[Live] 一個人的朝聖路 Camino de Santiago

980 回覆
139 Like 2 Dislike
是咁的
小弟今年Grad Trip一條友出發去西班牙行Camino de Santiago
聽日(香港時間係今日下晝?)正式出發
呢個post就試吓每日share啲日記同相出嚟啦
有人睇就會繼續update 無人睇就會慢慢唔見咗㗎喇
行過嘅巴絲可以出嚟吹吓水 指點吓迷津
唔知有無巴絲都行緊呢條朝聖路呢

頭幾日嘅行程
Day 0: HK>Beijing>Paris
Day 1: Paris
Day 2: Paris>Bayonne>SJPP

巴黎就唔出遊記了 睇相啦

有wifi就會盡量update
第一次開遊記post 文筆唔好請見諒
部分相用手機執過 電腦睇唔知會唔會好奇怪
好多朋友都知我會去行Camino 勿相認
開始出遊記之後交代少少前言先
各位俾啲時間我出文

自從三年前喺高登見到Camino de Santiago post,呢條Camino就深深咁植入咗我個腦,決定要喺Grad嘅時候去。幾年嚟時不時都會搵吓資訊,會想象吓自己去嘅時候會遇到咩人咩事,仲會同身邊每一個人講自己呢個畢業大計。

Camino de Santiago係西班牙一條朝聖路線,來自五湖四海嘅旅者一齊向住Santiago de Compostela前進,有好多唔同路線唔同玩法。我自己就揀咗最熱門嘅Camino Frances,由法國邊境SJPP出發,徒步行四十幾日,由東到西橫跨西班牙,到咗Santiago de Compostela之後再行多幾日,去埋「世界嘅盡頭」Finisterre,全長900km左右。

裝備方面,Osprey Atmos Ag 50L,基本上得衫褲鞋襪、叉電器s、睡袋、行山棍x2、頭燈同少少應急藥,呢到都特登買咗幾千銀。相機只帶了RX100m3,本身想帶埋GoPro同芭蕉扇,諗諗吓都係減重唔帶了。就咁埋單都有成11.5kg,仲未計水。

錢方面就用咗5000港紙買機票,巴黎入巴塞出,600港紙左右買火車飛由巴黎去SJPP。唱咗1500歐,預一日用40歐。

每個人行Camino都有自己嘅原因,我都喺開始之前紀錄低,睇吓一路行諗法會唔會有所改變。唔想睇就飛啦。

講到明Grad Trip就緊係有今生無來世,想俾一個一生難忘嘅回憶自己,要做啲常人唔會做嘅事,所以日韓台歐遊都不了。一個人行路喺異地行四十幾日,好期待遇到好多陌生人,好期待同咩人結伴,一定會有啲得著。其實我都無expect自己會得到咩,但肯定會有得著。個心態就好似「出咗糧想fing吓錢,但又唔知買咩,於是去行吓街睇吓有咩買」咁。

同過好多朋友提起Camino,一方面想搵到伴一齊去,但另一方面心底知道獨行先係最適合自己。有朋友講過想join最後100km,當然最後都係不了了之,結果都係自己出發。

據說行完Camino就可以赦免自己嘅罪孽,另一個講法係長時間嘅獨處可以令人諗通好多心結。我無信仰所以比較認同後者,都想睇吓行完Camino會唔會放得低喺香港生活嘅煩惱。

所以呢一刻你問我,為咩行Camino,我答唔到你㗎,大概係幾年前曾經想做呢件事,所以就做啦。同埋有一樣肯定嘅係,日日都會行到周身痛。

“There is no one walk the camino by accident.”
-The Way (2010)
Day 0
Paris - Bayonne - Saint-Jean-Pied-de-Port

Camino嘅起點喺南法,所以由巴黎入,再轉火車。喺巴黎hea咗一日終於要起行。

去到火車站研究咗一陣部自助取票機,終於拎到上網訂定嘅火車飛,成張機票咁好大張。
時間啱啱好上車,火車係雙層車,幾大幾靚,有叉差有Wifi,不過wifi慢過龜。窗外嘅天氣一時陰陰沉沉咁,一時又出返太陽,只要唔落雨我就好滿意了。

搭咗四個鐘火車,終於到Bayonne。Bayonne係一個朝聖中轉站,要再搭多一程入SJPP。落車嘅時候已經見到好多差唔多裝束嘅backpacker,搞到我心情有啲興奮。有個住bayonne嘅法國伯伯見到我嘅行裝問我係咪去朝聖,同我吹咗一陣水,仲教我去邊個月台等車。

Bayonne係一個好寧靜嘅小鎮,有時間嘅話散步幾個鐘都唔錯,不過我得一個鍾,所以蜻蜓點水去教堂影幾張相,就返車站了。

順手買咗個三文治,餡有肉有菜有薯條,個汁好似忌簾湯咁嘅味,平靚正。買完包就要上車,原來部車已經埋咗站,仲已經坐滿晒人。

去SJPP部車係兩卡地鐵車廂嚟,去朝聖嘅人竟然坐滿曬架車,有人帶埋單車上車,但應該大部分都係行路嘅。車上面嘅人大多都中老年,鬼佬居多,得幾個亞洲樣,睇落我應該係成車最後生嗰個。有啲人低聲傾偈,但大部分人戴住耳機選擇沉默,車飛都無check就開車,我就唯有罰企到尾站。

望住車窗外嘅風景有山有河,我心怦怦跳得好勁,唔知興奮還是緊張,但可以肯定嘅係,三年嚟掛喺口邊嘅dream trip終於開始了。就係咁,我上咗呢㗎坐滿痴線佬嘅列車,出發去Camino嘅第一站。

SPJJ喺法國南部近法西邊境。罰企咗成粒鐘終於到,心情好興奮。跟住大隊行就一路行到Pilgrim Office,途中認識咗第一個Camino Friend,嚟自韓國嘅志汌。

Pilgrim Office係辦理Camino Passport嘅地方。每個朝聖者都會有一本Camino Passport,€2一本,每經個一個地方就會拎到一個印章,沿途住宿同部分餐廳都會有,行完全部就會有一本充滿回憶嘅印仔薄喇。

Office嘅職員仲會好詳細咁講一次我哋聽日嘅行程,由SJPP去Roncesvalle沿述途見到嘅嘢,仲有全程嘅albergue(朝聖者住嘅hostel) guide,呼籲我哋遇到自由捐獻嘅albergu要至少俾€6。登記嘅Office伯伯話,我可能係今年第一個香港人。登記完順便買個貝殼,貝殼係朝聖者嘅標記。喺Pilgrim Office買貝殼係自由捐獻嘅,我就好狗咁是但俾咗個€0.5銀仔。

Office伯伯指點下,我同韓仔去咗成個小鎮最平嘅albergue,一晚€10。俾錢都係自覺投幣嘅,好彩身上咁啱有散紙。Albergue有床有被,但每個人都拎出自己嘅睡袋,原來係驚唔乾淨有蟲,於是我都開咗自己睡袋出嚟。本來諗咗好耐帶唔帶睡袋,因為成1.35kg重,最後好彩有帶,因為早晚都真係幾凍。

整好床之後就自己出門逛吓。SJPP寧靜得嚟都幾熱鬧,我諗大部分遊客都係朝聖者嚟,唔少鋪頭賣Camino相關嘅紀念品,都有好多裝備店,價錢無細睇過,淨係行山棍嚟講都有幾多選擇同埋唔算好貴,€8就有交易。可惜今日係星期日超市已經閂咗,本身仲想去買定啲補給。

傍晚時分,返到去albergue見到志汌,於是兩條友一齊去食晚餐,亞洲人係易啲approch,作為撩水吹嘅起步都唔錯。兩條友食咗個pasta,飲咗少少酒就返去了,埋單€17。

Albergue有澳洲人,有西班牙couple,簡單交流過就沒有然後了,起碼主動開到口,證明噚日嘅擔心係多餘嘅。原來自己啲西文都講到兩句,起碼人哋聽得明,不過我依然係覺得西文好難聽得明嘅。然後就沖涼洗衫,志汌識到另一個韓仔,叫埋我一齊去喝多兩杯,但見落大雨我就無去了。

明日終於要正式出發,據說第一日就係最辛苦嘅一日,因為要攀1450m過山,徒步行過國界。自從上咗SJPP嘅火車,不安感就越嚟越少,換來嘅係興奮同期待。一個地方只要氣氛好的話自然就開到口同人傾偈,好期待之後嘅每日。
暫時得咁多 明日起步再繼續
G持
皮已正
好想去
加油
舊年9月~10月中行咗, 風扇&太陽油帶咗基本無用過, 反而著長袖+帽更能防曬

我又係傻下傻下咁, 巴黎搭火車落SJPP...其實最平+快嘅做法係搭去巴塞/巴黎轉機去 Bayonne

當時我預咗35日行, 結果24日行完...到咗santiago 就突然唔想行去Fisterra. 搭咗巴士去, 第二日就搭巴士落 Porto 玩兩日, 再搭巴士去 Madrid, then Barcelona.
btw, 祝你無生水泡

萬一出水泡, 要留意你個日行咗幾多km, 呢個km就係你對腳嘅limit

一係backpack太重, 一係對鞋太窄夾腳, 一係對襪
加油

唔好爛尾
咁快行完 我預咗四十幾日
不過多咗就可以周圍去玩
唉, 只怪自己毒, 戴咗耳筒聽歌狂行, 平均每日 30km+
喺香港試過咩10kg由紅磡行去上水
無生泡但行到周身痛
希望唔會生啦
生水泡一定要吉穿, 跟住消毒

我成程生咗十幾粒, 自作賤

應該行慢少少, 就可以識多D人, 吹多D水
帶咗消炎膏 希望用唔著
最好有殺菌能力嘅, 無嘅話, 個水泡有排都唔好, 有機會就買定細支火酒

外國人行完, 凍水浸腳, 消除疲勞
休息的話除鞋透透氣
收到
收到
等巴打靚相
依家時間係早上六點半 ,五點半就俾執嘢聲醒咗,不過成晚都瞓得好舒服。喺Albergue食埋早餐先行。趁仲有wifi update吓連登仔再出發

留名 我想去 可惜岩岩返左新工
Day 1 要早D行,最好一日出就行
唔係去到Albergue有排排隊入住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞