西班牙朝聖之路 (五十日長篇)

984 回覆
115 Like 3 Dislike
你張3UK 邊度買, 用足咁多個月旅行?
深水埗~ 12Gb一年限期

我淨係用黎text同睇地圖,用得好慳,fb、yt一定唔會上 ,用左三個月仲有流量淨低
365日12gb 屈機,
我個時貪平, 買咗2張1.5gb vodafone, 結果唔夠用
3Gb點夠用 ,睇地圖都唔夠,要用 offline map。反而姐姐就帶左兩張12gb 3UK,成日話太多data,要上網睇片
或者世界同環境力量強過自身太多
我們都受環境所侷限
21/8

Lugo係原始之路上最大嘅城市,好值得訓一晚好好觀光呢個地方。

今日只係要行22km,一直落山,沿路冇乜可景可言,所以我都冇乜影相,一直冇停過咁行左5個鐘。

因為路程唔遠,我難得地訓到7點先起身,庇護所好多人都已經走曬,大家都想快啲去到大城市享受人生。

Galicia大城市唔多,除左之前去過嘅Vigo,仲有北面嘅A Coruña (雖然人口比Vigo少,同Santiago比又唔係首府,但係就乜都自認第一 ),其他城市都只係屬於中型城鎮,就好似Santiago咁,雖然係全省嘅行政、旅遊中心,不過人口就比 Lugo仲要少,符合一般山區城市唔大、分散喺唔同角落既特色。

Lugo最特別既地方就係有條古羅馬城牆,好完整咁圍繞舊城一圈,令佢成為全世界唯一一座依然被古羅馬城牆包圍住嘅城市 ,2000更加被列入世界文化遺產。

呢條城牆唔單止係Lugo嘅驕傲,亦係原始之路既地標之一,就好似Grandas 嘅Salime Dam咁,一樣好易認到。

(其實好耐之前個預告,#462樓,我已經放左Lugo張相,暗示我行左原始之路,不過我好似表錯情冇人認得呢個地方。 )

進入Lugo之後朝聖者會愈來愈多,因為呢度都係其中一個最後100km既起步點,想短時間感受一下camino,攞埋張Compostela的話,Lugo出發就係選擇之一。

相比起其他last 100km,Sarria、Tui、Ferrol或者會更加熱門,不過黎到6至9月旺季,Lugo庇護所一樣日日爆滿,所以今日依然係愈早達陣愈好,priest house訓一晚就夠,我唔想又去冒露宿街頭嘅風險。

十二點過啲就已經行到去城外, 城市起左喺一個小山丘上面 ,由東面入城要先落到谷底,過河之後,再行一段長命斜入市中心。

Santiago is not the end of life,行完camino,生活一樣要繼續。

我發現最近幾日都係咁樣,沿路經過嘅村落、小鎮都係起左喺高點上面, 所以每日都係以上斜作為收尾,行到叫曬救命。

Lugo城牆外面係新城,全部都係大約十層樓高既住宅大廈,一層疊一層包圍住市中心,完全見唔到條羅馬城牆。 我對Lugo嘅第一印象係:乜呢個城市咁核突嘅。不過,已經行左一個星期冇見過城市,再次見到高樓大廈竟然有啲開心,甚至有啲期待再去城市嘅感覺。

去到城門口,正式進入100km以下。

理論上由Lugo市中心出發係少過一百公里,差左幾百米,要行出城外再行返入城先符合攞Compostela至少行 100km嘅要求。

不過之後Artur就講返,可能Galicia政府都想吸引多啲朝聖者由 Lugo出發,所以就夾硬話呢度都係超過100k,由呢度開始行一樣有得攞證書。

庇護所位置非常好,穿過城門行兩分鐘就到,喺正市中心入面。

去到門口嗰陣,大家都坐曬喺度等開門,先十二點半我已經排到去第十,咁我就放低個背囊用佢黎排隊,然後週圍行下。

Lugo舊城區好靚, 一改我對呢個地方嘅第一印象,城市嘅主色調係灰色同白色,同法國之路城鎮嘅土黃色好唔一樣,感覺特別高貴。

行左一陣就返庇護所check in,但係我已經好鍾意呢個地方。

庇護所有三層,地下係前台、冇餐具既廚房同埋common area,但係我冇見過有人坐喺嗰度傾計,大家黎到大城市都去曬威,又點會留喺庇護所吹水。

一樓同二樓各一間房,加埋先得44張床,真係話咁快就full。 過左冇耐Fransico佢地幾個已經行到,而且當中仲有好耐冇見過嘅芬蘭大叔,

所以camino上唔好睇少肥人,我都唔知大叔係點追到上黎,正當我以為自己已經拋離曬所有人,估唔到見到嘅舊人就愈來愈多。

我襯大家都Siesta訓晏覺嘅時候,走左出去做觀光客,係咁咦行左大教堂、博物館同埋城牆。

Lugo非常優惠遊客,呢啲景點全部都唔收入場費,對於我咁鍾意行景點嘅人黎講慳返唔少。

大教堂比Oviedo嗰個一啲都唔遜色,城牆更加係獨一無二,長2公里,10道城門,71座城樓。

我跟住城牆行左一圈,其實都幾攰下,佢唔係平路而係有上落斜,因為座城市一邊高一邊低 ,所以連帶城牆都有上有落。

晏晝一如既往成條街都冇人,Siesta嘅時候,無論去到西班牙邊度都一樣係死城一片。 加上天氣咁熱,冇乜遊客會喺依家行城牆,唔知嘅以為我仲行緊camino。

午餐又冇慳錢,入左餐廳食飯~

經過餐廳門口既時候見到有好多人排緊隊,即刻用亞洲人嘅思維去分析呢個現象:要排隊先食得既一定冇死啦呢度又唔係香港,一定係出名餐廳而且有幾道名菜。。。

問下排隊啲人先知道原來要入去攞飛仔,嗌number等,咁大家點解仲係咁守規矩一個人接一個人咁排。 因為唔識西班牙文,完全睇唔明餐牌落唔到單,所以就直接用孤高map睇圖,睇下邊張相碟餸唔錯,然後用相order。

唔知係咪一個人時間過得特別慢,食完飯仲有好多時間,我行埋出去城外面既公園,再返去城另一邊既超市,行左咁耐都仲未到晚飯時候。

Lugo 好正咁
我買左幾個斷磅計嘅蛋糕仔當聽朝早餐,然後又買左個雪藏tortilla做今晚晚餐,打算頹食一餐算。 好彩庇護所有個微波爐,如果唔係又要出街食飯。

咁啱返到去庇護所,遇到Davide同波蘭大叔Artur準備出去食飯,問我要唔要一齊去, 咁我就既刻放棄左個Tortilla,話好呀一齊去食飯啦。

回憶返上次同其他人一齊食飯已經係Bodenaya嗰陣時,喺David嗰間溫馨嘅庇護所食飯晚。 之後就一直因為慳錢、趕路,冇同其他人同檯食過飯。

唔經唔覺咁就過左五日,既然有人拉隊去食飯,我即刻仆埋去啦。 Artur話佢晏晝經過一間餐廳睇落唔錯,朝聖者餐只係9歐,不過要佢搵到路返去先得。

大叔方向感其實幾好,順利去到餐廳之後,大家都俾個餐牌難到,好多菜式都係創意料理。

雖然Davide係意大利人,Artur識講啲西班牙話 (十年既camino經歷唔係白費 ),但係我地三個人其實都只係亂點,務求唔好中伏。 例如你又點會估到前菜係茶餐廳腸蛋飯,而且佢嘅擺碟好奇怪,請睇圖:

好彩係每碟食物都好大份,所以間餐廳其實都唔錯,至少食得飽。

大家都認同西班牙啲pilgrim's menu幾抵食,十歐有 three courses包餐飲,歐洲其他地方都好有。就就連Artur都話平,波蘭出曬名食野平啦,所以朝聖者餐真係幾平。

然後佢又對西班牙嘅Bar讚不絕口,又可以食早午晚餐,又可以飲嘢,基本上一整日嘅飲食都可以喺bar解決到。 呢餐飯係食得幾開心,只不過我慳錢大計又失敗左,聽日仲要咩住成袋食物上路。

Artur噚日都講過,佢會行去 As Seixa,又話嗰度間庇護所唔錯。 Davide就話33km好似太遠,覺得自己未必行到,所以今晚之後就未必再遇到Davide。 其實已經chur左一個禮拜,好多人都會放慢腳步,最後100k分4日行,好似美國夫婦同Francisco佢地就唔會再趕路,意味住我識既人會愈黎愈少,衝線嘅時候好大機會要毒自一人。

不過調返轉頭講,我由第一日趕路就應該知道會係咁,primitvo 已經咁短,我仲要走去趕路,行到眾叛親離係意料之中。

食完飯之後Artur話佢地仲未行城牆,所以係咁咦都要上去行一節,影返幾張相。

咁我就問返佢地成個晏晝做左啲乜,原來就係去左超市同埋一直訓覺,呢個就係典型朝聖者嘅一日。

大家見到我成日去行博物館,四日去左三個,其實只係我特別古怪,唔好以為其他朝聖者都係咁奇怪。

入夜之後城牆上面多左好多人,我自拍嗰時仲有兩個西班牙妹對住我個鏡頭揮手,可能真係好少見到亞洲人~ 話說我重返西班牙之後,由 Santander黎到Lugo,已經連續9日冇見過亞洲人樣,就連週圍行街都遇唔到,其實係有啲詭異。

我地行返去大教堂,上到城牆,大家睇定聽日出城條路點行,因為每次摸黑出大城市都係痛苦既,蕩失路可以話係必然。

其實Artur都唔係第一次行啦,但係啲記憶就唔係太清楚,所以一樣要搵定路出城。 上次 Oviedo嘅經歷太慘烈,今次我都打醒十二分精神,好好認路。

由大教堂嗰邊既城牆行返去庇護所都幾遠,啱啱好係圓形嘅一半,向左走向右走行嘅路程都係一樣。 好唔好彩嘅係,兩邊都係上斜,Artur就話佢終於解決到個數學問題,喺現實生活中搵到一條迴線,無論點樣行都一直喺度上斜。
真係幾靚~好過 Sarria

好可惜今次冇去到A Coruña,下次一定要去返
(其實好耐之前個預告,#462樓,我已經放左Lugo張相,暗示我行左原始之路,不過我好似表錯情冇人認得呢個地方。 )

無幾多人行過呢, 未必個個走上城牆ga ma
見到D城牆, 令我諗起Toledo

究竟好唔好食呢

不過睇黎都係夜晚個朝聖餐正評多D

[quote]好多人都會放慢腳步,最後100k分4日行,好似美國夫婦同Francisco佢地就唔會再趕路,意味住我識既人會愈黎愈少,衝線嘅時候好大機會要毒自一人。

不過調返轉頭講,我由第一日趕路就應該知道會係咁,primitvo 已經咁短,我仲要走去趕路,行到眾叛親離係意料之中。

我同烏拉拉巴打應該都係咁情況, 行得太快, 結果就好撚毒, 真係每日都大把時間對自己對話
多謝一直以來支持~
似Toledo咩,可能係個教堂掛

我覺得Galicia 啲嘢食都唔錯,不過好似唔係所有巴絲都認同

只要速度同大部分人唔同,就會變左異類,camino一樣好現實
結論就係行得快就無朋友, 通常都後悔
行得太慢一樣冇朋友,有無形壓力要跟大隊,要成為羊群一部分
我無得後悔
因為只係請左幾多假
預左最多可以行廿八日
結果廿五日行完
留一晚santiago, 跟著finister
跟著兩晚santiago
你篇遊記真係寫得好好睇,睇到我以為自己親歷其景同埋全部都寫得好詳細,每日逐少逐少咁睇終於跟到live
我都追左好耐

btw 你個名
Ben Stiller 正一行路撚 cls過連登仔
多謝你努力不懈為大家寫出這篇內容豐富的朝聖之路s遊記.
每日也期待著你的更新, 不過而家心情就如你行法國之路臨近santiago時一樣, 高興就快衝線, 但又怕行完的失落.
巴打加油!
我仲以為已經冇乜人追, 多謝你追到live。

只係淨返幾日,我會努力寫埋落去。
Ben Stiller 正一行路撚 cls過連登仔

Ben Stiller 真係痴左線,行完47k,仲要行54k,佢係我見過唯一一條友6日由Oviedo行到 Lugo
我會努力,如果唔係有大家追,我可能一早就棄 post。

衝線只不過係呢段路嘅終結,之後又開始新一段路,希望第日仲有機會可以同各位分享。更加希望有其他人開 post寫camino,到時大家行過camino、未行過camino但係又有興趣既,又可以聚返埋一齊討論。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞