西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
你成支啪哂,好奇怪我行咁多日都無遇到醉酒佬。
你聽得明西班牙文?
聽唔明
我係參加左細房入面既英文彌撒 唔係中午大型果個
我去佢地嘅mass個時,同香港d好唔同,成班修女或者執事唱經,仲要差唔多全程都唱,但佢地又控制到約莫1個鐘完成
你指西班牙文果個?
我去大彌撒聽唔明西文嗰時喺到諗
由SPJJ行到Santiago成個過程
都忍唔住流馬尿
係,佢地唔興讀經?全程都唱咁,拎咗張紙都唔知佢地唱到邊,有時有回答,隔離出聲先知
我都係聽到牧師講野 就諗起自己一路走來真係好不容易
跟住就好似將壓抑左一個月既辛酸一次過爆發出黎
一路以黎既生活可能都太有規律 以致無處理過個d負面既情緒
係咪你太早瞓
我自己都成日飲醉
9,10月份好多退休嘅人去行,後生仔有但多數都係未讀完書或者辭咗職去行,基本上d人都幾早瞓。未試過超過11點瞓
我覺得英文果個幾好。一開始會輪流自我介紹,係邊度黎,行左咩路etc
然後唱下歌讀下經,仲會搵個朝聖者讀一段,牧師又會講下野
跟住有個環節係點蠟燭幫人祈禱,牧師會先點一個,
然後想為人祈禱既人就自己行出去,講要為邊個祈禱,之後點蠟燭
無遇過英文mass,仲有得自我介紹同讀經。 下次去再留意下
每朝11點都有英文mass
我去完muxia返到santiago都再參加左次
不過都係無第一次咁感動
行完成日好口渴
一醉就返房瞓
有時瞓返已經瞓左幾個鐘
我去到教堂
覺得好茫然
下, 咁就到左終點
然後同你一樣
諗返一路以黎既辛酸
終於唔使再行
又食止痛藥, 又四五點起身摸黑
又完成左出發時既夢想
好鬼感動
雖然我無信教 但係舊年去左西班牙好多唔同城市
主要係Madrid 不過咁多地方最鐘意Alhambra (Granada 果頭) 最靚就係佢
唔知同你嘅宗教有冇衝突 如果有機就去下

我打算四月請兩個禮拜假去行
應該行唔到法國之路 係咪應該直接行最後一百公里會好D
兩個禮拜夠由Leon出發
或者Astorga出發都好過淨係行最後100km
幾日唔夠喉同越後越多人 好似遊行咁
行完之後係西班牙玩左陣,Granada真係好靚呀,南部嘅建築風格同北部真係好唔同,Alhambra我都好鐘意喔
可以考慮葡萄牙之路、法國之路Leon出發或者原始之路,不過就會用曬你兩個禮拜假
今日冇再聽到姐姐叫我地行先,因為佢根本就唔係住係呢度。

起身個時六點九,全屋十個人走淨三個,駛唔駛咁早呀。

我同大叔七點左右係樓下食早餐,已經見到有由Los Arcos行過黎既朝聖者,其實諗落都覺得恐怖:
Los Arcos到呢邊都有成7.5km,正正常常都要行個半鐘,咁佢地咪即係朝早五點半就開始行,而起身嘅時間就更早。

不過無需要比較,我地今日行去Logrono 只係廿二公里,而庇護所就兩點先開門,時間算係非常充裕。

一路行大叔就分享下以前行軍既情況啊,又講下啲感情關係,但係我依家都已經唔係好記得當時具體傾左啲咩。

有好多對話都係咁,如果你冇認真聽或者記低佢,慢慢就會消失係時間流逝之中 。

竟然仲見到雙彩虹,雖然唔係好明顯,但係我已經心滿意足。今朝天氣真係好靚。

22km裡面會途經一個中型小鎮Viana,間教堂都幾靚幾值參觀,不過大叔對呢啲教堂呀景點呀一律無興趣,所以就得我自己一個入去睇,之後出黎追到佢就追,追唔到就自己行。

路上yo左一個見到好幾次嘅白人(就係第一日Roncesvalle相入面個比利時人),原來佢喺法國中部開始行,所以行到依家已經超過一個月。

依佢嘅講法就係佢已經唔係好記得一開始第一日係點樣,由法國到西班牙最大嘅變化就係人流多左好多:
未到SJPP之前冇乜庇護所,佢多數自己起營生火煮嘢食。
過左SJPP之後朝聖者多左好多,沿途設施亦都完善左,但係就少就好多獨處嘅空間。

身為比利時人,有嘅就係語言優勢,佢本身母語就係法文,另外又係西班牙西北部Oviedo讀過幾年中學(當時聽都未聽過呢個城市,不過呢啲係後話),所以西班牙文完全冇問題。

行朝聖之路唔識西班牙文絕對可以生存到,但係識講嘅話就可以同當地人交流互動,絕對會令你既路程更加有意思。

Logrono 雖然冇Pamplona 大,但佢係法國之路上其中一個大鎮,亦都係La Rioja地區嘅首府。

離開Viana之後就正式進入La Rioja,老遠就已經望到Logrono 個城真係好大,不過今次入城嘅體驗就比之後幾次好好多,唔駛行成粒鐘先入到城。

沿住高速公路行左冇耐就轉番入樹林,一出森林就係河邊,過橋之後就已經進入舊城區。

去到庇護所雖然先十二點半,但係已經有十幾個人坐左係門口等 check in,我同大叔見仲有成個半鐘先可以入住,所以就用背囊排隊然後週圍行下。

我通知左姐姐話我地已經去到Logrono 揾好住邊,點知半個鐘後佢覆機話佢已經過左橋啱啱入城,問我地間庇護所喺邊度。

哇!一個二個都行咁快,然後仲要話今日行嗰陣已經休息左好幾次呀,真係令人難以接受~~咁我就嗱嗱聲話我地呢間庇護所評分好高呀,快啲黎依間啦!

係超級市場冇乜野好買,呢間庇護所係包晚餐嘅,所以唔駛煩夜晚食乜好。

我地攞住支紅酒行番去albergue門口,見到姐姐排隊就排係我地嘅背囊後面,所以佢唔係比我地遲好多就黎到。

一見面佢就講番噚日佢間房啲鼻鼾聲此起彼落,而嗰個十五歐嘅馬沙池亦都好一般,所以話我地去左Torres del Rio亦都冇咩損失。而我就問點解你可以咁快行到黎,係咪撘左巴士?

傾左冇耐,庇護所嘅大門打開左一半,裡面有個人鬼鬼祟祟咁招手叫我地入去,咁我地一行二十人入左去之後佢就閂番門,然後開始解釋呢度係一間自由捐贈(Donativo) 嘅庇護所,每晚七點提供晚餐,第二日朝早七點亦都有早餐,由入住嘅朝聖者一齊準備食物同收拾食完嘅嘢。

第一次住到捐贈形式既庇護所感覺幾新鮮,姐姐就好驚訝有得包兩餐,話好彩我有拉佢黎(俾我沾沾下 )。

由於好出奇地冇咩朝聖者黎住呢間庇護所,大部分人都可以訓下格床,聽落好似好低能,但係唔少朝聖者訓到上格床嘅話就會鬧足成日。

呢間庇護所係屬於教會嘅,呢個係佢地間教堂。

裡面都幾靚下

放低背囊之後就即刻出去行下,事關沖涼房男女各一個,要等嘅話真係等到2046。

之後我好多時都係襯大家沖涼洗衫嘅時候係出面週圍行下,行完番去就唔駛同人爭。

行行下我地經過一間好多人嘅tapas鋪頭,咁多人食嘅應該冇死啦,所以就做左羊群大家一人點左份tapas。

就係呢間野

西班牙比較好食既tapas店通常都係只做一款 tapas,有啲似香港嘅細舖都淨係專做雲吞麵或者魚蛋粉,而我地食呢間就係專做蘑菇。

兩歐一串蘑菇加一杯紅酒,追加蘑菇再加一歐,而呢串蘑菇亦都得到三個人嘅一致好評。

食食下突然見到羅馬尼亞人係門口經過,今次見到佢嗰陣終於冇攞住部laptop週街行 ,咁我就拉左佢入黎叫佢一定要試下呢度既蘑菇,順便問埋佢今晚住邊。

講真,羅馬尼亞人揀庇護所既口味認真特別,雖然大家之前住嘅市鎮幾乎一模一樣,但係庇護所永遠都唔同:
當全世界係Roncesvalle 都住修道院嘅時候,佢俾多成倍價錢住左一間冇wifi嘅私營庇護所;
係Larasoana 佢就去左間酒店,夜晚連屋主都唔訓嗰到,所以佢嗰晚一個人包屋。

今次佢又住左係城嘅另一邊,但係神奇嘅係總會撞到佢。
唔可以一頁過

然後我地去左另一間食蝦嘅舖頭,十二歐有一小盤蝦加四杯啤酒,感覺都 ok,咁就入去坐低又吹下水啦。

之後大叔自己走左去冇同我地講加單,冇幾耐突然上左一盤青椒,
本身我地幾個仲以為係上錯食物,緊係話nonono,點知原來係大叔追加嘅食物。羅馬尼亞人仲以為係免費送嘅小菜,好驚訝咁話 Oh, it's free?!

到最後埋單嗰時問題就黎喇,蝦加啤酒一共12歐,青椒4.5歐,

羅馬尼亞人好理所當然咁認為個青椒係大叔請客,因為佢冇問大家嘅意見自己走去點左(而我同姐姐都覺得以歐洲人AA居多嘅習慣,佢嘅諗法其實好合理),所以佢只會出蝦同啤酒既3歐。

而我同姐姐習慣亞洲人分餸食飯嘅思維,所以都會夾番份青椒,但係又知道羅馬尼亞人唔會一齊夾,所以係青椒4.5/3=每人1.5歐,再加番每人3歐嘅蝦同啤酒,我地三個每人4.5歐。

大叔分別聽到我同姐姐話俾4.5歐佢,就話~哇!乜你地計出黎既數都一樣。
因為佢嘅計法就係全部除4,即係(12+4.5)/3=每人4.1歐,所以佢唔係好gur羅馬尼亞人唔出錢夾份青椒。

不過,佢冇發洩落鬼佬身上,反而對住姐姐話“免費才是最貴的”,即刻激到姐姐出唔到聲(因為講到姐姐好似冇份出錢咁,而大叔唔gur又唔同當事人羅馬尼亞人講)。 呢一切我都係隔左好耐之後先知道,嗰陣時我仲以為氣氛幾好吖,所以話我嘅洞察力真係麻麻地。

又係市中心行左一陣然後先同羅馬尼亞人講掰掰。

Logrono同Pamplona一樣好有特色,不過相對冇咁觀光化,感覺更適合係到生活。

翻到庇護所沖完涼見仲有時間,係地圖上面又見到附近有間酒廠所以就問下其他人去唔去啦。
大叔一如既往咁對景點冇興趣,姐姐就拉多左兩個外國人一齊去。
一行四個人浩浩蕩蕩咁行過去,點知行到去酒廠先發現原來啱啱閂左門,咁我就有啲尷尬咁話唔好意思呀帶左大家遊花園。

翻到庇護所已經係開飯時候,食得朝聖者聚餐都預左主菜會係豆,因為煮豆最快最易而且最平。

同檯食飯有好多人都係第一次見,包括叫大叔攞支紅酒出黎一齊分左佢嘅兩個意大利佬,睇落好cool實際上幾和善嘅意大利姐姐,仲有之後總會係免費自由捐贈嘅庇護所就遇到既新加坡姨姨Heidi。

嗰晚我食完飯好早又訓左,雖然隻腳同個膊頭依然仲係好痛,但係身體好似慢慢適應左每日行廿幾公里。 腳板底嘅水泡已經變左一塊好厚嘅底皮,聽落好似好核突,但係行路嗰陣就好似真係唔咁痛。
法國之路太長
想了解下 如果leon 行去終點+ Finisterre 大概要幾耐
我想花大概7-10日去做呢件事
要預1-2 日buffer 同埋始終有工作在身 唔可以離開太耐
如果淨係由Sarria開始行 路程係咪太短

麻煩晒巴打
由Leon去終點大約十二日,去Finisterre 加多另外三日,巴打唔介意趕路都可以試下

Sarria開始行就會好似連續行五日公益百萬行咁,都冇話唔好,不過體驗就唔係好同之前嘅路段

點講都好,最緊要搵到適合自己既路段,朝聖係屬於自己既
岩 download 個Camino pilgrim 慢慢睇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞