[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
樓主驚唔驚俾人打
都唔係既, 有1/3時間都係好天
但感覺唔知有咩好影
另外多謝你影左york大教堂同埋鐵道博物館
我去左york但無入到去呢兩到
我以為要去到Modern/Epping呢啲咁遠既站添
樓主 想問你覺得英國洗費(野食)其實係咪真係咁貴
以前就成日聽人咁講 但係其實生活過 發覺肯搵下都有d大件夾抵食

高質遊記 Lm
咁少就飽?同埋貴唔貴
唔知道添,蝕左十幾蚊英鎊
我可能太早睇,見到火車好貴
相反巴士1蚊英鎊一程
下次去英國坐
留名

遲啲
應該去英國十幾日
上利市看場利

參考下你點選
屌你個場碧福特派膠

準備入場

一入到去就見到99年三冠王既仿製獎盃,曼迷可以係度同三個獎盃合照

因為我Book左10分鐘後開始既Tour,所以係博物館都係好快咁邊行邊睇

行到最底層就見到集合點,係度等齊人就可以出發

第一站就係Sir Alex Ferguson Stand
朝早關係,一上到去就望住個猛太陽,呢日係我係英國最好天既兩日其中之一

之後就聽Tour Guide講解,呢個Tour Guide我懷疑佢唔係曼迷,成個Tour佢串摩爹哋多過利物浦
當佢一開始介紹時,佢問大家係咩球隊Fans,有個利迷被佢D朋友舉報,之後個Tour Guide都特別關照佢,介紹時都問Where is the Liverpool Fans?

講解完就入返去室內,係室內會邊行邊介紹

當行到東南角落既作客Fans區,Tour Guide就問利迷:「你係咪成日坐呢區架」

係度可以逗留5分鐘,大家都爭取機會影晒成個球場

離開作客球迷區,就去到記者室
Tour Guide一開口就話呢度係Mourinho Favourite's Room

離開記者室,穿過Lounge又去返看台,不過今次係Sir Bobby Charlton Stand

留左唔係好耐就去下一站,主隊更衣室
Tour Guide叫大家揀一個自己喜歡既球員個位置坐低,根據非正式統計最多人想揀既係普巴
BTW 大家留意下幅圖右手邊有部雪櫃

係雪櫃旁邊就係全能到仆街既山齊士個座位
所以之前既山齊士狀態唔好係因為有球員成日開雪櫃係錯唔晒既

Tour Guide亦都會係度扮領隊同球員講話

離開主隊更衣室,就去球員通道準備出場啦
Tour Guide搵左一個細路帶領主隊,另外亦都邀請個利迷帶客隊
之後就播音樂,扮做下熱身,再行出場

https://youtu.be/6kHvZpuulNg
右手邊最前就係被出賣的利迷

行到出去場邊啦

作客球隊既後備席,完全冇人行上去坐

主場球隊既後備席,坐滿之餘D人重唔肯走

當日雲爺爺被球證趕出場就係企上呢度接受球迷既歡呼

BTW Tour Guide有同我地介紹摩連奴係歐聯對年青人賽事尾段掉水樽慶祝既位置,不過我冇影到相

睇完後備席,再經過中間既通道返去室內就完成整個Tour
係奧脫福既Stadium Tour係鴨仔團,每次離開/到達一個地方都要數齊人數先繼續,呢個係我覺得安排比較差既地方
完成Stadium Tour會係去到位於東看台既專門店,要返去睇博物館就要再次返去Sir Alex Ferguson Stand既入口做多次安檢

今次係博物館就真係慢慢睇,首先係Legends of the Game

之後就到獎盃室

作為咁有歷史既球隊,獎盃室自然多獎盃

英超、足總盃、歐霸盃(?)等等都有齊
點解剛才個櫃好似爭左歐聯獎盃冇展示

因為歐聯另外有一個區域介紹
係1967-68年度曼聯踏上歐洲之顛

所以呢度亦會有一個仿製既歐聯獎盃獨立展示

利物浦有永遠唔會忘記既希斯堡慘劇,曼聯同樣都有慕尼黑空難

再繼續就見到曼聯波衫既演變歷史

跟住亦都有Legends既區域

傳奇球星太多,我只係影左幾個,但我就淨係揀舒米高Post出黎
(因為我幾欣賞呢個球員 )

點解身為一個利迷但係要去奧脫福呢?原因就係曼聯每年都會去世界各地,係佢地既Fans面前踢場波
而係2005年曼聯訪港既時候,一位香港著名歌星就送出左一幅珍貴既畫像俾曼聯
我深信我可以係曼聯既博物館,睇到呢位歌星送出既禮物
點知我行晒成個博物館,都搵唔到果幅咁精美既禮物

差不多去到尾聲,就到領隊介紹

講起曼聯領隊,唔可以唔提費格遜

係費格遜退休後,第一位接手就係The Chosen One莫耶斯

係莫耶斯被辭退後,The Master雲高爾就登場
雲高爾帶領曼聯兩季,獲得過足總盃後又被辭退

係我參觀既時候,曼聯時任領隊就係The Special One摩連奴
摩連奴第一季就帶領曼聯勇奪聯賽盃同歐霸盃
可惜到我去完奧脫福同曼聯輸左俾利物浦之後,呢張「MAY 2016 - 」已成歷史

去到博物館既最底層,係Stadium Tour集合點旁邊,就係The Treble

The Treble係講1998至1999年度,曼聯獲得三冠王既歷程

去到最後,當然再次有齊三個仿製獎盃既展示櫃

去到呢間Cafe,就代表成間博物館已經行完
如果大家係先參觀博物館,就可以係度集合行埋個Tour;如果好似我咁行左先,大家就可以行返回頭路返出去

雖然Metrolink都有個Old Trafford既站,不過果個站同奧脫福球場係距離好遠
所以黎緊Metrolink都會起條新路線Trafford Park Line,可以更容易咁由市中心直達奧脫福球場同Trafford Centre等等

離開奧脫福球場就沿Salford Quays岸邊行,對面就係The Lowry

同埋好多傳媒包括BBC、ITV等機構所在既MediaCityUK

影完個碼頭,就參觀Imperial War Museum North帝國戰爭博物館北館

一入到去就見到關於第一次世界大戰「Lest We Forget?」既展覽

Lest We Forget? Remembering the First World War
呢個展覽好多精彩既片段、展示品,不過我就冇逐一影相

其中一樣有影既就係虞美人花
呢度有幾款不同既虞美人花襟章展示,好似紫色虞美人花係2006年Animal Aid紀念第一次世界大戰死亡既動物而發行

最後就係有關足球同虞美人花,每年11月英超球隊都會係比賽著上鏽左虞美人花既波衫
唯獨係兩個球員例外,分別係占士麥堅恩係2012年開始因為北愛爾蘭人既身份同埋2018年尼曼查馬迪因為塞爾維亞人身份而拒絕著上/以其他野遮蔽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞