[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

係球員入口旁有一個雲加既展覽
展覽列出晒雲加幫阿仙奴贏過既獎盃同埋精彩時刻

首先係雲加2004年係白鹿徑球場鎖定冠軍一刻

亨利2012年以借用方式回歸阿仙奴後,同雲加慶祝第一個入球

左邊係歡送雲加,而右邊應該係歡迎雲加

雲加係阿仙奴贏過3次英超冠軍、7個足總盃冠軍同7個慈善盾

睇完雲爺爺展覽就穿過球員通道
通道既入口上面寫左阿仙奴歷來既冠軍

至於通道入面就係阿仙奴現役球員既1:1圖像

現任領隊愛美麗

穿過通道後首先參觀客隊更衣室

客隊更衣室真係得基本設備,搵多D都冇

不過酋長球場方面都掛左19支英超球隊既主場波衫做下裝飾既

參觀完客隊更衣室就到主隊更衣室

一入去就見到阿仙奴對熱刺既比賽前同中場時序
原來球證有開波前3分鐘敲一次鐘,2分鐘前就敲第二次鐘
同埋有D咩特別會係Comments度寫出黎

好靚既水療池,好想落去浸下

主隊球員既按摩室

主隊更衣室,所有一隊球員既波衫都掛晒出黎任影
中間位球場職員好好人,佢幫我影左我同托利拉波衫合照
(同埋另一個英國遊記樓主話酋長球場D人好好傾,我非常同意,我同呢位職員係度傾波傾左5分鐘先走 )
終於等到

吹完水我就參觀埋愛美麗既Office

領隊Office都靚過人,似貴賓室多過Office囉

Office內既檯面重放住阿仙奴對熱刺既球員出場名單
睇黎阿仙奴真係好享受呢場對熱刺既勝利

參觀完兩邊更衣室,就到球員出場通道

嗚呀,終於步出球場啦

由出場通道望晒成個球場,感覺同係Diamond Club望又唔一樣

主隊後備席,駐守呢度既職員又係好好傾
佢幫我影左十幾張相,我又係度同佢傾左5分鐘先走
果時我係買名宿導賞團, 成35鎊

離開後備席後返到室內,就見到訪問專用既位置

由訪問位置行去記者室既通道會見到歡送雲爺爺既相

亦都有阿仙奴球迷同吉祥物Gunnersaurus Rex既合照
晏菲路球場都係自己行架喎,得奧脫福球場先驚死有賊咁數住人頭

btw 我未去過要Smart Casual既餐廳,但最好唔好波鞋牛仔褲啦

記者室入口

酋長球場記者室唔似晏菲路球場咁多人,我坐係度Hea幾分鐘都冇人理
等到有下一個參觀人士出現後我主動話幫佢影相,咁佢又幫返我影,之後我先走

球場既傳媒中心,得罪講句傳媒中心都靚過晏菲路球場個貴賓室

傳媒中心既入口,不過今次我係準備離開啦

由傳媒中心返去專門店既通道,兩邊又係超多相睇

高空望落去酋長球場同高貝利球場,計返時間張相應該係2005年左右影

參觀完球場後,就可以去埋球場北面既建築物行埋博物館

博物館係下一層,所以一入去就會見到樓梯
而樓梯頂部就掛滿比賽前同其他球會交換既錦旗

首先會介紹阿仙奴既歷史,包括創辦人係邊位、成立既原因等等

跟住就講球場啦,係1913年阿仙奴就已經開始使用高貝利球場作賽

1951年既高貝利球場,當時仍然係有企位

高貝利球場北看台既大鐘、主隊更衣室
高貝利球場由1913年開始用到2006年終於完成使命

因為高貝利球場發展限制,所以阿仙奴係2006年開始使用酋長球場
興建新球場既苦況,真係只有雲加同阿仙奴球迷先感受到
(不過遲下到熱刺架啦,佢地今年都已經冇得買人 )

因為完全唔識阿仙奴既歷史,我既遊記直接跳到1990年代
(但係現場我係有順住睇既 )

係1990年代中期,阿仙奴出現左一個最重要既人物 - 雲加

係2002至2003年,敵對球迷笑雲加既時候,雲加就係下一球季造出全季不敗

雲加係1997至1998、2001至2002、2003至2004年分別贏得英超冠軍
圖入面分別係2001至2002同2003至2004年捧盃既場面
係當年唯一可以同曼聯匹敵既球隊

博物館內既仿製品英超獎盃
同埋旁邊有其他2003至2004年獲得既獎項、相關既物品

最後就係模擬返高貝利球場北看台既劇院,入面播放2003至2004年球季既精彩片段
第三幅圖有d似笑面佛嗰位係二戰前阿仙奴著名教頭Herbert Chapman, 佢曾經帶領球隊首奪足總盃以及英格蘭甲組聯賽(英超前身)冠軍, 成就可以同雲爺爺媲美, 可惜1934年因為肺炎英年早逝

博物館會介紹埋阿仙奴係社區既活動同女子隊
社區活動當然唔少得吉祥物Gunnersaurus Rex

參觀完博物館後,我就再次去到專門店
不過今次唔係我買野,係我幫一個香港友人買波衫

呢個阿仙奴球迷友人叫我幫佢買件托利拉波衫俾個仔
之後我重拎住呢件波衫行埋溫布萊球場
本身話New Tube for London 2020年有得用,之後推遲到2022,而家又話Tfl冇錢搞信號翻新再推遲到2023,又要焗多幾年桑拿。 話說英國基建真係好慢,淨係地鐵翻新扶手電梯都可以搞成年。

離開專門店後,我行埋去高貝利球場遺址參觀

由北面閘門望入去拆左既北看台,已經變成新起既住宅

東看台因為係歷史建築物所以冇拆,但地下就變成左健身室
而其他部分就改建成公寓出售

至於草地部分,而家變成左一個公共花園
Elizabeth Line 已經係好例子,本身上年12年就已經開得據聞最近又退後至2020
Elizabeth Line 已經係好例子,本身上年12就已經開得據聞最近又後至2020
civil嘢搞掂都要咁耐
咁搞法唔知條HS2駛唔駛得到2030
難怪好多歐洲鐵路公司想學香港咁做埋上蓋同物業發展賺錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞