西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
通常多咗我都留起廚房, 等下一批住嘅人食咗佢, 廢事拎
同感, 遮真係好無用, 好多時都大風, 根本擔唔到遮
之前係其中一站exchange過 基本上日日返學都見到backpacker
留名支持
我都好想行 但我係絲 又無乜朋友會肯一齊癲
但今年要grad喇 真係好想試下
你覺得一條女行會唔會危險?
路試遇到嘅人係咪都ok?
一齊
十大武器,唉
我都想去西班牙exchange
一個人去行好啊,有朋友係側邊你傾計個陣就會就住黎講,

而且其他人見你有friend一齊行緊,就唔會咁主動yo你~~

之後我去再其他地方玩,一次又一次覺得camino真係樂土,從來冇一條路有咁多好人咁安全:

個背囊放左喺路邊幾個鐘都唔會有人偷,有人受傷大家都會貢獻自己既藥物,無論發生乜嘢意外總會有好心人係附近。

朝聖者男女比例各一半,九成人都係自己一個出發,去馬啦!
我都帶咗把舊遮, 諗住用爛就丟咗佢, 但一次都無開過, 又帶咗返香港, on99
一起身,第一件事就係想一腳申落去斷手嗰個西班牙大肥佬,佢嘅鼻鼾聲係我有史以來聽過最大聲,

如果要用兩個字黎形容,就係:行雷。

一直以黎我都覺得訓dorm聽到其他人嘅鼻鼾對我無影響,直到噚晚我先知道咩叫做鼻鼾聲,

最慘就係因為訓既係八人房(之前仲因為八人房而開心),啲聲完全密封左係呢個細小嘅空間。

我係床到碌來碌去等到兩三點先訓得著,其他人就頻頻上廁所,大叔話佢諗過出去訓梳化,點知出面已經有人訓緊,總之就係I'm not alone。

之後我歸納左會打鼻鼾嘅三個基本條件:1.男人 2.過肥 3.上左年紀。而斷手既就符合曬以上三個條件,所以佢嘅鼻鼾驚天動地係有原因 ,而我地亦都封左佢為“打呼王”。

上面呢條就係皇后橋鎮嘅皇后橋

噚日嘅政治風波後我就知道有唔妥,今日出發嗰時問題就開始浮面。

姐姐話佢執嘢執得慢,叫我同大叔行先之後佢再跟上,換句話說,即係佢今日(或者以後)唔想再同我地行,你地兩個臭男人行開啲啦。

所以我地兩條友就七點半就出發,而從今日起,我地就好少三個人同時一齊行。其實,之前幾日一直三個人行,唔知點解其他朝聖者成日都認為我地係一家人,我地每個人嘅年齡都相隔十幾年,可以話係三個年齡層嘅人。

冇錯,大叔嘅年紀同我老竇一樣,但係我地嘅互動一啲都唔似父子。

姐姐睇落真係好後生,似廿八九歲三十都未過,但係邊有夫妻望落咁生保架。

大家分開行之後,其他人就成日問:

Where is your father?
Father and son?
Where is your husband?

都咪話唔尷尬。 但係一切已成過去,依個家已經破碎左,由呢刻開始總有一個家庭成員唔係到。

又講左其他嘢。出發!(呢個時候,我又要為我陣亡嘅底衫褲默哀一分鐘)

呢個補給站係靠捐贈營運,有水呀零食呀水果呀。因為我唔想捐錢,所以就咁係到坐下就繼續行~

講翻今日條路,由Puente la Renia 去 Estella只係需要22km,亦都跟住34-days schedule嘅進度。

頭七日由SJPP去Logrono遇到喺人都差唔多,因為大部分比較有趣嘅市城都係嗰幾個,所以大家嘅選擇都差唔多。

Estella(星星鎮)亦都係一個熱門嘅住宿點,噚日遇到嘅幾個台灣人、李小龍全部嘅目的地都係嗰到。

話說李小龍噚晚約左兩個台灣女仔朝早一齊出發,其實個兩條女想自己行,但係佢地又唔拒絕人地,所以李小龍就理所當然咁以為佢地兩個應承左。今朝李小龍五點鐘就執好曬嘢等嗰兩個人,點知佢地兩個就以為冇約實所以就一直訓。

我同大叔七點幾開始行嘅時候仲見到李小龍,坐左係大堂嘅長凳到苦等啲女仔。

今日既景色可以話係法國之路最典型嘅風景(即係上面兩張相),大致上就係穿越一片又一片既農田,然後係好遠會見到一個小鎮,小鎮既中心基本上都係教堂,成條村主要都係圍住個教堂起出黎。

所以之後我搵唔到貝殼或者黃色箭頭嘅時候,我都會行番去教堂附近,嗰度永遠都會有指示或者其他朝聖者係附近。

而穿過小鎮之後又會行番入農田裡面,望到下一條村係好遠好遠。

成條法國之路既景色我都幾鐘意,但係如果有機會再黎西班牙朝聖,我諗我會行由南至北嘅“銀之路”,可以睇到南北風景同文化上嘅變化,

而且同我個人性格都有關啦,我喜歡安靜一啲嘅朝聖,法國之路或者真係太多人~

之後去到西班牙南部嘅Cordoba 玩,我見到同房有個男仔背囊插住兩支行山竹,多口問句:

"I saw your hiking sticks, are you going to hike?"

"Yes, I'm doing the camino de santiago"

"Wow, from Cordoba? I did the French way last month, but I didn't know that you can do it from here!"

"Yes, you can. I'm from Granada, so basically I start walking the camino from my home."

真係好羡慕,嗰時我真係好掛住camino,雖然馬德里、格蘭納特都好靚,但係一般旅遊同朝聖嘅感覺始終唔一樣,嗰種一步一步行去終點既感覺係冇嘢可以代替到。

今日行路(已經唔係行山,冇乜上落斜)嗰陣大部分時間都係前後腳,

雖然未至於話好似第一日翻過庇利牛斯山咁樣一個人行,但係全日傾計既時間相比起前幾日少左好多。

除左兩三個休息站同晏晝食飯,基本上大家都係分開行。

下晝嗰時有個睇落好似黑社會小混混既男仔行前面(其實幾靚仔),由於大家嘅步速差唔多,所以就打個招呼傾左幾句。

Charlie 係阿根廷人但係住馬德里,已經黎左西班牙四五年,主要係做廚房。

今次有時間黎行朝聖之路係因為佢辭左職,又未開始新工所以就黎行下影下相,不過佢有個朋友下個月3號由布宜諾斯艾利斯飛去馬德里揾佢,而今日已經係12號,20日基本上係冇可能行完全程,所以打算中段由Burgos 撘巴士去Leon慳返六七日時間。

講到呢度,就要提起法國之路嘅三部份。首先可以按省份分,

Navarre同La Rioja加埋大約行九日,

Castilla y Leon行十四到十六日左右,

Galicia 行最後六七日。

或者另一個分法,就係由 SJPP到Burgos算係第一階段,Burgos到Leon算係第二階段,Leon之後就係最後一段。

係Burgos同Leon都會有好多舊人離開新人加入,有時候可能係因為時間唔夠、想係大城市多停留幾日、又或者改行其他路線,所以呢兩個地方多數都係悲觀離合之地。

而Burgos到Leon呢一段路大約只有180km,係西班牙中部高原嘅一部分(佢地叫 Meseta),因為幾乎係全程平路,風景一色一樣,夏天嘅時候熱到好似沙漠咁,好多人會選擇撘巴士skip左佢,或者加速用五六日時間行完建議用八日行嘅路。

其實呢幾日大家都係到探討要唔要撘巴士:

大叔話既然段路啲風景咁無聊,不如撘車好過。

姐姐話因為約好左個台灣friend一齊行呢段(係,就係行“最無聊”既路段),所以點都要行啦。

而我出發前就默默應承自己,無論如何都要用自己雙腳行到終點,所以撘巴士呢個諗法完全冇入到我腦。

呢班大叔好好氣,唱歌中氣十足

今日都仲見到隻驢仔,真係唔知由幾時開始冇左佢
行到最後五六公里,大叔一支箭係前面行到唔見左影,但係佢手機又冇data所以我地搵唔到佢,有一刻我地仲以為佢會唔會係後面,唔知我地兩個已經行左去前面。

好彩最後大家都可以係Estella嘅村囗會合番。

今日雖然得22km,但都係大約下晝三四點先行到,其他朝聖者好多都check in 曬。

公營庇護所有兩間二十人房,去到第一件事就係睇下噚晚個“打呼王”訓邊,佢訓邊間房我地就訓另一間房。

揾到佢喇!

點知另一間房只係淨番兩張床,朋友係要黎出買,兩個前輩好自覺地買低左我,要我個雷神同房。

星星鎮位處山谷入面風景唔錯,舊城部分好有中世紀感覺,除左有一條河將城一分為二,仲有大廣場同無數嘅教堂,四周圍嘅山頂都有十字架,宗教色彩好濃厚。

我講笑咁指住其中一個十字架話,不如我地行上去睇風景囉。

大叔:睬你都傻,今日仲未行夠牙。

姐姐:我得架,睇你地得唔得咋。

哇~挑我機,我從來都唔會俾人大到。就係咁,姐姐呢句“我是可以的~"就成為之後路上互相激勵既名言。

就係佢!

同大叔兩個人食完飯後,我就受挑叫姐姐一齊行上去十字架。

其實個山好矮,六七十米左右,但係大部份朝聖者行左成日都唔會想再行,所以就得我地兩條友上山。

上到山頂好大風,但係風景真係好靚,由山上望落去既星星鎮就好似童話國度,雖然只係高左少少,望既野就好似完全唔同曬咁,山真係好奇妙。

朝聖之路完左之後問番姐姐沿路最鐘意嘅市鎮係邊個,佢竟然話係呢度,因為十字架上面既風景佢好鍾意,你話係咪真係估唔到佢。
我七月都行完camino 好掛住
之前開左個post但太懶無寫落去 見到你個post又有返少少動力哈哈
搵翻D相出黎, 就會諗翻, 就寫到
唔好爛尾呀,正呀北方之路~

咦?七月?你幾號到santiago?
或者另一個分法,就係由 SJPP到Burgos算係第一階段,Burgos到Leon算係第二階段,Leon之後就係最後一段。

係Burgos同Leon都會有好多舊人離開新人加入,有時候可能係因為時間唔夠、想係大城市多停留幾日、又或者改行其他路線,所以呢兩個地方多數都係悲觀離合之地。

而Burgos到Leon呢一段路大約只有180km,係西班牙中部高原嘅一部分(佢地叫 Meseta),因為幾乎係全程平路,風景一色一樣,夏天嘅時候熱到好似沙漠咁,好多人會選擇撘巴士skip左佢,或者加速用五六日時間行完建議用八日行嘅路。

呢段真係又熱又悶仲好多蟲....時間唔夠(<20日)去行嘅人, 就skip咗佢
但Leon之後, 我個時覺得, 成個氣氛唔同哂...D人好似攰/厭咗同陌生人吹水咁
除非你遇到D得一個人嘅, 佢無其他熟人可以吹水, 就會同你傾下
點講好呢~我都唔係特別鍾意嗰段路,但係依家諗番又覺得冇左佢吾得,感覺上成條朝聖之路每部分都好重要,即使係sarria去santiago,又或者係再去 finisterre,每一段路都係本書嘅一頁,唔可以跳住讀。

Leon之後真係好難識新朋友,大家都會小圈子
點解條友會著李小龍衫? 佢好鍾意李小龍? 咁佢見你都係香港人有冇R水吹
8月2
上年行完
樓主加油
你幾號到? 我個日有係彌撒見到一個香港人
寫緊 每次都係朝聖之路d post見到你
真係勁
你同你老豆都係
老豆無啦啦支持叫你去行!
你又真係去左行!
好多人冇咁多勇氣
佢好似學過一兩年功夫,但係睇到佢個肚腩,應該都係日久生疏~~
24號,絲打你太快~

我知道有個香港人行北方之路,但係就遇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞