西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
追返post

foncebadon間albergue瞓地仲舒服
間房睇落勁迫 瞓地好空曠又通風

上O Cebeiro嗰段真係勁辛苦
樓主你仲行多咁多

btw原來五月santiago教堂仲有搭棚
我七月到已經拆晒
唔係話整到2021年咩...

無吹水
Alto do Poio係一個好荒蕪嘅地方,成個地方淨係得兩間屋,兩間都係庇護所,如果唔係因為行 camino,如果唔係因為O Cebreiro間庇護所full左,我諗一世都唔會黎到呢個地方過夜。

雖然呢度乜都冇,但係就唔駛我行多3.4km去Fonfria,仲俾我遇返Andrea同Emilio,算係令我得到少少慰藉。

話說Fonfria間庇護所有80個床位,所以噚日我地已經打定輸數,萬一Alto do Poio都full埋,行到 Fonfria都一定會有地方訓,咁嗰日嘅總里程就會係44km。最後40km止步,我當時暗暗同自己講,有朝一日我會突破40km嘅!

由於噚日行左好多路,今日係休息日,冇人想再爆三四十公里,加上我地都想等姐姐追上黎(如果佢肯追既話 ),所以就近啲行21km去Samos算。

Samos亦都算係偏門路線,喺Triacastela可以揀上下路,去到Sarria之前就會合返。下路兜過去Samos行多6km,但係就平坦好行啲,我同Josan都認為避下人流唔錯,而且姐姐由O Cebreiro 行去 Samos亦都只係30km,算係能力範圍之內,所以就拍板行下路啦!

一出門口就已經落緊大雨,成個山頭都喺雲層入面,行左半個鐘之後啲雨先細返少少,其實呢段路嘅風景應該係好靚,但係今日太大霧所以乜都睇唔到,好可惜。

直到開始落山既時候,雨停左,我地行返落去雲層下面,成條路既風景靚到痴線。

山坡綠草如茵,睇落好似地毯咁,加上陽光穿透雲層,一束一束光線照耀大地,好夢幻。

呢度嘅景色同之前法國之路其他部分好唔一樣,

Galicia嘅特色就係山區,每條村落都散落係唔同嘅山頭,而佢地兩三間屋就可以話自己係一條村,算係西班牙國內獨有嘅特色。

加上Galicia 一年365日有200幾日都落雨,水份充足,所以成片山區都係綠油油,而嗰度啲人就因為近地濕氣太重,所以起左好多高腳屋避潮濕,體現到古人既智慧。

不過,我地行到殘曬,落山呢11km行左三個鐘先行完,去到Triacastela嗰時點左杯咖啡坐低唞下。

Bar入面好溫暖,之前一路行又濕又凍,除低件褸之後先發現原成件褸內外都濕曬。

Tricastela係大村,大部份由O Cebreiro 行過黎嘅朝聖者都會停係度,我地繼續行嘅話就可以避開噚日班朝聖跑手,所以死都唔可以訓呢度,GOGOGO!

最恐怖既係,我地離開Triacastela嘅時候,已經見到Ellie達陣行緊去庇護所check in,哇,駛唔駛咁快呀!

Eille嘅起點比我地遠8km,依家未到12點就已經行到,係咪搭車架?! (我地今日又有啲過份嘅,八半先出門口~~~ )

其實行去Samos嘅人比想像中多,前後都見到唔少朝聖者,不過我地今日就冇驚過Completo,一間咁偏嘅庇護所竟然都有80個床位,而且仲要係donativo,算係良心企業。

沿路風景就冇乜好講,都係一直淋雨,一直同泥路搏鬥。

今日我愈行愈頹,只係想快啲行到 Samos結束呢日,連相都冇乜點影,所以直接帶過。

去到Samos嗰時已經就快兩點,行行下竟然追到Emilio,問下先知佢今日既目的地都係Samos。 雖然Emilio今朝好早就出發,但係佢一出門口就行錯路,出面又黑又大霧,結果佢要用自己既創意一直向西行,又真係俾佢行到黎呢到。

再行多冇耐仲見到個banana bag,原來Andrea一樣係行去 Samos,所以我地呢個Alto do Poio兄弟幫今晚全部都係訓 Samos。

Andrea照樣一邊擔遮一邊行路,camino上見到雨遮真係好罕見,但係今日竟然一見就見到兩把遮。Andrea同佢嘅意大利朋友竟然一齊擔遮,絕對係camino上十年難得一見既景色。

Samos係一條好細既村仔,成條村分左做兩部分,一部分係屬於修道院嘅地方,另一部分就係唔屬於修道院嘅地方。

個app話Monastery of Samos is by far the biggest treasure you'll find in this locality. 其實就連今晚要住嘅庇護所亦都屬於修道院嘅一部分。

一行到入村,我就聽到有人大嗌我個名,擰轉頭望,我見到允貞同女神喺餐廳笑住同我揮手!

真係好很開心!!!

Astorga之後就冇諗住可以見返啲韓妹,落後一日其實都冇乜機會再見到,不過噚日既40km改變曬一切,令我可以追返一日既路程。

依家諗返,O Cebreiro發生既所有事都唔係咁衰,悲歡離合住住都係咁突然。

簡單傾返幾句之後,韓妹就要繼續行去 Sarria,所以我地仲相差半日既距離,不過我相信我之後係會追到上去嘅!

洗完衫沖完涼,Josan、Emilio同我三個一齊去食朝聖者餐,我開始覺得啲嘢食之所以咁好味,其實係因為我呢幾日行得太辛苦,變左食乜落肚都好似山珍海味。

不過,佢嘅前菜係幾特別,竟然係青口。

黎到靠海嘅Galicia,開始有得食海鮮,而本地最出名嘅海鮮喺八爪魚,過幾日就行到嘅 Melide 就係一個專食八爪魚嘅地方。

我地食完飯之後姐姐已經到左,但係佢去左另一間餐廳食飯,咁Josan同Emilio就返左庇護所訓陣先(siesta),我就去搵姐姐吹陣水。

老實講,姐姐今日追返上黎一定係因為內疚,所以我同Josan表決去 Samos佢都冇意見。 不過佢就話噚日間庇護所好廢,沖涼房冇熱水又冇簾,訓覺嗰時又勁多人扯鼻鼾,所以佢已經得到應有嘅報應。

然後姐姐係咁埋怨今日間庇護所好潮濕,因為外面一直黃色暴雨緊,而佢訓嗰邊又有幾條曬衫繩,人地洗完啲衫一直滴水,搞到成地濕曬,鋪報紙都冇用。咁我就好細聲咁話,其實全部衫都係我同 Emilio 架。。。姐姐就發火:為什麼不擰乾?!不過佢就叫我依家千祈唔好去收衫,免得俾訓曬衫繩附近嘅人見到,然後圍毆。
參觀Samos修道院好貴要5歐,但係app都講到個 monastery 點巴閉啦,而且特登行過黎冇理由唔去睇下啫(Josan同姐姐就係唔睇 ),咁我同Emilio就參加左佢個導賞。

參觀修道院係要跟住個神父行嘅,加上佢只係講西班牙文,我完全唔明自己睇緊啲乜,呢5歐真係有啲唔值,你諗下喎Burgos Cathedral 都只係收4.5歐咋~~

導賞完左之後仲有個彌撒,我又唔知點解俾 Emilio 拉埋一齊去參加。呢個已經係我camino 上第四個 mass,依然係全西班牙文,依然悶到抽筋。

嗰晚我同Josan、姐姐、行路速度同我一樣嘅韓國姐姐去Bar吹水。回憶一下,我喺camino 第二日遇到姐姐,Logrono前後識左呢位韓國姐姐,Tosantos識 Josan,呢度全部人都係Burgos之前就識落嘅老屎忽,真係好難得。

之後我諗都唔會再遇到啲咩舊人,淨返既得羅馬尼亞人、女神同高恩係Burgos之前認識。

Foncebadon 間 albergue真係幾有 feel,永遠都係donativo最正

我都唔想行咁多。。。床位大戰輸左,焗住要繼續行

原來係七月拆
你一定無入Leon 個Cathedral... 收好貴,無朝聖者價
而且無Burgos個Cathedral咁多野睇
冇入到,想入去嗰時佢閂左門
睇翻record, Leon Cathedral收6歐... 但入面我記憶中+埋相,係好普通嘅Cathedral. Burgos 入面正d.
可能我地都俾 Burgos縱壞左
咁Burgos 正價就貴過Leon嘅, 所以佢入面多野睇D係啱ga
睇完Burgos 睇Leon 再睇聖家堂
就快行到Santiago,仲有冇巴絲追緊,可以hi聲

行完法國之路之後就開始下半部分,雖然聽落唔 make sense,快好就會講到點解。

預告:(又up幾張相回憶下先)

聖家堂都值15歐嘅。。。
Lm
Lm
本身諗著停la faba 之前個鎮
好似打電話book 埋
但去到仲早未有得check in
咁就不如行多幾km 上去la faba
個陣都尾聲, 如果係初段可能會搏埋上 o cebreiro
個段路上斜咁辛苦
分開行又會好啲
加上我個陣隻腳已經好傷, 上斜要就著就著, 落斜痛到仆街
total?
要趕返工我都唔想
day 19 我停咗喺Trabadelo, 出咗好多水泡, 但無筋骨痛
你個陣行左幾多日?
我係二十五日到終點
9月13到SJPP, 10月7到Santiago
過咗Leon 已經無哂識嘅人,下次我要行慢d
睇到一半,好有興趣自己去行下
但係又驚行唔到
想問下你係香港嗰時係咪都有行開山?或者做開運動?
因為我本身無點做運動,好驚行到一半就頂唔順
多謝支持~~好值得去行呀!

我冬天嗰時每個月都會行一次山,不過都係10km以下。 然後平時都冇點樣做運動,由尖沙咀行去旺角都覺得遠。

西班牙行山舒服過香港好多,冇咁潮濕,就算三十幾度勉強都可以行。我一開始行短短地都想死,但係行左兩三個禮拜之後就可以愈行愈遠,可能係因為身體慢慢適應左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞