[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
去睇啦,人生一定要睇一次英超
咁我再去英國都未必會再去,除非做中途站落車Hea下

放低行李後就離開Hostel去拎London Pass
原先諗住行過去,點知落雨,於是就轉搭地鐵

坐Piccadilly Line由Russell Square搭到去Leicester Square就落車

London Pass經網上買可以要實體Pass同Mobile Pass,如果要實體Pass就一定要係Leicester Square附近Charing Cross Road既Kiosk拎

入到Kiosk再落地庫就係London Pass既兌換點
如果要換實體Pass最好就Print定張兌換證,如果唔係就好似我咁要仆出去搵網吧

拎到London Pass就可以出發去玩啦

BTW 買London Pass都有D野要注意
1. 上網買London Pass一定要睇多幾個網站,唔同網站既價格可以差好遠
2. 普通網站包括官網只可以買1,2,3,6,10日既London Pass,而Visit Britain網站可以買1至6日都得
3. 每年2月London Pass都會加價,如果已經確定係倫敦會用London Pass,請提早買定
4. London Pass連Travel Card/Oyster Card既Package千祈唔好買,分開買會更好
講住咁多先,之後諗到先再講

換完Pass就行去附近既Leicester Square行下先,首先就行聖誕市集

暫時行過咁多個聖誕市集,最細最冇野睇都算係呢個

行完聖誕市集就去附近既Lego Store
呢間Lego Store大到真係唔買Lego都要入黎行下影下相

一入門口已經見到有Lego砌出黎既Leicester Square站入口

跟住亦都有倫敦地鐵

有地鐵列車又點少得路線圖
個路線圖製作超認真,真係可以當普通路線圖咁睇

Harry仆街

好矮既郵筒,如果砌返高D就完美啦

英式電話亭

Big Ben同埋旁邊既西敏寺站站牌

要影全景先可以影埋3個人仔,結果影到Big Ben都變左形

係上去2樓既樓梯有幅超大超靚既Lego倫敦壁畫
職員見到我影相,就擺定Pose等我

係2樓影Big Ben

2樓天花板甚至有條龍係度
最左手邊會有條尾

最右手邊就係龍頭
不過個龍頭就略嫌可愛得滯,冇咩霸氣

成個2樓天花板既全景,條龍砌到好似哩埋左係天花板入面咁

睇完Lego就可以過去面睇埋M&M'S World

一入去就見到4粒M&M扮披頭四過馬路

I M LDN

呢邊都有電話亭,一樣咁多人排隊影相

M&M'S World最出名既彩色M&M牆
如果藝術天份高可以係度整一個特別既M&M畫/圖案俾朋友,可惜我冇呢個天份

揸跑車既M&M

守龍門雞手鴨腳既M&M

M&M Mini Cooper

離開M&M'S World就行下後邊既唐人街
未食午餐既我同留學友人曾經考慮過係度食中餐館,不過最後放棄左

最後決定試下Shake Shack

香港開左咁耐都未試過,唯有係英國試啦
食落真係幾好味既,同埋好鍾意佢係用曲薯條

Leicester Square既燈飾,不過日光日白冇咩好睇
由於食完午餐就停左雨,於是我地就行去下一個景點

見到Wellington Arch就代表我地行到去海德公園同白金漢宮中間既位置

超靚既Harrods百貨
現場差不多係所有路過既人都會停低望同影相
同埋影相影唔出個效果,現場睇靚好多倍

行左45分鐘左右,經過埋Victoria and Albert Museum,見到自然史博物館就知道我地既目的地已經到達啦
我前年喺stockholm住過generator,好靚好舒適喎

我地既目的地唔係頭先提過既兩個博物館,而係科學博物館
科學博物館免費入場,而且閂門時間係6點,所以都值得一去

飛機膠當然要睇飛機啦

科學博物館收藏左好多飛機,亦都會介紹飛行既歷史
當中包括萊特兄弟第一次飛行既飛機仿製品

除左吊係天花板既飛機外,地面都擺放左幾架飛機,其中呢一架就係H.S.125 Business Jet

亦都有波音747既橫切面
呢個之前係日本既成田航空科學博物館都睇過,不過最愛波音747既我睇極都唔會厭

第一次睇到Douglas DC-3既內部

非常非常古舊既駕駛艙

Douglas DC-3既機頭部分
Douglas DC-3係1930年代開始生產既飛機,當中連同軍用既C-47加埋總共生產超過10000架,係第二次世界大戰係空軍主力運輸機
因為二戰結束,大量既C-47退役後被改裝成民航用既Douglas DC-3;而國泰航空亦都係利用戰後購買既Douglas DC-3去開展業務

除左飛機外,博物館都收藏大量引擎

引擎種類由最初使用既星型活塞引擎

去到第一次世界大戰更加出現由多過一組氣缸組成、更加穩定同強勁既活塞引擎

係第二次世界大戰前,其實各國都已經爭相研發噴射引擎技術

但直到第二次世界大戰後,航空業先正式進入噴射引擎既年代

L-1011三星客機上面使用既Rolls-Royce RB 211-22B引擎
呢架1970年代開始投入服務既客機擁有好多其他民航機冇既科技,當中包括Rolls-Royce特別研發既引擎
不過正因為Rolls-Royce研發RB 211引擎差D破產,引致三星客機延遲交貨,結果最終導致客戶改為購買Douglas DC-10

睇完真實既展品後,就睇埋旁邊既模型
比較特別係Stansted機場客運大樓既模型,平時主要都係睇飛機甚至機場模型,但咁樣設計既客運大樓模型就比較少見
入面真係睇埋Check In Counter、出入境設施等等

最後睇埋空中管制既介紹,呢度會有管制員同機師既對話播放,大家可以測試下自己聽得明幾多
聽完之後我地就離開呢一層,去其他樓層繼續參觀
唔會
Agger,同埋Chur唔Chru視乎安排左既日數會去幾多景點姐
好似曼同利只係留一晚,咁就唔好太貪心跑幾個景點

呢一層既展覽係講通訊,一開始我以為中間係水車,原來係通訊工具

係未有電話之前,遠距離通訊多數都係靠打電報
而摩斯密碼就係1836年已經出現既電報碼,利用長、短訊號既組合去表示不同內容

好似1912年鐵達尼號撞到冰山之後,就發出過三短三長三短,代表SOS既求救訊號

左上角係1970年代使用既視像會議電話

愈睇落去就開始見到熟悉D既設備,好似解碼器、錄影機等等

Apple TV同PS3都有展示出黎
所以通訊唔淨止係即時對話、電報,電視同收音機其實都係通訊媒介

再繼續睇就會到電話既區域,首先見到好舊式既撥號電話
以前打電話會講成「撥個輪俾人先」就係因為打電話真係要撥個轉輪

更多既撥號電話
博物館亦都有個設施係俾參觀者去用撥號電話同埋講解撥號電話運作既原理

電話又點可以唔提電話亭呢

Google既街景單車
原來巨石陣都係靠單車先可以拍到街景

現代既通訊之中,衛星係一個好重要既設備,所以都有衛星既介紹同展示

地面發射站同衛星既模型

最後就介紹埋電腦同埋手提電話
首先係電腦,以前既電腦係冇咁靚仔既,呢D咁靚仔既電腦係1990年開始使用,Sir Tim Berners-Lee用佢去撰寫第一個網頁同瀏覽器

1983年Apple發明Lisa個人電腦,可以睇到個樣同頭先1990年既NeXT Computer爭幾遠

手提電話就相信大家都唔會陌生,由2000年開始普及既3G網絡更加係手提電話發展既新階段
2008年Apple推出Iphone 3G電話,當時係領先其他電話生產商幾條街,我諗當時冇人會諗到電話係可以咁

未有Iphone之前,Smart Phone就係咁,一D都唔Smart

最後,大家有冇懷念呢D舊式手提電話呢
當年要同台先做到朋友,唔望個Mon就可以覆到SMS等等
因為飛機膠,佢個機場太正
同埋直布羅陀同香港太似,要去睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞