[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

咁辛苦係落雨下完成城牆之旅,就係Cut & Craft食返塊扒獎勵下自己

其實我係睇中左佢地10蚊英鎊就有塊10oz Flat Iron

我另外叫多左個粟米同埋一杯橙汁,埋單15蚊英鎊左右
雖然只係10蚊英鎊既牛扒,但食落都係好質好正
今年聖誕?
呢間野真係好易留意到,特別係香港人
我同你掉返轉,因為我想睇嘆息橋
係咪天氣太差
幾時有睇波post
離開約克就去曼徹斯特

食完牛扒,返去酒店Check out拎埋個Gip就行返去約克站

約克站入面都有展示臂板式訊號機,同埋11月有虞美人花

站入面係超大超靚,係度可以瘋狂咁J個站同火車

首先見到Class 144柴油火車,準備由約克開去Sheffield

跟住有西門子建造既Class 185 Pennine柴油火車,由TransPennine Express營運,前往曼徹斯特機場

再繼續就有兩日前搭過既Class 91,到達約克後佢會回程開返去倫敦Kingcross

係Delay 20分鐘後,我要搭既車終於都到站
今次坐頭先已經影過既Class 185 Pennine柴油火車,目的地就係Manchester Victoria

我獲安排既座位係正面窗口位,而且有檯可以用

上車後就食剛才車站買既Meal Deal

當我離開約克既一刻,約克竟然出現藍天白雲
唔通連個天都唔鍾意我

1個鐘頭多D車程就去到Manchester Victoria站

呢個站就唔係好大,不過都幾靚

離開車站後就行10分鐘去今晚住既Renaissance Manchester City Centre Hotel
特登揀呢個酒店因為貪佢近車站同埋國家足球博物館,同埋要搵一晚住好D

一入到去,酒店大堂冇想像中咁華麗,不過服務就一流
我Check In時職員已經問我會去邊,可以點去,幾時去最好等等
當中包括我話要去國家足球博物館,佢建議我去奧脫福

一入到房,我屌呀!兩張床既

而且間房重有個廳,直頭套房咁樣
我一個人姐,唔洗咁大陣象掛

放低個Gip之後,就行去附近既國家足球博物館

國家足球博物館免費入場,不過場入面有D體驗設施就要收費啦

一入到去就見到應屆英超同足總盃既冠軍隊伍波衫同埋仿製獎盃
身為一個利物浦Fans,既然自己支持既球隊拎唔到英超,咁就唯有係度同曼城既冠軍獎盃影相啦

隔離重有部分英超球隊既波衫展示
大家可以數下有邊幾隊同爭左邊幾隊

話明足球博物館,第一個要介紹當然係足球
足球以前用咩材料造,起源係邊度都一一介紹

雲爺爺:足球係英國起源架

跟住就介紹英國歷史既悠久既足總盃

除左本地既賽事外,都會介紹歐洲最頂級既歐洲聯賽冠軍盃

俾部電視遮左半邊面既謝拉特

亦都有球王比利既介紹同收藏品展出

足球除左個波之外,地方都好重要,呢一Part就介紹球場

有個屏幕可以自己揀英超球隊既主場簡介黎睇,我當然就睇晏菲路球場啦

亦都有展出由舊溫布萊球場拆出黎既座位

英國好重視戰爭歷史,連足球博物館都會紀念第一次世界大戰喪生既球員

上一層去到2樓就會見到有體驗設施,第一個亦都係最吸引就係射12碼
2個Token可以玩一次,如果你買一個最平既套票就6蚊英鎊有3個Token

如果我自己計就射3球入2球
不過因為個Sensor太差,射完要個職員近距離補中先會有入球動畫

呢個波大家應該都唔陌生,而家收藏左係國家足球博物館,真係不得了

唔同年代既球員,係佢地既Locker所擺既物件都唔同
1890年代就係擺D靴呀之顃,可能方便踢完波騎馬走?
1950年代就係紳士帽同大褸
而2010年代就係波鞋耳筒大陽眼鏡等等

最後就係規則,要維持足球場上既秩序就要靠球證
香港人最熟悉既球證一定係哥連拿,但其他3位係英國球壇都係十分有名
當中Ken Aston就係提出使用紅黃牌制度既第一人

球例演變既時序,1866年開始有越位,1991年開始有第四球證等等

另一個香港人都好熟悉既球證,韋比係2010年世界盃決賽執法時著既衫同紀念牌

參觀完就差不多夠鐘閂門要離開啦

係離開博物館既通道都有野睇,當中包括經典時刻既相片同佢地著過/用過既波Boot同手套

兩個當代球王既波衫

同埋其他經典名將既簽名波衫等等,真係呢條通道都夠睇15分鐘

離開國家足球博物館後,就行下門外既聖誕市集
唔知係咪呢幾日行得太多聖誕市集,今晚就唔係好想係度食野

最後我行左去附近既Manchester Arndale Shopping Centre搵野食
係入面睇下野又搵下餐廳咁,行左一陣就決定食Nando's

出發前朋友已經極力推薦我要食Nando's
不過係前幾次食雞肉既不愉快體驗入面,我已經對Nando's冇咩期望
所以只係小試牛刀咁叫左1/4隻燒雞配Mango Lime Sauce
不過食落又覺得唔錯,至少隻雞脾係滑既唔係鞋既
香港人識嘅球證一定有甸恩啦
唔記得打埋落去

食完Nando's就返去酒店,寫埋淨低既Postcard
同埋唔小心課左金用Wifi,於是就成晚都係度睇片
(之前用流動數據唔敢睇 )
live
第九日 (30/11/2018) 星期五

今次住宿係包早餐既,所以我就早D起身落去餐廳食飽先出發

早餐都係自助餐形式,一開始揀左D冷盤食下

之後就拎左一D傳統英式早餐會有既食物
因為我唔食茄汁豆,所以平時唔會叫一份英式早餐黎食,呢餐叫「當食左英式早餐」啦

食飽就返房,整理好行裝之後就Check Out,將個Gip寄存係酒店跟住就出發

酒店附近行5分鐘就到Metrolink Exchange Square站

係月台既售票機先買張一日券,之後就等5號線既車
Metrolink係1992年已經通車,而Exchange Square就係一個新站,2017年先開始使用,而5號線係唯一經過Exchange Square既路線

去到Cornbrook之後就轉3號線,搭多一個站就會去到我落車既Pomana

Pomona落車後,行15分鐘就會見到Hotel Football,咁即係代表我要去既地方都不遠矣

見到Hotel Football再行多一陣,就會到達奧脫福球場

進入球場前需要做保安檢查

入到去,就問下最快出發既Stadium Tour係幾點,Book好左之後就可以先睇博物館,再等Stadium Tour
不過,Stadium Tour完成之後會係另一邊既鋪頭離開,唔會直接返到博物館內,所以建議大家唔好好似我咁一去就問最快出發既Tour
反而係預留時間先參觀博物館,預約定1-2個鐘後先出發既Tour會好D,咁就可以行晒成個博物館先參加Stadium Tour
有無食到祖國名物black pudding
利迷入奧脫福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞