[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
勁抵食!!!!不過夜晚一定要等一輪
Covent Garden仲包雪糕
但係bakerloo line 起碼要等到2033年先有新車

六年前去倫敦, 睇阿仙奴點少得坐Routemaster, 而且見到前中巴

1939年製造既RT-type AEC雙層巴士,係第一代既Routemaster巴士
RT-type巴士係1947年開始大量生產,總共生產左4825架
呢架編號4825號係最後一架RT-type,由1954年服務直到1977年退役

睇完外表就準備上車參觀

RT-type AEC巴士既上層,好想坐係度遊晒倫敦既主要景點

因應RT-Type形象太深入,改良版既AEC Routemaster係1954年開始生產,直到1968年先停止
雖然生產左14年,不過咁多款型號加埋都只係有3000架左右,同RT-Type數量有一段距離

事不宜遲,即刻上去AEC Routemaster參觀

AEC Routemaster既下層,有D假人係度扮票務員同乘客,其實都幾驚嚇

上層車廂,同RT-Type感覺差不多

應該係模擬富豪巴士既駕駛室同車頭
好多細路爭住上去影相,所以影完個車頭就走人

最後睇埋歷年來關於倫敦既大事
1836年第一條載客鐵路、1890年第一條深層隧道地鐵、1994年英法海底隧道通車等等

同埋將來會出現既Elizabeth Line通車

係博物館行左差不多3個鐘先離開
不過我寫呢個遊記時先發現原來我好多野係冇仔細咁睇同錯過左

https://www.ltmuseum.co.uk/
最後貼埋倫敦交通博物館既網址,入面除左介紹每一項收藏品外,亦都有一D Secret Tour可以參加,應該幾值得參加
我係食方面真係冇做功課,我返到香港先知有Flat Iron
講起就唔開心,我有一晚係倫敦塔外想等15號既Route Master,食住風咁等左半個鐘都冇車,最後上左New Routemaster走人

睇完倫敦交通博物館都差不多6點,就要搵地方食晚飯
友人見我係利物浦食完Pizza Hut後,佢話都想試下
我又冇咩所謂既情況下就揀左Pizza Hut作為幫佢餞行既晚餐

叫左上次我都有叫既一人餐,揀左蒜茸包
再加多個芝士扭扭條前菜
沙律吧我上次已經玩過,所以今次就由友人負責

唔記得左係咩Pizza啦,食落正正常常唔難食
果時我google搵Routemaster時間表

食飽後我地就先行返Hostel拎返友人既行李,之後再同佢行去King's Cross搭車
係King's Cross St. Pancras地鐵站友人就可以直接搭Victoria Line返去Victoria Coach Station搭車走
至於我反正都行到去King's Cross,就不如參觀埋車站

King's Cross站入面都幾靚

去到King's Cross站最出名當然係9 3/4月台啦
好多人排隊加上我對哈利波特一D興趣都冇,所以我就離遠影完就走
不過唔可以唔讚製作人幾有心,一來9 3/4月台真係位於9同10號月台中間
二來佢地提供埋道具、同埋工作人員係好認真咁幫遊客影相
最重要係你用自己電話影唔買佢官方相片都得

雖然話我對哈利波特冇興趣,不過我都行左入去買手信俾香港既友人

離開King's Cross站後原本我想行返去,點知個天落雨
最後都係搭左巴士返去
最強POST
好鬼好睇
話2033年增加載客率,唔知佢係2033先開始換定係2033換晒呢
我見對面方向連續幾架,我嗰邊方向一架都冇
祝成功
前幾年已經話new tube for london有乜撚嘢, 要成十幾年先出得街到時又old news了
第十五日 (6/12/2018) 星期四

呢一日9點未夠就出門,又係Russell Square站搭車

不過唔同D既係我搭東行,去Holloway Road站落車

係Holloway Road站出站後行5分鐘就見到今日第一個目的地

就係酋長球場啦
不過我原本諗住早D到係球場附近食早餐,點知行左一陣都唔覺有咩野食

既然冇野食,咁就襯未夠鐘參觀前行下球場周圍啦
首先見到官方專賣店前既長櫈,每一張櫈都有球隊名宿既名
呢張就係亨利,隔離重有韋拉、施文等等

睇完D櫈就行上一層圍住球場行一圈, 呢度係咪幾個不同年代既名宿
非阿仙奴球迷除左柏金之外其他都唔識

係球場外有幾個銅像,首先見到柏金
不過個姿勢有D似1998年世界盃對阿根廷入果球

阿當斯,1980至1990年代既阿仙奴代表人物兼隊長

當然唔少得高貝利大帝亨利啦

行完球場一圈,見時間都差不多到9點30分就行去參加Stadium Tour

參加Stadium Tour既地方就係專賣店入邊,而離開亦都係店入面
呢個設計係好過奧脫福、晏菲路同溫布萊球場

領隊既櫈,雲加既名句

因為有London Pass關係,我係唔洗買飛入場(原價23蚊英鎊)
不過都唔係事事咁順利,原來Stadium Tour係10點開始(星期六先9點30分),結果我重要等多半個鐘

Stadium Tour開始時每個參觀人士會派一部導覽機,之後就可以自由咁參觀
而第一個參觀就係球場既Diamond Club & Directorate入口
貴為球場最重要既入口,當然會有一個雲加既銅像

高貝利球場既油畫

再繼續行就會去到Diamond Club

係Club入面有一個獨一無二既金盃
呢個盃係雲加2003至2004年帶領阿仙奴不敗奪得英超冠軍後獲頒既
Stadium tour

由Diamond Club既座位望晒成個酋長球場

Diamond Club成個裝修同環境都超靚,係咁多球場貴賓室最正既

參觀完Diamond Club就去返1樓球員入口參觀,呢度有好多球隊既相展示

呢張應該係2003至2004年贏英超冠軍既頒獎典禮

係球員入口既地下埋藏左一個時間囊,收埋左39樣物件
唔知若干年後開返會有咩特別呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞