[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

入面會有Timeline講解兩個團參加過既戰役,由1690同法國打仗開始直到Global War

亦都有第一次世界大戰

同埋第二次世界大戰既參與

博物館內都有模擬戰爭場景俾人Cosplay一下

同埋一個好大型既投影Show

雖然個館唔係好大,我都唔係影左好多相,但鍾意睇戰爭歷史既人一定會鍾意呢度

離開York Army Museum之後又去返Coppergate Shopping Centre,今次就熱鬧好多

去到聖誕市集加更係人頭湧湧,但明明今日係星期三既中午

大肉腸熱狗

諗唔到午餐食咩,咁就食隻熱狗啦
5.5蚊英鎊,不過今次呢隻反而冇上次係布里斯托食既咁好味
飛機膠嘛,原本想去埋倫敦附近既Brooklands Museum,不過唔夠時間
睇嚟真係要申請返張美帝簽證
因為遇到敵對球會fans會留難你
我就未試過,不過我去曼市我都冇拎過任何同利有關既野出嚟

食完午餐就沿市中心繼續行,行到去約克大教堂

約克大教堂係歐洲其中一座最大既哥德式教堂,入去參觀就11蚊英鎊,要行埋上個塔就16蚊英鎊

教堂入面真係好大好宏偉

教堂內既詩班席

詩班席前面既壇,唔係好熟教堂既設計,唔知正式名稱係咩

襯未夠鐘行上去個塔,就行左地下室先

約克大教堂既地下發現過羅馬時期既遺跡,而家保留成為一個關於約克歷史既小型博物館

上塔係分時段既,入場時就會幫你預約好
當差不多夠鐘行上個塔,就去入口集合

當大家都準備好,職員就會開門俾我地自行行上去約克大教堂既Central Tower

全段路都係又窄又斜既旋轉樓梯,275級都唔易行架

開始見到有平路,以為差不多到頂

原來只係行左一半,我地要係南翼樓梯行返去中央先可以繼續上個塔

係呢個屋頂望出去教堂既正面
不過冇係度逗留好耐,之後再行多百幾級樓梯就去最頂啦

一上到去就Feel到好大風,所以有鐵絲網保障大家安全

亦都有閉路電視(同職員)防止大家做出危險行為

考考大家眼力,睇下你地望唔望到南面既馬場同Clifford's Tower

望去東邊就可以見到城牆同Monk Bar

北面就比較少建築物

西邊就可以見到約克大教堂正門既雙塔
同埋遠處既約克站同埋國家鐵路博物館

因為實在太大風,我係上面逗留左20分鐘就離開

係教堂入面都有星像儀

位於北翼既聖堂參事堂

最後睇埋大西窗既約克之心就離開啦
因為入唔到三一所以我最後入左隔離st john's
意外地我覺得都幾靚喎, 因為本身無打算過入所以無做過功課
入到去又覺得幾正
無啦...一直拖落去係因為今次我覺得D相好廢
成個TRIP無乜影過滿意既相, 所以無心機理
當然想

不過露天既尾站要去到好遠

離開約克大教堂,就係門口搭小火車去國家鐵路博物館
呢班小火車每半個鐘一班,係博物館就逢00同30分開,大教堂外就逢15同45分開,收費就3蚊英鎊一程

開車啦,成車得我一個坐,可能因為太貴

好鍾意影呢D轉彎相

大約10分鐘車程就去到國家鐵路博物館

Welcome to the National Railway Museum
呢個下午就係度慢慢J火車

博物館分4個大區域,分別係Great Hall、North Shed、Station Hall同埋South Yard
其中Great Hall同Station Hall係最多火車,所以先參觀左呢兩個Hall先

第一個參觀係Station Hall,呢度係以英國既火車為主

入到去就見到成個Hall真係佈置到好似車站咁樣
冇喎,乜原來可以claim架
巴打去左邊度玩
應該冇,因為Generator直頭有埋告示唔好食外來食物
我行路佢都揭我Passport

Station Hall係一個港灣式月台設計,係月台重有一個由Eustion拆出黎既大鐘

首先由1號月台睇起,1號月台主要係放皇室成員專用列車

月台最頭係B1 Class蒸汽火車「Gladstones」,呢架火車係1880年就已經行走來往倫敦同白禮頓既路線,亦都係當時皇室御用火車頭

係Gladstones後面第一卡就係Queen Victoria專用車卡,女皇係1860年至1900年間經常坐佢來往蘇格蘭同倫敦

後面第二卡就係Queen Adelaide專用車卡,呢個車卡係1840年已經開始使用,係第一個專為皇室設計既車卡

補返兩張圖,呢兩張都係Queen Victoria專用車卡,可以睇到除左好靚既梳化座位外,都有床舖提供

而呢個咁Mini既就係Queen Adelaide專用車卡,相對地車卡既設備就冇咁豐富啦

睇完1號月台就到2號月台,2號月台最前就係London Midland and Scottish Railway (LMS) Hughes Crab蒸汽火車
呢架火車係1920年至1960年間經常被選中作為拖拉皇室專用車卡既車頭,所以鐵道公司職員會時刻將佢保持閃令令

係Crab後面首先係皇室職員既車卡,跟住就到呢一架King Edward專用車卡

呢架由1900年開始使用既車卡更誇張,係車入面有浴室

除左浴室重有一張雙人床,果然係皇室享受

係1、2號月台上亦會係每一個專用車卡頭頂掛返相應既英皇/女皇既頭像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞