[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
我經香港球迷會買,一年兩次賣主場波飛,不過第二次都已經過左,所以你要硬食Hospitality/黃牛啦
雪糕巴經驗之談
咁真係得黃牛了
london pass個問題我都想分享下
因為其實有樣野叫london 2for1, 係national rail搞既
簡單D講就係如果你係兩個人去既話, 只要俾一人錢就可以二個人入, 基本上倫敦大路景點都有包
咁當然佢都有條件, 佢要你有兩張當日有效既火車飛(實體)先可以用呢個優惠, 其實用呢個可以慳好多, 又唔駛俾london pass限死晒

個玩法係首先你上2for1個網印左D voucher出黎先
我當你想去the shard啦, 咁你上2for1個網搵the shard之後印張voucher出黎(要實體)
之後當日你去the shard之前首先你去火車站買兩張火車飛(邊個站都得, 你買最平個程就OK, 唔駛搭), 又或者你本身要搭車既唔好用oyster card, 特登去買火車飛 (記得係national rail既火車飛, 唔好買錯underground), 之後去到the shard出示voucher+2張火車飛, 就可以用1人價錢買到2張入場票
其實好撚抵, 你求其買兩個站既火車飛我當3鎊, the shard一張飛要32鎊
咁你而家一個人16+3即係19鎊就可以入去玩, 好用過london pass
因為出發之前個個都話英國劣食, 特登做左D功課落食野個方面
duck and waffle真心覺得好食, 係個到睇住日出感覺好正
你講邊個博物館
冇計啦,始終搭呢兩條線都feel到架車特別舊,都係時候要退
因為我偏好將啲時間用盡佢,同埋我一個人去,所以我揀左London Pass
交通博物館
呢個真係超正,我想去多次
同埋佢有啲secret tour可以Join,會帶你去Depot/閂左既站等等

West Ham Corporation Tramways編號102號既雙層電車
呢架電車由1910年開始服務至到1938年退役

呢架電車重可以上車參觀
舊式既控制系統,同香港電車編號120號果款差不多

電車既上層,有D假人係度扮乘務員/乘客
作為絲打覺得好羨慕呀!!祝巴打順利成功
不過我都係12月喺倫敦返嚟,London Eye同Tower Bridge嗰邊真係人山人海同人來人往都幾嘈,覺得唔係個太好嘅選擇~

係1935年開始,因應電車開始縮減服務,London Passenger Transport Board開始用無軌電車取代電車
而無軌電車因為唔受路軌影響,係運作上既彈性會較電車大

1939年開始投入服務既無軌電車,由利蘭公司製造
呢架K2-class無軌電車外表同普通巴士差不多,分別只係用電力驅動
K2-class無軌電車由1939年開始服役至1961年所有無軌電車停用為止
真係睇畫好多博物館

係1920年代開始,London General Omnibus Company(LGOC)同Associated Equipment Company(AEC)合作下,建立左一隊有差不多6000架巴士既現代車隊
而AEC就係製造著名Routemaster既巴士製造商

K-Type開蓬巴士模型
LGOC係1919年開始營運K-Type開蓬巴士,直到1932年為止
而家都有架編號K424號既K-Type開蓬巴士在生,不過收藏左係Acton Depot

STL-type AEC雙層巴士模型
呢款巴士由1934年開始投入服務,係倫敦總共有2700架咁多,係當時最多既同型號巴士
STL-type一直行駛到1954年先退役,其中編號STL469號車亦都係收藏左係Acton Depot
我自己係London 就好鍾意去flat iron 不過可能太平唔啱你

睇完模型就轉為睇真車
首先有第一次世界大戰時被改裝為Battle Bus既B-type開蓬巴士

係第二次世界大戰大戰之後,更多更新既雙層巴士出現
而且雙層巴士已經唔再局限係倫敦市中心,而係去到近郊都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞