西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
巴打衝線嗰日同我好唔同
我嗰日係廣場有好多人好熱鬧
anyway啦恭喜你
等到呢到我知未完嘅
多謝巴打

場雨貫徹始終,由頭落到尾

依家33/50,我會寫埋去Finisterre
我同 Josan、姐姐喺Santiago留左兩晚,之後先至重新出發,行去世界盡頭 Finisterre。因為今日冇行過路,而且法國之路已經行完,所以我就簡單交代一下算喇。

今日我同姐姐喺大教堂附近週圍行,又去左博物館參觀,同美麗去到大廣場搵返佢啲戰友,呢班韓仔韓妹我都遇過好幾次,就係嗰班朝聖跑手之一,次次爭牀位都唔夠佢地黎。

住喺Seminario Menor呢間大型庇護所,好處就係你有機會遇返之前一路上遇過嘅人,大家都會喺度留返幾日,撞返戰友嘅機會就更大。

寶兒係我 camino第一個星期每日都見到嘅人(42樓 ),到最後佢比我快三日達陣,估唔到又可以喺庇護所撞返。大家見到對方嗰時都好驚訝。

左起:允貞、女神、同佢地呢幾日識落嘅韓妹。佢地喺Santiago只係住一晚,好快就要飛返韓國,camino話長唔長,話短唔短,返到屋企就好似發左一場夢咁。

羅馬尼亞人同Nick一齊衝線(希望佢唔會怪我fb偷佢圖 ),相裡面枝行山棍係Nick借俾佢,正常佢係應該攞住部單反同 laptop。 可惜嘅係大家去到Santiago遇唔返。

左起:丹麥老婆Louis、Josan、印度工程師、墨西哥大叔、加拿大女人、姐姐、丹麥老公Young(363樓)。(唔知點解我要揸機影相 )

Josan叫我同姐姐一齊出去飲嘢,同檯嘅仲有丹麥夫妻Young同Louis (我喺Mazarife同佢地見過一面 ),Leon之後就冇見過既印度工程師,仲有新識嘅加拿大女人。

大家傾開最後100km點樣多人法,但係又覺得呢個係試煉嘅一部分。要將camino學到嘅人生態度帶返去日常生活,其實係一件好困難嘅事,生活入面有好多煩雜人事,唔似得camino咁簡單直接,要保持自己原有嘅態度需要好大毅力。

最後100km就好似一個過渡,俾朝聖者去適應一下人群,諗下返到正常生活要點樣重新做人。

傾到咁上下,就見到墨西哥大叔推門出黎,原來佢咁啱住喺我地飲緊嘢間餐廳嘅上面。

墨西哥大叔之後會坐車去Porto,然後行葡萄牙之路再黎多次 Santiago,所以我同姐姐逆行Camino Portuguese 的話,有機會中途撞到佢。

我地三個人都有種奇怪嘅感覺,到底camino完左未呢,之後仲有路要行但係感覺已經唔似原來嘅 camino。

最後唔少得就係好talk得嘅李高恩,佢一直行可以一邊拉唔同人傾計,精力過盛。

今日見到佢嗰陣仲話隻腳傷傷地,點知過幾日就返左去 Leon,行另一條 camino去 Oviedo。所以話,行 camino真係會上癮。

仲有好多好多一早已經衝左線嘅人,好遺憾已經遇唔返,法國之路令我好深刻,亦都係我第一條camino。傷心過後依然要繼續上路,希望之後嘅 camino一樣咁難忘。
睇完樓豬遊記 都決定左要行camino
但可能行porto果邊
我淨係去咗日頭個mass, 個時唔知道有Pilgrim's mass

老實講,日頭個mass好有一種做show畀遊客睇嘅感覺

我個時入城,條橋拆咗維修 ,搞到要兜路。
聽講依家連office都搬埋

之前個office門口完全唔知係,淨係見人出入先估到。
Camino真係好正,好掛住

葡萄牙之路少好多人,係唔錯嘅選擇,加油打巴! 行完出post
我記錯左,夜晚個mass係七點半,同晏晝十二點嗰個一樣係pilgrim's mass。

我去嗰日係星期六,七半個mass完左之後,八半嗰個係另一個session。上網睇返先知道叫vigils,逢星期六晚先有。

個office好似同我印象中差唔多,一入去有個小教堂,排隊嘅地方係迴廊,中間有個花園。去攞證書就好似排銀行櫃檯咁,睇號碼過去。
痴線,我到個日都係星期六黎。結果毒L無人搵埋一齊去pilgrim mass.
終於衝線
又多個籍口再行 camino

話曬都係旅遊台,應該講返啲資訊

1. 搖香爐(Botafumeiro)得特定日子有,日子可以去呢個網址睇:https://oficinadelperegrino.com/en/ufaqs/when-is-the-botafumeiro-used/
如果唔係就要等人捐助,捐超過400歐就有得睇,通常好多人排隊入教堂嘅話,嗰場mass就有料到。

2. 每日頭十個去到office嘅朝聖者會送你免費餐卷,可以去豪華酒店食一餐飯,早午晚餐任揀,同枱有其他朝聖者撐枱腳。https://mobi.parador.es/en/blog/ten-free-meals-pilgrims-way-st-james
因為office八點開門,要做頭十個就七點之前去排隊。

3. Santiago嘅住宿最好提早book定,之後我又返左Santiago,冇book庇護所嘅後果就係住到城外幾公里。即使Seminario Menor有 256個床位,暑假七、八月嘅時候一樣completo。
搖香爐(Botafumeiro)我有睇到
你地個個都睇到
又多個籍口再行 camino
Finisterre距離Santiago de Compostela大約90km,位於西班牙嘅西北角,佢個名係拉丁文,意思“世界盡頭”(end of the earth) 。

用得拉丁文就知道同羅馬時期有關,當時嘅人認為呢度係歐洲大陸最西端,所以未發現St. James嘅墓之前就已經有人行去Finisterre 朝聖,

去到中世紀興起朝聖之路,唔少朝聖者行到Santiago之後都會繼續行去Finisterre,所以直至依家都仲有呢個傳統,大家行完Camino de Santiago 就會繼續行 Camino de Finisterre。

Josan一早就買好火車飛返老家 Huesca,因為我地喺 Santiago訓左兩晚,所以佢已經冇時間去 Muxia,只可以分三日時間行去 Finisterre,之後坐巴士返去Santiago訓多晚,咁就真係要返歸鳥。

我同姐姐去到 Finisterre之後仲要繼續行去 Muxia,所以Finisterre就會係我地嘅分別之地。 (不過我地已經買好機票,兩個禮拜之後飛去巴塞搵佢 )

噚日姐姐仲話腳痛,今日可能會搭車去 Finisterre,點知今朝唔夠八點就出左門口,仲早過我同Josan。

Josan就話唔駛等佢,因為佢至少會訓到8點先起身,今次庇護所唔會再係8點鐘趕人走,所以要好好享受下。

我都覺得唔急,今日只係行21km去 Negreira,所以我8點出門口之後,坐左係大廣場,望住座教堂發呆。

朝早嘅天氣唔錯,霧氣散左之後,好清楚見到大教堂嘅每一個細節。

一早達陣嘅朝聖者唔多,大家行呢度之後,有啲人會歡呼擁抱,有啲人就好感慨咁一直望住教堂。我見到有個外國女仔達陣之後,成對眼紅曬開始飲泣,搞到我都眼濕濕。

大教堂好宏偉,而且西面入口仲印左喺西班牙發行嘅1、2、5cent背面,

一直望住佢時間就不知不覺咁過。

坐左一個鐘左右,見到個熟悉嘅身影嘻嘻哈哈咁行過黎,原來Josan終於出發喇。

咁我地兩個又影下相先開始行,

正當我地準備走嘅時候,竟然見到幾日冇見過嘅意大利仔Andrea!

回憶返,我上次見到佢已經係 Samos,Josan就喺 Portomarin仲見到佢。好開心就快要離開Santiago嘅時候都仲可以遇到舊人。問返原來Andrea比我地仲要快一日衝線,不過就一樣係今日出發,行去 Finisterre 同Muxia。

見到Andrea隻鞋,我真係好慚愧,呢啲先係朝聖者應有既精神。我成日話個背囊唔好咩、隻鞋唔好着,我知錯喇~~我認真架!

就係咁,一個人出門口,無端端變左三個人一齊行。

臨走之前,我地去左Office睇下 Finisterre 同Muxia返Santiago嘅巴士班次。

睇到個表,Finisterre同Santiago 之間既班次好密,所以大部份人都會先行去 Muxia,最後再行過去Finisterre,到時候返Santiago都方便啲,而且用“世界盡頭”作為終極終點都唔錯。

可惜Josan已經冇時間,所以我同姐姐只可以陪佢行去Finisterre先,之後自己再去Muxia。

休息左兩日之後,再咩返個背囊行路有兩種感受:

1. 膊頭好痛、隻腳好重,只不過係冇行一陣間,身體就已經好唔適應長途負重。

2. 可以再次上路真係好開心,雖然體能上好唔掂,不過精神上就好興奮。

不過自high係搵唔到飯食嘅,所以今日一直都行到喪屍咁樣。最白痴嘅係,我地諗住行出市中心先食早餐啦,市中心食嘅話好貴,點知行下行下就行左出 Santiago,下一個有bar嘅地方竟然要行9km。

Finisterre 呢條路嘅配套,同啱啱行完嘅最後100km差好遠,唯一好處就係條路少左好多朝聖者,好似返去 Leon之前咁。

因為我地十點先出發,姐姐嗰時已經行左10km,佢話行9km之後去到Quintans嗰間bar唔錯,可以去嗰度食啲嘢。所以我地三條友見到間bar嗰陣都狗衝 ,其實都已經十二點,好似叫午餐比較合適。

間野好似茶餐廳咁有 ABCDE餐揀,不過都係食返麵包、tortilla咁樣。

大家都揀左tortilla+coffee一共3歐,份量驚人,個咖啡杯成個茶壺咁,件tortilla一塊當平時兩塊,食完之後算係吊住條命,可以行埋淨返12km。

行行下又落雨,不過我都唔再為落雨而驚訝,行到Santiago前一日既嗰場雨,只有經歷過嘅人先明白,今天嘅雨濕濕碎啦。 我地去左傾邊避雨,Josan著返件雨褸,Andrea攞返把遮出黎。

有幾個朝聖者同我地一樣喺度避雨,不過佢地係行反方向,由 Finisterre 行返轉頭去Santiago。

呢條 Camino de Finisterre 最奇妙就係三角形路線,由Santiago 出發行去Muxia,再行去Finisterre,最後返去Santiago總共可以行七日。

而且無論你行Muxia定係Finisterre 先,都會有箭咀指示兜一圈,所以我地一路向西嘅時候,就遇到好多人反方向向東行,去返起點,亦係朝聖之路嘅終點。

呢21km我地掙扎左六個鐘,行到下晝4點先到,真係好似阿伯行路咁慢。 估唔到嘅係,除左落雨之外,段路竟然有上上落落,唔係單純平路。

姐姐兩點就已經到左庇護所,所以幫我地留定三個床位先。

話說Negreira都一樣有公營庇護所,但係我地實在行得太慢,就連私營庇護所都差啲冇得住,十歐一個床位係底價。而美麗、Ellie佢地就行得勁快,次次都住到 municipal,我嘅競爭力真係太弱了。

(張相係為左影wifi密碼~我自己 )

庇護所算係高汁,十二人房有好幾個廁所同沖涼房,而且個廚房冇乜人用,所以Andrea就話要煮carbonara俾大家食。

有意大利人煮意大利粉,我地三個都係側邊學嘢,去超級市場買嘢嗰時,我地先知原來煮carbonara唔駛落cream,啲“白汁”只不過係蛋黃同芝士黎。

Josan好期待意粉入面有蘑菇,不過Andrea就堅持正宗carbonara 係冇蘑菇 ,話Josan喺telepizza食嗰啲唔正宗,意大利人煮意大利菜先掂。

之後就只係買左雞蛋、煙肉、洋蔥同一包意大利粉(又話用短呢隻penne好啲,spaghetti唔襯carbonara )。煮飯嗰陣成班人都係齋睇Andrea表演,難得廚房唔再係韓國人嘅天下。

碟carbonara真心好食,亦都係由今日起,我就覺得意大利人都識得煮嘢食,唔知呢個係咪我嘅錯覺?

我覺得Andrea煮得仲好食過西班牙啲餐廳,咁我又喺度諗,意大利人去到世界各地食返 pasta同 pizza,係咪會覺得難食到嘔,就好似我地去唐人街食中菜,經常都係又貴又難食。

晏晝我地四個人夾份洗左機衫,大家都係咁塞啲衫入洗衣機,但係Josan竟然落得一匙洗衣粉。

夜晚收衫嗰時先發現,洗完之後有一半衫都仲係臭既。 姐姐就話以後都唔會同臭男人夾埋洗衫,講到好似佢自己啲衫就香嘅,得我地呢啲係臭嘅。

我條抹身毛巾係綿質,好容易吸濕吸味,洗完之後仲臭過未洗之前,早知自己手洗仲好。

我攞住條毛巾俾大家聞下,個個人聞完都想嘔,仲叫我攞條毛巾去 Finisterre 燒左佢。一個二個都忘恩負義,如果唔係因為我條毛巾吸臭,你地啲衫褲仲臭過依家呀!

Finisterre 呢條路嘅配套,同啱啱行完嘅最後100km差好遠,唯一好處就係條路少左好多朝聖者,好似返去 Leon之前咁。

話說Negreira都一樣有公營庇護所,但係我地實在行得太慢,就連私營庇護所都差啲冇得住,十歐一個床位係底價。而美麗、Ellie佢地就行得勁快,次次都住到 municipal,我嘅競爭力真係太弱了。

會唔會係你地太晏出發先有無乜人呢個錯覺
同Sarria後真係好大對比,會Feel到終於唔係成條路都係人
Negreira間公營得廿個位
我半跑咁1點幾到都Full
仲要俾Double住咗間浴簾都無嘅albergue
好夢幻咁
見到santiago 心諗辛苦左咁多日終於都到
去到教堂就好茫然
下, 呢個就係終點啦?
我行左廿幾日八百公里就係為左黎呢個教堂?
下次再有機會行
我都會行返慢啲
識返一班人一齊行
要將camino學到嘅人生態度帶返去日常生活,其實係一件好困難嘅事,生活入面有好多煩雜人事,唔似得camino咁簡單直接,要保持自己原有嘅態度需要好大毅力。

講得好好
諗返起camino 浮現腦海最多既就係個陣既純粹
每日做既野只有一樣, 就係去下個目的地
成個旅程做既野亦只有一樣, 就係去聖地亞哥....
追完樓主去終點
諗返起鳩up 官個camino
有個阿叔忘年之交, 中段迷失疑惑, 後段怒屌假朝聖者

諗起自己又行過
或者一百個人就有一百條朝聖路
各有不同的際遇和遭遇
其實到左santiago 再行既心情係點
我到左終點個下
失落完
就已經接受自己轉換左身份
唔再係朝聖者, 已經係一個遊客
唔再拎著行山杖, 腳步都變得輕快無比
唔使再咁早起身趕路, 唔使忍著腳痛每日行幾十公里
我都有去Finisterre
不過係搭車去
留左一晚就返santiago
留多兩晚就返香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞