[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

上到Golden Gallery就望得更加遠,首先係西邊既景色

西北面既風景

北面既風景

東北面既風景,呢邊開始多返D高樓大廈

東面既倫敦市既摩天大廈群

東南面既碎片塔同埋太陽

南面既千禧橋

西南面泰晤士河最主要既部分,同埋遠處既Coca Cola London Eye

係Golden Gallery睇左一陣風景同食完風之後就返落去Stone Gallery

係Stone Gallery再睇多陣風景添

聖保羅座堂既正面入口

座堂旁邊既Paternoster Square

睇完風景就要走啦

我地先行返落去Whispering Gallery參觀,參觀完就行返落地面

最後行多陣地底既展覽廳就離開聖保羅座堂,去下一站了
London Pass係包開蓬巴士,一來友人未搭過,二來由聖保羅座堂行去塔橋都要一段時間,所以我地就決定搭車

係聖保羅座堂外係會有開蓬巴士經過,不過我地就搵極都搵唔到個站
邊行邊搵,見到Routermaster行15號都有諗過上車

最後行左幾百米先搵到巴士站有Golden Tours - Hop On Hop Off

就係搭呢架開蓬巴士,London Pass包Golden Tours或者Big Bus一日票,可以一日內任搭

開蓬巴士其實都係上層後半部開蓬,不過對於未坐過既友人都已經好興奮
可惜係今日行程緊逼,只可以坐到一小段
(我地有諗過夜晚再坐,不過又係搵極都搵唔到巴士站 )

上車後幾分鐘已經去到Tower of London附近

坐開蓬巴士經過塔橋
過左塔橋之後就落車,行返轉頭去塔橋參觀

細細個就扮過塔橋(唱London Bridge is falling down但扮塔橋 )
而家真係可以去到塔橋

City of London既Tower Bridge

我準備過橋啦

係橋中間望返出去既風景

London Pass除左包塔橋既入場費外,亦都可以用快速通道

搭Lift上去時可以望到塔橋既介紹
揸Lift人都會講解一陣大家要點樣順住參觀路線行

一上到去首先會行East Walkway

係Walkway上面可以透過玻璃望返落去橋底

現場會有工作人員派貼紙,上面寫住「Glass Floor,I Did It!」
不過佢見人就派,唔洗一定好似我咁企上去先有

East & West Walkway旁邊會有The New Great Bridge of the World Exhibition

呢個展覽會介紹好多世界知名既橋,包括美國金門大橋

荷蘭既Moses Bridge

澳洲既悉尼港灣大橋

布里斯托既克利夫頓吊橋
其實佢介紹唔只咁少,不過我揀左幾條比較出名同特別既貼出黎

參觀完塔橋入面塔同橋既部份之後就去Engine Room啦
塔橋而家仍然會升起俾大型船隻駛入泰晤士河,時間表可以係官網睇返
至於升起既工作就由Engine Room負責

吊橋部份升起既過程介紹,以往主要係利用蒸汽推動令到吊橋升高

第一階段燃煤既地方

燒煤後就會產生蒸汽推動引擎

引擎推動油壓泵使加速器運作,加速器運作後1分鐘內吊橋就可以升起
不過今時今日已經唔再燒煤,改為用電力推動
有啲地方睇片最好,唔睇片感受唔到個畫面
星期六日都走唔開?

離開塔橋之後,就去旁邊既Tower of London(倫敦塔)啦
係倫敦塔旁既泰晤士河邊睇返塔橋真係好靚,可惜背光

倫敦塔既入口係碼頭旁邊,入場前要做安檢
入場費要26.8蚊英鎊,不過London Pass都係包左

入場後就先上去城牆行下

係Medieval Palace既St. Thomas Tower入面有個模擬舊時既睡房

最特別係睡房內會有3個人(應該係義工?)做角式扮演
當多人參觀既時候,佢地會開始講D對白、企起身做下動作咁

離開St. Thomas Tower就繼續係城牆度行

右邊望出去可以再次睇到塔橋

左手邊就係White Tower

過左轉角位既Salt Tower就繼續行

去到Broad Allow Tower就係介紹保衛倫敦塔
倫敦塔入面有國王,亦都有好多重要財產靠你去保護

會有一D防具展示,有D重可以拎上手影相

離開Broad Allow Tower就去到一段好特別既城牆
呢度鋪晒木材,亦都有一D拎住武器士兵既模型企係度

https://www.hrp.org.uk/tower-of-london/explore/defend-the-tower/#gs.S21RUpLP
倫敦塔會有活動係關於防衛,可能就係呢度進行

係未有活動進行前,我已經見到對面有個可疑人物爬緊上城牆
我地係咪要立即拎剛才展示既武器攻擊佢
不過,可疑人物身手麻麻而且身材肥胖,睇佢都冇咩作為,就放過佢啦

Martin Tower係城牆上咁多Tower入面最值得參觀,因為呢度係收藏左幾個皇冠係度
但係入面係不準拍照,所以建議大家親身去睇

睇完Martin Tower就去睇The Crown Jewels,呢度係倫敦塔另一個收藏皇冠既地方
呢座建築物入面有一個巨大夾萬,出入時會見到成米厚既金屬閘門
所有皇冠同珍貴既收藏品都係夾萬入面,可以順住參觀路線咁睇晒

The Crown Jewels門外有兩個衛兵站崗
一開始我見佢唔郁,我同友人講係咪假架
點知講完冇耐佢就換姿勢
可能聽到我地討論緊所以話我聽佢係真架

睇完皇冠就到Bloody Tower啦
Bloody Tower呢個名係源自一段血腥歷史

係1483年,國王愛德華四世過身後,佢既兩個仔就被帶到Bloody Tower等待加冕儀式,不過之後就不知所蹤
最後由愛德華四世既細佬理查三世加冕為國王

投影片就係用影像去講解上述既歷史
同埋大家有興趣都可以Google再睇多D,我覺得都係幾吸引既一段歷史

最後就參觀埋White Tower同埋Royal Armouries

White Tower第一層就有D盔甲展示
除此之外亦都會講解倫敦塔同White Tower既歷史

再繼續就見到有條龍,外表有D似威爾斯既紅龍
根據維基百科所講,外國既龍係寶藏的看守者,咁可能呢條龍就係看守倫敦塔既珍貴收藏品

倫敦塔既模型,呢個角度應該係由西北方望向泰晤士河

White Tower既最底就係Royal Armouries

呢度收藏左好多槍同大炮,雖然而家D武器唔會再用係戰爭上面,但係舊時黎講,呢度既軍火應該係數一數二
我除左倫敦因為貴要住Hostel外,我其他地方都搵酒店
就算直布羅陀冇平酒店,成800蚊晚都要住
沖涼地方企理我覺得好重要,所以我鍾意Smart Hostel多啲

至少唔會隔離沖到成地泡湧晒過嚟

離開倫敦塔時就見到天氣開始轉差

買完This This This做午餐就去Tower Millennium Pier搭船

用London Pass搭City Cruises之前要係售票處換返張飛先
BTW 前面呢個八婆!係咁問問問,架船得返5分鐘就開,佢夠膽死問野問足5分鐘
好在售票處職員用對講機叫架船Hold住等埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞