[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

利物浦,Kings of Europe

首先會介紹3次分別係1973、1976同2001年拎既歐洲足協盃獎盃

之後就到5次歐聯冠軍既獎盃,當中後面4個係仿製獎盃
因為每年拎完冠軍,球會只可以將真既獎盃保存一年,之後就要交還
但球會可以獲得仿製品永久保存

但係!係2005年利物浦因為獲得第5次歐聯冠軍,根據傳統係可以永久保存真既獎盃,而歐洲足協會製造過一隻全新既獎盃
所以,呢隻特別擺左係正中間既係貨真價實既歐聯冠軍獎盃
亦都即係話,1999年曼聯三冠王時親手捧起既獎盃,係擺係利物浦既博物館

當然唔可以唔介紹多次2005年利物浦既奪冠之路,作為一支被睇低既黑馬球隊,能夠反勝當時既班霸AC米蘭真係開心到幾晚訓唔著

最後就係介紹領隊

近代比較出名既有2000年代初期既侯利亞,係2001年帶領利物浦拎小三冠王,聯賽盃、足總盃、歐洲足協盃冠軍
亦都有2005年帶領利物浦拎第5次歐聯冠軍,同埋2006年因為神奇隊長謝拉特射一球「世界世界既波,有今生冇來世!」而拎到足總盃既肥賓賓尼迪斯
中間亦都經歷過學神年代,利物浦排係中游,起用高哲斯基同禾朗連既黑暗日子
係杜格利殊既臨時拉伕後,羅渣士走馬上任亦都曾經為利物浦帶來一絲衝冠希望

最後,當然係現任領隊高普既介紹
雖然高普暫時未能為利物浦帶來冠軍,不過睇波最緊要係有希望
係高普帶領下至少入過3個盃賽決賽,亦都暫時係英超排名第一,雖然最終可能拎唔到冠軍,但至少睇波睇得開心覺得隊波係會贏到而唔係長期死老豆、未開波就覺得輸少當贏

因為今季既成績,我係英國時都許下一個承諾,如果今季冇跣走個英超冠軍,我係2019-2020年度會再去英國、再去利物浦

剛才係Boot Room睇既就係Mini版Steven Gerrard Collection,係博物館入面就係完整版啦

不同時期既謝拉特,2003-2005年時候青靚白淨既佢其實最好J

謝拉特係各項比賽入面贏得既獎牌,包括2005年聯賽盃同2007年歐聯既銀牌

謝拉特收藏波衫,有自己隊友既加力查同路易斯加西亞、雙特之一既林柏特、回傳好拍檔杜奧巴等等

球王比利既波衫都有收藏

曾經隊友亦都係好好朋友既蘇亞雷斯

至於2005年歐聯決賽同舒夫真高交換既波衫、歐聯冠軍獎牌、賽事最佳球員獎項等等就特別有個專櫃收藏

亦都有電視不停播放2005年歐聯決賽既精華片段

2006年足總盃決賽既波衫同賽事最佳球員獎項

有2005年歐聯決賽既精華片段又點少得2006年足總盃決賽既呢
一路睇就一路好想大叫「未完場始終唔好慶祝住,It ain't over till it's over。嘩!四十多碼,右腳腳面拉弓,世界波,破網!龍門呀,唔可以講話鞭長莫及,根本睇都冇得睇呀射得咁靚!正如一個魔術師,玩到完晒喇!差唔多俾人除晒衫啦!都能夠呀……係頂帽入面……抽隻……白兔出來!你話係咪魔術師喇?因為已經過左法定時間90分鐘,係補時既時候,Captain Fabulous神奇隊長謝拉特射一球世界世界既波!有今生冇來世呀拿呢球波!Wow!神奇!頂級!超卓!任你點樣去呢個係演譯......都係妙絕既生死入球追成三比三,可能要打加時啦觀眾們。」

最後就係謝拉特代表英格蘭國家隊上陣既Cap帽同介紹
樓主會唔會去阿仙奴球場?

參觀完博物館就出去外邊既專門店行下

呢間專門店同樣有兩層

呢度都好多相同波衫展示出黎,有D似博物館
不過話明係專門店,呢度展示出黎既野都有個價,你睇啱就可以俾錢買左佢

班尼斯同魯殊既簽名波衫
會,不過差不多最尾既去

現役球員既簽名波衫同波Boot

麥阿里士打同科拿既相同波衫

兩個來自非洲既好朋友文尼同基達既波衫同相

最後就係雲迪克同費明奴既波衫同相
唔知係咪沙拿太受歡迎所以佢既波衫同相都賣晒,現場唔覺有放出黎展示
D簽名波衫幾錢?

太細睇唔到
利物浦打一哥嗰場咩氣氛 有冇拍片
唔係希斯堡單野利記應該可以橫掃多幾屆歐冠
更正, 係希素慘劇
其實拎唔到都冇壞,一年得兩次Lounge到喉唔到肺
可能我得罪人多
都叫做盃啦,同埋嗰個展覽櫃唔似長擺
冇記錯好似2百幾英鎊一件
有拍片,不過只限賽前賽後
又冇得咁講如果既,過去的就讓他過去

離開晏菲路球場就去對面搭返27號巴士返市中心

27號用雙層巴士

返到去Liverpool One巴士總站,落車後向海邊行
想睇Origi入波之後啲片

利物浦既景點唔多,Albert Dock可以算係最出名同最多野睇(唔計睇波)

由Albert Dock入口望去對面Pier Head既建築物

香港就擺架唔行得既密斗做Food Truck,利物浦就擺架London Routemaster

Albert Dock就係利物浦一個好出名既碼頭同埋旁邊既倉庫群,係停用之後就改建成為而家既觀光景點,附近有好多博物館、餐廳等等

係Albert Dock其中一間出名既博物館就係The Beatles Story
不過我冇入到去參觀,因為唔夠時間

位於Albert Dock旁邊既Keel Wharf Waterfront就有個摩天輪,同香港果個一模一樣

行到海邊,竟然見到日落

難得睇到日落就沿海邊由Keel Wharf Waterfront行去Pier Head

呢條橋連接住Albert Dock同Pier Head,以前D船就係靠呢個出入口進出Albert Dock

過完橋就去到Pier Head

係Pier Head有一個超巨大既螺旋槳,呢個螺旋槳係屬於RMS Lusitania號
RMS Lusitania係1915年第一次世界大戰被德軍潛艇炸沉,炸沉之前一直運行利物浦同紐約之間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞