[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

至於我就選擇搭巴士返去Russell Square既Hostel,特登見到係New Routemaster先上
New Routemaster係Wrightbus生產,係2011年正式投入服務,設計同舊AEC Routemaster相似

下層可以行到去車尾,因為車尾都有多一條樓梯同車門

位於車尾既樓梯

我特登由前梯上樓上,再由尾梯落下層落車,行晒成架巴士

搭到返去Russell Square附近落車後,再行返20分鐘返去Hostel,其實係耐過同辛苦過搭地鐵好多,不過係幾特別既體驗
我買左5日Pass,但實際只係用左4日
總共用左16個設施
我睇打毗都應該算貴
飛機膠+巴膠+鐵膠

想問點入PP 1st?
有無去winter wonderland
係聖誕市集見得特別多
我冇行入車廠仔細咁睇呀,好想可以坐下,不過兩日都冇見佢出嚟行
去過兩次
問:
總共喺英國留幾耐
會去邊
去嗰度做乜
點解想嚟
完咗trip 之後會去邊
之後就扱印

不過我係luton 同stanstead 入
有一招就係印哂全程所有機票同hotel/airbnb reservation
之後入境嗰陣一隻手畀passport 佢
一隻手揸住成疊野
佢會問少啲

呢招我喺美國同英國都係咁用
佢哋是但問幾句就收工

同埋答問題答得肯定啲
如果答得1999 就會引起懷疑
會畀人捉入房
初次去LHR入, 用smart phone show個trip plan就放行.
法國係咁hea
我上年同老母喺st pancras 入法國境
條友打斜坐好似好唔耐煩咁睇passport
望都冇望過我就掉返本passport 過嚟
仲要我提佢扱返印
基本上佢見你係well prepared 就唔會問咁多
第六日 (27/11/2018) 星期二行程開始
(我發覺之前冇打第幾日/星期幾/日期,睇落好似有D亂)

是日一早就起身,Check Out後就拎埋行李走人

行10分鐘左右去到King's Cross St. Pancras地鐵站

呢個係一個轉車大站,火車站都有King's Cross同St. Pancras International兩個(所以地鐵站名叫King's Cross St. Pancras),地鐵路線亦都有6條咁多

King's Cross St. Pancras站牌

地鐵站內好難影到架車,當架車停定時車頭又冇位可以影到相
BTW 今次搭Hammersmith & City, Metropolitan and Circle Lines既共用路段,係同一個月台可以等晒3條線既車
呢3條線亦都係用較新款既S-Stock車輛,列車會高D空間感亦大D

搭左4個站之後就去到Liverpool Street站

係Liverpool Street地鐵站離開後就過隔離既火車站
係火車站大堂正中央有個好大既資訊牌,因為英國火車總站唔會預先話你聽火車係邊個月台出發,乘客都係要留意資訊牌直到開車前一段時間,可能係20分鐘又或者係10分鐘先會知自己係邊個月台

預多左時間去火車站,就當然係要拎齊咁多程火車既車飛
我係搭車前3個月開始預售時就已經買定晒Advance Single既飛,雖然好平但要記得千祈唔好走甩班車

8點33分既車,8點28分先出通知係2號月台

London Liverpool Street站牌

第一程火車就係搭Greater Anglia營運既火車由倫敦去劍橋,所用既列車係Class 379

車廂內部相,Class 379係2011年先開始投入服務,所以望落好新淨

因為我呢張飛係不設劃位,所以我揀左個4人卡位坐
亦都因為呢班車係3抽列車重聯,總共12卡,而我為左影火車揀到最頭果卡坐,所以我差不多係一人包晒一卡車

坐低後就開始食早餐,一開始首先食左Wasabi買既壽司先,三文魚就1.5蚊英鎊2件,吞拿魚同蝦就1.8蚊英鎊2件
食落味道有D似香港百佳、Jusco買果D咁,都入得到口既

食完壽司就食埋WHSmith買既凱撒沙律卷,呢個Meal Deal好似係5蚊英鎊左右
不過個卷我就覺得麻麻,反而壽司好食D

食飽之後玩多陣電話,一個鐘多D車頭程就到達劍橋站
繼續留名支持深度遊

係車站想搵Locker放低個Gip,但係發現車站好似冇...最後我拎埋個Gip搭巴士入市中心

入到市中心,第一時間就去睇下康河坐船仔係幾錢
雖然康河有兩間公司都有經營Punting既服務,但我第一眼就留意到呢間Scudamore's
我俾左20蚊英鎊參加佢地個Public Tour,不過最近既Public Tour都要11點先開始(買飛時係10點15分),好在佢地可以俾我放低個Gip係度等我可以自由自在咁周圍行下
kings cross 會影到,因為H&C 同circle line得7卡車,而Metropolitan line 有8卡車,所以只要行去第8卡個位就可以停車嘅時候影到車頭

離Punting上船地點最近就係Queen's College啦,當然要入去參觀下,入場費3蚊英鎊

Queen's College最出名就係數學橋,佢既故事都唔多講啦,大家都可能聽過/好容易就Google到

過左數學橋之後就去到Old Court,一個好靚既花園

沿住校方推薦既參觀路線,好快就去到Friars's Court

參觀埋Walnut Tree Court

跟住就可以再次穿過數學橋離開(其實因為佢正門裝修緊唔入得,如果唔係應該係正門先入Old Court,最後先行數學橋)

係Queen's College Hea左大半個鐘頭,差不多11點就返去參加Punting

當前一張相果一家人落船之後,就到我上船
不過原來成個Tour都係得我一個參加,即係今次包船

剛開船就影下D鴨仔

過左數學橋同Queen's College之後就會見到King's College
個草地

沿途個船家都會不停咁講解,而且1對1既情況下,佢會撩我傾計問下我有冇野想知/聽

Trinity College既大草地

當架船去到嘆息橋既時候,船家問我洗唔洗坐去船頭佢幫我影相,不過好少影個人相既我就拒絕左

架船過左嘆息橋冇耐就會返轉頭,總共大約45分鐘船程就完成Punting Tour
[/member]
今年7月

好正呀

巴士超正
熟口熟面嘅巴士型號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞