[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
真係好貴
不過我對瑞士暫時最有興趣都係坐火車同埋行去列支敦士登,所以未係旅行List頭幾位
唔算太深,不過都去左一D相信冇咩香港人會特別去既景點
下晝3點幾4點就開始黑架啦,4點幾就已經黑齊,不過我要就返工作同睇波所以只可以呢個時間出發
支持
你又知我會去睇托利拉
唔通你識我
唔好相認Please
我經球迷會幫手,所以好好彩地唔洗食黃牛/貴價款待波飛
我冇仔細計過,不過應該用左2萬5左右

我預算現金係要用1500蚊英鎊,不過我唱左1000蚊英鎊過去剛剛好用晒,所以應該2萬5左右

去到1945-1959年,因為戰後經濟疲弱,所以Bristol Aeroplane Company發展都有大轉變,當中包括1956年分拆成Bristol Aircraft同Bristol Aero Engines,Bristol Aircraft更加係1960年同其他公司合併成British Aircraft Corporation

而同一時間Bristol Aero Engine亦都同Armstrong Siddeley Motors Limited合併成Bristol Siddeley,之後更加被勞斯萊斯公司收購埋

話雖如此,係1968年都有布里斯托生產既氣墊船,係全球第一架氣墊船添

亦都有英國第一款擁有兩個水平旋翼既Bristol Type 173直昇機

Bristol Type 175 Britannia,係一架中長程既渦輪螺旋槳客機
不過因為研發導致滯後到1952年先首飛,所以只生產85架就停左
而圖中既G-ALRX更加係因為意外而只係飛左2年就退役

G-ALRX既內部

原汁原味既駕駛艙,D儀表多到唔知點先可以睇得晒

去到1960-2002年,呢度有提及剛才介紹既合併,同埋美蘇之間既太空軍備競賽一觸即發

冷戰時期當然唔少得軍備競賽,大家都係度鬥研發新武器

Chevaline係導彈提升系統,可以將攜帶核彈頭既導彈增加穿透力令導彈成攻攻擊莫斯科

不過到最後美蘇邊一方勝出相信大家都知道
1989年柏林圍牆倒下,最後蘇聯因為經濟崩潰而解體

係1980-2012年期間,航空業出現重大轉變
British Aircraft Corporation係1977年同其他公司再次合併成為British Aerospace PLC,BAe除左生產自己既產品之外,重會生產空中巴士既機翼

BAe 146,1980年由BAe設計同生產,係一架短程客機
橫切面可以睇到BAe 146既結構,當中BAe146既中央機身部分(即係而家見到呢個部分)就係由Filton生產

之前都有講到,空中巴士飛機既機翼係由Filton生產,而其他部分分別由泓國、德國同西班牙生產,完成後就係法國圖盧茲組裝

雖然唔係英國負責生產,但Aerospace Bristol都有一個A320既模擬駕駛艙展示

呢一個就係A319既機翼橫切面

最後就睇埋將來既發展,今日既布里斯托係英國最大既航太發展基地,好多航太相關公司都係度研發更多航太相關產品

當中唔少得勞斯萊斯公司研發既引擎,呢個係2006年研發成功既Trent 1000引導扇葉,Trent 1000係波音787客機其中一個引擎選擇
(不過Trent 1000因為有問題導致好多波音787需要停飛 )

我投降了

參觀完Galleries就去隔離既建築物,去睇Aerospace Bristol既主角

Welcome to the Home of Concorde

一入到去已經見到和諧機泊左係度
不過因為剛剛播緊投影節目,所以成架機變左藍色

和諧機最出名既機鼻部分,尖而長既機鼻可以減少飛行阻力,降落/滑行時向下就可以增加機師既視野

機身方面,和諧機既結構強度會比一般飛機更強,因為要應負超音速飛行帶來既熱力同壓力

特別設計既倒三角機翼可以增加和諧機既升力同埋減少阻力

因為超音速飛行既關係,和諧機連進氣口都要特別設計以保持引擎效率

最後就睇埋勞斯萊斯同法國Snecma S.A.合作研發既Olympus 593引擎,呢個係當時世界上推力最大既渦輪噴射引擎
不過當和諧機突破音速飛行時,後燃器助燃就會發生Sonic Boom,呢個都係超音速客機一開始唔能夠降落美國既原因

最後影埋垂直尾翼既英航塗裝同飛機編號G-BOAF
G-BOAF係最後一架係Filton生產既和諧機,1979年先首飛

行返去機頭,先影左和諧機既左面

再睇埋和諧機既右面
去大英睇波係我人生 wish list 之一

影完和諧機既外觀就入機艙參觀
不過因為和諧機機艙狹窄,所以會有義工係度幫忙控制人流
義工都會主動同參觀人士傾計,佢就同我分享左佢當年坐和諧機同埋飛啟德既經歷

入到機艙首先向左行,隔住玻璃參觀駕駛艙先
駕駛艙係傳統既飛行儀表駕駛艙,飛行時要有兩位機師同一位飛行工程師

跟住就到前半段機艙,座位係2-2排列,不過真係好窄
同埋大家如果去參觀,一定要記得唔好坐落去,做個有公德既參觀者

參觀完和諧機就可以係隔離睇埋相關展覽
首先係和諧機既模擬駕駛艙

和諧機以往既座位款式,而家睇到既已經係第三代

最後就係Final Flight of Concorde,G-BOAF係Filton建造既最後一架和諧機,今次Final Flight亦都係全球和諧機既最後飛行,由G-BOAF執行飛返Filton,為和諧機同Filton帶來完美落幕

睇完和諧機就離開Aerospace Bristol,離開前睇埋位於博物館入口既A340-600主起落架
一定要去試,氣氛真係好好,同睇電視係差好遠
(對上一次有咁既感覺係南華亞協四強對西亞狗 )
樓主你坐嘅係business? 望落唔似但又有得入lounge?
我坐經濟艙咋,我入Lounge係用The Club白金會藉入,可以入一次PP First同一次普通PP Lounge

不過我想係倫敦入PP Lounge時入唔到,去到遊記最尾會講架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞