[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
有機會去其他地方都留意下佢地既Generator先
Berlin 我就覺得好一般啦
去得Piccadilly Circus都唔睇歌劇,好撚哂,嚟緊仲要原版孤星淚好可能成為絕唱
點解唔去溫布萊
係咪因為唔係球會擁有
對於溫布萊無咁深感受
Piccadilly批都城列車估計可以玩到2024年, 但唔知香港批都城地鐵列車玩唔玩到咁耐
重有倫敦搭Routemaster
去啦,作為香港人一定要返一次鄉下
google下唔同地方既Generator先
重有英國各地每年都有唔少大大細細bus rally, 包各位巴膠樂而忘返

http://www.classicbuses.co.uk/events.html
好有心 upload 埋上YouTube
我對歌劇興趣唔大,同埋友人一齊嗰三晚都Plan左野
我身處祖國啦,只係讀緊書,無得周圍去
我反而想去溫布萊,不過而家溫布萊被熱刺租左,成個場都係佢地標誌同Slogan
我呢次去都係全部住HOSTEL
愛丁堡住左間個SHOWER ROOM都係泳池咁連衫都無得掛, 好難用
因為酒店好貴?
貴呀, 好撚貴
想住得方便少少 (例如ZONE 1 大站附近) 全部貴到仆街
其實我住HOSTEL覺得都無所謂, 又可以洗衫, 但沖涼房真係好撚柒窄, 可能我咁岩揀得唔好
香港嗰批應該好快玩完啦,好似買緊新車啦

btw 雖然倫敦地鐵好似得兩款車咁,但其實每條線既車都有小分別,得閒要研究下
嘩屌,正呀喂
巴打覺得利定曼多d野睇?
唔睇波既話,兩邊都一樣咁少
曼市基本上睇下IWMN、The Quays、市中心Science and Industry Museum、Arndale Shopping Centre呢D就冇咩好行
利市就Albert Dock、Liverpool One、兩個教堂、Beatles咁
兩邊各玩一日就差不多
第十三日 (4/12/2018) 星期二

Hostel係包早餐既,不過我食左一次就冇再食
因為早餐得方包、麥皮、果汁、咖啡同茶

Hostel亦有提供倫敦既景點優惠、介紹咭
我都拎左兩張,一張係酋長球場參觀送禮物(唔記得拎),另一張係免費鬼故團(本身冇咭都免費)

https://strawberrytours.com/london/tours/free-ghost-tour
免費鬼故團,不過我地睇完內容覺得唔吸引加上落雨就冇參加

是日天氣好好,一望上天雲都唔多舊

行左一陣,我地就進入City of London(倫敦市)既範圍
倫敦市係大倫敦行政區既其中一個市,面積只有3平方公里但佢係倫敦入面最重要既部分
倫敦最主要既金融、商業中心就係位於倫敦市

呢一日係計曼徹斯特後另一日最好天既日子
live

是日第一個行程就係聖保羅座堂
座堂入面唔准影相,同埋另一注意地方係座堂8點30分開門,但9點30分圓形屋頂Golden Gallery先開放
因為有London Pass,所以就唔洗俾20蚊英鎊入場費
行上去Golden Gallery要行528級,行左257級會先去到Whispering Gallery,可以望返座堂既內部

而行到376級就會去到Stone Gallery,首先會睇到西北方既建築物同風景

順時針行就會睇埋東北方倫敦市既摩天大廈群

向南方望就會見到千禧橋同泰晤士河

Stone Gallery既環境,影相同睇風景其實要係石隙間望出去

行完一圈之後就繼續上去Golden Gallery

首先就穿過狹窄既樓梯入返建築物內部

之後就沿內部既金屬旋轉樓梯慢慢轉上頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞