[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
2019年先祝大家Happy New Year,希望大家新一年飛得多D遠D!

是咁的,2017年尾因為卡塔爾航空做特價,香港來回倫敦賣4,400蚊左右,於是我就買左2018年尾11月22號出發,12月8號回程既機票。

係買左機票之後,就開始準備編排行程;去大英祖國有幾個目的,第一係要睇飛機,第二係要睇波,第三係要睇火車。當中睇波係最難遷就,因為17日行程入面有機會撞到國際賽期,亦有機會撞到愛隊作客出戰,最後係6月中出賽程時終於鬆一口氣,因為小弟捧既垃圾利係12月頭會主場迎戰利市一哥愛華頓。

當所有事都準備好,包括Book酒店、買波飛、買Pass、買火車飛等等之後,去到11月21日收工後,終於都可以出發!

雖然係11月22號既機,但因為係凌晨12點50分,所以21號晚上9點我就去到機場,卡塔爾航空係位於1號客運大樓Check In

拎到Boarding Pass後,第一時間入去1號閘口旁邊既Plaza Premium First試下佢地既服務
不過一開始登記既時候,已經被通知是日按摩服務已經Full左

之後職員就帶我去用餐區域,放低個Menu等我叫左野食先
叫完主菜就可以自己去拎前菜、小食之類

主菜就叫左慢煮雞胸配砵油汁
呢個主菜好好味,果然係PP First!可惜一人只可以叫一份主菜,再叫就要額外收費

食完主菜就可以返出去大廳拎甜品食

鍾意飲酒既都可以係Bar度飲返兩杯

我就揀左係梳化度坐一陣上下網咁
留個名先

英國邊到可以睇飛機?我都想去睇

本身預左時間係做按摩,不過既然冇得做就出去行下啦
我由1號閘行到去70號閘再返轉頭,其實都幾無聊,夜媽媽又冇咩飛機睇

是日QR815係27號閘口

雖然坐過既飛機都唔少,但坐波音777系列就係第一次
今次終於坐到,而且係波音777-300ER添

而家卡塔爾航空來回多哈同香港都係用QSuite既波音777-300ER,係最新既配置

原本我買機票時係5點幾降落6點幾上另一架飛機去倫敦,所以我揀位時揀左最頭既第17行
而且我唔係揀窗口位,因為擔心走廊位既人會訓著而我又坐唔定

Legroom都算唔錯

飛機膠一定要影埋Safety Card

當上齊客,準備播安全示範之際,我見隔離兩個位都冇人坐,於是就坐左過去
順便影埋波音777-300ER既GE90-115引擎
呢個引擎既直徑係比一架波音737客機既機艙直徑更大
我去左布里斯托睇和諧機,呢個算係最方便最易去既飛機博物館

否則既話,你係倫敦附近既Brooklands Museum同曼徹斯特機場附近既Runway Visitor Park都有
你都好鐘意飛機架?

好少聽到有人會係旅行post講飛機引擎
個lounge咁full
我果次去沖涼同按摩都book到

平時習慣早睡早起既我一起飛就訓著左,直到空姐派餐時叫醒我
第一餐飛機餐我揀左龍脷魚配薯角,個飛機餐係好食既,除左個蕎麥麵沙律

食飽後我直頭打橫個人霸晒3個位(同3個枕頭)訓,不過其實都訓得唔係咁好
起身後望一望飛行地圖應該重有2個幾鐘頭就會到多哈,於是決定睇返套Inside Out就算

睇到一半空姐都開始派早餐,今次揀左雞肉腸配蛋卷,不過不失咁啦

食完早餐又睇完戲,有時間就睇下飛行地圖

雖然遲左少少飛起,但最後架機都係早左降落

多哈機場本身設計係到達後要上一層再做安檢先轉到機,不過而家佢改左經登機閘口直接入返離境禁區,變相慳左時間
剛才提到我原本係5點幾降落轉6點幾機去倫敦,不過出發前佢改左6點降落轉8點30分既機,於是我就有兩個幾鐘頭可以係多哈機場周圍行

多哈機場咁多裝飾擺設,最出名都應該係呢隻熊仔

行上一層影返張全景圖
順帶一提係多哈機場設計同香港機場係好相似,同樣係Y字型既客運大樓,多哈機場分ABCDE 5個區域,正正同香港既1-4號閘、15-19號閘、20-36號閘、40-50號閘同60-71號閘一樣
係,所以你有時會係飛機膠Post見到我留言
可能我夜晚去,個個都收工準備飛長途所以Full晒

太多時間淨,於是就去坐下無人駕駛列車
呢個列車好過香港既地方係靚好多同埋有風景睇

充滿時尚感既外型設計

一上車就霸返個車頭位置先
最後去到盡頭我冇落車,坐返回頭車返去中央大堂

當見到我將會坐既QR7出左閘口後,即刻行去A區既A1號閘

係閘口等左一陣就可以上機,今次同樣都係波音777-300ER

呢次我揀左機尾既第38行窗口位
Lm

坐低冇耐之後飛機就Push Back,再滑行去跑道準備起飛

飛機未起飛前,我對多哈會有D期望,究竟多哈係一個點既地方?係咪好似杜拜咁雖然係中東地方但會整到好多綠色植物好靚咁?
點知從高空望完整個多哈之後,我除左轉機應該唔會再去多哈

飛機去到一定高度之後,空姐就派Menu,除左早餐選擇之外,下面重有寫Light Snacks,呢樣野一陣間會介紹

第二餐早餐我都係揀左雞肉腸,不過今次跟炒蛋,好食過上一餐早餐添

雖然架機好Full,但我隔離兩個都係冇人坐既,於是我又霸埋黎用
不過今次只係打斜個人,挨住窗邊將對腳伸去隔離位訓

因為第二程機已經係日頭既關係(香港時間已經下午),所以訓左一陣就醒左
起身去個廁所順便影下個機艙,卡塔爾航空既波音777-300ER都係用3-4-3座位排列,不過坐落又唔覺得特別窄,可能因為我隔離冇人坐掛

剛才提到既Light Snacks就係.....登登登櫈!大名鼎鼎既因航雞卷啦
平時要坐因航飛台灣先食到,嫌貴唔坐因航既我竟然係卡塔爾航空都試到
不過食落又唔係其他人講到咁差,至少入到口
唔知會唔會係因航Cut Cost Cut到連雞卷都難食過人

飛機去到英國上空雖然重係藍天,但可以見到下面已經有好厚既雲層

飛機穿過雲層後係英國時間12點40分降落倫敦希斯路機場
媽呀!我終於踏足大英祖國既土地

卡塔爾航空係用四號客運大樓,Welcome to Terminal 4
不過去到英國好快就有第一件柒事出現

事緣剛才係多哈機場都提到本身我搭既飛機係6點35分係多哈起飛,11點05分降落倫敦希斯路機場,於是我就買左1點45分由希斯路四號客運大樓去布里斯托既National Express車飛(早買有早鳥,1蚊英鎊咋!)

點知卡塔爾航空改左8點30分起飛,1點10分先降落,於是我又補多張3點45分既車飛(呢張要10蚊英鎊,2點45分唔記得冇車定冇平)

最後飛機係12點40分降落,我入埋境拎埋行李係1點35分,即刻跑去巴士站諗住趕1點45分班車,點知職員話我應該要早10分鐘到,而家架巴士已經走左啦

跟住佢就教我搭Heathrow Express去二三號客運大樓追返架巴士,於是我就再跑過

由巴士站跑去火車站

雖然Heathrow Express穿梭幾個客運大樓之間係免費,但都要拎張車飛先

1點55分左右落車,用左最快既速度係二三號客運大樓既火車站跑去巴士站,搭Lift時有人問我趕邊班飛機,我答佢地趕巴士
最後係2點05分到達巴士站(班車開2點10分)

出示電子車飛後將行李交俾巴士司機就可以上車,同埋好在車上面有廁所,我由落機到上巴士都時間去廁所,急到就瀨

2個鐘頭車程後,巴士就去到布里斯托

呢個時候,第二件柒事就發生

我由香港出發,到多哈轉機,直到倫敦希斯路機場都係室內/熱既地方,而入境後我又因為趕巴士跑到個人好熱,所以我係全程都著T Shirt,係連外套都冇件既

點知一離開布里斯托巴士站後,出面原來得5度左右

全條街既人都係大褸而我就一個人短袖拖住個Gip行

幸好我黎緊兩晚住既Premier Inn係巴士站旁邊,行2分鐘就會到達

係英國,Book左間4百幾蚊晚既酒店,你都唔會對佢有咩期望
點知一入到房,間房就幾靚喎
唯一唔好係Wifi係要收錢,不過呢個都係英國酒店既通病,都冇咩邊間唔收
雖然話係毒撚出城,但我都唔係全個旅程都一個人,係布里斯托就有一個香港過去既朋友留學,於是頭兩晚都約左佢食晚飯

同留學友人會合之後,佢就帶我係市中心既聖誕市集行下

行完聖誕市集又去埋旁邊既Cabot Circus度行下

係Cabot Circus既高空望返去聖誕市集,呢個景色幾靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞