[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
錯啦,雖然都係英國,但冇咁近
我住過好多間酒店同兩間倫敦Hostel
你想問邊個地方
今次我都有去奧脫福,不過冇睇波
無呀,想知倫敦你住邊區,好唔好住
巴打經過路過會唔會得閑幫我代購個lv袋
香港已經冇晒貨
可以賺下代購錢
叫慣姐,咁我都知呢間公司唔止幫因航生產雞卷既
其實我真係第一次去歐洲,如果我有地方講錯既你不妨指點一下
條友好憎你咁喎
我返左香港啦
住Russell Square,我總共住過兩間,Russell Square Smart Hostel同Generator,我鍾意前者多啲
史丹福
留名睇相
唔緊要啦,當幫手推Post姐

BTW 又準備Update啦

入到禁區候機室大廳後,發覺好似冇做離境手續咁
問返朋友先知原來倫敦希斯路機場係唔洗做離境手續既,真係學樓上巴打咁講大鄉里出城,長智識了

成朝未食野,一陣搭既飛機都冇飛機餐,唯有係禁區求其買D野食

倫敦希斯路機場既三號客運大樓(四號都係)係起飛時間前一段時間先會出登機閘口,未有閘口安排前就係候機室大廳睇資訊牌啦

我今次其實係搭BA492飛直布羅陀,原定係10點30分起飛(睇返上一張相就會見到應該係9點45分出閘口),不過最終Delay左一個鐘,10點40分先出閘口,11點30分先起飛

去到英國都要影呢個牌

今次會坐既英航A320客機

等左一陣終於可以上機
上個禮拜先喺倫敦返香港
買利狗飛真係好煩放棄左

英航係歐洲地區既商務艙(Club Europe)只係將中間既座位Block起,座位就同經濟艙係冇分別

今程機既座位20F,係Online Check In時自動派既
(因為我買平機票,所以冇免費寄艙之餘,連揀位都唔得)

呢款座位同香港快運A320用既係同一款,唯一唔同係有頭枕

Legroom就當然冇香港快運咁窄啦

當我坐低冇耐,空姐就開始做起飛檢查,原來所有乘客已經上晒機,架機唔知有冇30% Loading

再見啦倫敦,不過我聽日就會返黎

穿過雲層之後,見到藍天白雲就好開心
不過其實唔開心得好耐,因為隨住架機愈接近直布羅陀,D雲就愈厚

呢張圖可以睇到架飛機有幾多人坐,真係少到好誇張
(平時搭開香港飛機起碼都70% Loading架嘛 )
https://youtu.be/3Bwwt_aMXiw
飛機降落直布羅陀機場既片段
臨降落前機師話坐左手邊既乘客可以睇到直布羅陀The Rock,於是我就問空姐可唔可以坐過去20A,咁空姐都話OK我先可以拍到呢條片

另一個意想不到既地方就係飛機停定後,空姐指示我去機尾落機
呢D又係平時係香港體驗唔到既野

超近距離影垂直尾翼

落機既乘客,飛機註冊編號G-EUUT同埋英航尾翼塗裝
一日來回咁堅

英航A320同直布羅陀The Rock合照

影完影就行返去客運大樓做入境手續

因為得好少Non-EU,所以入境手續好快就完成
離開客運大樓後,就見到直布羅陀好出名既郵筒
上面個牌係紀念有直布羅陀居民係2009年贏到世界小姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞