[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

686 回覆
116 Like 14 Dislike

行左一陣,大家都諗唔到食咩既時候,就提出左不如試下KFC
一來我都想試下外國KFC係點,二來友人原來都未試過
(最多咪當自己去左日本,聖誕要食KFC )

叫左個雞柳漢堡跟粟米薯條同一件雞,只可以講成個餐最好味係粟米同杯汽水

食完個咁好味既KFC之後就繼續行聖誕市集,目的其實係想食甜品
係窩夫同可麗餅之間,揀左食窩夫

至於口味就揀左Peanut Butter and Nutella,味道係幾好,不過成5蚊英鎊都幾貴

食完窩夫再行多陣,未到8點D鋪已經差不多閂晒,於是友人就返宿舍而我都返酒店早D休息
留名 諗緊年尾去英國定瑞士好

兩個地方唔同目的架喎
睇你想睇風景定係想睇祖國情懷
不過如果俾我揀,我會先飛祖國玩幾日,再去瑞士玩到夠先走
一來機票平D,二來祖國都有好多景點未去,玩幾日可以補完我今次旅程
lm

兩個地方唔同目的架喎
一來機票平D,二來祖國都有好多景點未去,玩幾日可以補完我今次旅程

英國就一個人去 瑞士就拉多個去share下d cost
但自己想去英國多d

兩個地方唔同目的架喎

但自己想去英國多d

都係,雖然我未去過瑞士但聽聞真係好貴,相反D人話英國都貴但我又唔覺貴到負擔唔起
兩個地方唔同目的架喎

但自己想去英國多d

都係,雖然我未去過瑞士但聽聞真係好貴,相反D人話英國都貴但我又唔覺貴到負擔唔起

英國住hostel都慳唔少
但自己想去英國多d

我淨係倫敦先住Hostel,倫敦以外我全部住酒店
(應承左對自己好少少)
可能未適應時差,又或者係前一晚太早訓(9點左右訓左),係英國第二日我朝早5點幾就醒左

係床度碌電話碌到7點半左右就出去食早餐,係市中心行左陣,決定第一餐早餐要食麥當奴

叫左Breakfast Wrap,其實只係將個早晨全餐放落個卷
不過食落又唔錯既

食完早餐就返去酒店門口既巴士站等75號巴士

不過D巴士冇準時既,我9點左右等等到去9點35分左右先有車,說好了的8-12分鐘一班呢

上車就同司機講要張布里斯托Zone既Day Pass,5蚊英鎊一張,來回布里斯托市中心同Filton已經差不多回本

大約半個鐘頭車程,去到Filton Gipsy Patch Lane就落車

一落車見到周圍都係好荒蕪咁,沿住馬路邊吹風邊行
不過英國5度天氣的確冇香港咁辛苦,始終室內有暖氣,一入室內個人就會舒服返

行左10分鐘左右就去到Aerospace Bristol
呢度係位於布里斯托Filton既一個航空博物館,身為飛機膠既我揀左佢做祖國第一個景點
兩個地方唔同目的架喎

但自己想去英國多d

印象中
Burgerking 喺Zürich 一個餐賣15 chf
隔離德國同一個餐賣8€

入口都類似機場咁分Arrival同Departure

入到去就先買門票,雖然要成16.5英鎊入場,不過佢張入場券係一年有效,所以都幾抵睇(對於住當地既人黎講)

Prepare to Take Off
一開始先去Galleries參觀
深度遊,留名支持

首先會講飛行既歷史,包括萊特兄弟首次試飛成功

Bristol Aeroplane Company既始創人Sir George White

1910年Filton既發展,當時已經有一個飛行場係Filton

好快就去到1914-1918年,第一次世界大戰時期
雖然戰爭係帶來好多破壞,但因為戰爭飛行技術先會迅速發展

係1918年4月1號,Bristol F.2B飛機就成功首次起飛

Bristol Scout飛機亦都係第一次世界大戰,用作偵察同轟炸之用

我淨係倫敦先住Hostel,倫敦以外我全部住酒店
(應承左對自己好少少)

11月去歐洲咪好早天黑 11月想去蘇格蘭天空島都去唔到
阿狗留名等睇托利拉
留名

都諗過今年去

ching點訂波飛
total 洗幾多? 所有野包哂 連機票
lm

係1918-1939年,即係兩次世界大戰中間既時期,Bristol Aeroplane Company成立左新既引擎研發部門,所以呢一Part都係以引擎為主

首先見到超巨型既木製螺旋槳
下面係一條木慢慢變成一個槳葉既過程

展示左幾款不同飛機模型,分別都係使用Bristol Aeroplane Company研發既引擎

Bristol Aeroplane Campany研發既Jupiter VI引擎
係4個現存展示既Jupiter系列引擎之一

1918-1938年之間Filton地區既發展,可以見到比起1910年既係多左好多建築物

去到1939-1945年,第二次世界大戰期間,布里斯托火力全開咁生產飛機同其他戰爭需要既車輛、用具等等

第二次世界大戰既時序

1941年12月,日本侵占香港,香港係12月25日由總督楊慕琦投降,正式陷入3年8個月日軍統治

Bristol Pegasus MKII引擎,另一款Bristol Aeroplane Company著名既引擎

Bristol Beaufighter MKIIF,其中一款二戰時期既主力飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞