前言:Leon之後好多新人加入,同埋我呢幾日又做埋啲奇怪決定,搞到之後遇到啲人都唔同曬。
不過,呢三丶四日遇到嘅人亦都好大機會同我一齊去Santiago 衝線,因為仲有十幾日就行到,好快就行完,所以呢一段路感受真係好深刻~~
朝早食完麵包之後,又係同允貞一齊出發,不過噚日大家研究過條路線,離開Leon行大約七公里之後,就會係命運交叉點,因為上下路嘅選擇會直接影響大家今晚訓既地方一唔一樣。
上路係沿住公路行,由交叉點計起,要一直行至少廿幾公里路,然後先至可以再揀返山路或者公路。
下路係山路,雖然風景靚啲而且冇廢氣,但係要行多4km,計返都要成個鐘,加上呢段多出黎既路要喺聽日行,所以如果揀下路既話,聽日就要行33km,亦都會破左我暫時嘅紀錄。
今次嘅決擇同以前唔一樣,因為以住大家嘅選擇其實都一面倒,唔會話有啲人鐘意咁行,另外啲人就唔鐘意,所以好多時大部分人都會揀返一樣嘅路。
但係今次就真係50/50,唔少人都覺得行多4km實在太多,而且第二日仲要爆三十,所以寧願行公路都唔揀靚啲嘅山路。
Josan就一直以黎都鐘意兜路,所以唔駛問都知佢會揀山路,允貞同其他韓國人就揀公路,為左聽日就唔駛行咁遠路。
雖然我都心思思仲未決定好,但係就覺得要行自己想行嘅路,唔好因為人地行邊就跟住行。
Leon出城呢段路真係悶到抽筋,佢條行人路只係勉強可以俾兩個人並排行,肥啲都會迫左出馬路,如果有人迎面行黎就更加煩,要避來避去。
而且行行下仲要穿過工業村,考察一下西班牙嘅工廠同經濟~~點解入去 Leon嗰陣就咁舒服,出城嗰時就咁白痴。
不過高原嗰一段其實我就習慣左,有時候條camino 嘅風景就係唔啱睇,並唔係全程都咁精彩。
(又俾我見返哈比人屋仔
)
允貞離開Leon之前想去寄張明信片,所以我地就搵左間郵局買郵票,好似都唔平,寄去韓國都要接近兩歐。
鎮嘅盡頭有成批Cafe,大家都坐曬係度食早餐,唞夠先繼續行,亦都可以諗下之後應該要揀山路定車路。
英國人Nick同允貞嘅兩個法國朋友都坐左係到食早餐,咁我地又搭檯坐低唞下。
之前一路都冇提過 Nick,其實佢係羅馬尼亞人既friend,之前我係Hontanas同佢都有一臉之緣,但係去到今日先再撞返,而我地一開口就傾到羅馬尼亞人:
我係itero同佢掰掰之後,佢就繼續攞住佢嘅單反同 laptop,日日爆三十,早我兩日就已經去到Leon。但係轉折就係呢度發生鳥,因為羅馬尼亞人每日行太多,所以佢依家行到全身傷患,頂唔順之下佢就問老闆可唔可以請多一個禮拜假,估唔到佢老闆好好人咁話:你慢慢行完先返工啦!所以羅馬尼亞人依家就用龜速前進,每日只係行十幾公里。
我諗,可能佢都掛住啲舊人,已經唔知道當初點解要行咁快,所以就一於行慢啲等埋我地。
(我睇返Atapuerca嗰日嘅相,原來Nick已經出現左係我部相機入面
)
去到命運叉差點,我同允貞好快咁掰掰左之後,佢就要行快啲追返佢啲法國朋友,而且我發現其實好多人都行上路。
不過,我就揀左風景靚啲嘅下路,重新出發,感覺好似好耐都未試過自己一個人行過咁(其實計埋先兩日
)。
沿路嘅風景有啲似返去Burgos之前咁,雖然理論上,呢度仍然係屬於乾燥嘅西班牙中部高原,但係一兩日之後會行返入山區,當中有法國之路最高點Cruz de Ferro,同埋屬於Cantabrian Mountains一部分嘅O Cebreiro。
少少地理資訊,位於西班牙北部嘅Cantabrian Range長300公里,平均高度超過一千米,係一條重要嘅分隔線:
山嘅南面就係啱啱行左一個星期嘅中部高原,氣候又乾又熱,
而山嘅北面就背山面海,所以有大量雨雪,亦都係西班牙人嘅避暑勝地。
因為依家正係向山區進發,所以景色同天氣都會開始有變化,再唔係一路望住農田或者工廠。
行左無耐 Josan追到黎,我地一齊行左陣佢又去左bar啤一啤,我見唔係好攰所以就繼續行。
之後Nick都追到上黎,咁我地又一齊行左陣,其實我地一直以來都冇傾過計,所以今日係第一次(亦都解釋左點解我一直都冇提過佢)。
Nick以前做過警察(唔係散仔,高層嗰啲),當年未回歸之前仲派過黎做英國駐港警察,之後佢走左去做航運業,大貨輪嗰種,亦都黎過幾次香港工幹,不過全部都係英屬香港嘅年代。
雖然依家Nick都仲係做緊航運,但係佢知我知,香港既貨運物流已經走緊下坡
,曾經世上吞吐量最高嘅葵涌貨櫃碼頭已經俾大陸同新加坡超越左,所以Nick之後都冇再黎過香港。
我地又傾到羅馬尼亞人,今日佢同我地差唔到20km,所以聽日去到 Astorga就可以見返佢。
諗返都好笑,有時候,你會覺得聽日仲會見返嗰啲人,但係佢地可能就係咁消失左。相反,當你以為以後都唔會再見到一啲人,佢地就會係你面前一再出現。
Nick之後都停低左唞下,所以我又變返千里毒行,一鼓作氣就行到Villar de Mazarife,然後搵左間最平嘅庇護所。
呢間albergue不得了,5歐但係間房好靚,木造嘅床架同地板,張床褥好厚好舒服,而且望出窗風景仲好靚。
咁我第一時間就緊係同Josan 講,我呢間 albergue好正呀快啲黎住呢度~~(係喎,估唔到我今日仲快過佢達陣)
Mazarife呢條村唔大,行三個字就已經行完,而且下晝開始就一直落雨,落到訓覺嗰時雨都未停,所以全日都只係可以摺喺庇護所入面,煮下飯仔,訓下覺咁。
同房黎左一家三口嘅英國人,個老竇見到我係checkin薄上面寫Hong Kong,就話以前自己都係中電做過工程師,青山發電廠佢都有份幫手設計,不過呢啲都係回歸之前嘅事。
今日又會咁好彩,遇到兩個英國人都去過香港做野,呢個就係camino。
Josan遲我一個鐘之後先到,佢check左 in之後,我就懶醒咁問,間庇護所係咪冇介紹錯呢?
佢就難露難色咁話“okay la",
我心諗,吓?咁都係okay咋?
所以我就叫 Josan帶我去參觀下佢間房,一開門嗰下真係O左,間房好細不突止,而且張碌架床只係普通鐵床架,加上個窗好細對住條街,成個陰暗嘅環境就好似重慶大廈咁。
我就不停講 sorry,原來同一間庇護所唔同房係差咁遠,今次到我伏左 Josan,算係大家拉返平手。
為左證明我唔係有心伏 Josan,我都帶左佢去睇我間房,佢都覺得環境唔錯。
之後姐姐都住呢間庇護所,依佢嘅觀察就係咁:
checkin個職員原來係會大細超,如果黎嘅係西班牙人,佢就會帶佢地去重慶大廈,但係如果黎嘅係我地呢啲“外國人”,佢就會俾我地住高汁房。