西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

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2019-01-31 19:03:50
玩返亞洲近啲呀~
坐飛機去西班牙來回都冇左兩日,
行camino嘅話,要有嘅假期就要更加多
2019-01-31 19:19:02
淨係來回機票+去起點交通都已經5~6千蚊, 又要搭十幾個鐘機, 坐到屎忽都痛.
歐洲D人去西班牙, 就好似我地去日韓台咁, 搭2~4個鐘, 點都到, 又有廉航
去行嘅亞洲人黎講, 韓國人>>>台>日>中>港...都有遇過馬拉人,越南人
2019-01-31 19:25:05
不過前排我check 5月中去 巴塞定馬德里來回機票, 有3千8嘅
2019-01-31 20:00:38
又真
一來一回
2019-01-31 21:15:17
番黎追文
2019-02-01 01:16:16
大約就係噚晚訓覺之前,可能係因為觸景生情,我突然好想見返之前一齊行過camino嘅人,
然後就一路係到諗以前啲人去曬邊:


大叔已經行過左 Leon,如果佢唔放慢腳步嘅話,應該唔會有機會再見到佢。

Charle係 Burgos嗰陣就已經撘左車去 Leon,依家離我更遠,更加冇可能會重遇。

仲有好多好多人,例如寶兒、李小龍、韓國姐姐、韓國三人組全部都唔見曬,而且有好多人都係不知不覺間消失左,想正式講句掰掰都黎唔切。

仲有機會重遇既熟人好似就淨返Josan同姐姐:

Josan只不過係快我十公里左右,老實講,要追嘅話冇話唔得,雖然係辛苦啲但係應該追得上。

而姐姐就落後我三十幾公里,我停低一兩日嘅話佢就可以追上黎。


跟住另一個問題又出現喇~

到底應唔應該為左其他人而改變自己嘅節奏呢,明明講好左係一個人嘅朝聖之路,點解依家好似變左唔識朋友唔得 ,好似自己一個人行就好冇意思咁,每日都要就住其他人嘅速度同計劃。
諗深一層,其實會唔會係因為嗰啲人唔值得我等,所以我先一直自己行冇揾到同伴,如果我遇到一個值得去等嘅人、一齊行會好開心嘅人,咁我就自然會心甘情願咁去就嗰個人嘅節奏。


由Sahagun 去Leon 接近60km,噚日講過Hitoshi 伯伯打算用兩日行過去 ,即係每日行30左右,當時對我黎講可以話係自殺,根本就行唔到咁多。

之前我每次行完30之後都會行返兩日20,算係俾隻腳唞下唔駛日日搏命,我都係去朝聖咋,無需要搏盡無悔掛。

所以嗰時心入面已經知道,好快就會同伯伯掰掰,加上噚晚突然又有種想見返啲舊人嘅感覺,所以我就做左一個好突然嘅決定。




Sahagun呢間庇護所八點前就要 check out,
七點鐘嗰陣,我同伯伯講左再見之後,
慢慢攞啲麵包同餅乾出黎食早餐。


去到七點半嘅時候,好多朝聖者都已經走左,只係淨返一啲行得好快或者只係行好少既人(即係我),
大家都好悠閒咁食嘢執嘢,感覺一啲都唔似朝聖,反而好似準備去郊野樂行。

我今日決定左要去Bercianos,一個距離Sahagun只係十公里嘅村仔,
即使係我每小時行四公里,亦都只係要兩個半鐘就行到去,而庇護所開門嘅時間係兩點,所以我要慢慢將呢10k嘅路hea六個鐘。

我目送所有人離開曬,庇護所淨係得返我同埋幾個等緊托運嘅背囊 ,我見今日時間咁多,所以就等到超級市場九點開門,買啲嘢食先出發。


喺度等超級市場開門嗰時,我喺個鎮週圍行黎行去,本來諗住參觀下噚日未去嘅教堂,臨走之前做下遊客。

點知全部景點都係九點十點先開門,依家咁早真係乜都冇得做,最後只係可以坐喺camino側邊,一邊食西北風,一邊望住其他朝聖者行過(其實係我望佢,佢望我,啲人可能係度諗點解有個傻佬坐左喺路邊)。






大家都係呢個牌面前影相,打卡話自己已經行左一半,而我就坐左係側邊攝鏡。


一路望住其他朝聖者行過,基本上都係從未見過嘅新臉孔~~

我今日決定只係行10k,最大嘅代價就係要同之前一路上見到嘅人分開,好大機會都唔會見返呢批舊人。

其實真係好矛盾,行慢啲係想見返姐姐呢個舊人,但係咁就要同依家見慣見熟嘅舊人道別。


去完超級市場之後,開始落毛毛細雨,但係我已經hea左成個幾鐘,唔想再等落去喇所以就照行。
一路行雨就愈落愈大,我想行慢啲hea到一點先到 Bercianos,但係我發現原來要行慢啲都唔係咁易嘅,無論我點樣放慢腳步,始終都係保持一個鐘四公里嘅速度,真係好奇怪。


今日行左二個半鐘,全程都冇人yo我,而我又冇主動去 yo人,原本係應該平平無奇咁行完呢10k。

但係可能連個天都覺得我太摺,所以要俾啲嘢我做吓:當我行左大約5km嘅時候,竟然俾我係路邊見到部電話 ,咁我執起佢諗住打返俾個機主,點知部手機又上左鎖。 所以我就一路攞住人地部手機行,一路等嗰個人打返自己手機號碼過黎。


結果隔左成個鐘之後,喺我就快行到 Bercianos嗰陣,部電話終於響喇!


講嘢係一個淨係識法文嘅女人 ,而我一直同佢講"only English, no French!",完全溝通唔到,所以傾左冇幾句就收左線。

咁我就問下前前後後有冇人識法文啦,平時見到咁多法國人,點知今日就一個都冇。

我再行多冇耐就去到Bercianos街口間Bar,電話又響喇,今次佢搵左一個“識講英文”既朋友,但係講完都係完全聽唔明,我續個續個英文字讀出黎:B-e-r-c-i-a-n-o-s 無理由吖!我嘅發音都唔係咁差啫,點解聽極都聽唔明。


最後我問曬Bar入面所以人,有冇人識講法文,估唔到收銀個姐姐竟然識講少少 ,咁我就擺左部手機喺間Bar度等嗰個人自己返黎擺返,成件事先告一段落。



咁既然都己經係間Bar度,我就嗌左杯咖啡,又坐左接近兩個鐘等庇護所開門。

庇護所開門五分鐘之後我已經去到門口,嗰度有成四十八個床位,但係我排隊嗰陣已經排到尾十。

可能係因為呢間庇護所係donativo,而且包早晚餐,所以特別受朝聖者歡迎,大家都一早黎呢度排定隊,我仲咁老定係 Bar度坐住等,差啲就GG。

排隊既時候本來我都冇諗過會遇到舊人,點知捽清楚隻眼睇下,竟然係李高恩!


第一個係腦海浮現嘅諗法就係,估唔到今日會遇到識人,都幾開心~~第二個諗法就係,點解住呢度既係高恩,而唔係女神架?!


原來女神今日住左另一間庇護所,因為佢係寄背囊咁行路,所以好多時都會訂好庇護所然後行過去,而今日呢間就冇得事先預約,所以女神同高恩今日就分開住,聽日女神先搭返車去會合高恩。




今日訓隔離床係另一個韓國姐姐,佢個名叫允貞,我一放低個背囊,撻落張床到,佢就好驚訝咁話,疑!?又見到你嘅,好耐之前見過你,估唔到依家係呢度又會見返。

但係我嗰時心諗“吓?camino 上面唔會有猜猜我是誰啦~~弊喇,我完全唔認人喎,幾時見過呢個人呢?”到最後我都係唔記得嘅,不過以允貞嘅講法就係Burgos 之前,所以都應該係好耐之前。


其實camino上亞洲人始終係少數,而唔係韓國人嘅亞洲人就更加係少之又少,所以佢記得我又唔係咁出奇。
2019-02-01 01:33:11


落左半曰雨,去到下晝五點雨先停左,但係洗左嘅衫始終都係唔乾。
我又出左去四圍行下,順便搵個冇乜人嘅地方捽藥油。


嗰晚庇護所嘅晚餐係排骨paella ,其實黎左西班牙咁耐,我都未正式食過西班牙炒飯,因為一般朝聖者餐都唔會有呢味菜揀,而去餐廳單點paella都係兩個人份量起跳,所以至少都要食二三十歐找數。




今日居然可以係庇護所食到paella,
而且係donativo,
味道仲要好X好食,
唔知係因為肚餓既關係,定係因為個廚師勁抽,我之後係西班牙其他地方都食唔返呢種味道,




(因為實在太好食,我一食就食左三碟 )


第一次食嘅西班牙(冇海鮮)炒飯竟然係最好食嘅。


食完飯之後要祈禱,祈禱完之後先係全晚既高潮,就係要捉人出去唱歌。



最抵死嘅係,佢唔係隨便抽人出去唱,而係每一班人都要用自己嘅語言唱返自己嘅歌,

所以西班牙隊同意大利隊人丁最旺盛(之後聽返Josan講,佢話佢前一日計埋自己淨係得三個西班牙人,好奇怪 ),

而黎自亞洲嘅所以人都要solo,淨係得新加坡姨姨Heidi唔知點解可以join美國隊。


頂!港日韓都得一個代表(高恩又冇黎食飯,所以韓國得允貞自己一個人),係人都知我係怕醜草啦,仲要我係咁多人面前獻唱,真係仲緊張過考公開試。

依家集思廣益,如果下次又要係外國人面前唱廣東歌,應該要唱啲乜?!認真

我R爆頭都諗唔到,最衰就係個host冇唔記得我係香港黎,所以就硬住頭皮出左去唱真的愛你,唱到黐曬脷根,廣東歌嘅一世英名就毀左係我手上,認真尷尬。


嗰晚真係好攰,明明都冇乜行過,點解呢
2019-02-01 16:32:12
最後只係可以坐喺camino側邊,一邊食西北風,一邊望住其他朝聖者行過(其實係我望佢,佢望我,啲人可能係度諗點解有個傻佬坐左喺路邊)。

通常覺得你休息緊or受傷
有d人4, 5點就起身出發,但佢地可能會休息多d
2019-02-02 09:24:22
好似冇乜人會係路邊坐咁耐
2019-02-02 10:15:24
庇護所包早餐,所以今日都冇話特別早就出發,同平日一樣照常七點幾出門口。

因為出面一直落雨,大家都着返件雨褸先出去,而我就連雨褸都冇帶所以就幫背囊笠返個雨罩就算。

黎西班牙之前,我冇諗過呢度嘅雨係大到要着雨褸,而且我本身就唔鐘意雨褸,着住嗰時真係焗到出熱痱,所以淨係帶左把遮出黎。 雖然依家幾乎每日都落雨,但係我又懶得一路擔遮一路行山,所以到最後都係入左城做遊客嗰陣先攞把遮出黎用下,安慰下自己把遮都冇白帶嘅。


今日條路又係幾乎全平路,一條大直路行 26km去Mansilla de las Mulas,算係叫做一個中型鎮仔。

因為沿路風景都差唔多,而且又一直落雨,所以我都冇乜點影過相。


一路行我就一路聽真的愛你,因為噚日唱完首歌之後,我先發現原來我係唔記得歌詞嘅,既然我咁多時間所以就背下歌詞啦,結果同一首歌單曲循環左兩粒鐘。


行平路另一個問題就係行到個膊頭好痛,可能係因為個背囊太重,或者行路姿勢唔啱,膊頭痛嘅問題一直都解決唔到,每次一咩起個背囊就行到想死。

所以行平路嗰陣,我就會反手攞住支行山竹,喺背後拓住背囊嘅底部,幫輕下個膊頭,全條 camino好似淨係得我行得咁奇怪。

講返條路,其實法國之路有唔少路段都係古羅馬公路網嘅一部分。正所謂“條條大路通羅馬”,雖然羅馬人對文化既貢獻冇希臘人咁多,但係羅馬人就係好優秀嘅工程師。

當時羅馬帝國為左方便管理帝國入面唔同省份,除左喺意大利起左好多公路連接首都之外,仲係其他省份起路方便通訊同運輸。 而羅馬人既工程技術好精準,起好嘅路無論係疏水、耐用同質量方面都係頂尖,修建好嘅道路可以經歷唔同時代嘅考驗,所以就算去到今時今日,歐洲有啲主要公路都係按照當年羅馬帝國嘅公路網起喺上面。
法國之路有重疊當年羅馬人建造嘅Boudreaux~Astorga部分,亦即係未有朝聖之前就已經有條路係度,只不過後來興起左朝聖嘅傳統,大家就由歐洲各地出發,一路向西走到去Santiago。好似前幾日既17km其實就係Roman roads嘅一部分,雖然全條路好似好無聊,但係以前既人亦都係行同一樣嘅路。
(因為冇嘢講,俾我介紹下條 camino攝時間 )

不過點都好,今日一樣行得唔輕鬆,本來想每五公里就坐低抖下,但係因為不斷落雨而沿路又冇避雨嘅地方,所以就焗住一直行冇得停。


行左大約一半嗰時,突然有個人yo我,呀,原來係噚日住同一間庇護所嘅允貞。

可能係因為大家都行得好悶,所以之後一半路我地就一齊行,傾住計咁行時間又好似真係過得快啲。

允貞同其他讀緊書既韓妹韓仔唔同,佢係辭職過黎行 camino嘅,之前好似係做釜山電影節嗰啲嘢,唔知係統籌定係策劃(其實有乜分別 )。

但係佢就住喺蔚山而唔係釜山,唔查下地圖我真係唔知邊度黎。

咁既然允貞喺做電影嘅,我就講左近排睇過嗰幾套韓國電影啦,有“屍殺列車”、“逆權司機“、“軍艦島”、“與神同行“……唔數都唔知,原來我都睇過幾多韓國戲,就連允貞都有啲驚訝。

然後又講到佢最鐘意既電影係邊套,佢就話係意大利嗰套“一個快樂的傳說”,咁我就好興奮咁話, 係呀係呀~套電影真係幾好睇! 我睇嗰時都好有感覺!不過再諗深一層,我呢個簡直就係宅男嘅表現,如果唔宅,又點會有時間睇戲,我咁容易就自爆左。

嗰日大約一兩點行到Mansilla,公營庇護所勁簡陋,啲碌架床好似已經用左十幾年咁,成間木屋都搖搖欲墜,每行一步個木地板同啲樓梯ee聲就好似要冧咁,而個廚房就長期俾一班韓國人佔據住。


依家諗返,好似就喺噚日Bercianos行 10km之後,我先開始見到呢批韓國人,冇諗到之後仲有漫漫長路要對住佢地,從此就走上爭廚房用嘅不歸路。

庇護所嘅負責人係一個肥大媽,講嘢好粗魯但係其實人好好,之後晏晝落雨嗰陣,佢就幫大家收返曬啲衫入屋裡面,雖然啲衫都係唔乾,但係至少唔駛仲濕過之前。 大媽話噚日亦都有個香港男仔住左喺度,我心諗,吓?一路都冇聽過前面有香港人喎,無理由我每日行咁少都可以追到人地掛。






Mansilla呢個鎮仔都幾靚,可惜落住雨,
影相睇落就好灰,而且我其實唔係特別享受雨中漫步,毒自一個一啲都唔浪漫 ,所以行左陣就返去食飯。

晚餐就係煮曬背囊入面所有既食物,因為聽日就去到 Leon,大城市既庇護所通常都係冇廚房用,所以無謂一直咩住成堆食材入城。而且去到Leon,應該點都要出去食餐飯慶祝一下,順便補給。

我貢獻左意大利粉同罐頭露筍,允貞就出左番茄酱同罐頭蘑菇。隔離煮緊飯嘅西班牙大叔見我地雞手鴨腳咁,就拔刀相助,首先用把菜刀強行開左個罐頭(因為冇拉環,而且又冇罐頭刀),然後又出手幫我地煮意大利粉,睇手勢好專業咁。隔離枱班韓國人就捐出佢地食淨嘅炒牛肉粒、麵包同啤酒,令本來唔夠食嘅晚餐變左好似好豐富。



大叔佢地就係度整緊 tortilla,雖然淨係得蛋同薯仔,但係整落都幾花時間同工夫,我都係出街食算喇~ 四個大叔入面我淨係記得戴眼鏡嘅叫 Alonso


嗰晚係歐聯決賽,皇馬對利物浦,好多人都落曬 Bar睇波,就連允貞都拉埋班friend去睇(但係就冇叫我一齊去 ),咁我就留左係庇護所同肥大媽一齊睇波。





估唔到大媽都識得用電腦上網streaming,仲要搵到一個網速唔錯嘅。 而佢就一直話 I hate football,一直係度睇場波。


以前咬人蘇仲係利物浦嗰時,我都幾鍾意佢隊波,不過依家除左世界盃之外,我都已經唔睇波喇。所以我都冇乜話要支持邊隊,唔同大媽話曬都係西班牙人,點都要支持返皇馬嘅。


最後場波皇馬先入一球,利物浦追返一粒,然後皇馬換入左 Bale就靠佢連入兩球,3比1嬴左場波,成功衛冕歐聯。Bale入嘅第二球真係世界波(其實我已經唔記得係點入,我淨係記得個入球好靚 ),個個人見到佢入波都哇一聲。埸比賽完左之後大媽就趕人返房訓覺,其實庇護所係九點鎖門既,不過見今日係歐聯決賽,大媽就留到十點,等所有朝聖者睇完波返歸喇先鎖門。
2019-02-02 17:17:39
又無跟蹤狂跟蹤你, 點會知你坐咗幾耐
2019-02-02 20:07:37

行平路另一個問題就係行到個膊頭好痛,可能係因為個背囊太重,或者行路姿勢唔啱,膊頭痛嘅問題一直都解決唔到,每次一咩起個背囊就行到想死。

所以行平路嗰陣,我就會反手攞住支行山竹,喺背後拓住背囊嘅底部,幫輕下個膊頭,全條 camino好似淨係得我行得咁奇怪。

errr, 唔記得你個袋咩樣...如果係一般行山袋, 有腰帶個種, 有無睇過係點孭?
首先要拉實條腰帶, 之後肩帶要拉到成個袋貼身就夠
我一開頭行都唔識孭...孭到同你一樣膊頭痛, 第3日去風車山路山遇到一對葡萄牙老夫婦, 個老婦識D英文, 就同佢吹下水, 行行下, 佢老公叫停我, 幫我tune個袋嘅孭帶, 之後就無再肩痛過

參考呢個網
http://100mountain.com/shop/index.php?route=pages/pages&pages_id=10
2019-02-02 21:39:43


我嘅背囊,迪卡儂30L(冇錯,30L裝到11kg嘢),可能係因為個背囊太細,所以條腰帶係冇可能去到盤骨位,belt係形同虛設。 而且我又太廋,就算條帶拉到最盡,都仲係有好多空位。
2019-02-02 22:18:55
又係迪卡儂一份子
不過你條腰帶去唔到盤骨位都幾唔掂喎, D重量咪聚哂落膊頭 , 唔怪得你痛#
2019-02-03 00:36:03
所以我呢五十日絕對體會到朝聖嘅痛楚
其實屋企有個50L,算叫做好咩少少,但係個背囊太大撘ryanair嗰時要托運,所以就冇帶佢出黎。 如果唔係一定會輕鬆好多。
2019-02-03 00:58:02
Ryanair 捉得超嚴, 好麻煩, 登機證又要自己印定先, counter checkin 好似要畀錢?
2019-02-03 01:20:49
要呀,之後我係庇護所搵人幫我印張登機證,同啲職員指手劃腳google translate埋先溝通到,但係就好好人彩print唔收我錢
2019-02-03 01:22:40
呢段路係曬到痴線.....
成七定八公里好似...
2019-02-03 01:31:49
俾你睇個日我既筆記
我都有經過呢個動物農莊, 但個晚就去左carrion
最後住左全程最貴酒店,食左最貴既一餐飯

14/9/2018

12th day
Itero de la Vega to Carrion de los Condes (31.5km)

這幾天走的是平路,這對雙腿很好休養,雖然一天走上三十多公里實在很難說得上休養甚麼,但有平路的話自然比上山下海來得容易多了。畢竟大腿筋很疲憊,要是不吃止痛藥的話也許走不下去。下坡的話對膝頭負擔太重,平路的話是還可以。

今天有一段十五公里的大直路,就在馬路旁走著,開車的話僅僅是十五分鐘的時間,我們卻在烈日下孜孜不倦的走了數小時,除了痛苦以外還相當令人眼盹,萬里無雲,猛烈的陽光照下來使人昏昏欲睡,可是心底卻明白除了往前走以外,其餘沒有別的選擇。很多人討厭這段平坦的道路,甚至很多將之跳過,那是我首次踏在朝聖路上,還沒打算將任何地方跳過,而且對現在的我來說,平坦的路反而最為易走,最好就讓我一直走著就這麼的到達終點。

我總是想著可以到達終點,乘商務機位回到自己的城巿,於這裡我已經走了十二天了,還有十六天要走,旅程過去了七分三,過了三分一,未到一半。說漫長,剩下的路也許真的漫長,還有數百公里得走,想想都頭痛之事。我搞不清這旅程有甚麼趣味可言,甚至覺得很痛苦,清晨摸黑寒風中趕路,中午烈日當空,albergue 人頭湧湧而且晚上總睡不好,小鎮幾乎甚麼都沒有,只有一兩間albergue 一兩間餐館,也不曉得這裡的人如何生活。

訂好了的hostel 說道只能於清晨六時出門,我說那實在太遲了,最遲五時半我便要離開,寧願跑去住附近三倍貴的酒店,早離開對我來說可是比甚麼都要緊,清晨走一小時,盡管寒冷,也比起在烈日下走著要捧得多,害怕陽光也許是多數人晨早出發的原因,當然趕路也是另一原因,特別是像我這些有著特別趕的時間線的人,每天只是走,留下休息,再到另一個目的地,除此以外沒有別的了。風光甚麼的遊覽之類的我都不考慮。來這裡只有一個目的,就是走完朝聖之路,其餘的一切說到底都是次要之事。

於酒店餐廳吃了當地特色的湯,和一塊西冷牛扒,點了紅酒後,竟然有正式的酒杯,侍應也讓我嚐了一點後才繼續倒,於大城巿的酒店遇到了應有的招待,盡管這不算便宜。大抵是朝聖路至今最貴的住宿,最貴的一頓飯,可是還是覺得物有所值,而且實際上說起來不那麼昂貴,有時候和朋友外出晚飯很容易就花了的金錢。那是相較albergue 跟朝聖者套餐而言。盡管能窮,可是能花費的話我相當會花費的人。










那是一家四星級酒店,也不是太出色,六十五歐元一個晚上,可是那已經足夠了,我不過需要一個地方好好休息,早點睡,早點起床,使能好好準備新一天的來臨。喝了湯吃了牛扒的我已然滿足,還在餐廳打包了兩塊麵包,萬一這天晚上醒來肚子餓著的話可以吃。甚至能泡一個熱水浴,泡到全身出汗來消除疲勞,但願雙腿也能消除疲勞,明兒能不痛的走著。
2019-02-03 01:36:34
hahah 個日我由Carrion de los Condes to Sahagun
行左接近40 km
高原啲平路其實好易行
2019-02-03 01:49:12
我老母同你老母調返轉
佢叫我頂唔順就搭車
但我最後隻腳幾痛都好
都堅持日日30 up 頂到終點
無搭過車
2019-02-03 01:56:37
Mansilla 我都有停
2019-02-03 02:01:43
個晚歐聯我都有睇
好奇妙種感覺
噢, 個晚歐聯你係camino 咁
2019-02-03 02:50:20
巴打真係搏到盡,難怪你阿媽好放心你~
因為我老母知我好容易就放棄,佢知道我唔捱得,所以唔會話行唔到就搭車,因為我唔駛佢講自己都會走去搭

Carrion 嗰間酒店好似真係好靚,我嗰時心入面係度鬧,點解變左做酒店唔俾人參觀,我淨係可以喺門口昅下

場波,住過嘅albergue,仲有行過嘅路,大家都經歷過,但係體驗就好唔同,所以camino真係好奇妙。一百個人行有一百種唔同既經歷
2019-02-03 03:21:41
個陣book 左有間有單人房既albergue
二十五歐到
但佢話要朝早六點先開門
我話唔得, 我五點就要出發行
個婦人仲打電話幫我問仲有咩地方有得住
好似有間albergue 係五歐
但個排日日爆40km 行到死死下
又腳傷又要食止痛藥
想搵個好舒適啲既地方休息下
跟著就book 左, 個婦人仲擰晒頭話好貴
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