[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
下次真係要搵一日專做交通膠
搭船去Greenwich,轉DLR去LCY睇飛機,返去Stratford搭TFL
我已經想再去了,不過再去就會英國入,可能法國/荷蘭走咁
第十六日 (7/12/2018) 星期五

係倫敦既後一個Full Day,出門後就由Hostel行去Golden Hinde
途中經過間Cafe覺得幾吸引就行左入去食早餐啦

叫左個煙三文魚奄列同多士
原本以為一個細奄列加件多士好少姐,點知一拎出黎
不過我都有食晒佢,因為都幾好味

由Hostel行去Golden Hinde有幾條橋可以選擇過泰晤士河
我就揀左位於聖保羅座堂對出既千禧橋

當我去到千禧橋入口時,突然狂風大雨
於是我就係旁邊避一避雨先

見到細雨D就開始過橋,點知一行出去就超大風
雖然我有遮,但係橋上面把遮係擋唔到雨
加上大風吹反把遮,所以我係收埋把遮淋住雨咁過橋
而且係橋上差不多係冇停留咁衝過去,都冇影過相

由Hostel出發要行30分鐘先到Golden Hinde,我中途食埋早餐更加用左成個鐘
Golden Hinde入場費5蚊英鎊,不過我就用London Pass入

一入場就係船既甲板
Golden Hinde係Golden Hind既複製品,前者1973年落水而後者就係1577年落水
Golden Hinde成為博物館前都曾經航行超過20萬公里船程
不過當然唔及原裝既Golden Hind咁勁啦
原裝既Golden Hind係1570年代由當時女皇伊利莎白一世支持下到過南美洲

Golden Hinde既桅杆同暸望台

Golden Hinde既船頭
下次會去邊呀

Golden Hinde連埋甲板有三層,首先就由船頭落去下面兩層船艙參觀

中間既一層收藏左D大炮係度
以前行船好危險,所以Golden Hinde總共有22支大炮
不過大家可以睇到樓底係好矮,係度參觀一定要好小心

船既最底層就係倉庫同休息室
暫時係柬埔寨,不過唔知會唔會中間再有新旅行計劃
無知一問,點解你可以入plaza premium first ?
奧脫福正
吳哥窟,等你暖記

Golden Hinde好細,所以好快就行完一圈
返到甲板就睇埋船尾既休息室,呢個就係船長專用既

亦都有個船長睡房,不過呢度裝修緊入唔到去
我都係咁啱有職員開門先睇到,好在職員又容許我影張相

Golden Hinde既船舦盤

由船舦盤位置望返成架船,船長既視角
不過扮完船長後,其實都已經行晒成架船
老老實實呢架船收5蚊英鎊我就覺得唔係好值,不過如果大家有London Pass而又順路行過,上去兜個圈又OK既
我有The Club既白金會員,可以入去Plaza Premium First同Plaza Premium Lounge各一次
老老實實,以參觀球場計酋長球場先係最正,利迷都係咁話
呢個未必會寫

一來柬埔寨其實都好多巴打去過
二來我用Iphone影相,呢D睇風景既地方都係留返影相靚既巴打負責
https://lihkg.com/thread/995549/
開左新Post,跟住既行程都會係新Post繼續分享
阿記個 stadium tour 好快行完,個博物館超細,而且個人覺得奧脫福場內外都靚啲
奧脫福球場因為舊(晏菲路球場都係),始終唔夠酋長球場咁新咁靚

博物館講大細就奧脫福球場最大、晏菲路球場第二、酋長球場最細
至於博物館內容就唔評論,呢個實有私心
新同靚係兩回事

不過真係各花入各眼
的確,溫布萊球場都好新但我唔覺得有幾靚
(可能因為超多熱刺Logo掛 )

今日去搭嘅mail rail冇人搭,不過£15搭15分鐘貴咗啲
我上次全車爆滿
15蚊英鎊連埋參觀郵政博物館我覺得ok啦,可能我對郵政野有興趣
乜郵政博物館要錢? 完全冇人check飛
其實要架,可能佢見你買左飛認得你先唔Check
不過淨係參觀唔坐Mail Rail又平D既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞