 camino都係帶病上路~上次行法國之路,上機之前仲要發高燒,好驚上唔到機、飛唔到。

今次黎到原始之路,都未開始行就覺得有啲感冒,好彩病得唔太嚴重,所以可以勉強撐落去。

摩洛哥遇到嘅韓妹幫我mark低左兩間庇護所,分別會喺第一日同第二日行到,我今日嘅計劃就係聽建議行去第一間庇護所,唔駛煩訓邊度好。


庇護所喺Grado,但係唔係個鎮入面,出左鎮之後要行多4km,上山上200m。

雖然間嘢附近乜都冇,但係就由高處可以俯瞰成個山谷,韓妹話嗰度有 good view好值得住。







要去嗰間庇護所嘅話,今日就要行30km,而且有上有落。

一聽到個3字頭我就打醒十二分精神,每次行三十公里以上都至少行七個鐘,如果八點先開始行,就要行到下晝三、四點。

另外,依家已經係八月中,天氣比我五、六月嗰時熱好多 ,早啲出發就可以唔駛同太陽玩咁耐遊戲,對我呢啲最怕熱嘅人黎講,捱眼訓都要早啲出門口。

同埋唔好唔記得依家正值暑假,係朝聖高峰期,如果太晏達陣既話都幾危險,原始之路啲庇護所隔得咁開,庇護所full左嘅話都唔知點算。

所以策略就係愈早出發,愈早達陣,盡量喺一、兩點之前去到庇護所。

雖然有啲病病地,但係可能因為我心情興奮,5點半就已經醒左。 有唔少人都一樣咁早起身,大家都喺走廊執好背囊,去common area食完早餐,然後一個一個靜靜離開。

六點鐘推門出到大街,最後一次都要講:正 式 出 發!

呢個時候個天依然係全黑,因為冇app、冇地圖,所以我要昅實啲箭咀行,如果行錯路就兜唔返上去條 camino,咁就真係出唔到城。

(離開西班牙之後,我先發現原來 Maps.me 係有mark曬全條camino,而且係離線地圖,冇數據都可以用 )

因為要搵返啲箭咀,我兜返去大教堂揾路,基本上行所有camino都係同一原理:

官方路線九成九都會經過教堂,蕩失路又冇地圖的話,行去教堂就冇死。

去到教堂之後我係揾得返啲“箭咀”,不過,Oviedo城裡面嘅指示係貝殼,貼喺地下好細好難睇,

雖然仍然喺市中心入面,但係路燈好暗而且隔得好疏,我好驚miss左啲貝殼所以行得好慢,出城呢段路真係好沮喪。。。

我諗返起葡萄牙之路既最後一日,一樣係天未光就出發,一樣好無助,冇左光線、冇左指示camino好可怕, 直到七點鐘天光,行左一個鐘都行唔到4km。

仲有一樣嘢好令人崩潰,我上網偷幾張圖解釋下,大家睇唔睇得出兩張圖有乜分別:





睇真啲,個貝殼同箭咀指嘅方向唔同,

第一張圖貝殼個尾指嘅係正確方向,

但係第二張圖貝殼尾就指住相反方向,

有黃色箭咀輔助嘅話還好,冇箭咀嗰時就真係GG了。

你地睇下呢個係乜嘢,佢想指邊牙?


仲有呢個,真係向左走向右走,你地估下Hospitales係行右定行左?


之後我睇返書,Asturias同Galicia既貝殼方向好似啱啱相反 (不過唔好盡信,因為頭兩張相都係我喺Galicia影。。。 ),總之就係非常混亂,因為好多時都只係得貝殼無箭咀~~~











七點半,已經行左個半鐘,出城之前天已經光曬。日出前成個天都火燒雲,我好少咁早出門口,所以日出一直同我無緣,唔知係咪因為太少睇日出,呢一刻我覺得個天真係好靚。

山丘之間仲有未散既霧氣,太陽光線可以隱約穿透雲層,睇到呢片風景,感覺好似返到去SJPP,橫越庇利牛斯山嗰日咁。















一路上只係有啲小山丘,但係我已經有預感之後幾日既路會不停大上大落,相信呢個就係原始之路嘅特色。

入返山區風景好靚,背囊好重、feel到病緊,但係可以行 camino嘅喜悅蓋過一切。









行左十公里已經有啲攰,我坐喺路駁唞下,坐左都冇五分鐘,就有四、五個人追左上黎。

有幾個講西班牙話既後生男女,另外仲有Francisco同一個英國女仔,佢地都行得好快,好似裝左摩打腳咁。

Francisco 又問下我行成點呀,咁我就如實話第一日行唔係好習慣,有啲辛苦,行左先三份一,隻腳已經隱隱作痛。

佢地呢班人好多都由 Irun開始行,已經行左四百幾五百公里,習慣曬行咁遠路。 回想返當年,我過左Leon之後都行得舒服左好多,身體適應左負重行山之後,自然就會行得愈來愈快,愈來愈遠。







2019-02-24 23:17:32
然後沿路一直都係自己行,除中遇到一對美國夫婦,呢對夫婦第一日遇到之後,要等到四日之後先遇返。不過,回顧返,佢地都算喺我primitivo遇得比較多既人。







我地打左個招呼之後,我就自己行先。

二十六公里,得自己一個人行,去到Grado之前遇到既朝聖者少過十個,啊,呢個就係原始之路!

我問返自己,都已經行完camino 兩個月,點解仲要返黎行第三條 camino?

我諗其中一個原因係,我渴望嘅,係一條有個人空間嘅camino。

上次法國之路最遺憾既就係太多朝聖者,我根本就冇時間諗下自己既煩惱、心結, 有時你一樣係一條友行,但係身邊太多人嘅話,你好自然會覺得無左自己既空間。

就好似一個人喺孟買貧民窟生活,同一個人喺蒙古大草原生活,雖然都係自己一個,但係獨處既感受又點會一樣。

法國之路作為現代朝聖嘅主流,每日都可以遇到唔同嘅朝聖者,聽到唔同嘅故事,遇到形形式式嘅人嗰時,你會覺得呢個世界真係好大、好多嘢想像唔到。

但係,法國之路行嘅好多都係車路,主流語言係英文而唔係西班牙 ,已經冇左以前朝聖嘅嗰種孤寂、寧靜。 行得耐其實真係好厭倦,人來人住,世界咁大我都唔會有機會全部認識到,

即使你識得既人再多,最後都只不過係要對一個人負責,行幾快、行幾遠、行唔行得到Santiago,呢一切一切都只不過係自己既事,其他人最多就係俾下意見,關心一下。

毒遊左兩個月之後,呢種感覺更深,我已經對每日坐車去新城市麻木左,

camino以外嘅世界凶險重重,每日都要同啲小販、司機鬥智鬥勇,可能係因為咁,我好希望去返一個烏托拜。







我仲未好清楚點解我要返黎camino,表面上係因為個空檔期容許我行多次,

但係Everyone has their own reasons to walk the Camino de Santiago,冇人會無緣無故行上朝聖之路。

唔好誤會,我唔係後悔行法國之路,亦都冇後悔黎行 camino。

如果你問其他行到Santiago嘅朝聖者,有冇後悔黎行,大部份人嘅答案都係:後悔冇早啲黎行。與其話後悔,不如話可惜,好多嘢喺camino完左之後都冇做到。

上次同 Josan、姐姐佢地行左好多日,一齊行時間耐左,我有時會覺得camino上既好多決定已經唔係由我自己一個人做,好多時都要考慮多於一個人嘅野,唔再係自己一個咁簡單。

再重複一次,我唔係埋怨、後悔,同戰友一齊行係我既決定而且過程我都好開心, 遺憾既係魚與熊掌,有social life就會少左個人空間,得一唔可以想二,呢個算係法國之路其中一個遺憾。

我好想試下一條全程自己作主既路,唔需要為其他人、其他事煩惱,可能呢個就係我行原始之路嘅其中一個原因。



我一直以來嘅感情起伏都好細,而且好少表達自己既感情,

大家睇左咁耐可能都會發現,我好少寫自己既感受,因為除左好開心、好辛苦、好攰,我真係諗唔到其他嘢寫。

但係原始之路既獨處時間極多,自己一個人嘅時候除左亂諗嘢,就只可以亂諗嘢,而且我慢慢發現,primitivo先比較接近我一直嚮往嘅“朝聖”。



上完又落咁去到Penaflor,呢度有一條好闊嘅河,過橋之後要沿住火車路行一小段路。







去到呢度,距離城鎮 Grado只係淨返3km,愈黎愈接近今日既終點。









Grado係官方建議既留宿點,小鎮好靚,屋仔既外表顏色好鮮艷,App話呢啲叫"Indiano House",係西班牙人去左殖民地美洲搵完銀之後,返黎呢度起左呢啲屋。











我坐左喺教堂門囗食餅乾,只係淨返4km,上到半山腰就去到庇護所。

依家先十二點,大約淨返一個鐘就行到,而庇護所就兩點先開門,如果係以前我一定懶懶閒,但係依家我就會想早啲行到,費事床位大戰爭輸,勝負慾好似强左。
2019-02-24 23:38:26
繼續返黎追返樓主啲行程
2019-02-24 23:56:24

(影相影地圖有實質作用,沿路我堅係靠佢地睇點行~~ )

上山呢段路都幾辛苦,路上遇到一個西班牙伯伯,德國黎既一家四口,同埋西班牙仔 Dani。

(當然啦,我係去到庇護所先知道佢地由邊度黎,大家都係行緊去同一間庇護所,去到albergue自然喺返埋一齊。 )







上到半山之後要離開官方路線,轉右行多大約1km,因為間庇護所唔喺條camino上面,而聽朝出門口都要行返呢1km去大路。

















達陣只不過係一點過啲,快過我嘅就只係得意大利大叔 Paolo同西班牙仔Dani,今日雖然辛苦不過表現唔錯,冇乜點樣落後大隊, 點知聽日個個都行得勁快

庇護所2點先開門,但係去到嗰時咁啱個Host經過,咁大叔佢就攞左支水、幾個膠杯俾我地,可以飲住水坐住等。



庇護所望出去嘅風景真係唔錯,有啲似O Cebreiro 咁樣(不過我住唔到 ),怪唔之得韓妹話 good view。





意大利大叔Paolo開左罐啤酒我地三個人分,佢又係由 Irun出發既人,雖然佢唔太識英文,但係大家用身體語言又好似溝通到咁。

西班牙仔Dani已經係第三次行camino,之前行過法國之路同英國之路,今次由Oviedo出發,同我一樣淨係行原始之路。

咁我就好奇問下,大家都係Oviedo開始行,點解噚晚庇護所見唔到你嘅?

答案好簡單,佢係由屋企出發,屋企就係Oviedo,所以唔駛住庇護所。

不過最奇怪既係,雖然Dani屋企就係 Primitivo 嘅起點,但係佢一直都冇行過Primitivo,直到今年暑假,廿六歲人先踏出第一步。

Dani英文好好,而且好照顧其他朝聖者,雖然佢同我一樣比大部份人後生,但係就好顧及每個人嘅需要,就好似所有人既大哥哥咁。

之後德國一家四口黎到,阿媽問Dani

"Where are you from?"
"Spain."
"Where in Spain?"
"Oviedo."
"No. I mean where you live in Spain, not where you started the Camino."
"Both. I'm from Oviedo and I started there."

呢段對答每次遇到新朋友,Dani都要重覆一次,可能真係太少人住喺朝聖之路啲起點掛。 德國一家都係由Irun開始行,不過今日係佢地最後一日行camino,聽日就會搭車返去Oviedo,之後飛返屋企。

之後好多人陸陸續續黎到,有西班牙大叔、芬蘭大叔、Francisco、德國妹同德國仔、四pair西班牙男女 (有兩對係情侶,另外兩對係“朋友”)、英國女、波蘭女警~~~唔知有冇漏數人,庇護所好細間只係得22張床,兩點開門嗰時就已經差唔多full左。













Host係一個叫Domingo既大叔,佢會好似老豆教仔咁對朝聖者, 例如佢會强迫~~幫你將啲背囊掛喺床邊,

床鋪除左睡袋之外乜嘢都唔可以放 ,如果你放左水樽呀手機呀喺床上面,佢會幫你放返喺床頭櫃。

入屋換拖鞋係常識,但係Domingo仲會將所有人嘅鞋放喺窗台度,好整齊一對接一對,好似要幫庇護所裝飾。

最後佢會續個續個嗌你去沖涼,沖完涼之後揼啲污糟衫入洗衣籃,等夠一機衫嗰時Domingo就會攞去洗。

唔知大家對老豆型host會唔會反感,我就覺得佢好親切,我對原始之路嘅好感就係由呢間庇護所開始。

庇護所一個床位收5歐,啲食物水果就donativo,啤酒一罐1歐,紅酒一支3歐(好似)。。。仲等我咩住成袋食物上山,原來呢度乜都有,就連咖啡機都有。

大家Siesta嗰時唔係入房訓覺,就係攤曬喺草坡地曬太陽,我走左去庇護所後面自己一個人坐,但係一啲都唔覺得孤單,

可能係呢間庇護所既氣氛感染到我,好快令我覺得自己已經係朝聖者一份子。









陸續都有其他朝聖者行到呢度,但係庇護所已經full左,佢地兜左1km入黎,又要兜返1km出去,下一間庇護所要行多4km,如果係我的話真係崩潰。

仲有一對法國情侶成夜晚八點半先行到, 佢地英文好差,咁啱廿二個朝聖者都冇人識法文,唔係好溝通到。

最後Domingo見佢地咁可憐,就招手示意佢地可以訓梳化,但係對情侶唔知係聽唔明定係要型,竟然擰轉頭走左繼續行。




食晚飯之前Domingo幫我地入冊cup印仔,唔知點解要影護照相,當佢見到我本特衰護照嗰時,佢就突然醒起啲嘢:

係喇!前兩日,有個香港女仔都黎左呢度住,估唔到三日裡面有兩個香港人喺度訓,真係好少見!

哇!又會咁啱大家連續兩晚住到同一間庇護所,有冇咁好彩!

至少依家確認左個女仔只係快我兩日,佢行慢啲既話,我可能真係有機會追到佢~~



嗰晚Paolo大叔下廚幫我地煮左豆湯配麵包,仲有其他人貢獻左火腿芝士,我厚住臉皮咁坐低白飲白食。 大家傾左啲乜我唔係好記得,但係我記得氣氛真係好好,嗰一晚,我好期待之後嘅 camino。
2019-02-24 23:57:07
多謝巴打
2019-02-25 00:19:14
原始之路似翻D行山...法國之路有成1/3係穿插馬路邊
9月份嘅法國之路, 成8點先日出...只要唔係大霧, 入咗樹林, 好多日都睇到日出



講起地圖, 你用嗰個Buen Camino 唔係有埋map? 定係你嗰時已經無上網?

呢間要另外行1km嘅albergue, 照我以前嘅行法, 一定skip咗佢, 一黎唔方便, 二黎無得補給

你1點左右行咗30k達陣其實算快
2019-02-25 00:37:30
呢日啲風景都未算好“原始”,由遠方絲打寫到既最後一日,連續四日都真係行山。 不過五到八月真係好難睇日出~~

我冇app用。。。嗰時個app,primitivo條路要收錢,淨係得French way免費。 所以連住邊都唔知,如果唔係人地推薦,我都唔會去住。

30km/7hrs= 4km/hr~~真係快?
2019-02-25 00:47:09
我睇翻, 我後段行40k個幾日, 都係7點左右出發, 3點半左右到, 差唔多啦
2019-02-25 00:54:38
其實只不過係我今日早出發。。。

睇返O Cebreiro嘅40k,就要8點到5點

Monte do Gozo只不過係34k,但係由7點半到6點
2019-02-25 00:57:28
你有伴take break啊嘛, 我行嘅時候好多日都係毒行, 我連lunch都係咬餅乾+朱古力, 唔洗半個鐘就再出發...
我後悔太chur喇, 應該行慢D
2019-02-25 01:07:47
都係嘅,有break冇break可以差一、兩個鐘左右,而且同其他人行又要就住啲節奏。
2019-02-25 01:09:06
啲相好靚CAMINO啲景靚起上嚟真係點影都靚
你嗰段獨白搞到我又心癢想行
我諗我下一條CAMINO會係norte+primitivo
2019-02-25 01:19:47
好多人都話primitivo係最靚嘅 camino,我就覺得每條都有佢自己既特色。(不過我私心 primitivo )

想去行嘅話,多數都會去行,只係時間問題~~~到時巴打又開 post
2019-02-25 19:12:03
16/8

噚日段路我都行得幾辛苦下, 不過其他人就話好輕鬆,又話呢段路只不過係熱身,之後既上落山會多好多。

然後又講開原始之路出曬名一山又一山,由Oviedo到Lugo呢段路大山大水,風景好靚但係難度高啲,接住落黎有排你行。

都係嗰句~佢地一個二個都係行完北方之路,接住落繼續行原始之路,都已經行左咁耐,緊係覺得輕鬆啦。

我成兩個月冇負重行過山,每日唔係搭巴士就係行平路,隻腳已經打回原形,行到死下死下係正常。

今日會去到韓妹推薦既第二間庇護所(Bodenaya),傳聞係全條北方之路、原始之路最好既albergue,既然吹到咁勁,我諗都唔駛諗就決定去嗰度。



噚晚Domingo都有提到呢個地方,大家都話呢間係nice albergue,唔少人都會行去嗰度。 庇護所得18個床位,相信又會係一番龍爭虎鬥。


由 San Juan de Villapanada 到Bodeyana 一共要行26km,聽落好似比噚日輕鬆,事實上,今日既上落坡比第一日大好多,所以會更加艱辛難行。

一開始就已經要上升200m,然後要落返山一直行到落底。 一直上上落落咁行18km去大鎮 Salas,最後就係漫長既上斜,由200m爬升到700m。









終點Bodenaya連一條村都唔知算唔算,得幾間屋仔同一間庇護所,我冇睇到如果冇得住要繼續行去邊 ,只係一心想要快啲達陣。

不過想還想,今朝起身之後狀態好差,感覺病情嚴重左之餘,隻腳行完第一日之後好攰,已經變左做pilgrim's leg行平路都有啲酸。

想行快啲?真係想吓就算。

San Juan de Villapanada 呢度咁荒蕪,如果唔帶病上路都唔知可以點。

有人起身之後我就醒左,如果係以前,我一定會繼續訓,但係依家成日怕搶唔到床位、晏晝好熱,所以就迫自已六點出發。

可能係因為太攰、個人病左,而且房入面又黑媽媽,今朝走嗰時又執漏嘢,漏左個耳機喺床頭。 好彩我有個後備耳機,終於可以大派用場。

今朝德國仔勁早就出左門口,之後問返先知,原來佢噚晚訓得好差,所以好早就醒左,即然都已經醒左,所以就索性執嘢出發。

之後Francisco 同波蘭女警一齊出門口,然後就到我第四個出去,

不過行左冇耐,Francisco佢地兩個就行返轉頭。。。因為。。。一出門口就已經行錯路。

今日同噚日一樣係六點出發,但係噚日一開始係喺大城市入面行,今日一開波就已經喺個山入面。

我地呢批人大約得一半人有帶頭燈,如果大家仲記得噚日啲相,由庇護所行返出去大路,再繼續沿住大路上山既話,全程都係冇街燈嘅山路,真係黑到伸手不見五指。

尤其係有啲路段穿左入樹林裡面,連月光都見唔到既山路都幾恐怖,成日驚會 pk。

行行下我頂唔順,攞左個手機出黎開電筒用,好後悔冇帶頭燈黎行。 (其實我帶左粒單車燈出黎,但係行法國之路嘅第一個禮拜就已經唔見左,走嗰時漏左佢喺 Najera嗰間百人交響樂廳)


一開始呢段上斜好辛苦,完全未熱身就已經行到咁甘,後面啲人不斷追趕我 ,沿路唯一見到嘅燈光就係朝聖者嘅頭燈,前前後後有十幾盞,喺樹林入面閃來閃去,遠遠望過去就好似一條喺黑夜裡面發光嘅camino。

其實我都想追住啲頭燈隊行,不過大家都行得好快,所以我都係放棄左,自己一個人用手機照住條路慢慢行。



上到山頂開始天光,落山段路一樣好痛苦,碎石路落斜好辛苦,當我嗌曬救命嘅時候,大家就行得勁快咁爬我頭,雖然我係第四個出發,已經有十幾個人追過左我。

今日天氣好潮濕,同噚日陽光普照啱啱相反,好似就快想落雨咁。







行左8km先去到第一條村Cornellana,大部分人都入左 bar食早餐,我想慳啲所以坐左喺路邊長凳食餅乾,坐左一陣竟然見到德國仔行過。

德國仔今朝第一個出發,估唔到佢遲過我地咁多人,依家先行到 Cornellana。

佢一臉茫然咁望住我,話自己一出門口就已經行錯路,我係佢第一個見返嘅朝聖者,又問我有冇見過其他人。

咁我就指左德國仔去大家都坐左喺入面既bar~~~ 所以話,我真係好唔鍾意摸黑行山,事實上會蕩失路嘅人亦都唔止我一個人。









離開Cornellana之後要行10km先到大鎮 Salas,中途零補給,冇bar冇albergue,沿路風景一般,行咁遠都唔好話唔悶。

出村嗰陣經過一間好大既修道院,意大利大叔Paolo同西班牙仔Dani喺度過左我,佢地行得好快,追都追唔到。













行左一半之後終於俾我遇到另一個朝聖者,個男仔坐左喺路邊執袋,咁啱我又想坐低唞下,所以就識左個新朋友。

意大利男仔叫 Davide,啱啱好有兩個禮拜假,所以就過黎行camino。

同一般人唔太相似,原始之路係佢第一條camino,竟然唔揀 French way揀primitivo ,因為佢聽朋友話呢條路風景好靚,自己時間又唔多,所以就行 primitivo。

噚日冇見過 Davide 係因為佢住左喺Cornellana,其實佢早我一日出發,我15/8離開Oviedo,而佢就係14/8,所以今日我只不過係啱啱好路上遇到Davide ,佢係比我快半日嘅嗰批人。

今日Davide會行 30km去 Tieno,比我嘅終點Bodeyana 遠12km。





之後傾開大家係咪要行到 Santiago,我就話我應該唔夠時間,所以行到 Lugo就算。

Davide就話佢想行到 Santiago,但係問返先知,我地兩個又會咁啱得咁蹻一樣26/8馬德里飛走 ,不過佢班機時間比我好,上晝11點先飛,所以可以最後一日撘夜巴由Santiago直接去馬德里機場。

我班機係朝早8點,夜巴冇可能趕得切,只可以前一日(25/8)就去到馬德里。

但係理論上,我同Davide既日程似一樣,今日佢只係快我12km,要喺8、9日內行250km,即係平均每日都要過3,我就緊係話impossible

咁Davide就話中段佢可能會搭巴士,講真,我一開始聽到搭車,真係有啲睇唔起佢。

可能係因為太耐冇行camino,隔左兩個月之後,我又變返以前咁樣,又係Judge a book by its cover

我會因為自己堅持唔撘車,所以就覺得其他朝聖者都唔應該搭車,當我聽到Davide話要搭巴士嗰時,就話佢應該要試下趕路先,趕唔到先去搭車。

(依家諗返,我真係好似强人所難,如果可以行路,又邊會有朝聖者想坐車。 )
2019-02-25 19:54:25
去到Salas我想去超市補給,Davide就繼續行,咁我地就掰掰亦都冇留聯絡。

Bodeyana附近應該乜都冇,雖然庇護所提供早晚餐,但係Donativo嘅嘢食應該都唔會食得飽,所以我應該要帶多啲食物上山。











我買左啲餅乾、三個大桃、兩個細桃,淨係水果都已經超過 1kg,重到痴左線。

Salas係大鎮,同噚日嘅Grado一樣係幾靚嘅城鎮,而且係大部份朝聖者停低嘅地方。Paolo、Dani、Francisco、波蘭女警、德國女~~~好多人全部都喺度食晏。

不過我喺超市買完野之後,佢地已經食完野出發,我仲好遠咁聽到Francisco 話乜野“...... let's go! We're fast...... ”,唔駛估,成班人都狗衝Bodenaya 嘅 best albergue ever。





我都唔想落後太多,所以就跟住佢地尾行埋最後呢段路。(話就話跟住,其實由頭到尾都見唔到佢地個影 )

呢7km上斜行左我兩個鐘,一直掙扎求存,途中見到Dani同西班牙伯伯輕輕鬆鬆行過,唯一同我一樣行到死死下既就得愛沙尼亞女人。

大概就係分左兩批人:由北方之路轉行原始之路既朝聖者(輕鬆行 ),Oviedo先出發淨係行原始之路既朝聖者(就快死 )。

行緊嗰陣除左覺得好辛苦,我喺度諗點解好似辛苦過上次法國之路咁多,發現其實唔係冇原因既~~


首先,我依家個背囊重左好多,雖然都係同一個背囊,行法國之路嗰陣我永遠都着住件風褸,支水只係裝一半(500ml),

但係呢兩日行原始之路件風褸長期放背囊入面,我仲會裝滿支水先出門口,加上我咩多左好多食物上山(1kg生果 ),所以個背囊已經由原本嘅10kg變左做12kg。

另外我依家帶病上陣,唔舒服係正常,雖然好嘔心,但係有時條手巾都唔知係抹緊汗~定係抹緊鼻涕。

最後一點我諗左好耐:可能係因為我冇帶住朝聖嘅心,冇打算行到Santiago,所以就覺得段路係捱緊而唔係享受緊。

老實講,如果有心朝聖,去到邊都可以當作係終點。。。只不過我自己真係冇辦法將Lugo當成 camino 既終點 ,就好似兩個月前我冇辦法將 Viana do Castelo 當作我葡萄牙之路嘅終點咁。

對我黎講,無辨法行完全程、無辦法衝線嘅話,感覺就好似做緊遊客咁 ,我都唔知我係乜嘢心態,明明想黎玩下觀光下就算,但係又唔憤氣衝唔到線。

可能係態度決定高度,以觀光客既心態黎行camino既話,自然會覺得辛苦。









最後竟然用左七個鐘先行完26km,同噚日一樣1點達陣。

庇護所2點先開門,去到門口已經有9個人坐喺度等緊,我一去到門口就將個背囊揼左落地下,真係重到痴線。

Dani就恭喜我(終於 )行到,然後問我:你有冇打電話book呢間庇護所。。。

WTF?

乜Donativo有得 book定架?

點解同法國之路嘅規矩好似唔係好同,原來呢度冇先到先得呢回事。


Dani話佢地一共 book左十張床,另外在場嘅德國妹同俄妹又 book左兩張,而有四條友包括Francisco 雖然冇book,但係就早過我到,所以排我前面。

庇護所得18張床,計一計數係仲有2個空位,不過如果有人book左只不過依家仲未出現,咁我就 GG了。

我就好絕望咁話,我唔想再行鳥,我想住camino最好既albergue呀!









Dani幫我打電話去搵個 host,睇下仲有幾多床位,不過就打唔通,所以只可以乾等~~~

話說Dani都係由 Oviedo出發啫,點解佢可以行得咁輕鬆?

因為佢個背囊唔到7kg,非常輕便,咁我就同佢講我個背囊幾乎係你既一倍。 Dani見我個袋先30L,好懷疑有冇咁重,然後一拎起個背囊既時候即刻臉容扭曲。



差唔多兩點個陣host出現鳥~~~係兩個host,David同Celia兩夫婦一齊打理呢間庇護所。

然後情況就好混亂,總之就係要分返開邊啲人有打電話book,邊啲人冇book。

本身我話自己冇book,但係之後David又問我有冇book嗰陣,Dani打曬眼色咁問”我地唔係一齊黎咩~” ,所以我就跟隊入左打電話book左10張床既呢班人。


依家回憶返其實都唔係好知道發生乜事,大家企曬喺門口數人頭,只係得David搞得清楚成個情況。

之後德國仔同愛沙尼亞女前後腳黎到,德國仔有 book所以有得訓,愛沙尼亞女就冇得住,焗住要繼續行,走之前入去庇護所飲左杯水,坐低唞陣。

之後仲人好人經過,包括芬蘭大叔,同埋好多未見過既朝聖者,全部人都當左呢度係休息站,飲杯水先走。

庇護所唔大但係好溫暖 ,週圍嘅佈置都睇到花過心思。









入屋之前David 會問你個名,然後佢真係記得,到聽朝走既時候,佢都會叫我個名同我掰掰。

David聽到我係Hong Kong黎,就好開心咁話噚日都有兩個亞洲女仔住喺度,其中一個係韓國女仔,另外一個叫Karen嘅女仔都係香港人! 兩日有三個亞洲人黎到真係好罕見。

我喺嗰時先知道個女仔叫Karen,同埋知道佢依家只係領先我一日!

噚日喺Villapanada 我仲落後佢兩日,今日黎到Bodenaya 我只係差佢一日,所以我依家已經追緊上去,真係好大機會可以遇到香港人。

跟住David仲俾我睇Karen喺留言冊上面寫乜~~~



喔~竟然話噚晚落雨,人地屋頂漏水,放心,我冇幫你同個 host 翻譯。

不過呢種感種好奇怪,每去一個庇護所,都有人同我講之前有個香港人係度住過 ,就算冇人講,我睇留言冊都見到佢寫既野。

原始之路真係好少亞洲人行,所以大家見到亞洲臉孔都好易認得,而我依家就好似“活喺其他人嘅陰影之下”,雖然前人唔識我,但係我就跟住前人嘅腳步~~~就好似我識李嘉誠但係李嘉誠唔識我咁。


(BTW, David真係記得啲人名,個Karen都已經走左,David都仲記得佢個名,

每日都有十八個各自唔同既朝聖者黎到,所有人訓一晚之後第二朝都會離開,而大部分人都唔會再返黎。

David同Celia佢地就保持到嗰份熱誠,對每個朝聖者都係咁熱情真摯 ,我唔明白佢地點做到之餘,亦都好感動,好彩呢個世界仲有好多人好似佢地咁。 )
2019-02-25 20:26:17




張床上面掛住支德國旗,德國仔話係命中注定要佢訓嗰度,所以佢就訓左單人床。


庇護所上層係訓覺既地方同廁所,好乾淨好舒服,下層就係沖涼、廚房同食飯嘅地方,

一入屋 David同Celia就攞左啲生果俾我地食,又攞左果汁、啤酒俾我地飲,全部唔講錢。

同噚日一樣,朝聖者可以將污糟衫放落洗衣籃,David等夠衫就會攞去洗,第二朝佢會將啲衫摺好曬放喺檯面,等大家自己認領。

嗰一刻,我覺得點解會有庇護所咁好,點解可以有人咁無私奉獻,呢度嘅氣氛、俾到我既體驗超越左我住過嘅所有庇護所。

Burgos嗰篇講到,好耐之後有一間albergue令我好深刻,就係呢度~ 當時我大大話話都住過四十幾間albergue,冇諗過仲有地方可以俾到咁大衝擊我,雖然我好鍾意行景點,但係camino最靚始終係人而唔係風景。







沖完涼之後 (啲熱水竟然俾人沖曬,我沖沖下變左凍水,應該係呢度我唯一諗到既缺點。 ),大家坐曬喺長檯傾計,食生果。我放低左啲重到pk嘅桃,換左做啤梨同香蕉食。

出面開始落起毛毛細雨,但係屋入面好溫馨寧靜。

今日住呢度既朝聖者同噚日幾乎一模一樣,只係多左幾個新朋友:德妹、俄妹、意大利仔Andrea、Granada黎既西班牙仔,然後其他人噚日都已經見過。

德國仔就攞左本 guidebook出黎研究路線,佢show左張橫切面俾我睇:

(類似係咁)


我地行左兩日,依家喺呢度~


而我地後日就要上山,到時就甘喇~~


咁大家就傾到聽日要行去邊,因為後日想行邊唔係想點就點,係要提早計劃好聽日嘅路線。




David就解釋,後日將會去到原始之路最經典既路段Hospitales (實線),

山路Hospitales既風景被喻為所有camino路段之首 ,天氣好既話行呢段路會畢生難忘,情況容許既話,所有朝聖者都應該行呢段路。 而且Hospitales係一條直接翻過坐山嘅捷徑,上斜“比較”平坦,冇急上急落,算係比較好行。

相比之下,車路 (虛線) 途經Pola de Allande,路程遠左而且上落更多,基本上係天氣唔好既話先會行。

可能大家唔明,點解天氣狀況咁重要呢?

因為Hospitales 呢段路有一個大問題,由Borres 到Berducedo 呢段路連續24km冇補給,一間bar、庇護所都冇,翻山越嶺嘅時候想棄 game都棄唔到 ,天氣差既話就非常危險,蕩失路、受左傷真係想求救都唔得。

亦都因為呢24km沿路一間庇護所都冇,所以想行 Hospitales 嘅話,前一晚就要住得愈近Borres愈好。

Dani就話Borres間庇護所冇得book但係得廿個床位,佢估計有唔少今日住Tieno既朝聖者(12km外),聽日都會行去Borres,跟住後日行Hospitales。

所以我地唔應該冒險行去Borres,而係行去Borres 3km前嘅Campiello,嗰度有兩間庇護所而且有得book定,保守啲唔駛訓街。

我地成班人都話要行Hospitales,諗法一致:山路同車路揀,永遠都係揀山路。Dani幫我地喺campiello訂左7張床,Francisco佢地就自己訂左4張。

所以聽日嘅路程基本上已經定左落黎。





大家放低本 Credential就可以,之後David會cup好啲印仔,大家自己再攞返。 一間庇護所竟然有三款唔同既印仔,所以即使大家都係住呢度,得到既印仔都未必一樣。

每人送左個扣針。




等開飯嗰陣,德國仔攞左個結他自彈自唱 the house of the rising sun,但係因為太耐冇彈過,所以搞左好耐都未彈到。 Francisco 就好不屑咁想攞個結他黎彈,德國就話 let me finish first! Francisco 就話佢 but you're not playing! 搞到兩個人有啲唔太 gur對方。

開飯分開左兩檯,一檯係西班牙、意大利人 (西班牙話同意大利話相通 ),另一檯就係其他國籍(英文 )。

朝聖者餐都預左係食沙律同飲豆湯,雖然個湯冇噚日意大利大叔Paolo 煮得咁好味,但係都唔錯啦,只可以話意大利人煮嘢食實在太有天份,隨便用乜嘢食材都可以點石成金。





食飯既時候當然有祈禱,之後大家輪流介紹自己邊度黎、做緊啲咩、點解要行 camino。

輪到我講嗰陣,我只好話6月嗰時行完法國之路,真係好鍾意camino,所以今次有兩個星期空檔就過黎翻兜啦。

其實行 camino喺由好多原因組成,一言兩句又點會講得清楚。。。

嗰晚有一對西班牙情侶出黎唱歌表演,佢地兩個之前去左南美街頭賣藝,一去就去左年半。

女既唱,男既彈,唱左四、五首歌全部都係自己作,唱得好有感情,雖然完全聽唔明唱乜,但係都感覺到佢地對音樂既熱誠。


Dani同Francisco捉左盤棋先訓,全盤棋大家都錯漏百出,鬥犯錯多,最後Dani險勝。




臨訓之前,大家一齊準備好聽朝早餐,

呢一晚真係太開心,我好鍾意呢間庇護所、呢度遇到既所有人,好慶幸住到呢度,而且好難得可以喺庇護所訓得安穩。

如果有巴絲要行原始之路,一定一定要住呢間庇護所,David同Celia既真誠係camino上令我非常深刻。(但係記得要打電話book床位 )
2019-02-25 21:49:02
我個時都係帶咗單車燈,然後跌咗
之後朝朝用手機電筒

Dani間albergue可以book但... 哪有電話,得data sim, 或者要叫人幫手。
2019-02-25 23:45:55

仲有一樣嘢好令人崩潰,我上網偷幾張圖解釋下,大家睇唔睇得出兩張圖有乜分別:





睇真啲,個貝殼同箭咀指嘅方向唔同,

第一張圖貝殼個尾指嘅係正確方向,

但係第二張圖貝殼尾就指住相反方向,

有黃色箭咀輔助嘅話還好,冇箭咀嗰時就真係GG了。

行行下我意識到,其實galicia石碑個貝殼尾永遠都係向左
如果石碑係路既左邊,咁睇落就係指緊相反方向
係右邊,睇落就係正確
但其實果個只係一個裝飾,無實際指路作用
2019-02-26 00:23:57
張3UK 好似可以打電話,但係我冇打過。
我本身都對book albergue有啲反感,然後又冇諗到原來好多地方都要book左先有得住。
2019-02-26 00:28:32
可能係我唔習慣淨係睇貝殼,之前都係睇黃色箭咀多,點知一去到Asturias 就只係淨返啲貝殼 ,所以就成日諗,到底正確方向指既係頭定尾呢?
2019-02-26 00:31:54
你咁講我即刻搵下相
2019-02-26 00:33:02
有公里個啲
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