[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

事頭婆離開白金漢宮冇耐,衛兵就開始出場
首先係奏樂既儀仗隊

之後就係跟隨住既步兵衛隊

當交接既衛兵入左去之後,好快就有一小隊衛兵先行離開

https://www.householddivision.org.uk/changing-the-guard-calendar
網址除左可以睇邊日有衛兵交接外,重可以睇埋係邊一個軍團負責
不過我已經睇唔返12月5號係邊一個軍團負責
(但12月4號係倫敦塔就有影低係愛爾蘭衛隊(Irish Guards) )

自膠,Copy都Cop錯
https://youtu.be/c19Hemu7-7U
當日衛兵出場既片段
https://youtu.be/mNlcZbv8ZHo
衛兵入到白金漢宮後會演奏幾首歌曲,除左片入面既Dancing Queen,亦都有同樣係ABBA主唱既Mamma Mia
https://youtu.be/VoSBZM68CM4
當衛兵演奏完畢,我同友人就決定行埋去閘門前睇下
不過呢度只准路過不准停低,所以我拍條片就算

由好邊邊既閘門外影返入去

拍完頭先條片後係另一邊閘門外影返入去

離開白金漢宮後返到去The Mall又見到騎兵團經過
係唐寧街附近有間The Household Cavalry Museum專門介紹騎兵團,不過今次時間唔夠,冇入去參觀

騎兵團過左之後,交接後既上一更衛兵就返去準備收工啦
https://youtu.be/B6xit-ZOYWc
騎兵團經過既片
我同友人係度諗頭先騎兵團過左冇耐就見到事頭婆出巡,今次唔知會唔會都係咁
不過最終係見唔到事頭婆既
https://youtu.be/k7jbiwMRwt4
最後就係衛兵收工既片

睇晒兩個軍團之後,就真係要走啦
我地要穿過聖占士公園行去下一站

聖占士公園有個水池,我地沿水池邊行

係公園內見到好多小動物,包括有格林威治都見過既松鼠

係水池邊就有天鵝,隔離個英國人更加挑逗隻天鵝

行到湖既一半就過橋,係橋上面可以見到Coca Cola London Eye

去到公園另一邊既出口,見到兩個騎警剛剛上馬
我地問佢地可唔可以影相,佢地話冇問題不過要快!因為佢地要繼續工作

穿過左聖占士公園就去到西敏寺
我地用London Pass入去參觀,咁就唔洗俾入場費22蚊英鎊
西敏寺一直係英國傳統加冕或者安葬既地方,2011年威廉王子亦都係揀選呢度舉行婚禮

西敏寺內不准拍照加上好多人,所以行左一陣我地就去附近既Imperial War Museum - Churchill War Rooms
帝國戰爭博物館有5間,分別係之前係曼徹斯特參觀過既北館、而家將會參觀既邱吉爾作戰室、過兩日會參觀既貝爾法斯特號、倫敦本館同劍橋既達克斯福德分館
北館同本館都係免費,但其他3間就要收費;不過位於倫敦既兩間館都可以用London Pass入場
邱吉爾作戰室係第二次世界大戰時期既地下作戰指揮中心
至於邱吉爾係邊個應該唔洗我介紹喇掛

一入場就見到納粹德軍用既500磅炸彈

邱吉爾作戰室入面係一個迷宮,其中主持會議既房都有好多間,呢間係其中一間

睇完第一間作戰會議室後,就開始沿住路線參觀

邱吉爾作戰室既地圖,呢度係二戰既期間容納左幾百人係度工作同生活

之後就睇下關於設立作戰室既展覽同相關圖片
作戰室內都有一個關於二戰既展覽,不過我就唔放展覽內容上黎啦

睇完展覽就參觀作戰室內其他地方,呢間房係普通官員既房間

另一間會議室,不過呢間主要係各軍隊既參謀長用

擺放BBC廣播設備既房間

收發電報既通訊房間

唔記得左係咩房
但估計係次一級官員工作既地方

呢個係地圖室,入面收藏各地既詳細地圖,方便制定作戰策略

最後就係邱吉爾既房間同埋佢既工作室
成個館係好多野睇,佢亦都有個導覽機等遊客邊行邊聽
雖然冇London Pass要俾22蚊英鎊入場,但我都覺得係抵俾

離開邱吉爾作戰室就行去下一個景點

去下一個景點途中會經過唐寧街

唐寧街外守衛深嚴,不過問准左係可以影相既

望入去睇下見唔見到唐寧街10號
其實我唔係想見文翠珊,我係想睇下見唔見到首席捕鼠官Larry
伸延閱讀:首席捕鼠官Larry既Fb Page

https://m.facebook.com/ChiefMouserToTheCabinet/

唐寧街附近既The Household Cavalry Museum

博物館外會有騎兵站崗,可以影相但唔好埋去搞人地

最後又行返去特拉法加廣場
我地係附近搵左間麥當奴好快咁食個午餐之後就繼續下一站

呢一日最後一個景點就係柯芬園旁邊既倫敦交通博物館
入場費係17.5蚊英鎊,同樣地London Pass係包左既

由入口搭Lift上去3樓前會見到2015年既倫敦

去到3樓出Lift就返到去1800年

一開始先睇泰晤士河既交通

係1800年只有4條橋過泰晤士河,其中市中心更加只有3條
其他地方要過河主要都係靠船

當時過泰晤士河用既船

去到1895年已經變成20條橋過河,當中包括著名既塔橋同埋幾條鐵路橋

除左泰晤士河既交通外,倫敦既鐵路系統都係好耐歷史

1803年既時候倫敦只有一條非客運鐵路,而且係遠離市中心既位置

1836同1837年倫敦開始有第一條客運鐵路,分別來往伯明翰同格林威治

1875年,愈來愈多既鐵路起好,放射式咁由倫敦連接其他地方
當中幾個倫敦起點站亦都係而家既倫敦火車總站

去到1900年鐵路愈起愈多,路線開始愈來愈密

最後就睇埋倫敦巴士既前身,馬車

最初期就係用呢D細架既馬車

除左模型外,亦都有架1:1既仿製品係度

呢架馬車重可以上去影相添

當乘客愈來愈多,馬車都要開始用埋車頂空間

又係1:1既仿製品

1875年既馬車路線

另一款更大型既馬車

1:1既大型馬車仿製品
呢款馬車更加係行有軌道既路線,咁樣馬匹拖行馬車時就會輕鬆D

不過隨住城市發展愈來愈快,馬匹已經唔足夠用係交通運輸上
首先馬匹要狀態良好先可以工作,遇到街上有狗隻或其他動物可能就會情緒唔穩定
而且飼養馬匹亦都要好多糧食、空間同心機
最後就係太多乘客太少馬匹,馬匹既成長速度遠遠落後乘客增長

於是其他代替方案就開始出現,包括用蒸汽車頭去拖動車卡

亦都開始有巴士出現

1863年,全球第一條地下鐵路正式通車
通車時公司名係Metropolitan Railway,行走路段係Paddington、Euston同King's Cross之間,而家呢段路已經成為Hammersmith & City, Metropolitan and Circle Lines既一部分

初初起地鐵時冇咩規劃,只能用人手明挖回填方式咁去建造一D淺層隧道
不過呢D隧道同車站係150年後既今日仍然使用當中

係1884年,地下鐵剛剛好建造成一個圈,即係而家既Circle Line

呢個圈其實係由Metropolitan Railway同District Railway合作而成,不過由1871年提出到1884年先變成一個圈足足用左13年

初時既地鐵都係用蒸汽火車頭拉動
呢架編號23號既正正係當年其中一架蒸汽火車頭保存至今

不過地底用蒸汽火車,即係代表好易有火燭
當年既消防員開工10個鐘,要出動8次去地鐵救火

Metropolitan Railway編號400號既客車

另一款Metropolitan Railway既列車,不過呢架係電力車頭
呢架係1922年開始行駛,編號5號既車頭一直行到1961年退役

被5號仔拖住既就係現代化既Q23-stock列車

呢架車有自己既駕駛室,而且車廂設計同而家既列車都差唔遠,係1923年出現既時候係好前衛
最終係翻新過既情況下,呢款車行到1971年先正式退役
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞