[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
幾百蚊同兩千蚊嘅分別係

我認我懶,叫個agent 搞晒
同埋早買早確定有位可以安排行程唔洗煩
完全認同,之前經杜拜轉登去食多次
咁係英國貴姐,你去東歐應該平好多
Lm
我其實都打定輸數,點知又好運抽得中
如果唔係我都係買Hospitality
仲要有彩數先買到
注定呢啲飛唔係我

買埋個運氣同早落實
加上可以早啲入場有個專門地方買啤酒嘢食去廁所
兩千唔算貴了
可唔可以透露下你點買飛?

而且可唔可以快D出post,睇得好過癮
我係英國食左兩次,除左nando’s之外未食過唔鞋既雞
我有係一田轉登買佢個醬
有啦,佢問我係咪一個人、返咩工、會去邊等等,好在我有晒Plan,對答如流

離開隊伍後,同兩個德國遊客邊傾邊行去The Great Siege Tunnels既入口

The Great Siege Tunnels既入口係最高點,之後不斷都係落斜

The Great Siege Tunnels因為面對西班牙既邊境,所以會放置好多大炮

係洞口望出去既風景

再繼續行,隧道就開始愈來愈窄

另一支大炮,不過呢支就可以調整角度向下射

見到呢個人企係度咁型,影低佢先

呢個洞口係成條隧道最大既,花名叫The Window,不過望出去反而冇頭先果度咁靚

係The Window對面有條梯,可以爬上去一個叫The Notch既地方

至於The Notch係咩,就可以睇下呢塊板既介紹

行到咁上下,就會見到有道閘,閘後面就係呢條又長又窄既隧道

其實呢度已經係另一條隧道,叫Holyland Tunnel,係二戰既時候先興建既

沿住Holyland Tunnel行到盡頭,就已經望到地中海
換句話講我差不多係The Rock既北端,由西行到去東

伸出少少影下地中海先
不過現場係好大風,真係有少少驚甩手

影完相就返轉頭,參觀埋The Great Siege Tunnels既下層

下層只係一個大既洞室,同樣地有D大炮放左係度咁冇咩特別
最特別就係要行差不多3-4層高既樓梯落去囉

參觀完The Great Siege Tunnels就沿馬路行落山,行到一半見到有World War II Tunnels

原本想入去參觀,不過一行到去門口,望到入面係咁,咩Mood都冇晒

繼續落山,冇幾耐又到另一個景點,Moorish Castle既入口

呢座就係Moorish Castle既塔樓啦

係塔樓入口前再睇多次直布羅陀機場同埋山下既屋村

塔樓內都有D地方參觀,展示返以前塔樓內部情況

行左一陣就上天台睇風景

上到天台,第一時間影返天台支直布羅陀旗先

影完支旗就影其他風景啦,唔記得第幾次影直布羅陀機場

直布羅陀港口同埋Ocean Village既方向(可以見到有遊輪停泊中)

最後就係直布羅陀既市中心
位於圖中下方既高樓其實都係公屋,呢條屋村因為環嬈Moorish Castle,所以叫Moorish Castle Estate
影完呢張相後都離開Moorish Castle啦

係繼續落山途中,見到有Gibraltar Nature Reserve Walking Trails既介紹
原來我正正就係沿紅色線落山中
睇晒咁多條線,最正都係藍色線,沿查理五世城牆落山
+1,去過兩個都係覺得啲五顏六色好怪

離開Moorish Castle行多5分鐘其實已經落到山腳
不過好懶既我見到巴士站,又咁啱有架巴士係度,於是就上車

呢架1號巴士係返去巴士總站,單程1.8蚊直布羅陀鎊

雖然架巴士本身都細架,但直布羅陀D路更窄,所以司機揸起上黎都好小心

當巴士開到South Bastion既時候我又落車了,一黎想行去睇下纜車開返未(結果係未)
二黎我係想日頭行多次直布羅陀大街,於是就穿過Southport Gates返入大街

係South Bastion影返上去一路伸延至山頂既查理五世城牆

日頭既直布羅陀大街好熱鬧

係大街既Cathedral of St. Mary the Crowned前面唔知做咩聚集左一班人
不過我冇理佢地就繼續行左去

最重要既事情,就係寄埋D Postcard

行晒成條大街,終於係North Bastion旁邊既Grand Casemates Square搵到呢間鋪頭啱食
我一見到炸魚薯條就毫不猶豫咁行左入去Little Rock
(其實其他鋪頭都有炸魚薯條,不過呢間平D )

炸魚薯條,9.5蚊直布羅陀鎊;加埋杯橙汁大約11蚊直布羅陀鎊左右啦
個炸魚薯條真係好味既,唔會因為平D而唔好食

食完午餐見有時間淨,就沿馬路向海邊行,呢個屋苑有D似太古城對住鰂魚涌公園果幾座

行到盡頭就見到Ocean Village既入口啦

一行入去就望到對面架遊輪同D遊艇、船仔咁

跟住就沿住海邊一直行,穿過碼頭既餐廳、商店街,去到遊輪既入口
呢架遊輪而家停泊左係Ocean Village,更加變身成為Village入面既酒店

行上架遊輪問一問職員呢度開唔開放參觀,跟住佢就建議我去7樓既Sundeck睇風景啦

上到Sundeck首先望到我剛才行過既海邊

行到去船頭更加望到直布羅陀機場跑道添

當然唔可以唔影舦房啦
呢度雖然唔會再用黎開船,不過都可以俾酒店住客租用作為Party場地

參觀完船頭,就行埋去船尾,船尾有一個無邊際泳池
不過架船係海中心咁樣浸水就話正,而家泊左係度對住岸邊就冇咩癮啦

係船尾Hea緊既時候,聽到好嘈既聲
原來係BA492準備降落直布羅陀機場,但當我即刻跑去船頭既時候,飛機已經降落完而且滑行返去客運大樓中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞