西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
Ching 我會喺六月中尾去行
廿一日你覺得從 burgo 去到santiago
定 leon 行到 santiago 同 finisterre + muxia 好啲?
想中途有social 吓嘅機會
不過都會想有自己一個人靜落嚟嘅時間
搭嗲畀多個人意見你參考

我機票巴黎入巴塞出機票來回4200hkd
交通費由巴黎去起步點500幾hkd 行完去Lisbon旅行搭巴士300hkd (之後去咗英國探fd嗰啲唔計了)
餐廳食around €10-€15
住Albergue €5起 你拉勻預每日€10

英文好就可以同多啲人傾偈,但唔使擔心英文唔好都會有人撩你傾偈

我行嗰時都比樓主細個,唔使驚嘅
(唔係呃各位,但係個故真係咁,我放棄左 )

去到庇護所十點鐘,一點先可以checkin,但係啲識員好好人俾我放低個背囊去裡面,所以我今日有成日時間做觀光客。。。 都係嗰句,觀光既野就唔多寫,自己睇圖:

因為好眼訓,我沿住河行到鐵橋影左幾張相,然後入左圖書館瞌左一個鐘,出返黎已經十二點。

去舊城行左一陣,食左喲嘢,已經差唔多時候可以check in。

庇護所係修道院既一部份,雖然間修道院好大,但係庇護所既部份只係得兩間房,一男一女。返到去只係見到Peter仔、德國仔、Ohio三人組,見唔到Yoonmi姐姐,心情又變得更加失落。

其實佢噚日已經講過,覺得庇護所評分麻麻地,所以會去住評分高啲嘅 hostel。

但係albergue 5歐,hostel 10歐,所以我都係揀左大部份朝聖者都住既庇護所。 唉,其實見到又點,最多咪傾多一晚計,只可以話時機唔啱、緣份已盡。 (而我又冇盡過力 )

唔駛問,排第一嗰個係我個背囊,十點鐘達陣,但係我一啲都唔開心。

放低行裝之後,我去搵前台嗰幾個大叔,問佢地可唔可以print嘢出埋,因為我後日就要飛巴塞,Ryanair又 on99一定要人 print張boarding pass出黎,所以就睇下庇護所幫唔幫到手。

雖然話albergue接待世界各地黎嘅朝聖者,三個大叔都係完全唔識英文,最後要指手劃腳、用埋孤高 translate先表達到我嘅意思。

大叔佢地就索性俾左部電腦我自己㩒,唔識睇電腦啲葡文都順利俾我印到出黎,後日可以去搵Josan!

之後我又左做觀光客,行左上山上面嘅Santa Lucía 睇風景。呢度1927年被National Geographic選為世界第三嘅 paranoma (wiki),我唔明九十年前嘅準則係點。

上山可以俾2歐坐纜車或者行半粒鐘上去,都已經行左九百幾公里,唔差最後呢一公里。

教堂嘅外型有啲似巴黎嘅聖心堂,1904起到1959,算係比較新嘅建築。

我小學嘅時候,老師送左本西歐嘅mook俾我(依家諗返,都唔知點解老師會送旅遊書俾學生當禮物 ),裡面有介紹葡萄牙,其中一張相就係呢張:

咁正常人睇完都唔會記得Viana do Castelo 呢個地方啦 ,所以直至我上左山,黎到呢度,見到個教堂嘅時候,啲回憶先突然間返曬黎,

我係度坐左好耐,望住個城望住個海,估唔到最後一站都唔係隨隨便便就算,camino總係會有驚喜~~

嗰晚無端端暴雨雷暴,我一直都訓唔着,不過無所謂啦,聽日只不過係搭車返去Porto。
吓~~~~

部desktop 係咪門口嗰度,我真係唔記得左,我仲喺嗰度住左兩晚。
你個時機票係分開買兩張單程?
我同你一模一樣, 巴黎入巴塞走, 但成7千, 已經要轉機
去之前買定呀
我已經係4月買9月嘅機票
想要行多啲既話,就要行多27km去 Caminha,總共48km,即係一日行左兩日要行嘅路。

要記得之前我最多都只係行過40km,雖然今日嘅上落坡唔算好多,不過又未至於Meseta高原咁樣完全平路,所以唔駛估都知道會係硬仗一場。 朝早起身完全冇問題,四點鬧鐘響之前就已經醒左,食完早餐都只不過係四點過啲,準時開始挑機!

下定決心唔行之後,我就好似放下心頭大石咁~~~唔需要再趕路,唔需要再受身體上嘅折磨,由呢一刻我既 camino就完左,因為我已經完全冇左朝聖既心。

見你寫要行48km, 我即刻睇翻我之前嘅schedule, 唔計蕩失路兜圈, 我都無行過咁遠一日
加上無人陪你行, 更加無動力
我比較鍾意Burgos去Santiago,因為Burgos好值得去,而且高原嗰段路其實好有法國之路特色(悶) ,又有得social,同時都有自己既空間。

另外,由Burgos開始識到嘅戰友,一齊去到Santiago衝線,回想返一齊行左既二十日,嗰陣時亦都會特別感動。

Finisterre 坐巴士去其實冇乜大分別,如果係自己一個行Finisterre 呢段可能仲會覺得有啲無聊。
6月中尾去就要同班歐洲學生玩床位大戰
之前都提過下,要行咁遠真係要睇天時地利人和~~結果我 fail左

菲律賓人佢個計步app雖然話佢嗰日行左58km,但係官方距離其實只係得47.5km,基本上過50係極難
官方距離真係睇下就算,有d人行馬路邊,有d人上咗山,但張紙就個個SJPP出發嘅都係799km
講得好啱呀,有時我真係太糾結喺跟唔跟箭咀、行左幾遠、book唔book定 albergue...... 其實應該做返自己,但係就一直諗埋呢啲無謂野。
個時唔知邊個blog話除咗santiago要book, 其他都可以walk in... 結果我全程都無諗過book.
其實點行我完全唔care, 有箭嘴跟箭嘴,無箭嘴跟google map. 有捷徑唔兜遠路
我黎行camino又唔係野外定向要跑check point
巴打嘅態度好過我。。。

其實我好多時都幾在意啲箭咀,而且兩個人行嘅話,我通常跟係負責睇路睇箭咀嗰個~~~

唯一好處係,大部份人傾緊緊計嗰時都唔睇路,咁我就指返啱條路俾大家。
就喺番完學過隔離行
多謝師兄
因為我大部份時間一個人行, 唔洗理其他人, 你有伴唔同啊嘛
咁咪啱囉, 同翻D學生一齊行, 有偈傾
如果唔想同人迫,可以考慮下北方之路+原始之路,由Santander出發行去Santiago,一樣21日左右。沿路會少好多學生、旅行團朝聖者,但係去到庇護所,大家又會聚返埋一齊,一樣可以social。
你應該sell佢行葡萄牙之路, 一定無乜人
巴打加油
我最近都PLAN緊
你諗住幾時去?睇下有無機會撞到
我諗大家未必好清楚記得camino嘅第一日,但係camino嘅最後一日就永遠都令人好深刻。

噚晚嘅雨黎到今朝終於停左,我唔駛再趕路,朝早嘅火車9點由Viana開去 Porto,所以我訓到7點先起身執嘢,完全唔急。

其他朝聖者一早就執好嘢走曬,唯一同我一樣唔趕路嘅,就只係得波蘭人 Peter仔。 今日佢打算做個觀光客行下 Viana,然後下晝搭車去Caminha,因為佢冇話要堅持全程用腳行,反而比較想深度遊沿途城市,所以就飛左 Viana 去 Caminha呢段路。
(即係我噚日放棄冇行到嗰段 )

坐Ryanair背囊冇得寄倉,而我支行山竹又上唔到飛機,所以呢對行山棍陪我行左四日之後,我就要將佢留係葡萄牙呢度。

我問過其他朝聖者要唔要行山棍,但係竟然冇人話要,個個都係兩手 fing fing咁行。 可想而知,海線真係好平坦,因為冇乜上落斜,所以行山竹就相對冇咁重要,我行左3日都好少見到有人用佢借力。

我將兩支嘢放左喺庇護所既玄關位,而且放低左一個貝殼~~~我依家身上帶住三塊貝殼,

第一塊係喺 SJPP office攞嘅,一直陪我行左全程黎到呢度。

第二塊係Formista個Bar老闆送俾我,因為係其他人送嘅,所以唔可以隨便揼左佢。

第三塊就係Finisterre 沙灘執嘅,世界盡頭既貝殼,唔係工廠生產嘅假貝殼。

Camino止於此,我想留低一塊貝殼喺終點,表示我已經行完鳥。 如果要大家揀,你地會放低邊一塊?我最後留低左SJPP嘅貝殼,由第一日開始就一直掛喺我個背囊後面,到今日我將佢留喺呢度,希望有朝一日我可以返黎Viana,繼續行埋未行完既葡萄牙之路。

Peter仔陪我一齊食早餐為我餞行,camino就係離離合合,有時候你會覺得好厭倦,但係有高有低、有悲有喜,呢一切先令人覺得精彩難忘。

食完早餐之後,我一個人行去火車站,估唔到Viana do Castelo 喺呢咁多日朝聖以來嘅終點。

自己一個等火車,坐火車,感覺就好似一開始由Toulouse 撘火車去Bayonne 咁,一個人黎一個人走。月台上面有另一個朝聖者同我一樣,等緊火車離開camino。

我唔知道點解佢唔繼續行落去,可能係一樣因為唔夠時間?或者係因為傷患?

一方面我覺得做人應該隨遇而安,行唔完camino就算,唔駛咁執着~~~但係另一方面我真係好唔甘心,唔憤氣我行唔到落去,下次有機會再返黎,可能已經係十幾廿年之後,我好想繼續行埋去Santiago。。。

開去Porto嘅火車好舊,離開Viana既時候駛過大鐵橋Ponte Eiffel,火車一個鐘就行左我行三日既路,我都未有時間回顧返一路上行過嘅路程,車已經到站返到去 Porto。

火車站裡面我仲見到十幾個朝聖者,覺得好親切,不過一行出車站,就感覺camino好似離開左自己身體咁,我終於訓醒返到去現實世界。

跟住落黎就只可以觀光,除左行景點我都唔知可以做乜,條路一樣係咁行,但係就冇左方向、冇左目標。

等姐姐黎Porto嗰陣,我去左食當地名菜francesinha,係一份芝士煙肉西多士,有食過既巴絲都應該知道呢味菜係幾滯幾頂胃,女仔去食可以兩個人分一份。

但係我化悲憤為食量,仲點多左份薯條,一個人將全部嘢食曬。(咁就食左我十二歐 )

第二朝我同姐姐飛左去巴塞搵Josan,久別重逢永遠都係最開心 ,其實只不過係八日,但係感覺發生左好多事:由逆行葡萄牙之路失敗,到Vigo、Porto做遊客,再重新出發行海線,我覺得自己好似已經過左成個月咁。

嗰晚係23/6,Midsummer,巴塞街頭週街開party,大家都喺度唱歌、飲酒,狂歡到朝早先返屋企訓覺。

我地喺巴塞留左4晚,除左聖家堂,基本上好多景點都冇去到。 Josan喺巴塞已經住左5年,姐姐亦都係第二次黎巴塞,佢地對景點都無慾無求,所以大家都係週圍hea吓、大家佢地煮飯食表演下廚藝,咁就過左呢幾日。

終於黎到姐姐讚不絕口既聖家堂,Josan竟然係第一次入去參觀,本地人。。。

教堂真係好靚好靚,雖然我唔係太鍾意人多嘅地方,不過入到去裡面真係會忍唔住驚嘆,你會好自然覺得呢座教堂同其他既真係與別不同~~~

咁你話Santiago嘅靚啲,定係聖家堂靚啲?

之前都講過,唔駛問一定係Santiago,我對嗰度嘅特殊感情已經超越一切。 搭地鐵去聖家堂,就係少左嗰份激動,有時候,好多嘢都係感情大於事實。

27/6,姐姐搭飛機去巴黎,第二朝飛返去台灣。 我就坐朝早十點嘅巴士,由巴塞去馬德里,正式展開獨遊。

姐姐同Josan送到我上巴士,我真係好唔捨得佢地,下一次三個人再見面唔知會係幾時,分開之後就好難再重聚,亦都係因為咁每一段緣份先咁珍貴。

巴士一共要坐八個鐘,ALSA嘅巴士有Wifi,所以我就上YouTube 開左 The Way, 2010 (El Camino) 套戲黎睇。

好耐之前有巴打問過,大家行 camino嘅時候有冇流馬尿,我喺路上沿途都冇喊過,但係黎到呢一刻我忍唔住鳥。

我一直都冇睇過套戲,因為唔想劇透(我係指劇透 camino),所以我留到行完全條朝聖之路先再睇返套戲。。。

套戲開始冇耐,老豆帶住阿仔啲骨灰開始行 camino,我就忍唔住喊,嗰時我喊到收唔到聲,唔知點解就係覺得好傷心。

睇住個老豆行到我一樣行過嘅地方,除左好有共鳴,就係心好痛。 因為隔離坐左個女人,我盡量唔喊出聲費事嚇親人,一路睇套戲,一路用毛巾掩住口鼻。

阿爸出發~~~

點知原來行左反方向

死死地氣跟返大隊行

再上一次咁傷心我已經唔記得左係幾時,其實套戲拍得普通,好多位太浮誇,不過當我睇到好多熟悉既地方、相似既經歷,嗰陣時我啲馬尿就停唔到喺咁流。

其實我傷心既可能亦都係因為離別,同姐姐、Josan佢地行左咁耐,今日起我就要自己一個人上路,去到一個陌生嘅大城市,真正要開始毒遊。

由巴塞去馬德里嘅風景就好似法國之路沿路既景色,600幾公里,8個鐘就開到,但係用腳行就要行20、30日。

(最近我翻睇左一次套戲,依然喊到收唔到聲。 )
~~~~~~~~~~~~~~~~~
即係咁就完左?

心水清嘅巴絲可能會數過下,依家行黎行去都唔夠五十日,咁即係點?

之後我去左歐遊西班牙遊,去到南部嘅Andalucía,遇到好多背包客都由摩洛哥玩上黎,講到好似好好玩咁,所以就俾人坤埋落去。

行得耐,我先發現毒遊其實係一種另類 camino,但係一路上冇咁多好人好事,要提防嘅人多左,要顧慮嘅嘢更多,離別依然傷感。

去旅行既經歷有機會再出post (不過應該都唔會,因為同camino比,一般去玩我冇咁深刻 ),係咁咦貼幾張圖算:

一開始,箭咀後遺症,Segovia嘅箭頭

Telodo嘅指示牌

風景好靚嘅 Mulhacen。

Ronda行山差啲中暑。

政治背景好似香港嘅直布羅陀。

一直南下黎到Algeciras,依然見到Camino嘅身影。

坐船去摩洛哥,第一次去非洲,雖然只係北非。

由非洲(地獄)望返過去歐洲(天堂),中間隔左個地中海。

影相幾靚嘅摩洛哥,其實週街都係垃圾同騙子,只係呢兩樣野特別多,絕對冇比較嘅意思。

睇返the way嘅結局,個阿爸都好似去左摩洛哥旅行,所以我係跟住佢既腳步。

咁就兩個月~~~

去到摩洛哥南部城市索維拉(Essaouira),我買好機票飛英國,因為由倫敦返歸平啲,所以就兜上去飛順便玩下。

但係摩洛哥直飛英國好貴,所以我先飛西班牙北部既Santander(14/8),然後再由Mardrid(27/8)飛英國,中間有兩個星期時間畀我回味西班牙。 我打算玩下北部城市Santander、Bilbao同埋San Sebastián,三個地方都幾出名好值得去。

買完機票嗰晚,我無無聊坐左喺Hostel天台,有一批住客圍埋4、5個喺度吹水,有一個韓妹啱啱行完北方之路、原始之路 ,佢話佢最鍾意既就係camino primitivo,聽到我話要飛Santander而且又有兩個禮拜,所以就提議我,

與其留喺城市摺,不如去行下 camino好過。

嗰陣時,所有回憶突然返曬黎:記返起法國之路嘅比利時人,特登由 Leon兜上去Oviedo行原始之路,然後又有葡萄牙之路嘅Yoonmi姐姐,佢話最靚最值得行嘅camino就係原始之路~~~

唔通真係camino is calling me?

先離開左朝聖兩個月,呢個係咪一個合適嘅時候返去?

定係話,我上次嘅camino其實仲未行完呢?

原始之路全長310km左右,跟官方建議嘅路段行,行完全程要12、13日。 我Santander入Madrid出,所以要額外兩日來回機場,去頭去尾只係得完整十日,唔夠我行完全程。

所以諗諗之後,計劃可以由Oviedo行去Lugo,啱啱好九日行完。 上次葡萄牙之路行得太無癮,依家俾多次機會我行 camino,可以彌補返我兩個月前嘅遺憾~~~當camino呼喚你既時候,唔駛諗咁多,咩起個背囊就可以出發。

韓妹幫我mark低左兩間庇護所,佢話頭兩日可以去嗰兩個地方住,

第一間庇護所環境唔錯、風景好靚,

第二間庇護所就係佢行左咁多日,住過最好既庇護所。

然後佢又話primitivo冇乜補給點,所以最好帶多啲嘢食上山,如果唔係庇護所附近冇得食的話,嗰晚就要餓死。

我就咁帶住幾個錦囊,等飛Santander,然後轉巴士去 Oviedo,去行我呢次旅程最後一條 camino,原始之路!
開估!咁係因為~我最鍾意Primitivo!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞