西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
多謝巴打睇到尾
機場係馬德里呀~終於唔係坐ryanair,可以坐Iberia

但係我做唔到
應該一號飛(仲未買飛)
到巴黎留一日行下博物館再直落SJPP
不過仲未做RESEARCH
不如你問啦,有咩想知。
無追幾日一睇返就完咗
呢個post又差唔多完,大家差唔多又下個camino post見

大師弟巴打接力開post啦
有咩問唔怕講呀
我住嗰間喺花園晾都無人理
下個post再見
正有此意
有好多準備上既問題想問

今晚番去開個po先
你個間albergue仲有花園咁好...我個時住個間喺巴士站下面條街, 行去cathedral都勁遠
我住嗰間叫albergue fin del camino,要行半粒鐘先到catheral
不過好似係最平私營albergue,€9,隔離就有大大大超市同商場
原來我就住咗喺隔離, Albergue lacredencial, 我都唔知咁近有個商場...完全無行過去
之後我住albergue monterrey,啱啱喺你地兩個中間,#haha#不不過商場喺隔離我都冇去行過
懶得開新POST係度問下問題先
準備緊買裝備
衫褲諗住係decathlon 買
仲有D垃雜野會淘寶
行山竹過到去再買

但鞋同背囊你地係邊度買
因為覺得最重要係呢兩樣,唔敢買平野
但係又唔知邊度有得賣

仲有到時巴黎去SJPP程車 張車飛係邊度買
見你地個個都人話上網買
搵左個app 叫rome2rio好似幾好用,但係想知埋你地係邊買

最後一個問題係你地係帶錢去定去到先㩒錢
聽講銀聯㩒到但係唔係度度地方有

我到時開PO再總結下等之後既人易D搵
背囊我用迪卡儂50L, 但本身個袋重, 成2KG.

Paris to SJPP 火車飛我個時用Voyages-sncf.com 買, 成64歐

我個時係帶咗1500歐去, 有洗淨, 無用過ATM , book住宿用信用卡
背囊我都有睇你嗰款
係重d但係support幾好

鞋你買咩牌子?
講起鞋, 我買得最錯個樣野, 買咗ARCTERYX BORA MID GTX, 好鬼夾腳, 就係佢搞到我keep住出水泡.

個背包其實好孭, 又平, 粗用一流, so far我孭完去西班牙, 之後上埋富士山, 都無穿無爛, 去到發現唔少鬼佬都用迪卡儂
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/50l-forclaz/_/R-p-6561?mc=8300838&c=%E7%81%B0
背囊我用osprey atmos ag 50L,喺reecho開倉期買$14xx,好用推介

decathlon有款$4x一對嘅行山襪好著,我懷疑就係因為佢我全程無生過水泡
仲有黑色嗰款透氣雨衣都好用
仲有頭燈都唔貴,但我係淘寶買

鞋我著columbia特價款
駱駝漆地下有啲開倉舖,不過款唔多,觀塘仲有樓上舖都有啲
旺角都有好多行山舖 去開overlander同毅成

巴黎去spjj我好似係goeuro買,圍返港紙600左右

錢就換咗1500歐+開海外提款做後備
襪我都有睇中
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/forclaz-520-d-2/_/R-p-130050?mc=8384554&c=灰
呢對貪佢夠厚
到時應該外厚內薄著兩對廢時生水泡

仲有想問埋睡袋
應該都係迪卡儂買
但係諗緊買10度定5度嗰個
睇人講10 度limit5度夠做
但係最近睇嗰邊最低-1
佢地D屋暖過香港D屋好多, 而且有溫氣....真係好凍, 就著埋衫瞓
背囊:Decathlon 30L,好唔舒服咩到想死 ,但係就幾耐用,而且只係四百幾蚊。。。Osprey真係會好咩好多。

鞋:Salomón跑山鞋,幾舒服不過就唔耐着,好快着爛左,overlander買九百蚊。(襪既話建議你著住帶去camino嘅襪去試鞋,襪太厚會變相令鞋裡面嘅空間少左。襪有需要厚身啲,我帶左普通襪去,最後每日都要着兩對襪上路,而且啲襪磨到穿曬。 )

睡袋:Decathlon,15 °C,好輕得0.7kg,5月嗰時一樣訓到熱醒。

行山竹:幾乎全部人都係Decathlon 買,最平5歐一支,不過冇避震。

車飛我上SNCF官網買既,Paris去Bayonne 買定飛會平啲,Bayonne 去SJPP就唔會。錢就去到用提款卡攞錢,我用銀聯係每次要俾2至3歐手續費,不過差唔多所有地方都可以㩒錢,手續費最低係Caja Rural嘅 ATM。
我六月七月帶15度睡袋先啱啱好
依家真係唔知,有暖氣可能好啲啩
今日打波遇到個後生仔, 已經行咗兩次camino france, 一次6月, 一次8月開波...
佢有買本朝聖手冊, 跟住本手冊行每日建議嘅距離, 兩次未試過無床位. 去到大城市就住hostel, 兩日一夜, 玩下個大城市, 做下遊客開心下.
佢識落嘅fd, 仲黎過香港探佢
又update 下
琴日本身諗住買鞋+ 背囊
結果唔夠時間淨係買左對鞋
本來睇其它POST 話所羅門會好SIN 想買其它牌子
但係睇左幾間都揀唔啱
最後都係買所羅門

背囊都睇左幾間
本身係諗住平買decathlon 有個50L 2百幾
試左其它牌子又真係舒服好多
但係個價錢就唔係好舒服
始終應該無乜機會再用唔想買太貴
鞋係最重要, 一定要夠舒服, 唔銀腳, 頂腳, 夾腳.
袋就要有腰帶, 條腰帶一定要綁到落盤骨, 因為靠腰帶卸力. 支鐵唔好拆, 靠佢頂直你個袋, 唔係你膊頭有排受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞