[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
睇左成朝, 諗返起我自己懶到連相都未執完, 你已經出緊遊記
好靚,係香港唔會見到打理得咁好既草
竟然會有人特登走入Filton睇架Concord
真心拎美帝簽證 就唔會問
鬼佬國家一見到美帝簽證就唔會多問, 好快放行
英國好多野都好親切,巴士/交通標誌/路燈
我遇到兩個去過英國好多次既猁迷,佢地忠告係千祈唔好同陌生人講捧邊隊

特別係過關時唔好話去睇波
咁好彩
不過證明你樣子正常,非可疑人物
點解過關唔好話去睇波
我特衰同bno都試過
幾順利
我係劍橋站上車,先搭CrossCountry去Peterborough,之後再轉Virgin Trains去之後兩晚住宿既約克

係劍橋站去Peterborough就係坐CrossCountry既Class 170 Turbostar柴油車

影完車頭就影埋車廂入面,呢個係我坐既Coach A

呢班車就唔係自由席,而我被安排既就係倒頭位Seat 10A

呢個位除左係倒頭位之外,Legroom重好窄
好在我坐50分鐘車就轉第二架
我係劍橋站上車,先搭CrossCountry去Peterborough,之後再轉Virgin Trains去之後兩晚住宿既約克

係劍橋站去Peterborough就係坐CrossCountry既Class 170 Turbostar柴油車

影完車頭就影埋車廂入面,呢個係我坐既Coach A

呢班車就唔係自由席,而我被安排既就係倒頭位Seat 10A

呢個位除左係倒頭位之外,Legroom重好窄
好在我坐50分鐘車就轉第二架

貼錯第一張圖

去到Peterborough就落車,等25分鐘坐另一架車去約克

我買飛係寫Virgin Trains,但到站既竟然係London North Eastern Railway
呢架係Class 91,最高速可以去到225km/h,所以都會稱呼呢個系列(同埋其他一樣速度既車)做InterCity 225

返到我坐既Coach D上車,望落舒服過剛才既Class 170,不過就好多人

原本我坐既倒頭車窗口位Seat 13俾人霸左,而且佢用緊個插蘇叉緊電
其他乘客就出聲話有其他座位,叫我求其坐一個
咁我見後一排既正面走廊位冇人坐,就決定坐走廊都唔坐倒頭車

不過呢班車都幾多問題,首先係唐卡士打停左好耐都唔開車
開到就快到約完時又話因為架車有問題,所有乘客都要落車,公司會安排另一架車接載乘客去之後既車站
不過去到約完站之後,呢架車又上返客開返去倫敦

由個半鐘車程變左兩個鐘,終於都成功到達約克

超大同超靚既約克車站
同埋約克站係冇閘機,如果係約克唔知有咩做,其實可以係度睇下火車

不過一離開車站就見到好大雨,係雨中拖住Gip去搵酒店

呢兩晚住既Travelodge York Central Micklegate,就係約克站行5分鐘,非常方便
Travelodge係英國連鎖酒店,同布里斯托住既Premier Inn係英國最大既兩個連鎖酒店集團

一入到去就Check In,不過可能頭先班車有唔少人都係住呢度,要排隊Check In

房入面就冇Premier Inn咁靚,不過都可以接受
同埋住兩晚都唔洗1000蚊港幣,都算係咁

放好野之後就出去行下

見到Tesco就入去行下,竟然有咁多香港特色既野賣

係英國我食得最多既野就係繽紛樂,自從我第五日係倫敦見到賣1.2蚊英鎊3包之後,我就瘋狂咁食
所以行Tesco唔係偶然,係我特登行既

少少地買返15包食住先

行到去市中心馬莎旁邊既聖誕市集,諗住入去行下

夜晚7點已經死城咁樣

好在約克係出名多酒吧,係不遠處已經有間酒吧打正旗號有波睇

叫左半隻燒雞,一路睇波一路慢慢食
不過愈食就愈慢,因為隻雞好鞋,一D都唔好食

食到開波就放棄了,專心睇波
最後曼聯小勝年青人1:0,摩連奴打爛水樽慶祝,之後去參觀奧脫福時個Tour Guide都有拎黎講笑
係約克雖然兩晚都落雨,不過好在兩晚都有波睇,不至於留係酒店發吽逗
樓主而家重想唔想食繽紛樂
真? 拿左美簽之後無去過歐洲.

不過過日本關口好似真係爽過以前.

同埋南美D國家, 寧願睇我張美簽, 都唔睇塊廁板BIOS PAGE.
第七日 (28/11/2018) 星期三行程開始

朝早8點左右就出門口,今日都係有雨,不過D雨已經冇尋晚咁大

過左River Ouse之後就行去Coppergate Shopping Centre

朝早既Shopping Centre好靜,聖誕市集都未開
緊係啦,朝早8點幾邊個會買野,不過其實我係想搵餐廳食早餐

最後行行下行到去York Castle Museum附近既Travelodge York Central

傳統英式早餐有好多野我都唔食,所以我淨係叫左個多士食
同埋係度食早餐既主要原因係唔想係室外吹風吹到9點半博物館開門

Hea到夠鐘就行過對面既York Castle Museum

博物館既入口,位於兩座建築物之間
所以一陣參觀都係先行左邊,之後返去入口大堂再去另一邊

俾完10蚊英鎊入場費就開始參觀,首先會見到約克同埋約克城堡既時序表

跟住就去Female Prison Building

一開始既Period Room就係講約克唔同時期,呢度係慶祝York Castle Museum 80周年

跟住就係Toy Stories

小朋友既房間佈置

歷代既玩具同埋遊戲機,有Gameboy又有PS

行行下又唔知點解會有個展覽係講野食,呢張圖係講不同食物/餐廳係幾時開始進駐約克

最後就係Victorian Street

有架馬車係路中心

又有超多英國國旗既仿約克街頭

模仿街道上面既小店

成個Female Prison Building最值得睇就係呢度,其他展覽就唔係幾啱我口味囉
都聽聞呢條Victorian Street係大時大節會搞活動,聽落就覺得好正
或者去啲露天嘅尾站影都得

至於另一邊建築物就多D野睇,首先一開始已經見到有關第一次世界大戰既展覽

呢張海報就係講英國係8月4號向德國宣戰

英國報紙就話英國向德國宣戰,德國報紙就掉返轉講

一戰時既歐亞非洲地圖,可以見到好多小國重未被分裂出黎
遲左半個鐘有冇去claim 返車錢啊?

其中一段路段更加裝飾到好似一戰時期既戰壕咁

房間入面就模擬戰場上既情況

房入面亦都有義工會講解手榴彈既設計同運用,最重要係個手榴彈係真既而唔係仿製品
(當然個義工話入面既火藥已經全部拎走晒 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞