西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike

行左兩個鐘黎到Portomarin,呢條村其實幾靚,可惜我行到去嘅時候又落返雨,搞到我相機都唔想攞出黎。

Portomarin條村喺正水塘上面,不過要追溯返歷史嘅話,其實真正條村係喺水塘下面。

六十年代政府係河嘅下游起左條堤霸,水升上升淹沒左原本條村,

咁政府就將Portomarin搬左上山,大部分有歷史價值嘅建築物就一磚一瓦咁搬埋走,喺依家呢條新村撘返出黎,

每次睇你地Portomarin嘅相, 就覺得原來水位可以差咁遠, 而且因為起咗條堤壩
我覺得影相係幾靚,不同現場規模其實好細,加上我係唯一一條友兜入黎睇遺址,望住其他朝聖者一個接一個繞過呢條荒廢村,感覺更加荒涼。

我都直行直過咗, 個時淨係覺得, 唉, 西班牙窮嘅地方都真係幾窮, 周圍都無乜保養

之後我保持人過人嘅速度,攞住兩碌木向前冲冲冲,感覺步伐好輕快,冇耐就追到姐姐。
就快到終點嗰時,我期待左好耐嘅畫面終於出現:我見到羅馬尼亞人同英國佬Nick喺前面!
然後更加令我期待嘅畫面都出現埋:係允貞同女神喺前面行緊!

你條偽毒
巴打幅相睇到以前條村 ,Old Roman bridge變左做依家條石屎橋
西班牙食窮我地就真~

唉,咪就係見到only,好傷心
我地本身窮啊嘛, 你見上面 烏拉拉巴打, 佢試過連住N晚hostel, 好耐無住albergue
我好記得有一日我去問間hostel幾錢, 40歐per night.....
見到女神仲唔 , 乜野dont follow us
我記得最貴嘅好似係Santiago,全部12歐起跳,然後去到馬德里先知道天外有天,最平都要17歐

見到女神淨係覺得冇機,都冇見過佢落單 sor,毒L好多解釋
其實對比翻日本, 就唔算貴
日本住爛鬼倉都要成2舊水一晚
Ferreiros to Palas del Rei (33 km)
我個陣都係
我都貼下相

Ferreiros to Palas del Rei (33 km)

如無意外這是最後一天走上三十公里以上了,除了高原地帶的絕對平路,走這麼長的距離總是莫大挑戰,無論是對身體還是意志而言。明天開始可以跟著官方的行程,明天到Arzua,然後是O Pedruzo,接著便是santiago de compostela 了。compostela 那是眾星聚集之地,這無比合適,來自世界各地的朝聖者,由不同的地方出發,可是我們都前往那僅有而唯一的目的地。

鬧鐘較了四時四十五分,但連續兩天我都在這時間之前便醒來。這家albergue 不知怎地炎熱極了,睡袋連用的機會都沒有,整個晚上都熱得不可交,明明外頭就算涼快,也不知房間中的別些人是怎麼才能睡著。也許歐洲人都沒有在冷氣下睡覺的經驗,看著他們倒睡得相當香甜。

幾乎每天我都是最早出門的那位,在la faba 那天早上六時出門已然很早,多數人還在睡夢當中,其實有沒有那麼好睡,晚上九時多便關燈,到五時已經差不多八小時了,平常上班之時我還不過在睡五個多小時罷了。反正這趟路上我明白了比別人走得慢不打緊,只要我比他們走得更久,便也能將別人都甩在身後。清晨七時走到下個小鎮,往往碰到別的人在背著背包出發。他們也許想著自己在天微亮便已出門很早,然而在後面的我已經不懈的走了兩小時才在這裡跟你相遇,而每天幾乎不走夠三十公里不干休。我想這是為何三十多天我路程我能在二十多天走完,還真是失去了不得了的東西,付出了相當的代價才走到這一步。

一連走了一家旅館一家酒店都滿了,慌著會不會找不到住宿,倒是這城的albergue 特別多,大抵不容易全都滿位,便找了一家看起來新而潔淨的,公營的albergue 一般只要六歐,但私營的也不過是十歐,就盡往貴處找就好了。這天路上一直走到十二時都密雲滿佈,異常清冷,要是午後沒陽光洗好的衣服也沒那麼容易乾。唯有一直被陽光曬著才會讓水份蒸發,之前好幾晚在酒店待著,一直的掛了十二小時都毫無用處,隔天還是得掛在背包外走著。特別住albergue 得在清晨滿是睡著的人的漆黑房間中收拾細軟出發之時可就更加麻煩。

進了Galician 省外幾乎每天都有八爪魚吃,算是這邊的地道菜,當是小吃來吃著送酒,可謂相當美味。其他海鮮是不甚了了,唯獨這一味八爪魚煮得可以一吃,意粉的話質素很參差,相當可口或是極難吃的都有過,湯就一般來得太咸,一直喝的話會覺相當口乾。到達城後到某推介餐廳吃八爪魚和喝sangria,味道不錯可是份量很少,然後再到隔一條街的餐館吃朝聖者套餐,肉醬意粉燒八爪魚雪糕加上紅酒都不過十歐,而且八爪魚是一整條燒的更為香口。午睡醒來後到另一餐館點了seafood paella,自第二天在pampola 起已沒有吃過seafood paella 了,在旅程尾聲我想要多吃一趟。

旅程到達尾聲,回到原本的城巿的話,我想做些平凡的事,像跟著潮流大眾的一窩鋒做些甚麼,像到深圳遊玩。往時的我總是憑藉著不做甚麼來顯得自身特別或古怪。反正我是對甚麼都不感興趣,無可不可的人。可現在的我覺得沒有所謂了,請了四星期假來西班牙走八百公里的會計師再也不需要靠去不做甚麼事情來證明自己,對一切事情我都深感安好。

剩下六十七公里的路,三天的路程,明天走上近三十,最後兩天則不足二十。以我腳程固然能於兩天完成,但時間尚有,而且在官方推介的小鎮留一兩天也好,踏上朝路二十多天以來,僅數天我走在三十公里以下,最短的都二十六多,但願後天別衝動一口氣的走到santiago,不然大抵要到午後三四時才到達,兩天的路程一天走完,要是那樣的話應該累翻。現在想起來依然覺得第二天一口氣走四十七公里到pampola 很誇張,當時的背包還比現在我的這個很重上很多,倒是當時的我還沒有受傷,加上在出發第二天,大抵心情相當亢奮,才能走上十二小時,比馬拉松還要遙遠的距離。

那是漫長是艱難的旅程,像我想在二十多天走完別人走三十多天的距離可就更難,加上每天的腳傷,實在每天到旅館脫下鞋子洗了澡換了衣服,我都只能極緩慢的走著去吃飯,看情況是不可能再走了,可一覺睡醒穿上鞋子背上背包拿起行山杖,我又這麼的走上三十公里,說起來還真相當的不可思議。每走幾步便揉著腳因為實在太疼痛,今天甚至有人拍著我背著我停下,打開藥箱拿出ibuprofen,我說我有acorxia 了,差不多的藥,其實我是吃了藥才能勉強走著,不然的話大概不可能走到現在吧。

住在albergue 除了晚上早上得小心別吵醒別人,還有就是差電插頭不多,也沒能放心的隨便將電話甚麼的放置差著,不時我就坐在插頭旁邊好長的一段時間,要不就是沒把電話好好充電就上路,但其實路途上用電話的機會不多,主要我也是用來看地圖,自己小心有沒有走錯路,一到天明後朝聖者的標記顯得清晰,便能夠專心走著,不受打擾,說實在要拿電話出來都覺麻煩,節奏一受打擾,便也就走得更慢了。

我都記得馬戈巴打講過水位
個陣我經過portomarin 係夜晚
同樓主一樣路程
但我五點就出門....
工作忙, 難得一年去一次旅行
梗係要豪下
講真個陣真係太辛苦
第一次住酒店係入左santa domingo 間垃圾albergue
頂唔住走返出黎
去左對面間酒店
然後就覺得單人房好正, 沖涼唔使拎晒財物入去, 小心翼翼
起身又可以開燈唔使鬼鬼崇崇驚嘈親人
同埋個陣腳又受傷又日日三四十公里,真係太辛苦
後來慢返落黎
又覺得住albergue share room 無咩所謂
樓主個袋帶左幾L?
佢有講過, 仲有相, 罰你重睇
santa domingo 個間真係伏到暈
極度唔建議任何人去住
巴打對Galicia 食物評價麻麻喎

一日行47km真係好辛苦,而且仲要係一開始,真係全憑意志。我覺得之後行到4字頭都係因為行左咁多日,已經鍛煉左少少,如果要我第二日就黎料,真係唔好搞

我只係試過一次六點前出門口。。。
我帶左30L,貪佢可以上飛機, 338樓有張圖
最近四日嘅路程分別係:40、21、28、33,平均每日超過30km。

但係今日依然要行28km去 Arzúa,好似每日都趕緊路咁。

黎到最後70km,本應係要好好享受淨低嘅路,但係因為朝聖者太多、庇護所太少,打亂曬大家嘅節奏。Arzúa 係大鎮有多啲庇護所,所以都焗住要行28km去嗰度。

行去 Arzúa 會經過大鎮Melide。

之前各位巴打都講到 Compostela 點解:群星匯聚之地,換句話說就係黎自四方八面朝聖者嘅聚集地。

Melide係法國之路同原始之路嘅交叉點,Arzúa就係北方之路同法國之路/原始之路嘅交匯處,加上之前Astorga已經駁上左銀之路,所有朝聖者慢慢走埋一齊,路上愈來愈多人。

去到Santiago嘅時候仲有黎自葡萄牙之路同英國之路嘅人,就好似貝殼上面嘅線紋咁,雖然大家出發嘅地方、行嘅線路都唔一樣,但係所有人嘅終點都係一致,到最後大家都會喺 Santiago de Compostela 相遇。

我喺庇護所廚房食完餅乾當早餐之後,歎左一口氣,睇黎今日又要千里毒行。

噚日Josan話大家可以約好喺Melide食晏,不過行camino係冇絕對,好多時都會有意外發生(其實主要都係因為步速唔一樣),然後大家就係咁失散左,所以每日出門口其實都預左要一個人行。

今日早左出門口,行到下一條村嘅時候個天先至完全光曬。行緊嗰陣竟然有人yo我,呀,完來係美麗(美麗係人名! Foncebadon識落既其中一個台灣人~)。

倒敍返呢幾日發生啲咩事:嗰日 O Cebreiro 慘劇,美麗係嗰批朝聖跑手一份子,所以搶到床位,正常情況下我同Josan、姐姐應該拋離左呢班人。

但係美麗噚日由Sarria一嘢爆到 Arzúa,行左40km,所以我地又去返同一日距離,而我見到佢嗰時就係行到殘曬個樣。

美麗咩住我camino上見過最重嘅背囊,連水同食物有13、14kg,但係體重仲輕過我~~行camino之前佢計劃係去到Leon,然後行去Oviedo再改行原始之路(同leon掰掰左嘅比利時人一樣),最後冇行到可能都係因為法國之路識落既一班戰友,有時候,要講再見真係唔係咁易。

行左冇耐美麗要入 bar cup印仔,正當我猶豫要唔要等埋佢,就聽到有人嗌我,原來係姐姐同Josan嘻嘻哈哈咁同我揮手。

吓?點解今日佢地又會一齊行嘅?

我真係睇唔透?到底佢地一唔一齊行,係睇心情定睇啲乜架?

一見面,Josan就拍曬心口咁話今日帶我地去食晏。之前Samos嗰日提到,Galicia 呢個地方盛產海鮮,而Melide嘅八爪魚(pulpo)就係當中最出名。

上年Josan就同朋友黎過melide食八爪魚,所以今次係翻炒。姐姐就叫美麗想一齊食pulpo就要“跟貼喔”,講到自己好似行得好快咁。

姐姐劈頭第一句同我講:我地一齊去巴塞搵 Josan嘍!23/6嗰度有慶祝活動!

Josan插嘴:係呀~你可以黎我嗰度住,慳返住 hostel啲錢!

23/6就類似歐洲mid summer,好多地方都會慶祝夏至,原來西班牙各地都會有慶祝活動,Josan就話巴塞週街都會開 party放煙花,好熱鬧咁話。

但係當時我心諗:姐姐又係你話要逆行葡萄牙之路,依家又話要去巴塞,你到底想點架? 估計去到Santiago嗰時已經係9/6,去埋Finisterre同 Muxia就14/6先返到Santiago,淨返一個星期時間點夠行葡萄牙之路呀!

本身我係冇諗住去巴塞,行完 camino之後去葡萄牙玩下,去埋西維爾同馬德里就返歸,不過依家呢兩條友先斬後奏,而且Josan好心邀請我地去佢屋企點可以拒絕,所以就只可以話去巴塞玩正呀!!

用中文傾計先問返姐姐,咁你個葡萄牙之路大計點算,

佢就談談定話照樣行得,可以飛左大家去 Santiago 最後嗰100km,由中段開始行去Porto。 我雖然好懷疑,覺得係咪真係行到架,不過我只不過係跟隊,所以領隊話事就算。

姐姐改變主意改得好快,之後都試過幾次,快到我有時都跟唔到。

15km過左,黎到大鎮 Melide,大家都狗衝去食八爪魚,呢個係朝早支持我行左4粒鐘嘅唯一一樣野。

時間仲未到十一點,但係身體好誠實咁話食得落,唔少朝聖者都一樣入左餐廳食,包括女神佢地三個韓妹。我地仲揮手叫羅馬尼亞人同 Nick入黎食,但係佢地就睇唔到(噚日我記錯左,最後一次見到羅馬尼亞人應該係依一刻 )。

八爪魚有大、中、細盤,分別10、20、30歐,我地四個人就要左大盤,每人又點左碗白酒,個員工話好飲過紅酒喎,不過我就唔識分喇。就快食完嘅時候,姐姐見到佢噚日識落嘅墨西哥大叔,咁佢又叫左大叔入黎食野,大家又坐多陣先走。

問返年紀,大叔其實只係大姐姐幾歲,不過姐姐已經叫慣左佢做墨西哥大叔,所以我都一樣跟住叫。

墨西哥大叔好吹得水,今次已經係佢第二次行 camino,上次一樣行法國之路。佢話上次行得好摺,完全冇同人交流過,今次就想換個方式,週圍R人吹水結果識左好多人。

墨西哥大叔好隨心,去到La Rioja聽人講可以兜下附近啲修道院,所以就喺嗰度行多左個星期,一開始識落啲camino friend都已經衝曬線。

之後傾開飲酒,Josan一直秉承 no vino no camino既理念,冇酒點行camino呀!

不過墨西哥大叔就係少數完全唔飲酒嘅朝聖者,因為當年佢酗酒太勁,一日可以飲一支威士忌,依家戒左酒之後就唔敢再飲。 而以佢嘅觀察,camino 上滴酒不沾嘅人基本上都同佢一樣,以前都係飲酒狂然後戒左。所以大家一聽到對方唔飲酒,就會心有靈犀咁笑下,你知我知以前發生過咩事啦。

(之前有巴打問到我仲有冇聯絡返啲 camino friend,呢個墨西哥大叔就係少數嘅其中之一)
食完飯要行埋最後13km去 Arzúa,落緊雨就唔駛講啦,自己睇圖,

我最後悔就係冇買雨褸,原來係日日都用得到。

中段 Leon嗰時有諗過好冇買件雨褸,但係又覺得聽日一定會好天嘅,希望在明天吖嘛,點知就一直落雨落到今日。

食飽之後呢段路好辛苦,可能係因為飲左酒,每次飲左有酒精嘅嘢再行嘅時候都覺得好攰。

中途去左間bar坐下,依家我地三個去飲嘢嘅話,有時係會一個人俾曬,然後下次入bar嗰時就另一個人俾,算係輪住請客。今次我去俾錢嗰陣,兩杯啤酒一罐Nestea收我8歐,點解咁貴嘅。

呢13km行左好耐,行到姐姐不斷埋怨點解行極都仲未到架,最慘就係Arzúa個鎮係長條型,入左鎮之後仲要行多陣先去到公營庇護所。

三點嘅時候庇護所淨返十個床位,唔駛訓街,而且仲有久違嘅單層床,

不過單層床冇得掛起件雨褸,所以Josan就插左支行山棍喺天花板,然後掛左件褸上去。

我地都Wooooow! Engineer, Josan!

實情佢係平面設計師。

Checkin之前撞返墨西哥大叔同美麗,所以大家都係訓隔離左右。沖涼房終於遇到無簾嗰隻,最衰唔係男女共浴,兩個沖涼間咁啱又係面對面,為左冇咁尷尬大家唯有背對背沖,好彩熱水夠熱,如果唔係真係沖唔落去。

Arzua比噚日嘅 Palas de Rei靚少少,不過都係五十步笑百步。姐姐同Josan又去飲酒,我就去超市順便等洗衫,之後大家就一齊去食飯。

就快到Santiago 呢幾日我餐餐出街食,駛左好多錢,一來每日都行得好辛苦,二來啲廚房冇架餐煮飯,變左我都唔想煩所以去餐廳食算。

Josan 話 Arzua最有名嘅係 Cheese,另外我地又點左盤豬耳大家分。

Cheese係唔錯,豬耳就同香港食到嘅一模一樣,連個調味都差唔多。

食飯嗰時傾開去旅行,姐姐黎過香港兩次,第一次就已經唔係好鍾意香港,覺得啲人冇乜禮貌,週圍都好迫,嘢食又唔係特別好食,然後過埋澳門玩,話食豬扒包嗰時仲刮損嘴。

都咁唔鍾意香港啦,點解仲要黎第二次呢?

因為姐姐個仔話要去迪士尼,咁姐姐就話我帶你去東京迪士尼啦,點知細路仔話要去香港因為聽得明睇得明中文。

咁大家都知道香港迪士尼班大6遊客啦,姐姐個仔排隊嗰時俾個強國細路一手推開左,嚇親細路哥完全唔識反應,激到姐姐又出唔到聲。

雖然人地咁話香港我都好唔開心,但係佢地講嘅又真係事實,連我土生土長嘅人都覺得香港有好大進步空間。 每次問親外國人有冇去過香港,大部份都係因為工幹先黎,話鍾意香港嘅通常都只係得鬼佬(白人優越感,冇辦法,香港人對鬼佬始終係好過對自己友),真係好少聽到亞洲人話鍾意香港。

我就只好話:Yes, you're happy before you get in Hong Kong Disneyland, but you're upset when you get out.

結論就係叫 Josan去台灣玩好啲,就算黎香港都係轉機出一出機場算。

其實我諗返真係有啲sad,身為一個本地人,竟然同佢嘅朋友講唔好去佢嘅城市,到底香港係一個點嘅地方呢?香港係我屋企,但係呢頭家真係好多問題要解決。
繼續追埋先麻煩晒樓主
多謝支持喔

講起八爪魚...我唯一記得嘅係...好淋好軟...
我無食過八爪魚
其實都幾好食吖。。。
絲打唔係有經過Melide?
同行既人無拉我去食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞