[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
巴打點買利啲波飛
如果我返祖國都會去下
我唔知瑞典嗰間點啦;倫敦呢間房入面唔差既(除左冇床頭插蘇);但係廁所我唔係幾接受到泳池更衣室形式既浴室
hostel都係咁上下
佢係連門同入面掛衫既位都冇,得浴簾同門外既鈎

或者我住慣日本Hostel太好掛
我入香港利迷會,再經佢地抽官方球迷會門票
去啦去啦,不過揀夏天去好似靚啲
咁又渣咗啲喎,stockholm間generator嘅浴室大間好多
我係除咗溫布萊呢個球場無去之外,其他都去咗

當我地睇完飛機同通訊兩個展館後,原來已經5點半
我地只係睇左兩個展館已經用左2個幾鐘,所以其他既展館都係行完就算
當中包括1樓講物料既展館同中庭呢條鋼絲玻璃吊橋

亦都好快咁行完太空既展館

太空展館入面由火箭到衛星,甚至探測著陸器都有展示

最正係地球既實時衛星照片投影

呢個就係模擬1969年美國太空人登陸月球既情景

最後就行埋Making the Modern World
呢個展館係講過去250年為社會帶來重大轉變既物品

首先有蒸汽火車頭

亦都有飛機

當然唔少得汽車

最後出場就係阿波羅10號既登月艙
呢個部分我真係得個行字,我用左5分鐘去睇一睇D展品就要離開,恕我未能詳盡介紹
不過可以肯定既係科學博物館非常值得參觀,最重要係免費入場

真係行到最後一分鐘,6點閂門先離開科學博物館
之後就行去附近既海德公園

聖誕前去海德公園,當然係去Winter Wonderland啦
原先以為由West Carriage Drive行過去會好易,點知係要穿過漆黑一片既樹林同草地
幸好最終都成功到達Winter Wonderland入口,而且唔洗排隊
(之後經過其他入口,D人排到年宵咁 )

一入去就見到有馬戲團,不過冇入去睇

超大型既Magic Circus,足足有3層樓高

行到返去Speakers' Corner附近既入口就開始多人

冇咩人玩既飛天韆鞦

超多拎公仔既遊戲
一來自己玩得屎,玩完都係浪費金錢;二來真係贏到都唔知點拎返香港,所以冇玩
鐵撚+巴膠+猁表示好撚吸引
好撚想去york睇火車同去anfield睇波

係Winter Wonderland行左細半個圈,開始有D肚餓就搵野食
係英國周圍都有大肉腸熱狗,就好似香港街邊小食一定有魚蛋燒賣咁

同友人一人一隻熱狗,食飽坐陣先再上路

食飽就係隔離睇呢個好有趣既遊戲
上面D人企係度係觀眾,玩既人就係...

就係剛才上一張相,中間啡色門入邊轉緊
係上面一路望住下面大叫,都幾爽

成個Winter Wonderland我最鍾意就係呢度

呢個叫Bavarian Village既地方有飲品小食賣,亦都有檯櫈同歌手駐場

剛才食完熱狗,就係度買返杯熱朱古力暖下身

台前好多人係度跳舞,台上既歌手又唱到好High,現場氣氛係十分正
所以我地都係度聽左幾首歌先走
Post埋其中兩首最有氣氛既歌先

https://youtu.be/x89E-M6S_N8
Proclaimers既I'm gonna be (500miles)

https://youtu.be/y4AmCrwsI58
ABBA既Mamma Mia

至於另一個場,氣氛同人數都差得遠
不過想靜靜地坐低食個包飲杯野,呢邊就係唔錯選擇

休息完就繼續行,呢棵聖誕樹其實係機動遊戲
不過我企左一陣都唔見有人玩

好多人排既跳樓機

差不多行左一個圈之後,就開始玩機動遊戲啦
首先係我好鍾意玩既碰碰車
D鬼仔鬼妹好玩得,識唔識都一樣衝到最快撞埋黎
唔似海洋公園咁小圈子唔識就唔撞

跟住就去玩鬼屋

入面冇想像中咁恐怖,最驚反而係一開始排隊/上車後工作人員嚇你
同埋最後臨完時另一個工作人員突然係後面出現

坐唔到London Eye,係Winter Wonderland都要坐一次摩天輪

摩天輪係由Google贊助,排隊時可以試玩Google既智能助理(?)
係呢一個部分只要對住Google助理講Make me snow,就會有假雪飄出黎

另一部分就係同佢講Make me a cup of chocolate(唔記得實際句子),就會有杯熱朱古力

一路排隊就一路飲熱朱古力

呢個摩天輪雖然唔高,但望出去風景都唔錯
特別係佢度門有空隙,可以係度影相唔怕反光

坐完摩天輪其實都差不多10點閂門
不過見到呢個遊戲太過癮,決定要玩返一次

遊戲玩法就係將個波推入1/2/3分既格入面,愈高分愈快,隻企鵝最快去到終點就贏
當然最後我都係輸左,不過真係好好玩

離開Winter Wonderland之後就沿Oxford Street行

呢度D燈飾真係好靚

行到Oxford Circus就去到今晚最後一個景點

有英國利東街之稱既攝政街

攝政街最出名就係呢隻天使,今年更加飛到去香港利東街

攝政街中間既石壆本身應該唔預人行
不過咁靚既燈飾掛起左,結果係路中心行既人重多過係馬路邊

行到呢個轉彎位,即係就快到達Piccadilly Circus

去到Piccadilly Circus就行去搭地鐵啦

係Piccadilly Circus站搭Piccadilly Line

搭4個站去到Russell Square落車,跟住就行返酒店啦
返到酒店都成11點幾,第二朝重要7點起身
高質遊記留名
睇完好想周圍去玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞