[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
我詳細行程會最後先打,但簡單行程就係
22-23/11 布里斯托
24-25/11 直布羅陀
26/11 倫敦
27/11 劍橋>約克
28/11 約克
29/11 約克>曼徹斯特
30/11 曼徹斯特>利物浦
1-2/12 利物浦
3-8/12 倫敦
嚟緊會參觀多3個球場
見你去bristol好親切 我最鍾意套英劇就係嗰度拍
我得上網係,nowtv又唔計
明明咁高質做咩一開頭D POST咁多負評
留名

差不多10點就去Stadium Tour既入口

入到去,俾左錢之後就會派一部導覽機

係入口收到工作人員指示可以出發之後,就自己搭電梯上到最頂既6樓
係6樓就可以見到大海報介紹利物浦既重要領隊

除左最頭既Bill Shankly同Bob Paisley外,跟住重有King Kenny杜格利殊

再近期D就有肥賓賓尼迪斯
不過暫時未有高普,可能因為佢係現任領隊

冇比賽既日子就會用呢D海報去遮住後面既鋪頭,今次呢兩張就係介紹利物浦贏過既冠軍

跟住就可以出去看台參觀

一開始就係Main Stand既最高望返落去

離開Main Stand之後就返入室內繼續參觀,首先係介紹以前同而家既晏菲路球場

舊時既晏菲路球場

而家既晏菲路球場,呢個角度係Sir Kenny Dalglish Stand影返去Main Stand
根據介紹,而家晏菲路既Main Stand係全歐洲最大既單一全座位看台,有大約20,500個座位

離開6樓就可以行返落去地下
呢個區域就介紹利物浦參加歐洲賽事既歷史,We won it five times

2005年既伊斯坦堡奇蹟,上半場落後AC米蘭3比0,下半場連追3球再以12碼反勝拎到第5次歐聯冠軍

除左5次歐洲聯賽冠軍盃既冠軍外,亦都贏過3次歐洲足協盃冠軍

最後,就係同仿製歐聯獎盃合照既環節,不過影完買返就1張10蚊英鎊

影完獎盃相就去到後勤區域
首先係球員落車會行既通道,門後邊就係落車地點

跟住D球員就會經過呢度門入去更衣室

原先係12月1號有比賽,咁我安排12月2號參觀晏菲路球場
點知改左12月2號先比賽,結果比賽前一日入唔到主隊更衣室

This is Anfield, We are Liverpool

跟住就係記者室
晏菲路同奧脫福Stadium Tour唔同既地方係晏菲路係Free Flow,你想係邊個地方留耐D就自己留低慢慢睇
不過亦都因為咁,所以記者室有超多人
好在我10點鐘就即刻開始參觀,到我走既時候記者室有超過30個人排隊影相
記者室之後就係球員接受訪問既區域,總共有5個
呢度亦都擺左5個比較受歡迎既球員紙板係度合照

首先係Bobby費明奴

跟住係曾經全球最貴龍門艾利臣

埃及美斯沙拿

7500萬英鎊先生雲迪克

最後就係隊長軒達臣

參觀唔到主隊更衣室就唯有參觀客隊架啦

一入到去就見到掛滿晒利物浦既波衫,不過除左現役球員外,亦都有掛左D傳奇球星既波衫
作為一個利迷當然每一件都有影,但我冇理由貼晒出黎架嘛,咁就貼幾件我最喜愛的球員波衫同埋鍾意佢地既原因

首先係雲迪克,佢打後衛好穩,利物浦唔再海鮮佢應記一功

跟住就到羅拔臣,我自己踢波都係踢左閘所以特別留意D閘位球員,而且羅拔臣愈打愈好,800萬英鎊身價真係超值中既超值

隊長軒達臣,揀佢係因為佢係隊長

沙拿,呢個唔洗多講啦,利物浦既頭號球星

費明奴,一來佢係巴西人,我好鍾意巴西國家隊,二來佢打前真係不惜氣力,製造好多機會俾文尼同沙拿
(BTW 所以我之前好鍾意古天奴,可惜佢堅決要走 )

最後就係艾利臣,後防穩唔係單靠一個雲迪克,佢把守最後一關都係信心保證

睇完更衣室就到球員出場通道
呢個This is Anfield又係另一排隊影相位,係度排左5分鐘先影到

其實成句係We are Liverpool, This means more

一出到去,就見到好靚既草地

落雨關係,冇人坐後備席,個個都淨係影相

The KOP,聽日睇波我就係坐呢度啦

參觀完就係閘口前還返部導覽機,再由閘口離開
高質

係參觀球場時識左兩個來自香港既利迷,參觀完其中一個就提議係Boot Room食個午餐

叫左個千層麵,幾好味而且唔太貴

係Boot Room既一角重有Steven Gerrard既Mini Collection

收藏左好多佢拎過既個人獎項,包括Player of the Month、Man of the Match、World XI等等

食飽左就去行隔離既博物館

晏菲路球場係1884-1892年係愛華頓既主場
因為1892年出現爭拗,所以其中一位管理層就成立Liverpool FC,而愛華頓亦都遷離晏菲路球場
所以一開始時,利物浦係身穿藍白色球衣直到1894年

之後就見到有英超亞洲挑戰盃既獎盃
雖然只係一個飛機盃,但因為呢個賽事係香港踢,能夠親身睇到贏波兼捧盃,係非常興奮
另外亦都有利物浦同哈化柏林既成立125周年友誼賽錦旗,呢兩間球會同樣於1892年成立

首先會介紹門將,傳奇既球員好似高巴拿、杜迪克同連拿當然要介紹

亦都有歷代既龍門波衫展出,當中亦都有卡列奧斯

睇完龍門就到後衛,青訓出身既加力查當然會有介紹
同時亦都有克羅地亞中堅路夫雲

利物浦既後防之中,近年都係兩位4號仔最出色同受歡迎
除左現役既雲迪克外,另一位就係前隊長希比亞

提到利物浦中場,雖然以往都有好多傳奇球星,但第一個大家諗到既一定會係佢 - 神奇隊長謝拉特

至於其他中場介紹,亦都有謝拉特既好拍檔沙比阿朗素
同埋謝拉特之後既利物浦隊長軒達臣

前鋒方面有介紹杜格利殊、魯殊等等,亦都有曾經既利物浦金童,而家既曼聯名宿奧雲

雖然蘇亞雷斯係利物浦效力既日子唔太長,不過佢為近代利物浦帶來既衝擊實在太大

最後就係前鋒既波衫展示,後面兩件NB波衫係文尼同沙拿

係重有企位年代既晏菲路球場就係用呢D旋轉閘去分隔人流安排入場

呢度模擬當年球迷係點樣企係度睇波,不過而家佢只係播當年既比賽片段

晏菲路球場由1892年到而家既發展Timeline

利物浦係1980年代發生左兩次重大既球場慘劇,間接引致1990年代利物浦既衰落
首先係1989年4月15號係希斯堡球場既慘劇,事件導致96個利物浦球迷死亡
亦都因為當年調查不公正,所以利物浦一直都提起Justice for 96並且抵制加鹽加醋既太陽報

另一次就係1985年5月29日係比利時希素球場既慘劇
希斯堡球場事件係客觀因素造成,而希素球場就係利物浦部分球迷鬧事引起,所以相對上悼念既活動較少
事件亦都導致39個球迷死亡,利物浦同其他英國球會被禁止參加歐洲賽事5年

不過,不論事件係由咩原因引起,呢兩個慘劇都係不可忘記既教訓
飛機盃都擺出嚟,利記都幾尊重喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞