[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
142 Like 16 Dislike

第3、4號月台係餐廳所以冇參觀,再繼續行已經係5號月台
首先係Third Class餐卡

Third Class入面已經咁靚,好難想像First Class有幾正

再後面就係Third Class寢台列車

Third Class已經係一人一房,有梳化亦有床

5號月台尾二係First Class同Third Class混合車卡

呢個就係First Class車廂,係真皮座椅,一排坐3個人

至於Third Class,雖然未去到坐木板,但係冇明顯分開幾多個座位

5號月台最尾就係郵政列車

車廂入面就係咁,同我係郵政博物館玩既模擬分信相似

車廂內都有部電視抽段短片,就係介紹列車如何高速駛過車站都拎到信件

答案就係靠呢個網,將車站預先吊起既信撈入車內

6號月台前面都係以貨物車卡為主,最尾就係1970年開始建造既標準車卡

呢個車卡叫Pullman Train,係第一款有冷氣既車卡,當時黎講都幾先進

車廂入面其實我覺得有D似而家香港既MLR頭等車卡,只不過係有檯同冇檯分別

參觀完Station Hall就出室外去South Yard

一出到去就見到蒸汽火車體驗
呢架係London and South Western Railway (LSWR) 0298 Class,1874年建造,直到而家都用緊

行去排隊準備影張近鏡既時候,呢兩個員工同我講今日架車唔開架,佢地只係做緊測試

雖然大火車坐唔到,但呢度重有迷你火車可以坐

呢個場有1條好長既路軌,會兜3個圈,收費就3蚊英鎊一次

不過迷你火車同樣做緊測試,要等佢做完返黎先可以坐

等等下既途中落大雨,好在落左一陣就停,最後都成功坐到迷你火車

坐完迷你火車就去Gallery睇展覽
展覽名叫Testing,其實就係講日常設計同興建一條鐵路要做D咩工作

如果要起鐵路,當然要做勘探工作,要睇下D岩石適唔適合開挖隧道等等

亦都要有路線既走向設計,例如係拉直線定係繞過一D障礙物

車站設計同樣重要,要諗下車站點樣用到125年而唔係求其趕住通車

倫敦交通局既標誌

最後就係列車既設計,列車要點設計先可以達到最高成效又最舒適
BTW 呢架車好似JR九州既885系

舉高埋電話影入面

行完呢邊既建築物就過隧道去另一邊

行左Great Hall先
(不過最後行Great Hall都行到收工,North Shed就等下次啦)

一入去就見到歐洲之星專用列車Class 373,1996年就開始投入服務,以時速高達300km/h營運,2個鐘頭多D就可以由倫敦去到巴黎
而且Class 373有成20卡咁多,總長度係387米咁長

呢個就係Class 373同英法海底隧道模型既橫切面
英法海底隧道全長50公里,不過因為風壓等等問題,只能用160km/h通過隧道

國家鐵路博物館除左有歐洲之星之外,重有全世界第一條高速鐵道既列車,日本0系新幹線列車

日本係1964年已經營運新幹線,當時只係以200km/h行駛,後來逐漸提升到220km/h,直到而家甚至出現以320km/h行駛既東北新幹線E5/E6系

呢度收藏不同時期既東海道新幹線列車模型,由上至下分別係0系、100系、300系、500系同700系

係進入車廂參觀前,都有一D有關而家新幹線既圖片展覽,分別係車站相片

同埋車內販售既相片

睇完相就正式進入車廂,呢架係編號22-141既列車,2001年由JR西日本送出予英國國家鐵路博物館(反而唔係結盟左既JR東日本送)

車廂內裝左兩部電視,不停咁播放新幹線既介紹影片

座位係屬於已更新既後期款式
我係度坐左10分鐘睇左一段介紹影片,好似去左日本咁

中國KF1-7蒸汽火車,係全世界最大既蒸汽火車頭,1935年建造,因為呢個系列既火車都係英國設計中國營運,所以中國係1983年將其中一架送贈英國國家鐵路博物館,就係而家眼前呢一架

另外亦都有Ambulance Train既介紹

顧名思義呢架車就係戰爭期間運送一D受傷既軍人用

Great Hall入面有個轉車台,係上面就係Great Northern Railway (GNR) Small Boiler Class C1蒸汽火車
因為而家係11月,所以Class C1就披滿左虞美人花,以紀念100年前結束既第一次世界大戰

係Great Hall行左好耐,睇到收館先逼住離開

係國家鐵路博物館入面淨係我影過既車已經有64架,而且我用左成個下午由2點睇到5點收館都只係好走馬看花咁睇,所以我只係揀左幾部我最鍾意既擺係遊記介紹(如果要寫晒64架,我諗我1個人都推左10版)

非常強烈推薦大家要去參觀國家鐵路博物館,如果係普通遊客可以行一個上午或下午,如果係鐵膠一定要係度留足一日,同埋最好既地方係國家鐵路博物館係免費入場

離開左博物館,返酒店休息左一陣之後就去返前一晚睇波既酒吧

今次叫左個千層麵做晚餐
呢個就好食過前一晚既燒雞好多
不過一個人食晒一個千層麵都有D滯

食飽就開始睇波,呢一晚係巴黎聖日耳門主場對利物浦既歐聯分組賽
可能係大戰關係啦,酒吧內明顯係熱鬧好多
可惜既係利物浦以2:1輸左俾巴黎聖日耳門,唔可以開開心心咁返去訓覺
但係咪要去車尾影,因為我係車頭見佢停車係停到最前

或者去啲露天嘅尾站影都得

不過露天既尾站要去到好遠

hammersmith 啊,去機場要經過

去到Peterborough就落車,等25分鐘坐另一架車去約克

我買飛係寫Virgin Trains,但到站既竟然係London North Eastern Railway
呢架係Class 91,最高速可以去到225km/h,所以都會稱呼呢個系列(同埋其他一樣速度既車)做InterCity 225

返到我坐既Coach D上車,望落舒服過剛才既Class 170,不過就好多人

原本我坐既倒頭車窗口位Seat 13俾人霸左,而且佢用緊個插蘇叉緊電
其他乘客就出聲話有其他座位,叫我求其坐一個
咁我見後一排既正面走廊位冇人坐,就決定坐走廊都唔坐倒頭車

不過呢班車都幾多問題,首先係唐卡士打停左好耐都唔開車
開到就快到約完時又話因為架車有問題,所有乘客都要落車,公司會安排另一架車接載乘客去之後既車站
不過去到約完站之後,呢架車又上返客開返去倫敦

遲左半個鐘有冇去claim 返車錢啊?

冇喎,乜原來可以claim架

冇錯,delay 30 mins refund 一半,delay 60 mins refund 100%,如果你嗰張係來回飛delay 120 mins 就連回程都有得100% refund
https://www.lner.co.uk/customer-service/delay-repay/
如果係london 附近嘅鐵路delay 15 mins 有得refund 25%

車站設計同樣重要,要諗下車站點樣用到125年而唔係求其趕住通車

倫敦交通局既標誌

舉高埋電話影入面

可惜你去bristol 唔係搭火車,相入面架class 800 真係好好坐

倫敦交通局既標誌

舉高埋電話影入面

可惜你去bristol 唔係搭火車,相入面架class 800 真係好好坐

日立A-train
想問暫時洗左幾多錢

倫敦交通局既標誌

舉高埋電話影入面

睇comment好似英國人prefer 舊HST多過Class 800,尤其係張櫈硬過以前同埋冇左餐卡。不過同正版新幹線比用英式內籠始終都係差啲

P.S. Bristol香港係叫碧仙桃
第八日 (29/11/2018) 星期四

雖然前一日行唔晒國家鐵路博物館,不過因為今日我要搭1點38分既車離開,而國家鐵路博物館係朝早10點先開門,所以我決定行下約克既城牆

首先穿過市中心去到Monk Bar

由Monk Bar開始順時針方向行

城牆內既斜坡草地,玩滑草應該幾正

城牆地圖,可以睇到唔係完整一個圈,有D地方係斷開左既

去到斷開左既地方就要落地沿馬路行啦
BTW 隔離就係River Foss

行到去Red Tower又開始上返城牆,不過呢一段城牆好似好矮咁

城牆有好多城門,有D更加可以俾巴士出入,其中一個就係Walmgate

過左Walmgate就繼續行,不過呢係度開始天氣愈來愈差

剛才一段城牆既盡頭就係Fishergate Postern Tower,呢度亦都係York Castle Museum既對面

因為城堡冇左,所以呢段開始又要落地行,過左River Ouse之後就會見到Clifford's Tower

去到Skeldergate又可以繼續行城牆

城牆內既遊樂場

過左遊樂場之後,因為又離地高返D,所以開始有返欄杆

再向前行更加係整段城牆離地面最高既一段

呢段就係約克站對出既一段城牆

開始落斜

落斜後再次橫過River Ouse

去到Bootham Bar再繼續行,呢度亦都係官方既正式起點

呢一段比較狹窄,亦都冇咩風景睇,除左見到約克大教堂

去到最後一段,可以見到城牆外既護城河

之後行返去Monk Bar就完成整個城牆之旅

又回到最初的起點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞