[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
142 Like 16 Dislike
樓主你坐嘅係business? 望落唔似但又有得入lounge?

我坐經濟艙咋,我入Lounge係用The Club白金會藉入,可以入一次PP First同一次普通PP Lounge

不過我想係倫敦入PP Lounge時入唔到,去到遊記最尾會講架啦

你哋好識玩啊 我仲係次次排隊食魚蛋粉ja

參觀完就行10分鐘返去巴士站

回程巴士準時好多,等左一陣就有車

搭到返去市中心就落車

首先行去Castle Park,影下入面個St. Peter's Church

之後就行去河邊,順住河邊一直行
不過唔係影相呢個方向,呢張相係特登影返轉頭既Castle Bridge

邊行邊睇下周圍環境,行到去Pero's Bridge就過橋去對面

過左橋就見到有摩天輪、旋轉木馬同滑梯,原來我已經行到去Millennium Square
呢度係另一個聖誕市集,不過呢個市集就以機動遊戲為主,賣野既鋪頭較少

係Millennium Square附近就係Bristol Cathedral

Bristol Cathedral旁邊就係Bristol City Council
係搵布里斯托景點時,台灣Blog強烈推薦呢度影相同Hea,但我去到睇完之後發現都冇咩特別姐

係Bristol City Council向河邊行,行行下行到去Hannover Quay
呢度望過對面就係Brunel's SS Great Britain

見到有船可以搭過對面,一於試下先

船程3分鐘左右,收費就1蚊英鎊,幾特別既體驗
同埋其實你唔坐船就要兜大圈先過到對岸

過到對岸就見到Brunel's SS Great Britain既介紹

不過入口其實係旁邊既Great Western Dockyard閘口入面

不過入場費要成16.5英鎊,我覺得今日洗得太多錢於是冇入去
淨係閘外影左張相就走人

離開後原本想搭船直接返市中心,不過班船剛剛走左,於是決定行返去

係河邊既鐵路係以前港口運貨物用既,而家都有間Bristol Harbour Railway博物館講相關既歷史,不過間博物館好似唔洗做咁,淨係星期六日先開

行下行下其實好快就返到港口一帶

現時港口仍然保留上落貨用既吊臂,不過其實我唔係咁夠膽係下面行,我怕佢會趺落黎

舊時既貨倉而家就改裝成不同既博物館,M Shed就係其中一間,前身係Bristol Industrial Museum
雖然M Shed係免費入場,不過入面D展覽唔係幾啱睇,我淨係影左兩樣展品就走左

第一樣就係飛機,編號G-AEHM既Mignet HM.14 Pou Du Ciel飛機

同埋Bristol Omnibus Company既Bristol FLF巴士
呢間巴士公司現時已經結業,由First Bus全面取代,至於原因就可以去Wiki睇下

參觀完M Shed就經過Prince Street Bridge過對岸
呢條橋係可轉動既橋,咁D船就可以係橋轉動後係側邊經過

行到返去City Centre碼頭後(唔係Cabot Circus個市中心),剛剛好3點班船未開,於是就去搭下船

呢架船叫Matilda,係由City Centre開去Temple Meads,當中會經過我將會落船既Castle Park
如果係City Centre上船,記得一定要問清楚,因為同時會有兩班船開去兩個唔同方向,一架向Temple Meads而另一架係Hotwells,搭錯就好大鑊

雖然天氣好凍,但坐船唔揀船頭邊過癮

一開船無耐就會經過Pero's Bridge

之後經過多幾條著名既橋包括Prince Street Bridge同Bristol Bridge等等

經過一開始影過相既Castle Bridge後,船就去到Castle Park

落船後,架船就繼續前往Temple Meads啦,至於船費我唔記得左係2.5英鎊定幾多

最後係Castle Park行返去市中心既聖誕市集
因為肚餓關係,決定買返隻熱狗食

D大肉腸係炭燒,離遠都聞到香味

我揀左Cheese Krakauer,5蚊英鎊一隻
雖然幾貴但係好好味,5蚊英鎊係值既

食完熱狗就先返酒店休息,等到留學友人之後就一齊去搭8號巴士
不過呢架8號巴士好惡等,又係班次同預定唔同

搭15分鐘左右去到Clifton就落車,行去睇克利夫頓吊橋

友人問我地會唔會行過去,我口講行過去都冇野睇架啦,其實我係怕
黑媽媽行過離雅芳河面100米高既橋,真心怕怕

影完水平角度既克利夫頓吊橋後就開始行上去天文台,途中影返落去克利夫頓吊橋

行上少少又影多張,不過其實用電話影夜景質素真係麻麻

夜晚既克利夫頓天文台,係冇野好睇既

至於夜媽媽去克利夫頓天文台既原因就係玩煙花
友人一早買定兩包仙女棒同一包唔知咩煙花,就係特登今日係度玩

兩個人一人一枝

另外就係呢包唔知咩煙花,一枝野又唔係有火又唔係有火花,得D煙噴完就冇

玩完煙花都冇咩好做,於是就返去巴士站附近搵野食,最後揀左Cote

叫左個2 Course,前菜揀左Smoke Salmon Rillettes,個醬撈沙律菜同麵包都正

主菜就揀左Fish Parmentier,好好味
最正係2 Course只係16蚊英鎊

食飽就搭8號巴士返市中心

返到市中心落車後,因為2 Course淨係包前菜同主菜,好似爭左D野

是於決定走去聖誕市集食埋尋日冇食到既可麗餅

叫左個Banana Boat,其實即係香蕉加Nutella

5蚊英鎊,超好味
我覺得好過尋晚食既窩夫

食埋個甜品之後,友人又返去宿舍而我又返去酒店休息
不過今次唔同既係,我第三日要4點半就起身,因為第三日係去一個好特別既地方,要好早起身架

第三日4點幾就要起身,執好行李就返去布里斯托巴士站

黎既時候都唔記得影下巴士站內部,趁走既時候記得又冇咩人就影返

今次同樣係搭National Express,不過今次係由布里斯托返去倫敦希斯路機場

都係2個鐘頭車程左右,5點25分開車,7點半左右就到達

Welcome to Heathrow

落車後就行10分鐘左右,去三號客運大樓
就快聖誕節既關係,係客運大樓外有好大棵聖誕樹

之後就去D行段既英航Check In Counter拎Boarding Pass
不過我將會坐既航線,係唔包免費行李寄艙(寄一件要65蚊英鎊)
於是我Check In完之後就搵行李寄存將我個Gip放兩日(20蚊英鎊)

搞掂晒就可以過保安檢查入禁區

至於我係去邊,而家準備返工,放工後繼續Update先開估
激多圖

落車後就行10分鐘左右,去三號客運大樓
就快聖誕節既關係,係客運大樓外有好大棵聖誕樹

之後就去D行段既英航Check In Counter拎Boarding Pass
不過我將會坐既航線,係唔包免費行李寄艙(寄一件要65蚊英鎊)
於是我Check In完之後就搵行李寄存將我個Gip放兩日(20蚊英鎊)

搞掂晒就可以過保安檢查入禁區

至於我係去邊,而家準備返工,放工後繼續Update先開估

利物浦嘛
自遊?住邊區?
去大英睇波係我人生 wish list 之一

奧脫福
激多圖

係,減左啲無聊相後好似total有2千張相
打吡好撚貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞