[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
Mail Rail真係好正,下次去倫敦你都要試下

btw 倫敦30度係咪熱過香港好多

完成Mail Rail之後,落車就行另一個方向

首先會見到Mail Rail既路線圖

跟住就可以行去車庫睇Mail Rail Exhibition
唔關事,早幾年和兩父婆去都係俾人問長問短,反而今年係戴高樂入啲職員好似望多兩眼都唔想就放我地入
係Mail Rail Exhibition會展出唔同年代Mail Rail用既列車

呢架車係1863年製造,1866年停用之後就收埋左,直到1930年被人發現就將佢用係Mail Rail上面

至於呢架就係1927年Mail Rail開始服務,第一架使用既列車
因應Mail Rail路軌多彎,所以列車設計時都係偏向每卡短D,寧願一抽車拖多幾卡去減少損耗

但1930年代又有另一款新車投入服務,呢款列車用鉸接式車鈎將車卡連接,所以過彎時會更容易同埋可以容納更長編成既列車去運送更多郵件
有啦,佢問我係咪一個人、返咩工、會去邊等等,好在我有晒Plan,對答如流
唔關事,早幾年婆去都係俾人問長問短,反而今年係戴高樂入啲職員好似望多兩眼都唔想就放我地入

係Mail Rail Exhibition除左睇車之後,都有遊戲可以玩下
呢個遊戲設施整到成個火車車廂咁,當然會有D地方同火車有關連

左右邊兩一紅一藍,大家要鬥快將不同類型既信件分發到適當既位置
呢個遊戲最特別之處係當遊戲開始時,成個設施係會模擬列車行駛時咁樣左搖右擺,而且搖動幅度都幾大

BTW 香港郵政投考郵差都係有個差不多既測試考核應徵者,不過考郵差就係分地址同埋考既時唔會搖來搖去

參觀完Mail Rail Exhibition之後返去對面既郵政博物館繼續參觀

呢個郵筒可以即時買完郵票就寄信,而且24小時服務,不過因為賣郵票既功能經常出現問題唔太可靠,最後都係用返傳統郵筒,買郵票都係去返郵局啦

博物館內重可以整一個屬於自己既郵票,整完之後你可以Email返俾自己

最後就睇埋呢架咁有型既Postbus,呢架車係1983年開始服務農村地方,亦都因為服務農村地方,咁大架車唔會只係運送郵件,重會兼任埋運用肉類、奶類、藥物等等

參觀完郵政博物館後,當然唔少得係度寫返張Postcard同埋寄左佢啦
呢部機可以自助完成買郵票既過程,而且呢部機既郵票係特別寫明由郵政博物館發出

當寫完Postcard貼好郵票之後,就可以到門口既電話亭

係電話亭度寄出你剛才完成左既Postcard

寄埋Postcard之後我都離開郵政博物館,去下一個景點啦

狄更斯是漫畫嗎

係郵政博物館行去下一個景點途中,會經過狄更斯博物館,不過本身興趣不大冇打算入去參觀同埋是日星期一博物館休息

行到大英博物館附近,就求其搵間餐廳食個午餐先

叫左個卡邦尼意粉同埋一杯熱朱古力,不過好老實質素就麻麻
如果唔係貪方便就手我應該唔會揀佢

食飽就過對面參觀大英博物館

過完安檢去到正門,淨係見到個建築物已經覺得好宏偉

大英博物館入面一條柱一道門都好靚

大英博物館既大中庭

大英博物館好大,如果入場時唔買Guide Book就記得一定要影低個地圖,方便隨時睇返行到邊同埋點去下一個展館
住邊好似都有問,我都係答佢住酒店

記得答問題既時候俾多少少信心,答得實在D同埋唔好斯斯縮縮咁

如果驚既就係飛機上面模擬下個情境,諗定D答案

一開始首先去參觀中國館,呢度既展品保存得好好,如果當初冇被英國人拎走,而家可能已經冇晒

清朝既鎖子錦儀式用甲胄

參觀完中國就到韓國,不過韓國館真係冇野睇

係得一間韓屋模型叫特別D

跟住就參觀埋日本館

日本館有傳統日本武士盔甲

同埋日本刀既展示

當中日本館重有一條短片有新幹線既出現,我企左係度睇左10分鐘

成個大英博物館,最出名同最多人一定係睇古埃及文明

終於睇到木乃衣
雖然之前都借過黎香港展出過一次,不過因為知道自己會去英國,就決定留返係大英博物館睇

當睇完最想睇既古埃及文明之後,就周圍行下睇下,首先睇下古羅馬帝國

Septimius Severus既雕像,見佢幾型就揀佢出黎擺係遊記啦

之後就睇埋Money呢一個部分

津巴布韋既貨幣係過去15年都不斷貶值,貨幣面額愈黎愈大但購買力就愈來愈低
真係紙重貴過銀紙

以前睇中史書見到既古代貨幣

最後就行返落最底層,睇埋復活島既摩艾石像

其實大英博物館真係好大,用左一個下晝好走馬看花咁都係行左半個館都冇,不過叫做睇左D自己想睇好耐既展品,都算叫做完左心願

入去參觀前重係日頭,出返黎就已經天都黑齊

離開大英博物館後就先行去附近既柯芬園

聖誕關係,好多佈置都好靚同好有氣氛

係柯芬園行左一陣,去左試飲朱古力同埋睇姆明精品

超巨型既盆栽聖誕樹
(BTW 返到香港入返D相先見到張相震過貓王 )

離開柯芬園後,繼續向泰晤士河方向行,係河岸街竟然見到有倫敦好出名既Routemaster
呢款由英國Associated Equipment Company (AEC)車廠生產既巴士係倫敦最有代表性既巴士,而家只係得返15號巴士有呢款最傳統既Routemaster行駛

做完巴膠就Waterloo Bridge過對岸

係泰晤士河河邊餐廳Jimmy's Lodge Igloos有幾個好得意既帳篷,如果幾個朋友咁樣Book一個黎食飯吹水都幾正

係泰晤士河南岸既The Queen's Walk都有聖誕市集行下

雖然呢度唔係好多檔攤,但佈置得幾靚幾有氣氛

行完聖誕市集就影埋Coca-Cola London Eye
可惜冬天既London Eye好早就閂左,如果唔係一定會上去睇夜景

咁遠由大英博物館行到黎南岸,就係因為Book左倫敦市政廳萬豪酒店既餐廳食飯
出發前係Travel Zoo買左Gillray's Steakhouse & Bar既Package

Gillray's Steakhouse & Bar既入口

一坐低職員就講解個Package係包D咩,之後就同我地落單

個餐包一杯餐酒,可以揀紅酒或者白酒

主菜就3揀1,我就揀左肉眼扒伴薯條;友人就揀左Rump Steak伴薯條
個扒真係好好味,可惜係個Package已經賣完,如果唔係會推薦去倫敦既朋友買黎試下

食飽後就行去Victoria Coach Station,過泰晤士河時就見到西敏宮

維修中既Big Ben

過完河就望返剛才食飯既市政廳同埋旁邊既London Eye

再繼續行就會見到西敏寺,下星期我就會黎參觀架啦

慢慢咁行,行左一個鐘左右終於去到Victoria Coach Station,友人就係度搭車返去布里斯托
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞