西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
玩返亞洲近啲呀~
坐飛機去西班牙來回都冇左兩日,
行camino嘅話,要有嘅假期就要更加多
淨係來回機票+去起點交通都已經5~6千蚊, 又要搭十幾個鐘機, 坐到屎忽都痛.
歐洲D人去西班牙, 就好似我地去日韓台咁, 搭2~4個鐘, 點都到, 又有廉航
去行嘅亞洲人黎講, 韓國人>>>台>日>中>港...都有遇過馬拉人,越南人
不過前排我check 5月中去 巴塞定馬德里來回機票, 有3千8嘅
又真
一來一回
番黎追文
大約就係噚晚訓覺之前,可能係因為觸景生情,我突然好想見返之前一齊行過camino嘅人,
然後就一路係到諗以前啲人去曬邊:

大叔已經行過左 Leon,如果佢唔放慢腳步嘅話,應該唔會有機會再見到佢。

Charle係 Burgos嗰陣就已經撘左車去 Leon,依家離我更遠,更加冇可能會重遇。

仲有好多好多人,例如寶兒、李小龍、韓國姐姐、韓國三人組全部都唔見曬,而且有好多人都係不知不覺間消失左,想正式講句掰掰都黎唔切。

仲有機會重遇既熟人好似就淨返Josan同姐姐:

Josan只不過係快我十公里左右,老實講,要追嘅話冇話唔得,雖然係辛苦啲但係應該追得上。

而姐姐就落後我三十幾公里,我停低一兩日嘅話佢就可以追上黎。

跟住另一個問題又出現喇~

到底應唔應該為左其他人而改變自己嘅節奏呢,明明講好左係一個人嘅朝聖之路,點解依家好似變左唔識朋友唔得 ,好似自己一個人行就好冇意思咁,每日都要就住其他人嘅速度同計劃。
諗深一層,其實會唔會係因為嗰啲人唔值得我等,所以我先一直自己行冇揾到同伴,如果我遇到一個值得去等嘅人、一齊行會好開心嘅人,咁我就自然會心甘情願咁去就嗰個人嘅節奏。

由Sahagun 去Leon 接近60km,噚日講過Hitoshi 伯伯打算用兩日行過去 ,即係每日行30左右,當時對我黎講可以話係自殺,根本就行唔到咁多。

之前我每次行完30之後都會行返兩日20,算係俾隻腳唞下唔駛日日搏命,我都係去朝聖咋,無需要搏盡無悔掛。

所以嗰時心入面已經知道,好快就會同伯伯掰掰,加上噚晚突然又有種想見返啲舊人嘅感覺,所以我就做左一個好突然嘅決定。

Sahagun呢間庇護所八點前就要 check out,
七點鐘嗰陣,我同伯伯講左再見之後,
慢慢攞啲麵包同餅乾出黎食早餐。

去到七點半嘅時候,好多朝聖者都已經走左,只係淨返一啲行得好快或者只係行好少既人(即係我),
大家都好悠閒咁食嘢執嘢,感覺一啲都唔似朝聖,反而好似準備去郊野樂行。

我今日決定左要去Bercianos,一個距離Sahagun只係十公里嘅村仔,
即使係我每小時行四公里,亦都只係要兩個半鐘就行到去,而庇護所開門嘅時間係兩點,所以我要慢慢將呢10k嘅路hea六個鐘。

我目送所有人離開曬,庇護所淨係得返我同埋幾個等緊托運嘅背囊 ,我見今日時間咁多,所以就等到超級市場九點開門,買啲嘢食先出發。

喺度等超級市場開門嗰時,我喺個鎮週圍行黎行去,本來諗住參觀下噚日未去嘅教堂,臨走之前做下遊客。

點知全部景點都係九點十點先開門,依家咁早真係乜都冇得做,最後只係可以坐喺camino側邊,一邊食西北風,一邊望住其他朝聖者行過(其實係我望佢,佢望我,啲人可能係度諗點解有個傻佬坐左喺路邊)。

大家都係呢個牌面前影相,打卡話自己已經行左一半,而我就坐左係側邊攝鏡。

一路望住其他朝聖者行過,基本上都係從未見過嘅新臉孔~~

我今日決定只係行10k,最大嘅代價就係要同之前一路上見到嘅人分開,好大機會都唔會見返呢批舊人。

其實真係好矛盾,行慢啲係想見返姐姐呢個舊人,但係咁就要同依家見慣見熟嘅舊人道別。

去完超級市場之後,開始落毛毛細雨,但係我已經hea左成個幾鐘,唔想再等落去喇所以就照行。
一路行雨就愈落愈大,我想行慢啲hea到一點先到 Bercianos,但係我發現原來要行慢啲都唔係咁易嘅,無論我點樣放慢腳步,始終都係保持一個鐘四公里嘅速度,真係好奇怪。

今日行左二個半鐘,全程都冇人yo我,而我又冇主動去 yo人,原本係應該平平無奇咁行完呢10k。

但係可能連個天都覺得我太摺,所以要俾啲嘢我做吓:當我行左大約5km嘅時候,竟然俾我係路邊見到部電話 ,咁我執起佢諗住打返俾個機主,點知部手機又上左鎖。 所以我就一路攞住人地部手機行,一路等嗰個人打返自己手機號碼過黎。

結果隔左成個鐘之後,喺我就快行到 Bercianos嗰陣,部電話終於響喇!

講嘢係一個淨係識法文嘅女人 ,而我一直同佢講"only English, no French!",完全溝通唔到,所以傾左冇幾句就收左線。

咁我就問下前前後後有冇人識法文啦,平時見到咁多法國人,點知今日就一個都冇。

我再行多冇耐就去到Bercianos街口間Bar,電話又響喇,今次佢搵左一個“識講英文”既朋友,但係講完都係完全聽唔明,我續個續個英文字讀出黎:B-e-r-c-i-a-n-o-s 無理由吖!我嘅發音都唔係咁差啫,點解聽極都聽唔明。

最後我問曬Bar入面所以人,有冇人識講法文,估唔到收銀個姐姐竟然識講少少 ,咁我就擺左部手機喺間Bar度等嗰個人自己返黎擺返,成件事先告一段落。

咁既然都己經係間Bar度,我就嗌左杯咖啡,又坐左接近兩個鐘等庇護所開門。

庇護所開門五分鐘之後我已經去到門口,嗰度有成四十八個床位,但係我排隊嗰陣已經排到尾十。

可能係因為呢間庇護所係donativo,而且包早晚餐,所以特別受朝聖者歡迎,大家都一早黎呢度排定隊,我仲咁老定係 Bar度坐住等,差啲就GG。

排隊既時候本來我都冇諗過會遇到舊人,點知捽清楚隻眼睇下,竟然係李高恩!

第一個係腦海浮現嘅諗法就係,估唔到今日會遇到識人,都幾開心~~第二個諗法就係,點解住呢度既係高恩,而唔係女神架?!

原來女神今日住左另一間庇護所,因為佢係寄背囊咁行路,所以好多時都會訂好庇護所然後行過去,而今日呢間就冇得事先預約,所以女神同高恩今日就分開住,聽日女神先搭返車去會合高恩。

今日訓隔離床係另一個韓國姐姐,佢個名叫允貞,我一放低個背囊,撻落張床到,佢就好驚訝咁話,疑!?又見到你嘅,好耐之前見過你,估唔到依家係呢度又會見返。

但係我嗰時心諗“吓?camino 上面唔會有猜猜我是誰啦~~弊喇,我完全唔認人喎,幾時見過呢個人呢?”到最後我都係唔記得嘅,不過以允貞嘅講法就係Burgos 之前,所以都應該係好耐之前。

其實camino上亞洲人始終係少數,而唔係韓國人嘅亞洲人就更加係少之又少,所以佢記得我又唔係咁出奇。

落左半曰雨,去到下晝五點雨先停左,但係洗左嘅衫始終都係唔乾。
我又出左去四圍行下,順便搵個冇乜人嘅地方捽藥油。

嗰晚庇護所嘅晚餐係排骨paella ,其實黎左西班牙咁耐,我都未正式食過西班牙炒飯,因為一般朝聖者餐都唔會有呢味菜揀,而去餐廳單點paella都係兩個人份量起跳,所以至少都要食二三十歐找數。

今日居然可以係庇護所食到paella,
而且係donativo,
味道仲要好X好食,
唔知係因為肚餓既關係,定係因為個廚師勁抽,我之後係西班牙其他地方都食唔返呢種味道,

(因為實在太好食,我一食就食左三碟 )

第一次食嘅西班牙(冇海鮮)炒飯竟然係最好食嘅。

食完飯之後要祈禱,祈禱完之後先係全晚既高潮,就係要捉人出去唱歌。

最抵死嘅係,佢唔係隨便抽人出去唱,而係每一班人都要用自己嘅語言唱返自己嘅歌,

所以西班牙隊同意大利隊人丁最旺盛(之後聽返Josan講,佢話佢前一日計埋自己淨係得三個西班牙人,好奇怪 ),

而黎自亞洲嘅所以人都要solo,淨係得新加坡姨姨Heidi唔知點解可以join美國隊。

頂!港日韓都得一個代表(高恩又冇黎食飯,所以韓國得允貞自己一個人),係人都知我係怕醜草啦,仲要我係咁多人面前獻唱,真係仲緊張過考公開試。

依家集思廣益,如果下次又要係外國人面前唱廣東歌,應該要唱啲乜?!認真

我R爆頭都諗唔到,最衰就係個host冇唔記得我係香港黎,所以就硬住頭皮出左去唱真的愛你,唱到黐曬脷根,廣東歌嘅一世英名就毀左係我手上,認真尷尬。

嗰晚真係好攰,明明都冇乜行過,點解呢
最後只係可以坐喺camino側邊,一邊食西北風,一邊望住其他朝聖者行過(其實係我望佢,佢望我,啲人可能係度諗點解有個傻佬坐左喺路邊)。

通常覺得你休息緊or受傷
有d人4, 5點就起身出發,但佢地可能會休息多d
好似冇乜人會係路邊坐咁耐
庇護所包早餐,所以今日都冇話特別早就出發,同平日一樣照常七點幾出門口。

因為出面一直落雨,大家都着返件雨褸先出去,而我就連雨褸都冇帶所以就幫背囊笠返個雨罩就算。

黎西班牙之前,我冇諗過呢度嘅雨係大到要着雨褸,而且我本身就唔鐘意雨褸,着住嗰時真係焗到出熱痱,所以淨係帶左把遮出黎。 雖然依家幾乎每日都落雨,但係我又懶得一路擔遮一路行山,所以到最後都係入左城做遊客嗰陣先攞把遮出黎用下,安慰下自己把遮都冇白帶嘅。

今日條路又係幾乎全平路,一條大直路行 26km去Mansilla de las Mulas,算係叫做一個中型鎮仔。

因為沿路風景都差唔多,而且又一直落雨,所以我都冇乜點影過相。

一路行我就一路聽真的愛你,因為噚日唱完首歌之後,我先發現原來我係唔記得歌詞嘅,既然我咁多時間所以就背下歌詞啦,結果同一首歌單曲循環左兩粒鐘。

行平路另一個問題就係行到個膊頭好痛,可能係因為個背囊太重,或者行路姿勢唔啱,膊頭痛嘅問題一直都解決唔到,每次一咩起個背囊就行到想死。

所以行平路嗰陣,我就會反手攞住支行山竹,喺背後拓住背囊嘅底部,幫輕下個膊頭,全條 camino好似淨係得我行得咁奇怪。

講返條路,其實法國之路有唔少路段都係古羅馬公路網嘅一部分。正所謂“條條大路通羅馬”,雖然羅馬人對文化既貢獻冇希臘人咁多,但係羅馬人就係好優秀嘅工程師。

當時羅馬帝國為左方便管理帝國入面唔同省份,除左喺意大利起左好多公路連接首都之外,仲係其他省份起路方便通訊同運輸。 而羅馬人既工程技術好精準,起好嘅路無論係疏水、耐用同質量方面都係頂尖,修建好嘅道路可以經歷唔同時代嘅考驗,所以就算去到今時今日,歐洲有啲主要公路都係按照當年羅馬帝國嘅公路網起喺上面。
法國之路有重疊當年羅馬人建造嘅Boudreaux~Astorga部分,亦即係未有朝聖之前就已經有條路係度,只不過後來興起左朝聖嘅傳統,大家就由歐洲各地出發,一路向西走到去Santiago。好似前幾日既17km其實就係Roman roads嘅一部分,雖然全條路好似好無聊,但係以前既人亦都係行同一樣嘅路。
(因為冇嘢講,俾我介紹下條 camino攝時間 )

不過點都好,今日一樣行得唔輕鬆,本來想每五公里就坐低抖下,但係因為不斷落雨而沿路又冇避雨嘅地方,所以就焗住一直行冇得停。

行左大約一半嗰時,突然有個人yo我,呀,原來係噚日住同一間庇護所嘅允貞。

可能係因為大家都行得好悶,所以之後一半路我地就一齊行,傾住計咁行時間又好似真係過得快啲。

允貞同其他讀緊書既韓妹韓仔唔同,佢係辭職過黎行 camino嘅,之前好似係做釜山電影節嗰啲嘢,唔知係統籌定係策劃(其實有乜分別 )。

但係佢就住喺蔚山而唔係釜山,唔查下地圖我真係唔知邊度黎。

咁既然允貞喺做電影嘅,我就講左近排睇過嗰幾套韓國電影啦,有“屍殺列車”、“逆權司機“、“軍艦島”、“與神同行“……唔數都唔知,原來我都睇過幾多韓國戲,就連允貞都有啲驚訝。

然後又講到佢最鐘意既電影係邊套,佢就話係意大利嗰套“一個快樂的傳說”,咁我就好興奮咁話, 係呀係呀~套電影真係幾好睇! 我睇嗰時都好有感覺!不過再諗深一層,我呢個簡直就係宅男嘅表現,如果唔宅,又點會有時間睇戲,我咁容易就自爆左。

嗰日大約一兩點行到Mansilla,公營庇護所勁簡陋,啲碌架床好似已經用左十幾年咁,成間木屋都搖搖欲墜,每行一步個木地板同啲樓梯ee聲就好似要冧咁,而個廚房就長期俾一班韓國人佔據住。

依家諗返,好似就喺噚日Bercianos行 10km之後,我先開始見到呢批韓國人,冇諗到之後仲有漫漫長路要對住佢地,從此就走上爭廚房用嘅不歸路。

庇護所嘅負責人係一個肥大媽,講嘢好粗魯但係其實人好好,之後晏晝落雨嗰陣,佢就幫大家收返曬啲衫入屋裡面,雖然啲衫都係唔乾,但係至少唔駛仲濕過之前。 大媽話噚日亦都有個香港男仔住左喺度,我心諗,吓?一路都冇聽過前面有香港人喎,無理由我每日行咁少都可以追到人地掛。

Mansilla呢個鎮仔都幾靚,可惜落住雨,
影相睇落就好灰,而且我其實唔係特別享受雨中漫步,毒自一個一啲都唔浪漫 ,所以行左陣就返去食飯。

晚餐就係煮曬背囊入面所有既食物,因為聽日就去到 Leon,大城市既庇護所通常都係冇廚房用,所以無謂一直咩住成堆食材入城。而且去到Leon,應該點都要出去食餐飯慶祝一下,順便補給。

我貢獻左意大利粉同罐頭露筍,允貞就出左番茄酱同罐頭蘑菇。隔離煮緊飯嘅西班牙大叔見我地雞手鴨腳咁,就拔刀相助,首先用把菜刀強行開左個罐頭(因為冇拉環,而且又冇罐頭刀),然後又出手幫我地煮意大利粉,睇手勢好專業咁。隔離枱班韓國人就捐出佢地食淨嘅炒牛肉粒、麵包同啤酒,令本來唔夠食嘅晚餐變左好似好豐富。

大叔佢地就係度整緊 tortilla,雖然淨係得蛋同薯仔,但係整落都幾花時間同工夫,我都係出街食算喇~ 四個大叔入面我淨係記得戴眼鏡嘅叫 Alonso

嗰晚係歐聯決賽,皇馬對利物浦,好多人都落曬 Bar睇波,就連允貞都拉埋班friend去睇(但係就冇叫我一齊去 ),咁我就留左係庇護所同肥大媽一齊睇波。

估唔到大媽都識得用電腦上網streaming,仲要搵到一個網速唔錯嘅。 而佢就一直話 I hate football,一直係度睇場波。

以前咬人蘇仲係利物浦嗰時,我都幾鍾意佢隊波,不過依家除左世界盃之外,我都已經唔睇波喇。所以我都冇乜話要支持邊隊,唔同大媽話曬都係西班牙人,點都要支持返皇馬嘅。

最後場波皇馬先入一球,利物浦追返一粒,然後皇馬換入左 Bale就靠佢連入兩球,3比1嬴左場波,成功衛冕歐聯。Bale入嘅第二球真係世界波(其實我已經唔記得係點入,我淨係記得個入球好靚 ),個個人見到佢入波都哇一聲。埸比賽完左之後大媽就趕人返房訓覺,其實庇護所係九點鎖門既,不過見今日係歐聯決賽,大媽就留到十點,等所有朝聖者睇完波返歸喇先鎖門。
又無跟蹤狂跟蹤你, 點會知你坐咗幾耐

行平路另一個問題就係行到個膊頭好痛,可能係因為個背囊太重,或者行路姿勢唔啱,膊頭痛嘅問題一直都解決唔到,每次一咩起個背囊就行到想死。

所以行平路嗰陣,我就會反手攞住支行山竹,喺背後拓住背囊嘅底部,幫輕下個膊頭,全條 camino好似淨係得我行得咁奇怪。

errr, 唔記得你個袋咩樣...如果係一般行山袋, 有腰帶個種, 有無睇過係點孭?
首先要拉實條腰帶, 之後肩帶要拉到成個袋貼身就夠
我一開頭行都唔識孭...孭到同你一樣膊頭痛, 第3日去風車山路山遇到一對葡萄牙老夫婦, 個老婦識D英文, 就同佢吹下水, 行行下, 佢老公叫停我, 幫我tune個袋嘅孭帶, 之後就無再肩痛過

參考呢個網
http://100mountain.com/shop/index.php?route=pages/pages&pages_id=10

我嘅背囊,迪卡儂30L(冇錯,30L裝到11kg嘢),可能係因為個背囊太細,所以條腰帶係冇可能去到盤骨位,belt係形同虛設。 而且我又太廋,就算條帶拉到最盡,都仲係有好多空位。
又係迪卡儂一份子
不過你條腰帶去唔到盤骨位都幾唔掂喎, D重量咪聚哂落膊頭 , 唔怪得你痛#
所以我呢五十日絕對體會到朝聖嘅痛楚
其實屋企有個50L,算叫做好咩少少,但係個背囊太大撘ryanair嗰時要托運,所以就冇帶佢出黎。 如果唔係一定會輕鬆好多。
Ryanair 捉得超嚴, 好麻煩, 登機證又要自己印定先, counter checkin 好似要畀錢?
要呀,之後我係庇護所搵人幫我印張登機證,同啲職員指手劃腳google translate埋先溝通到,但係就好好人彩print唔收我錢
呢段路係曬到痴線.....
成七定八公里好似...
俾你睇個日我既筆記
我都有經過呢個動物農莊, 但個晚就去左carrion
最後住左全程最貴酒店,食左最貴既一餐飯

14/9/2018

12th day
Itero de la Vega to Carrion de los Condes (31.5km)

這幾天走的是平路,這對雙腿很好休養,雖然一天走上三十多公里實在很難說得上休養甚麼,但有平路的話自然比上山下海來得容易多了。畢竟大腿筋很疲憊,要是不吃止痛藥的話也許走不下去。下坡的話對膝頭負擔太重,平路的話是還可以。

今天有一段十五公里的大直路,就在馬路旁走著,開車的話僅僅是十五分鐘的時間,我們卻在烈日下孜孜不倦的走了數小時,除了痛苦以外還相當令人眼盹,萬里無雲,猛烈的陽光照下來使人昏昏欲睡,可是心底卻明白除了往前走以外,其餘沒有別的選擇。很多人討厭這段平坦的道路,甚至很多將之跳過,那是我首次踏在朝聖路上,還沒打算將任何地方跳過,而且對現在的我來說,平坦的路反而最為易走,最好就讓我一直走著就這麼的到達終點。

我總是想著可以到達終點,乘商務機位回到自己的城巿,於這裡我已經走了十二天了,還有十六天要走,旅程過去了七分三,過了三分一,未到一半。說漫長,剩下的路也許真的漫長,還有數百公里得走,想想都頭痛之事。我搞不清這旅程有甚麼趣味可言,甚至覺得很痛苦,清晨摸黑寒風中趕路,中午烈日當空,albergue 人頭湧湧而且晚上總睡不好,小鎮幾乎甚麼都沒有,只有一兩間albergue 一兩間餐館,也不曉得這裡的人如何生活。

訂好了的hostel 說道只能於清晨六時出門,我說那實在太遲了,最遲五時半我便要離開,寧願跑去住附近三倍貴的酒店,早離開對我來說可是比甚麼都要緊,清晨走一小時,盡管寒冷,也比起在烈日下走著要捧得多,害怕陽光也許是多數人晨早出發的原因,當然趕路也是另一原因,特別是像我這些有著特別趕的時間線的人,每天只是走,留下休息,再到另一個目的地,除此以外沒有別的了。風光甚麼的遊覽之類的我都不考慮。來這裡只有一個目的,就是走完朝聖之路,其餘的一切說到底都是次要之事。

於酒店餐廳吃了當地特色的湯,和一塊西冷牛扒,點了紅酒後,竟然有正式的酒杯,侍應也讓我嚐了一點後才繼續倒,於大城巿的酒店遇到了應有的招待,盡管這不算便宜。大抵是朝聖路至今最貴的住宿,最貴的一頓飯,可是還是覺得物有所值,而且實際上說起來不那麼昂貴,有時候和朋友外出晚飯很容易就花了的金錢。那是相較albergue 跟朝聖者套餐而言。盡管能窮,可是能花費的話我相當會花費的人。

那是一家四星級酒店,也不是太出色,六十五歐元一個晚上,可是那已經足夠了,我不過需要一個地方好好休息,早點睡,早點起床,使能好好準備新一天的來臨。喝了湯吃了牛扒的我已然滿足,還在餐廳打包了兩塊麵包,萬一這天晚上醒來肚子餓著的話可以吃。甚至能泡一個熱水浴,泡到全身出汗來消除疲勞,但願雙腿也能消除疲勞,明兒能不痛的走著。
hahah 個日我由Carrion de los Condes to Sahagun
行左接近40 km
高原啲平路其實好易行
我老母同你老母調返轉
佢叫我頂唔順就搭車
但我最後隻腳幾痛都好
都堅持日日30 up 頂到終點
無搭過車
Mansilla 我都有停
個晚歐聯我都有睇
好奇妙種感覺
噢, 個晚歐聯你係camino 咁
巴打真係搏到盡,難怪你阿媽好放心你~
因為我老母知我好容易就放棄,佢知道我唔捱得,所以唔會話行唔到就搭車,因為我唔駛佢講自己都會走去搭

Carrion 嗰間酒店好似真係好靚,我嗰時心入面係度鬧,點解變左做酒店唔俾人參觀,我淨係可以喺門口昅下

場波,住過嘅albergue,仲有行過嘅路,大家都經歷過,但係體驗就好唔同,所以camino真係好奇妙。一百個人行有一百種唔同既經歷
個陣book 左有間有單人房既albergue
二十五歐到
但佢話要朝早六點先開門
我話唔得, 我五點就要出發行
個婦人仲打電話幫我問仲有咩地方有得住
好似有間albergue 係五歐
但個排日日爆40km 行到死死下
又腳傷又要食止痛藥
想搵個好舒適啲既地方休息下
跟著就book 左, 個婦人仲擰晒頭話好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞